Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 7:19 pm Temat postu: Sens szachów!
Jestem bardzo ciekawy jaki sens maja dla was szachy?
Dla mnie to rozrywka, ale wiążę z szachami swoją przyszłość.
Nie wiem może tytuł mistrza świata
No może polski _________________ Akiba Rubinstein to mój idol!
Mysle, ze taki sens jaki im nadajemy. Jedni traktuja je jako sport, inni jako sztuke jescze inni jako nauke a jeszcze inni znowu jako wszystko polaczone w 1. _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra.
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 10:49 am Temat postu: po prostu rodzaj rywalizacji sportowej
Gimnastyka umysłu, doskonała forma odpoczynku i spędzania wolnego czasu, w końcu dla zawodników - chęć współzawodnictwa, poznawanie ludzi i rejonów Polski - doskonała okazja i pretekst by trochę pozwiedzać!! W końcu przyjemność, bez niej szachy nie maja sensu.
Głównie fajna rozrywka, hobby, niemal u wszystkich jest podobnie, jednak wraz z coraz wyższym poziomem gry człowiek zaczyna coraz bardziej profesjonalnie podchodzić do szachów, chce osiągać coraz lepsze wyniki na turniejach, potem nawet na tym zarabiać, by osiągnąwszy poziom mistrzowski żyć z szachów.
Obecnie forma rozrywki. Kiedyś ogarnął mnie (jak zapewne większość) "wyścig szczurów", ale później "dojrzałem". _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
No macie rację... bez przyjemności gra w szachy będzie jak jakaś kara...
ja jeszcze przed rokiem olewałem szachy, tzn. chodziłem do klubu bo było w nim śmiesznie... a w domku wcale nie trenowałem, ale teraz to sie zmieniło, może dlatego, że dorastam! _________________ Akiba Rubinstein to mój idol!
Szachy ,to jak Pilka nozna ...Tu jest duzo kibicow i w szachy jest duzo kibicow.
Roznica tylko jest taka,pilki noznej nie wstydza sie pokazywac w TV.
Szachow natomiast wstydza sie wszedzie pokazywac...
Dla przykladu .Tu na forum Kto pokazuje Szachy ..jednostki ,pare osob.. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Piłka nożna jest dużo bardziej widowiskowa, a szachy są dla większości nudne. I to jest problem szachów. _________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Mam wątpliwości co do wszechświata". Albert Einstein
Piłka nożna jest dużo bardziej widowiskowa, a szachy są dla większości nudne. I to jest problem szachów.
Nie szachów, tylko ludzi...
Nie szachow ,tylko ludzi ,co niby sie nazywaja Szachisci.
Moze takie przyklady; Problemista uklada zadanie,wysyla do publikacji w gazecie (czasopismie szachowym). Tam jest umieszczony diagram szachowy i pisze mat w 3 ruchach.
Po kilku miesiacach jest rozwiazanie ,sa komentarze (ponownie jest czesto diagram tego zadania) Gdy dostanie wyroznienie znow jest diagram szachowy.
Zadanie moze byc w nastepnych latach wyroznione (Album FIDE) i znow jest to zadanie na diagramie szachowym.
Takie zadanie z Albumu FIDE ma przedruki w roznych czasopismach szachowych.
Wniosekjest jak :piekne zadanie znaja problemisci swiata , a czasem i szachisci praktycy ( jesli w danym kraju sa konciki szachowe w gazetach)
Takie zadanie mozna zobaczyc na stronach inernetowych ( moze tylko nie na Polskich,bo w Polsce wstydza sie umieszczac diagramow szachowych)
Takie zadanie mat w trzech posunieciach,jest rozpatrywanie przez Solversow ( szachisci co rozwiazuja zadania szachowe) ,gdyz oni sa zmuszeni ogladac tysiace zadan ,by miec spostrzebawczosc do szybkiego rozwiazywania zadan szachowych.
Teraz co sie dzieje z partiami szachowymi ,granymi w turniejach szachowych... To wszyscy wiemy..sa gdzies umieszczone i czesto nie mozna je zobaczyc ,bo sa zakodowane. lub niedostepne.
Piekna partia szachowa ,nie jest reklamowana ,nie jest pokazywana. Czyja to wina?
Wina Polskich Szachistow, bo oni nie rozumieja szachow....
Trenarzy sa obojetni ,dla siebie to sobie przestudiuja ,ale dla innych to nie beda komentowac....
Taki mamy obraz..to trwa latami ta beznadzieja...
Brak skutecznych szkolen szachistow... Strony internetowe zamiast je wykorzystywac do szkolenia szachistow.. wykorzystujemy je do kamuflowania ( podkreslenia ,ze szachy sa tak trudne i tylko nieliczni moga je zrozumiec,wiec najlepiej je nie pokazywac)
Najlepiej zakodowac tysiace PGN-ow i miec spokuj ,by ludzie nie meczyli zwroku nad glupimi szachami .(diagramami szachowymi) _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Piłka nożna jest dużo bardziej widowiskowa, a szachy są dla większości nudne. I to jest problem szachów.
