Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co po d4 ?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 12:20 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kolegę trochę wciągnąłem w światek szachowy, nie jakiś zupełny lamer, ale grał na poziomie takim jaki prezentowałem pisząc pierwszego posta na tym forum. Powiedział mi jedną rzecz: "w ogóle to nie rozumiem, czytam te debiuty i za grosz nie jestem w stanie zrozumieć o co w tym chodzi. Z czego wynika, że jeden debiut jest >>agresywny<< i jest po nim dużo taktyk?". Otóż odesłałem go do akademii chessmastera, którą kiedyś się bawił oraz do chess.emrald.net. Nauka debiutów może się przydać na wyższym poziomie, kiedy opanuje się podstawy. Nie każdy ma wrodzony zmysł szachowy, czucie końcówek i taktyków. To trzeba wyrobić.

CamyC
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 2:13 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
CamyC napisał:
Chyba się zgadzam z Acidity. Po pierwsze, wkuwanie debiutów jest bez sensu, tak samo jak granie złożonych strategicznie debiutów przez zawodników poniżej 2000 (te wszystkie trójeczki grające KIDy, Benoni i Pirce).

A ja uwielbiam grać z takimi zawodnikami, co nie znają debiutów, nie znają podstawowych pułapek. Kilkanaście posunięć i nie ma czego z nich zbierać Rolling Eyes .

Nie chcę być niemiły, ale jak dostanę z Tobą wór po kilkunastu ruchach w długiej partii, to osobiście zrobię striptiz po rundzie Rolling Eyes

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 6:28 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

CamyC patrząc na Twoje elo sądzę, że póki co to prędzej Ty byś mnie rozwalił po tych kilkunastu ruchach. Mając taki rank musisz mieć opanowane debiuty, inaczej zawodnicy o zbliżonym do Ciebie poziomie gry daliby Ci nieźle popalić.
Powrót do góry

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 2:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Wkuwanie na pamięć debiutów jest według mnie dobre, ale trzeba rozumieć daną pozycję.

Tak, tak... ale do tego to trzeba siemię konopne w kieszeni nosić i po trochu spożywać Rolling Eyes

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 2:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

I winem popijać, wtedy oleum jako lżejsze unosić się będzie na powierzchni, a wino idąc do głowy poniesie z sobą oleum... W ten sposób spożywającemu w głowie, a nie w brzuchu przybędzie... Ponoć miody brainw0rkerskie najprzedniejsze...

brainw0rker do petrosjana: " Kilka gąsiorków znajdziesz waść u siebie na kwaterze "
petrosjan: " xD "

Old_meb
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Kwi 07, 2008 9:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Petrosjan przez Ciebie czuję się nie oczytany i zbłąkany. Razz

Old_meb
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Kwi 07, 2008 9:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
lk85 napisał:
Taka jest prawda. Same rozumienie debiutu to za mało, trzeba mieć wkute co nieco, bo przy szachownicy wszystkiego znaleźć się nie da.
Co zrobisz jak będziesz miał wykuty debiut, a przeciwnik zagra inaczej niż "teoria" (czyli nie najlepiej). Mówiąc prościej: co zrobisz jak ci się książka skończy, lub masz udowodnić złe posunięcie przeciwnikowi?

Stary post wygrzebałem- tpp jak zwykle wykazał się inteligencją Very Happy
Na ostatnich zawodach rozwaliłem wszystkich silnych graczy którzy znali teorię debiutów etc. powiem więcej z seniorem który był za swoich czasów w czołówce juniorów miałem bardzo wyrównaną grę- do ostatniej chwili do czasu kiedy to chciałem zrobić poświęcenie "ruskie" (nazwy dokładnej nie pamiętam, gdyż jest to dla mnie nowinka) i wymieniłem wieże za skoczka (zdwojone piony etc. przewagę chciałem zdobyć Cool niestety nie wyszło, a z gościem który zaczynał grę 1.g3 .... 2. Gg2 i obrywał od tych których ja rozwaliłem dostałem baty ^^ nie powinno tak być, ale trener wiedział, że 18 miałem dzień w przed i z lekkim bólem głowy stanąłem do zawodów Razz hehe Pozdrawiam serdecznie.

Słoń
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Cze 30, 2008 12:05 pm
Temat postu: Obrona Bogolubowa
Odpowiedz z cytatem

Kramnik_fan napisał:
ja polecam przede wszystkim 1...Sf6,bo jest dużo elastyczniejsze niż 1...d5

Po 1. d4 Sf6 ciekawe jest 2. c4 e6 3. Sf3 Gb4+ czyli obrona Bogolubowa. Wymieniasz gońce na d2, grasz d5 i masz pozycję z gambitu hetmańskiego tyle że bez związania gońcem na g5.

gracz
Nowy

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 2:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

nie przetrawiłem całego wątku, bo zaczął odbiegać od tematu..

odnośnie Obrony Słowiańskiej - polecam - sam dość często stosuję, bo grywam obronę Caro-Kann (po 1.e4, a układ pionów (i w ogóle cała taktyka/strategia) są w obu przypadkach podobne.
czasem grający białymi bierkami sam przechodzi do obrony C-K:

1. d4 c6
2. e4! d5

dawniej grywałem też obrony indyjskie - bardziej hetmańsko-indyjską niż królewsko-indyjską.. ale bywało, że miałem bardzo ścieśnioną pozycję i nie potrafiłem w dobrym momencie zrobić przełomu na e5/d5/c5.. a jak zapoznałem się z obroną C-K, a później poznałem z książki o debiutach (W krainie szachów) obronę słowiańską, to mi bardzo pasowała..

co myślicie o Obronie Indyjskiej? trzeba dużo czasu jej poświęcić? czy ona odpowiada jedynie tym, co lubią grę pozycyjną?
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 7 z 7