Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sens nauki końcówek.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Końcówki
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Kwi 08, 2008 4:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

demon, na tym pierwszym diagramie jest chyba jakaś pomyłka, bo hetman za darmo jest Wink .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Kwi 08, 2008 4:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

chess_amator napisał:
PLANEM, aby cie ograc (kolego lk85) byloby unikanie zbyt taktycznych pozycji oraz skupaniem sie na pozycyjnych aspektach gry niemniej z OBLICZANIEM czy nie bedziesz w stanie obalic STRATEGII w postaci taktyki

Mnie taki plan odpowiada Wink . Na turnieju miałem zadziwiająco dużo jak na mnie końcówek i poza jedną źle w nich nie grałem. Moje partie z tego turnieju będą analizowane(przez Marcinosa) i wrzucane(przynajmniej te ciekawsze) na forum. Sądzę, że nie mam się czego wstydzić(poza tą jedną końcówką z czwartej rundy, gdzie czasu było niewiele). W każdym razie nie uważam, żeby gra końcowa była moim najsłabszym punktem, a najsłabszym punktem są raczej debiuty grane czarnymi(moją daremną grę w debiutach też będzie można obejrzeć Rolling Eyes ).
Powrót do góry

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Kwi 08, 2008 8:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
Wznowienie: dziś, 21.30pm, FICS ARENA!

Mamy piętnastominutowe opóźnienie, ale LIVE SHOW rządzi się swoimi prawami Wink

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Kwi 08, 2008 10:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Po dwugodzinnej morderczej rozgrywce chyba musieliśmy ustąpić przed kłopotami technicznymi. Wnioski z gry, gdy tylko brainw0rker wróci i wszystko się wyjaśni. Napiszę tylko jedno - jeśli to nie przekona luke'a, to argumenty się skończyły Surprised

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Kwi 08, 2008 10:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

historyja męczarni
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 7:17 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Sorry chłopaki za takie zakończenie - net mi siadł i nie tylko nie byłem w stanie dokończyć gry ale nawet nie miałem jak dać o tym znać choćby przez gg. Odczekałem troche i poszedłem spać, tak mnie jakoś ta rozgrywka ukołysała...

Wynik? Marcinos ani przez chwilę nie był zagrożony, obecna pozycja jest już kompletnie martwym remisem i chyba nie będziemy takimi fanatykami żeby suwać to jeszcze do przepisowego remisu. Jako operator w imieniu swego podopiecznego proponuję remis, którego mam nadzieję przeciwnik nie odrzuci zważywszy na okoliczności zakończenia i nie zażąda wygranej. Mnie to zresztą obojętne, nie chciałbym tylko narażać wladka na spore dodatkowe koszty Very Happy

Czego to wszystko dowodzi? Niczego. Po co więc to było? Dla jaj, Panowie, tylko i wyłącznie Laughing

A tpp niech teraz autorytatywnie rozstrzygnie, czy Marcinos z Chessmasterem podzielili pierwsze - drugie miejsce, czy obaj są pierwsi. Werdykt przyjmę z pokorą.

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 8:30 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

chess_amator napisał:

Idea Jesli moge byc brutalny to wg mnie PLANEM, aby cie ograc (kolego lk85) byloby unikanie zbyt taktycznych pozycji oraz skupaniem sie na pozycyjnych aspektach gry niemniej z OBLICZANIEM czy nie bedziesz w stanie obalic STRATEGII w postaci taktyki.

Eeee ? Masło maślane ? Razz Taktyka nie jest strategią Laughing.

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 9:47 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Idea Tak myslalem, ze ktos w koncu zauwazy pewna "niekonsekwencje". Niestety - w tym wypadku strategia jest po czesci taktyka Rolling Eyes Very Happy

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 11:45 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Po ponownym przemyśleniu wyniku naszego eksperymentu doszedłem do wniosku, że jednak czegoś dowiódł. Chyląc czoła przed naszym forumowym analizatorem za fakt wyremisowania tej końcówki z programem o sile szacowanej na 2700+, nie mam jednak wątpliwości, że z topowym arcymistrzem koło 2700 w życiu by tej końcówki nie ustał. Tu zakończę, bo może lk85 pokusi się o napisanie wniosku końcowego? Very Happy

