Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Program szkolenia szachistów na III kategorię
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 5:42 pm
Temat postu: Program szkolenia szachistów na III kategorię
Odpowiedz z cytatem

Są takie dni, gdy petrosjanowi się chce... Wink. Odpowiadając po części Zielarzowi na pytanie dotyczące tej książki prezentuję kompletny opis 75 lekcji, wraz ze zdjęciami okładki, planu lekcji i przykładowego wyglądu książki w środku.

. .

Lekcja:
1. Wprowadzenie.
2. Notacja szachowa.
3. Przemiana piona.
4. Zasada bicia w przelocie.
5. Roszada.
6. Wartość figur i pionów.
7. Pewne przypadki remisu.
8. Mat ciężkimi figurami.
9. Mat ciężkimi figurami. (dokończenie)
10. Ćwiczenie mata.
11. Jak rozpoczynać partię szachową?
12. Jak rozpoczynać partię szachową? (dokończenie)
13. Co robić po debiucie?
14. Wykorzystanie dużej przewagi materialnej.
15. Wykorzystanie dużej przewagi materialnej. (dokończenie)
16. Prawo kwadratu.
17. Król z pionem skrajnym (bandowym) przeciwko królowi.
18. Król z pionem nieskrajnym przeciwko królowi.
19. Wykorzystanie motywów geometrycznych.
20. Związanie.
21. Związanie. (dokończenie)
22. Podwójne uderzenie.
23. Atak z odsłony.
24. Szach z odsłony.
25. Podwójny szach.
26. Co to jest kombinacja? Kombinacje oparte na działaniu gońców.
27. Ofiara gońca na h7 (h2).
28. Kombinacje skoczkowe.
29. Kombinacje skoczkowe (dokończenie).
30. Kombinacje pionowe.
31. Kombinacje pionowe (dokończenie).
32. Kombinacje cięzkofigurowe.
33. Kombinacje cięzkofigurowe (dokończenie).
34. Typowe kombinacje oparte na współdziałaniu figur.
35. Typowe kombinacje oparte na współdziałaniu figur (zakończenie).
36. Kombinacje na zaciągnięcie.
37. Kombinacje na blokadę.
38. Kombinacje na odciągnięcie.
39. Kombinacje na oswobodzenie pola.
40. Kombinacje na oswobodzenie linii.
41. Kombinacje na przesłonę.
42. Kombinacje na usunięcie obrony.
43. Kombinacje na opanowanie punktu.
44. Kombinacje na rozbicie obrony.
45. Przykłady połączenia kombinacyjnych idei.
46. Zadania szachowe.
47. Pułapki.
48. Atak na nie roszowanego króla.
49. Atak na nie roszowanego króla ( dokończenie ).
50. Atak na króla przy jednostronnych roszadach.
51. Atak na króla przy jednostronnych roszadach ( dokończenie ).
52. Atak na króla przy róznostronnych roszadach.
53. Atak na króla przy róznostronnych roszadach ( dokończenie ).
54. Osobliwości końcówek. Realizacja przewagi piona w końcówkach pionowych.
55. Oddalony wolny pion.
56. Podparty (broniony) wolny pion.
57. Walka hetmana z pionem.
58. Walka hetmana z pionem (dokończenie).
59. Pewne przypadki remisu przy dużej przewadze materialnej.
60. elementarne końcówki wieżowe.
61. Pewne techniczne metody gry w końcówkach wieżowych.
62. Końcówki w których goniec jest silniejszy od skoczka.
63. Końcówki w których skoczek jest silniejszy od gońca.
64. Końcówki z jednopolowymi (jednobarwnymi) gońcami.
65. Końcówki z różnopolowymi gońcami.
66. "Dobre" i "złe" gońce.
67. Silne i słabe punkty (pola).
68. Słabości pionowe.
69. Otwarta linia.
70. 7-a (2-a) linia.
71. Jak uczyć się debiutu?
72. Jak uczyć się debiutu? (kontynuacja)
73. Jak uczyć się debiutu? (kontynuacja)
74. Jak uczyć się debiutu? (kontynuacja)
75. Jak uczyć się debiutu? (zakończenie)

