Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mistrzostwa Polski 10/12 lat
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 08, 2008 12:46 pm
Temat postu: Mistrzostwa Polski 10/12 lat
Odpowiedz z cytatem

Mistrzostwa Polski 10/12 lat
http://www.ozszach.pl/mpj2008

200 dzieci startuje ,a 3 osoby obsluguje....
Fajno do rymu...

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 12, 2008 7:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Reprezentanci Śląskiego Związku Szachowego

Na otwarciu był prezes ŚlZSzach Krystian Klimczok (w jasnym garniturze).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Old_meb
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Mar 12, 2008 10:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A Ty tpp gdzie? Very Happy

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 2:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp jest starszy niż dzieciaczki z powyższych zdjęć. Do niedawna nie zwracałem uwagi na partie grane przez dzieci. Kiedyś, podczas przeglądania M. Szachista od niechcenia rzuciłem okiem na końcówkę graną chyba przez Olę Lach (nie jestem pewien). Była rozegrana naprawdę ładnie i zgodnie z regułami. Od tej pory, gdy czytam Szachistę to przeglądam też partie (wybrane pozycje, końcówki) grane przez dzieci. Uważam że warto.

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 4:43 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

K_M_K napisał:
tpp jest starszy niż dzieciaczki z powyższych zdjęć. Do niedawna nie zwracałem uwagi na partie grane przez dzieci. Kiedyś, podczas przeglądania M. Szachista od niechcenia rzuciłem okiem na końcówkę graną chyba przez Olę Lach (nie jestem pewien). Była rozegrana naprawdę ładnie i zgodnie z regułami. Od tej pory, gdy czytam Szachistę to przeglądam też partie (wybrane pozycje, końcówki) grane przez dzieci. Uważam że warto.

Strona MPJ ,powinna miec kilkadziesiat ciekawszych pozycji szachowych na diagramach szachowych.
Zachecalo by odwiedzajacych ta strone , do zapoznania sie z tymi partiami szachowymi.
Na mistrzostwach rozegralo 1100 gier i szukanie najciekawszych pozycji ,nie zacheca ....
Reklama Szachow w Polsce jest fatalna i najgorsze jest to, ze organizatorzy mistrzostw nie zdaja sobie z tego sprawy. Sami tworcy strony nie maja o tym pojecia ,sa amatorami szachowymi.
Tylko gdzie sa Propagatorzy i szkoleniowcy z Polskiego Zwiazku Szachowego? Kto za ten balagan odpowiada?

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 3:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Panie Władysławie, tak Pan ciągle narzeka i narzeka, a może zaproponowałby Pan im współpracę, bo takie jojczenie na jednym, czy drugim forum jest pretensjonalne i niekonstruktywne.

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 4:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

JJThompson napisał:
Panie Władysławie, tak Pan ciągle narzeka i narzeka, a może zaproponowałby Pan im współpracę, bo takie jojczenie na jednym, czy drugim forum jest pretensjonalne i niekonstruktywne.

Po kolei
jest tam przedstawiciel "Akademi szachowej" MI W.Sapis ,ktory prowadzi na "Szachiscie" kombinacje szachowe i umieszcza 16 diagramow szachowych w kazdym numerze... Robi to dobrze.
Moim zdaniem ,tych kombinacji mozna podawac dwa razy tyle (32 czy 36).
To ma taki skutek dla szachow i szachistow ,ze zwieksza sie naklad "Szachisty" ,gdyz mlodych szachistow jest najwiecej w POLSCE. Oni sa najbardziej zainteresowani zakupem Szachisty.
Pisanie o odbytych MPJ w Ustroniu ma taki skutek ,ze szachisci odwiedzaja dalej ta strone.
By ich ciekawosc zaspokoic i zachecic nalezy umiesci kilkadziesiat diagramow szachowych.
Mlodzi szachisci ,ktorzy sa wymienieni przy tych diagramach szachowym czuja sie dowartosciowani i maja okazje pochwalic sie w swojej szkole i swoim kolegom. Reklamujac Szachy....
Te proste nuanse musza rozumiec POlSCY szkoleniowcy.
Strona internetowa to 3/4 sukcesu imprezy szachowej w Polsce. Tej prostej wiedzy potrzeba dla naszych przedstawicieli z Polskiego Zwiazku Szachowego.
Moja krytyka jest konstruktywna ,dlatego ze podaje proste i logiczne rozwiazanie.
Tak ,jak to czynie z rozwiazaniem juz tysiecy zadan szachowych na stronach i forach szachowych w Polsce ,a czasem i zagranicznych.