Nie w Rosji, tam śmiem twierdzić że jest dokładnie odwrotnie! Ale to wynik podejścia do promocji (w tym miejscu wstaw sobie jakiś cytat pana władka). W polsce mało kto umie grać w szachy, w firmie w której pracuje, na 200 osób około 6 osób wie co to szachy z czego 4 jest na poziomie "ruchy figur+widły skoczkiem (najbardziej zaawansowana taktyka)" 2 jest gdzieś w połowie akademii Waitzkina z CM a jeden za każdym razem próbuje zrobić szewca wiec nie wiem czy jest na jakimkolwiek poziomie. Jak w takim przypadku można z szachów zrobić medialne widowisko? Jak można przyciągnąć tych 200 osób? Zatrudnić 200 cheerliderek toples czy jak? A podobna sytuacja jest pewnie w całej Polsce.
Kiedyś tpp napisałcoś bardzo fajnego
tpp napisał:
Potęga to piramida, a nie cegła ze szczytu.
Tu chyba pogrzebany jest cały problem bo o ile cegiełki ze szczytu mogą zapewnić medale to tylko nieprzebrane rzesze cegiełek u podstawy mogą zapewnić Medialne Widowisko. Pokazywać szachy dzisiejszemu społeczeństwu to tak jakby zabrać kosmitę na finał mistrzostw świata w piłkę na pewno by był zachwycony: 60 000 nawalonych, rozwrzeszczanych tubylców gapi się jak 22 typów biega za okrągłym kawałkiem skóry.
No niektóre partie jakichś ważnych turniejów można oglądnąć w internecie...
Ale macie rację (znowu)
Wiele osób, gdyby zobaczyłoby np. na TVP1 mecz Kasparow vs. Karpow, to rzekliby:
- Boże co za nuda... ta telewizja spadła na psy!
Ale to wina jedynie coraz nowej technologii, tzn. kto "mądry" gra w szachy, kiedy można zagrać np. w Heroes 5, czy GTA8
Oczywiście ja tak nie sądzę... jakoś to godzę!
Naszczęście są takie programy jak Fritz, czy Chesmaster, ale to nie oddaje takiego efektu jak partia przy desce (tekturze) podzielonej na 64 pola, na których toczy się wojna białych z czarnymi bierkami (krwawa i ciekawa, bitwa, która zależy od przyszłości kraju o nazwie Białolandia, lub Czarnolandia, chodzi mi tu o karierę grających)
A analiza, nudzi młodych szachistów, a przecież to ona jest kluczem do stania się lepszym szachistą. Ciekawe partie znajdują się w podręcznikach szachowych, programach(Chesbase), a także w bazach partii np. na tym forum... niektórzy mówią :
- A analiza w niczym mi nie pomogła, a grałem na czterech serwerach w szachy korespondencyjne!
Na pewno coś to dało, choć człowiek może tego nie zauważyć, ale kiedyś w jednej z partii powstanie trudna pozycja, a gracz przypomni sobie partię graną korespondencyjnie i zastosuje kombinację wykonana dawniej przez przeciwnika i być może wygra... nigdy nie wiadomo!
A końcówki... też niektórych nudzą, a przecież gra końcowa jest jedną z ważniejszych w partii... zależy od wyniku partii! Dlatego trzeba trenować kombinację w końcówkach, do czego przydaje się także analiza.
Analiza niezbędna jest podczas całego przebiegu patii!
Ależ się rozpisałem! _________________ Akiba Rubinstein to mój idol!
Trzeci obrazek > Zbigniew Szczep >Gdansk> trzecia nagroda.
Zapis rozwiazania jest po francuzku.
Wiec napisze po naszemu.
Zadanie ma trzy rozwiazania.
To dla przykladu trzecie.
1....c7 2.Kc6 e8=S 3.Kb7 d8=S (mat)
Mamy tu kompozycje ,konkurs (czyli zawody sportowe) ,wynik konkursu ( nagroda) emocje ,bo zawodnik oczekiwal na wynik konkursu...
Widowisko ,bo tysiace szachistow juz znaja to zadanie na calym swiecie.
Znaja to zadanie ,gdyz w roznych czasopismach bylo publikowane .. bylo na roznych stronach internetowych pokazywane...
Ps.
Partie szachowe ,rowniez beda znane jak bedziemy je umieszczac, pokazywac interesujace pozycje szachowe na diagramach szachowych...
Na diagramach szachowych beda ogladane ,mimo chodem...
Zapis w PGN-nach jest ogladany przez mala ilosc szachistow (moim zdaniem od 10 do 30 procent) diagram szachowy natomiast prawie przez wszystkich ( nawet jak nie rozumiemy o co chodzi) _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Szachy ,to jak Pilka nozna ...Tu jest duzo kibicow i w szachy jest duzo kibicow.
Roznica tylko jest taka,pilki noznej nie wstydza sie pokazywac w TV.
Szachow natomiast wstydza sie wszedzie pokazywac...
Dla przykladu .Tu na forum Kto pokazuje Szachy ..jednostki ,pare osob..
pamiętam jak miałem chyba 6 lat (czyli 10 lat temu) był program w TV w którym uczyli grać w szachy, od tamtego odcinka umiem matować 2 wieżami:D). Szkoda, że teraz nie ma już tego typu programów, chociażby dla młodszego pokolenia.