Książka fajnie pisana, "lekka", ale jak dla mnie dla osób tak do max 14ileś na kurze. Opisuje sytuacje z którymi każdy spotyka się na 64 polach, systematyzując je w pewien sposób. Troszkę za późno trafiła w moje ręce... Po przejrzeniu stwierdziłem że ja to w większości wiem i umiem hehe. Trudno więc mówić że wywarła jakiś większy wpływ na moją grę... Czasem jednak ją przeglądam, żeby sobie "odświeżyć" pewne rzeczy. Świetny materiał do nauki najmłodszych podzielony na lekcje z zadaniami domowymi.

Zielarz
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 6:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzieki wielkie za odpowiedz na moje pytanie.Zapewnie kupie te ksiazke w jakims sklepie internetowym bo na allegro jej nie widzialem.Jesli ktos z forumowiczow chcialby ja odsprzedac tez chetnie zakupie.Mial ktos jeszcze oprocz petrosjana doczynienia z ta ksiazka ? jakie wrazenia? Smile

Death
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 8:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja mam taka ale na Ikat, nawet fajna nie narzekam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Mar 30, 2008 5:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Arrow Ja mialem do czynienia i posiadam ksiazke. Jak podal kolega Peti, jest to w pewien sposob SYSTEMATYCZNY "kurs" szachowy. Dokladniej zakres i spis zagadnien, ktore musi (a przynajmniej powinna) dobrze znac osoba, chcaca posiadac sile 3kategorii (meskiej = 1600). Mysle, ze to bdb wstep do tego w jaki sposob systematycznie i stopniowo opanowywac szachy.
Idea Osobiscie pragnalbym, aby po polsku zostala wydana seria Jozefa Slawina - 10tomow "uczebnika-zadacznika szachmat", w tym tomy nieparzyste zawierajace teorie, zas parzyste zadanka. Po PORZADNYM przerobieniu (zrozumieniu!) 10 tomow GWARANTOWANA sila/zrozumienie na poziomie 1 kategorii (rank 2000). Bez zadnego "ale"! Ponoc ma powstac jeszcze 4 tomy tej wspanialej pozycji.
Arrow Tak wiec "programy szkolenia na..." (3/2/1/km) sa bdb pozycjami po polsku, ktore ukazuja zakres najwazniejszych zagadnien, ktore musza byc przerobione, by moc rozumiec szachy na danym poziomie (3/2/1 lub km)

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 31, 2008 9:14 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Szkoda tylko, że książka ta jest napisana w sposób, który znacząco utrudnia samodzielną pracę. Aby się czegoś nauczyć, trzeba rozwiązywać zawarte w niej zadania. Jak siądziesz z trenerem, to zapoda Ci pozycję, zrobisz analizę i on to z tobą omówi, a jak sam, to musisz zajrzeć do tekstu pod diagramem bo dosyć często zdarzają się zadania typu "białe zagrały nieprawidłowe 1.xx, na to czarne (...)

Do petrosjana.
Nie chcę sugerować, że nie umiesz wszystkiego co znajduje się w tej książce, ale ja czytając np. książkę Myśl jak arcymistrz, też mam wrażenie, że to wszystko już znam (gdzieś czytałem, słyszałem, widziałem, a czasem nawet stosowałem). Nie zmienia to faktu, że nie potrafię bezwzględnie stosować zawartych tam rad podczas partii, a warianty liczę jak 3 kategoria.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pon Mar 31, 2008 9:24 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
Do petrosjana.
Nie chcę sugerować, że nie umiesz wszystkiego co znajduje się w tej książce, ale ja czytając np. książkę Myśl jak arcymistrz, też mam wrażenie, że to wszystko już znam (gdzieś czytałem, słyszałem, widziałem, a czasem nawet stosowałem). Nie zmienia to faktu, że nie potrafię bezwzględnie stosować zawartych tam rad podczas partii, a warianty liczę jak 3 kategoria.