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 8:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ale ja się pytam, czy Pan się do nich zgłaszał i proponował zorganizowanie czegoś takiego. Jeśli nie, to uważam, że nie ma Pan prawa do krytyki i zasypywania różnych forów swoimi [być może uzasadnionymi] żalami.

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 11:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

JJThompson napisał:
Ale ja się pytam, czy Pan się do nich zgłaszał i proponował zorganizowanie czegoś takiego. Jeśli nie, to uważam, że nie ma Pan prawa do krytyki i zasypywania różnych forów swoimi [być może uzasadnionymi] żalami.

Jesli Polski Zwiazek Szachowy robi impreze szachowa ,to kazdy szachista ma prawo oceniac.
Dlaczego szachisci nie wyrazaja swoich opini dobrych czy zlych o imprezach szachowych w Polsce.?
Cos dobrego latwiej napisac.
Krytykowanie ma swoje konsekwencje. Szachista moze nie byc dopuszczony do turnieju szachowego.
Bedzie traktowany jak panikarz ,wywrotowiec ,zadymiarz szachowy.
Arcymistrzowie Polscy malo krytykuja ,tylko nie startuja w imprezach szachowych w Polsce.
Startuja tylko gdzie sa zmuszani ,Mistrzostwa Polski i Liga Polska.
Poziom rozumienia przez organizatorow w Polsce jest beznadziejny ( z nielicznymi wyjatkami). Arcymistrzow mamy sredniej klasy europejskiej ,dzialaczy szachowych na poziomie dzialaczy (spartakiady szachowej szkolnej) ,to ma takie konsekwencje ,ze imprezy szachowe robione sa dla laski szachistow. Najgorzej ,ze to dotyczy dzialaczy waznych,czyli tych co robia najwazniejsze turnieje ,Mistrzostwa Polski,Polskie ligii,Ekstra,I liga II liga.
Turnieje nie organizowane przez PZSz nie bede krytykowal i nie mam takiego zamiaru.

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 11:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zanim się odniosę do treści Pańskiego posta powiem tylko tyle, że nie zawiera on odpowiedzi na moje pytanie. Pisze Pan nawet nie "naokoło", bo mógłbym to jeszcze zrozumieć, ale Pan po prostu dalej pisze ten swój bełkot do którego nijak się można odnieść, bo jest niekonstruktywny, krytykancki i bezproduktywny.

Nadal czekam na odpowiedź na moje pytanie zadane powyżej.

Wladek napisał:
Jesli Polski Zwiazek Szachowy robi impreze szachowa ,to kazdy szachista ma prawo oceniac.

Czy to coś zmieni jeśli będzie Pan pisał n-ty post o tym jak to jest źle? Nie lepiej przyczynić się do zmiany istniejącego stanu rzeczy?

Władek napisał:
Cos dobrego latwiej napisac.

Mam wrażenie, że jest odwrotnie. Przykładem są Pańskie posty.

Władek napisał:
Bedzie traktowany jak panikarz ,wywrotowiec ,zadymiarz szachowy.

Nie żyjemy w PRL-u. Po raz kolejny Panu przypomnę, że w Polsce już od jakichś 20. lat nie ma komunizmu i jest wolność słowa.

Władek napisał:
Turnieje nie organizowane przez PZSz nie bede krytykowal i nie mam takiego zamiaru.

Dlaczego?

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 24, 2008 5:50 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Moje posty sa czytane i analizowane przez decydentow w PZSz.
Tu nie mam watpliwosci.
Strona Mistrzostw na promowac Szachy.Dla Wszystkich nawet dla tych co za kilka dni naucza sie grac w szachy. Reklama Szachow jest kiepska ,jej nie zrobi dziecko 10-letnie ,czy rodzic co przyjechal ze swoim synkiem na zawody szachowe,jesli tworcy tej strony nie zrozumia swojej funkcji dla kogo jest ta strona internetowa Komu i czemu ona ma sluzyc.
Strona robiona jest dla wygody wykonawcy ,a nie dla szerokiego ogolu polskich Szachistow.