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 12:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
Po ponownym przemyśleniu wyniku naszego eksperymentu doszedłem do wniosku, że jednak czegoś dowiódł. Chyląc czoła przed naszym forumowym analizatorem za fakt wyremisowania tej końcówki z programem o sile szacowanej na 2700+, nie mam jednak wątpliwości, że z topowym arcymistrzem koło 2700 w życiu by tej końcówki nie ustał. Tu zakończę, bo może lk85 pokusi się o napisanie wniosku końcowego? Very Happy

Coś w tym (niestety Rolling Eyes ) jest. Popełniłem multum drobnych niedokładności, ale Czesiek nie był w stanie ich wykorzystać. Zwyczajnie nie miał planu gry na wygraną, a przy tym sam w pewnym momencie zablokował sobie możliwość dalszego progresu i wsio. Przed partią spędziłem troszkę czasu nad tą pozycją i wyciągnąłem kilka wniosków. Część się sprawdziła, część nie, ale na pewno było to wartościowe ćwiczenie. Więcej napiszę gdy dostanę PGN - u mnie się nie zapisał, widocznie dlatego, że partia jest odłożona. Gdy już zapis będzie, warto by przyjrzeli mu się lepsi zawodnicy i spróbowali znaleźć rozsądny plan dla czarnych - gry na wygraną naturalnie.

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 1:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
Tu zakończę, bo może lk85 pokusi się o napisanie wniosku końcowego? Very Happy

To w takim razie pozostaje mi tylko pogratulować i przyznać, że albo wy jesteście znacznie lepszymi szachistami odemnie(w realu zapewne macie 2200 lub więcej) albo ja jestem jakimś kompletnym beztalenciem jeśli chodzi o grę z programem Wink .
Powrót do góry

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 3:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
... fakt wyremisowania tej końcówki z programem o sile szacowanej na 2700+, nie mam jednak wątpliwości, że z topowym arcymistrzem koło 2700 w życiu by tej końcówki nie ustał....

Arrow A to niby czemu? Shocked Rolling Eyes
Question Chodzi o to, ze Czesiek ma ranking podawany jako USCF (czyli o jakies 150 oczek wyzszy niz ELO-wy)?

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 3:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Powiedzcie mi jedno - jak można porównywać rank programów, które grają zawsze tak samo przy takich samych ustawionych parametrach z rankiem zawidnika, który raz gra lepiej, a innym gorzej? Przecież tego nie da się tak przełożyć, bo to dwa różne światy, a jak dowiódł jajeczny eksperyment Brainw0rkera i Marcinosa komputer bez tablic Nalimowa wykonuje ruchy "po omacku".

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 4:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przedmówcy chyba nie do końca rozumieją istotę rankingu.
1. chess_amatorze nie chodzi o to czy ranking jest ELO czy USCF czy wreszcie jak podałem dla Chessmastera 9000 - SSDF, ale o to, że jest on obliczany z wyników iluś partii, ale nie z wyników poszczególnych jej faz. Względna słabość programów w grze końcowej jest rekompensowana dużą siłą w grze środkowej i w debiucie (grają ze ściągą Wink)
2. Oczywiście szanowny JJ że można rankingi ludzi i programów porównywać bo porównujesz nie siłę w danej chwili, ale uśredniony parametr statystyczny, obejmujący długi okres czasu.
3. Brak tablic Nalimova nie ma nic wspólnego z graniem "po omacku", dodanie programowi tablic w pozycji końcowej naszej partii nic nie daje bo jest jeszcze 12 bierek na desce bez możliwości szybkiej ich wymiany, i program nie jest w stanie wgryźć się w pozycje na głębokość pozwalającą mu zrobić użytek z tablic 5-bierkowych jakie mam. Baza końcówek pozwala enginowi ocenić daną pozycję jako wygraną czy remisową i dążyć do takiej (bądź unikać przegranej), już bez konieczności liczenia wyniku (konsekwencji doprowadzenia do danej pozycji). Ale ze znalezieniem planu doprowadzenia do takiej pozycji nie ma to, jak już napisałem, nic wspólnego.

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 4:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tak na marginesie, ale nawiązując do tematu, odbierzcie programom książkę debiutową, tak średnio -150 do -200Elo, do tego tablice Nalimowa -150 do - 200Elo. W sumie da to osłabienie gry silniczka od 300 do 400Elo, ot ciekawostka...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Końcówki
Strona 6 z 12