Idea Przyznaje sie publicznie, ze ja takze nie umiem wszystkiego co w programie na 3kat. Niemniej ZNAM zdecydowana wiekszych w/w tematow. Oczywiscie tym bardziej nie potrafie (jeszcze?!) bezwzglednie stosowac pewnych zasad typu "przed kazdym ruchem DOKLADNIE zapoznaj sie z pozycja i dopiero po przestudiowaniu pozycji wybierz ruch, nastepnie sprawdz czy nie jest to podstawka, a dopiero pozniej go wykonaj i zapisz".
Poza tym chce zaznaczyc, iz osobiscie nie wiem jak licze warianty --> czasem jak 5kategoria a czasem jak 2/1? (jak do tego doszedles Acidity, ze liczysz warianty na poziomie 3kateg? Co przez to rozumiesz?). Niemniej im starszy jestem, wiecej gram i rozumiem z szachow, tym MNIEJ licze, a wiecej "czuje". Nie wiem czy inni (zwlaszcza ci od 1800+) tez maja podobnie, ale mam przeczucie, ze im wyzsza poprzeczka tym RELATYWNIE mniej liczenia, a wiec gry "na czuja". Co nie zmienia faktu, ze co jakis czas liczenie ma miejsce, pomimo iz czlowiek moze nie byc do konca tego swiadomy!
Arrow Najsmieszniejsze w mojej grze co zauwazam od jakiegos czasu jest to, iz czuje pozycje, a zapominam o tym, zeby "poczuc" kontre przeciwnika Razz Rolling Eyes Shocked Cool Idea

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 31, 2008 8:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja mam odwrotnie, kiedyś na turniejach w szachach klasycznych zużywałem średnio 40-50 minut, teraz ok. 90-100 minut, czyli mniej więcej dwa razy więcej. Wczoraj na zegarze zostało mi ledwie ok. 3 minut z 2 dostępnych godzin(a przeciwnikowi jeszcze mniej)....
Im lepszy poziom tym więcej pomysłów i tym samym więcej wariantów do analizy. Grając na intuicję wielkich sukcesów się nie spodziewaj.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 31, 2008 8:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A czy jest książka typu "Program szkolenia szachistów na kandydata na mistrza"?
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 31, 2008 8:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak:
http://arden.szachy.pl/psskm.html

Flying_Butter
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Mar 31, 2008 9:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czy wie ktoś, co jest w książce pt. "Program szkolenia szachistów na I kategorię"? Nie chodzi mi o taki dokładny spis treści, jaki podał Petrosjan na temat innego tomu, ale tak mniej więcej. I czy warto kupić.
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 31, 2008 10:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Marcinos napisał:
Tak:
http://arden.szachy.pl/psskm.html

Ten link powyzej jest wazny ,rady B.Zerka sa ciekawe ...
Moje uwagi ,to takie;
Starajmy sie przerabiac ta ksiazke w duzych grupach (osobowych)
Prowadzac zajecia na tablicy demonstracyjnej. Prowadzacy moze byc jeden z grupy ,ktory ma juz najlepiej opanowany temat.
Przy zajeciach szachowych jest wskazane ,by jeden z uczestnikow mial komputer i drukarke..ciekawsze pozycje pokazywane na tablicy szybko umieszczal na diagramach szachowych.
Po zajeciach szach. dla chetnych mialby wydrukowane te ciekawe pozycje szachowe.
Takim sposobem przerobienie ksiazki 250 stron ,jest mozliwe w ciagu miesiaca. Takie lekcje mozna powtarzac czasem je przeniesc do innej instytucji (szkoly ,klub,Domu kultury ,czy nawet do srodowiska kolezenskiego.) Majac duze grupy wystarczy ,ze mamy po jednej ksiazce szkoleniowej Bogdana Zerka ,jestesmy w stanie przeszkolic cale miasteczko z tematow Szachowych.