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 24, 2008 11:55 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wladek napisał:
Strona MPJ ,powinna miec kilkadziesiat ciekawszych pozycji szachowych na diagramach szachowych.
Fakt.
wladek napisał:
Zachecalo by odwiedzajacych ta strone , do zapoznania sie z tymi partiami szachowymi.
Fakt.
wladek napisał:
Na mistrzostwach rozegralo 1100 gier i szukanie najciekawszych pozycji ,nie zacheca ....
Fakt.
wladek napisał:
jest tam przedstawiciel "Akademi szachowej" MI W.Sapis ,ktory prowadzi na "Szachiscie" kombinacje szachowe i umieszcza 16 diagramow szachowych w kazdym numerze... Robi to dobrze.
Zgadzam się.
wladek napisał:
Moim zdaniem ,tych kombinacji mozna podawac dwa razy tyle (32 czy 36).
Fakt, kombinacje to "chodliwy" towar, obok komentowanych partii chyba najbardziej poszukiwany.
wladek napisał:
Pisanie o odbytych MPJ w Ustroniu ma taki skutek ,ze szachisci odwiedzaja dalej ta strone.
By ich ciekawosc zaspokoic i zachecic nalezy umiesci kilkadziesiat diagramow szachowych.
Fakt. Strona praktycznie każdych zawodów w Polsce umiera, wraz z ich zakończeniem. Przyczyna jest taka, że po zapoznaniu się z wynikami, nie mamy tam po co wracać.
wladek napisał:
Mlodzi szachisci ,ktorzy sa wymienieni przy tych diagramach szachowym czuja sie dowartosciowani i maja okazje pochwalic sie w swojej szkole i swoim kolegom. Reklamujac Szachy....
Jest to na pewno powód, do bycia z siebie dumnym. Pamiętam, jak mój syn wygrał kiedyś w szachiście książkę szachową i jego nazwisko zostało opublikowane - to była duma i radość! Zdarzały się też kombinacje z jego partii, a to już prawdziwa duma - jest to wyjątkowo przyjemne gdy twoją twórczość doceniają na łamach ogólnopolskiego czasopisma.
wladek napisał:
Moja krytyka jest konstruktywna ,dlatego ze podaje proste i logiczne rozwiazanie.
Często za dużo pieniactwa i żalów pod adresem innych, ale powyższe zdania uważam za bardzo trafne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 24, 2008 12:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wladek napisał:
Moje posty sa czytane i analizowane przez decydentow w PZSz.

To niech Pan dalej ich obraża, a na pewno uwzględnią Pańskie pomysły.

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 24, 2008 1:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

@Acidity Nie napisałem, że Pan Władysław nie ma racji. Napisałem, że krzyczeć, że jest źle jest bardzo łatwo, a ktoś te kombinacje z partii musi wyciągnąć.

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 24, 2008 2:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

JJThompson napisał:
@Acidity Nie napisałem, że Pan Władysław nie ma racji. Napisałem, że krzyczeć, że jest źle jest bardzo łatwo, a ktoś te kombinacje z partii musi wyciągnąć.
Nie odnosiłem się do waszej wymiany zdań. Jedynie co chciałem, to wyrazić poparcie do przytoczonych fragmentów, bo najczęściej, przez nachalność Władek nawet jak dobrze pisze, to nikt nie bierze go na poważnie.

A propo wyciągania kombinacji, to jest na to dosyć prosty sposób, choć to już zależy od tego, jakimi narzędziami operuje osoba tworząca biuletyn turniejowy. W chessbase, po wprowadzeniu partii wystarczy utworzyć klucz. Aby jednak zaoszczędzić czas na odsiewaniu ziarna od plew, to jeszcze prościej jest kopiować te interesujące partie do oddzielnego katalogu już podczas ich wprowadzania. Późniejsze przygotowanie partii do publikacji nie nastręcza większych problemów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Strona 1 z 2