Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

zdobycie kategorii (klub, licencja)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
fefu
Nowy

PostWysłany: Nie Kwi 16, 2006 4:15 pm
Temat postu: zdobycie kategorii (klub, licencja)
Odpowiedz z cytatem

witam! czy do zdobycia kategorii potrzebna jest licencja szachowa czy wystarczy należeć do klubu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Barabasz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Kwi 16, 2006 5:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Licencja nie potrzebna. Do klubu też chyba nie trzeba należeć, aby zdobywać kategorie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pon Kwi 17, 2006 10:28 am
Temat postu: Re: zdobycie kategorii:)
Odpowiedz z cytatem

fefu napisał:
witam! czy do zdobycia kategorii potrzebna jest licencja szachowa czy wystarczy należeć do klubu?

W sumie ja się nie znam, ale niektórzy sędziowie wymagają wykupienia licencji szachowej... Co do klubu to na pewno nie trzeba należeć, możesz przecież być sobie sam, sterem, żeglarzem, okrętem Smile Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Kwi 17, 2006 6:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Licencja szachowa jest potrzebna tylko do startowania w ramach cyklu rozgrywek o Mistrzostwo Polski. Indywidualnie to prawie zawsze (oprócz najmłodszych), drużynowo od najwyższych rozgrywek wojewódzkich (III liga, a raczej IV). Szczegóły na stronie Związku Arrow licencje
Ale to już było na forum.

morton napisał:
niektórzy sędziowie wymagają wykupienia licencji szachowej...
Niektórzy sędziowie mylą licencje szachowe na uprawianie dyscypliny sportowej z licencjami wojewódzkimi, które w różnych województwach dają zniżki przy turniejach (i inne). Jeżeli nie ma w Regulaminie turnieju, że takowa jest wymagana, to można "stanąć okoniem" i ... niewykupić. Shocked

morton napisał:
Co do klubu to na pewno nie trzeba należeć
Teoretycznie kategoria jest tytułem wewnątrzorganizacyjnym organizacji jaką jest PZSzach.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

starszy
Nowy

PostWysłany: Pon Kwi 07, 2008 7:37 pm
Temat postu: mam problem
Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich forumowiczów Laughing jak widzicie nie jestem zbytnio zaawansowanym zawodnikiem dlatego też potrzebuje porady:

obecnie jestem zawodnikiem b.k. i chciałbym zrobić V gram dosyć dobrze (w tym miesiącu dostałem się do finału województwa śląskiego par. A zresztą nieważne...

Moje pytanie brzmi:
W jaki sposób mogę zrobić V kategorię i gdzie (byłbym wdzięczny jakby ktoś podał sensowną propozcyje tzn. miejsce, kiedy itd)

dodam jeszcze że gram 7 lat (obecnie mam 13) jestem z częstochowy!

pozdrawiam!

Very Happy

Flying_Butter
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Kwi 08, 2008 7:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

http://www.kalendarz.siwik.pl/index.php?go=5&org=SL - tutaj masz turnieje w swoim województwie. Chyba tylko na tym ostatnim można zdobyć kategorię...
http://www.chessarbiter.to.pl/ew/viewpage.php?page_id=2 - kluby w twoim województwie. Idź i popytaj Smile

tak poza tym to polecam turnieje wakacyjne np. Festiwal Szachowy im. A.Rubinsteina w Polanicy Zdrój. Daleko, ale fajny turniej (w górach!)
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Kwi 08, 2008 8:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

O wiele bliżej jest Memoriał Marka Piasty w Tarnowskich Górach (Repty). Może on być też "przedbiegiem" do turniejów w Polanicy czy nadmorskich (Rewal, Kołobrzeg, Koszalin, i inne). Można też jechać na nizinne Wink

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Strona 1 z 1