Ps.
Po przerobieniu takiej ksiazki ,szachisci maja zacjecie do grania w tunieju szachowym.
Najtaniej jest to zrobic u siebie na miejscu ,zasugrowac dzialaczowi szachowemu ,zeby taki turniej przygotowal.
Nasze koszty sa w tym prawie zerowe, poniewaz mieszkamy na miejscu dojazdy ,kwaterunek nas nic nie kosztuje.
Wpisowe zawsze starajmy sie robic jak najwieksze ,dlatego ze my juz jestesm silni szachowo ,a nagrody beda nam przypadac...
Nie dla innych slabo rozumiejacych szachy.
Granie w turnieju o przyslowiowe piwo ,nigdy nas nie zmobilizuje do wysilku szachowego.

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Kwi 01, 2008 10:22 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wladek napisał:
Wpisowe zawsze starajmy sie robic jak najwieksze ,dlatego ze my juz jestesm silni szachowo ,a nagrody beda nam przypadac...
Nie dla innych slabo rozumiejacych szachy.
Granie w turnieju o przyslowiowe piwo ,nigdy nas nie zmobilizuje do wysilku szachowego.

Rolling Eyes hmmm.... Z tym wpisowym to mam akurat nieco inne zdanie. Owszem powinno byc, ale nie na tyle wysokie, aby odstraszac oraz nie na tyle niskie, aby kazdy kto wplaci mogl zrezygnowac z walki (formalnie badz nieformalnie) po 1szej rundzie.
Idea A granie w turnieju bez wpisowego WCALE nie musi byc pozbawione walki! Ostatnim przykladem byl turniej w Wysokiej Strzyzowskiej (niedaleko Krosna) w ktorym nie bylo ZADNEGO wpisowego (a nagrody naprawde piekne!), zas walka byla rownie zacieta jakby wpisowe bylo po 100zl! (jak w tradycyjnym dlugim turnieju na zapis).

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Kwi 01, 2008 3:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wpisowe do Turnieju A w Krakowie Cracovia 2008

GM > honorarium 2600 i wiecej
GM > pozostali > 0
IM > 50 procent z sumy 200 zlotych
2400 > 200 zlotych
2300 > 250 zlotych
2200 > 300 zlotych
2100 > 350 zlotych
2000 > 400 zlotych
1900 > 450 zlotych
1800 > 500 zlotych

Wpisowe do grupy B Cracovia 2008

Wpisowe wszyscy po 150 zlotych
Grac moga wszyscy, nawet GM

Grupa C...
Wpisowe po 90 zlotych.
Graja wszyscy nawet GM.

Tak mamy propozycje dla szachistow.
Szachista wybiera grupe ,w ktorej chce grac.
Jego wola.
Jak chce robic ranking ,to gra w grupie A.
Jak chce ,tylko sie bawic w szachy to ma okazje grac w Grupa C

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Kwi 01, 2008 9:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

I myślisz, że ktoś by zapłacił 500 zł wiedząc, że będzie outsiderem Rolling Eyes ?
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Kwi 01, 2008 10:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
I myślisz, że ktoś by zapłacił 500 zł wiedząc, że będzie outsiderem Rolling Eyes ?
Niezależnie od wysokości wpisowego, 90% uczestników i tak płaci tylko za to, aby sobie pograć i nie ma różnicy, czy zajmie miejsce 10 czy też 50.

System Władka może i by się sprawdził, ale tylko w przypadku, gdyby fundusz nagród takiej grupy A wynosił kilkadziesiąt tysięcy zł. Wtedy zasadne byłoby ściąganie od amatorów dużych kwot za to, aby zagrać z profesjonalistami, a tych by z pewnością nie zabrakło.

Gdyby natomiast wprowadzić takie stawki przy obencych nagrodach, to organizator sam rozłożyłby się na łopatki Laughing

Jeśli Władek nie wiesz, to informuję, że w Polsce średnia krajowa wynosi ok. 3000 brutto. Średnia ta jest znacząco zawyżona, przez "rodzynki", które zarabiają od kilkudziesięciu do kilkuset tysięcy złotych. W rzeczywistości więc, dla przeciętnego zjadacza chleba (osób pracujących fizycznie), jest ona duuużo mniejsza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 1 z 2