Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

OCENA poszczegolnych zawodnikow w ramach 3go POWOLNIAKA

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 12:48 pm
Temat postu: OCENA poszczegolnych zawodnikow w ramach 3go POWOLNIAKA
Odpowiedz z cytatem

Arrow Chcialbym, abysmy sobie nieco podyskutowali nad tym jak widzicie siebie oraz innych w ramach turnieju powolniaka (3cia edycja). Juz po 1szej rundzie widac nieco kto jaki (obecnie przynajmniej) poziom prezentuje. Powoli juz rozgrywana jest druga runda, wiec niebawem bedzie zakonczenie i przejscie do nastepnego etapu.
Arrow Jak dla mnie zaskoczeniem jest kolega Pat (PatPactheMaster), Michal (Michał95) oraz kolezanka Flying (Flying_BUtter/FlyingChessmaster). Najbardziej profesjonalny (wysoki poziom) wg mnie prezentuje 1szy z wymienionych, a najwiekszym zaskoczeniem jest kolezanka Flying, ktora majac jedynie 2kat (jesli db pamietam), a ma juz 3pkt uzbierane! Idea
Rolling Eyes Serdecznie zapraszam do dyskusji! Very Happy. Mam nadzieje, ze bedziemy oceniac poszczegolnych zawodnikow (tzn. ich gre), a nie inne elementy, ktore moga byc drazliwe (zwlaszcza te, ktore dana osoba nie chcialaby by byly oceniane) dla danej osoby, zgoda?

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 9:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Idea Jak dla mnie kolega PAT prezentuje wyjatkowo solidna forme - kto wie jak silno potrafi zagrac skoro obecnie MASAKRUJE zawodnikow ze swojej grupy - m.in. mnie oraz Matiego! Pytanie na jak wiele stac kolege Pata?! Rolling Eyes
PS. Nie wiem jak wy to odbieracie, ale jak dla mnie to debiutowo bardzo szybko zajezdza zawodnikow! Embarassed Surprised Cool

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 10:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

chess_amator napisał:

PS. Nie wiem jak wy to odbieracie, ale jak dla mnie to debiutowo bardzo szybko zajezdza zawodnikow! Embarassed Surprised Cool

Jak się nie przykładacie do nauki debiutów, to macie tego efekty Wink .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Flying_Butter
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 10:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

JA ZASKOCZENIEM? No proszę, proszę. Ale chyba tylko w sposób negatywny, jeśli przyjrzeć się partii ja-Zielarz (tragedia). Ale mam nadzieję, że jeszcze was wszystkich pozytywnie zaskoczę, nie tylko ilością zdobytych punktów, ale i prezentowanym poziomem Cool
Powrót do góry

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 10:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja póki co wstrzymam się z podsumowaniami, bo "póki piłka w grze", a w wielu grupach jeszcze nic nie jest rozstrzygnięte. Po fazie grupowej pojawią się statystyki i będzie można oceniać kto zrobił postępy, kto jest zaskoczeniem pozytywnym, a kto wręcz przeciwnie.

PatPac the master
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 11:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
chess_amator napisał:

Jak się nie przykładacie do nauki debiutów, to macie tego efekty Wink .

Piszesz , jakbym ja się przykładał...
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 11:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak ktoś za często wpada w debiutach, to koniecznie musi się w tym podszkolić, bo w przeciwnym razie nawet nie będzie miał możliwości, aby się wykazać w innych elementach gry. Ja też coś słabo gram debiuty, szczególnie na krótki czas, dlatego od jakiegoś czasu zacząłem nad tym trochę pracować.
Powrót do góry

PatPac the master
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 11:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Znasz trenerów którzy uczą swoich szachistów debiutów w stylu 1.e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. c3? To jest tak unexpected że nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie się uczył tego co do posunięcia żeby to po prostu znać, żaden człowiek nie ogarnie takiej ilości wiedzy, dlatego takie debiuty się po prostu odrzuca.Nieznajomość jednego debiutu nie musi poza tym znaczyć kompletnej ignorancji jeśli chodzi o przygotowanie debiutowe zawodnika.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 12:07 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wiadomo, że wszystkiego się nie da opanować, ale im więcej wiedzy tym lepiej, chociaż podstawowe warianty w debiucie który gramy powinniśmy znać.
Powrót do góry

Michał95
Wieża
Wieża

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 7:31 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Embarassed jestem ZASKOCZENIEM Wink miło to słyszeć Wink,ja podsumuję swoją grę: partie dobrze pograne ,najlepiej ostatnia z tpp,widać że w końcówkach umialem wgrać czy z Jakubem czy tpp Wink,wtopa z Kaczmarem...ehhhh co by tu mówić podszedłem do tego za bardzo "pewny siebie" i dostałem Wink.Pat wymiatacz jeden...;] Flying dobrze sobie pogrywa,ale jakbym sie mial bawic w faworytow to: Pat,Flying,Marcinos,Janczewski i moze jeszcze chessamator

Pozdrówka

PS. ja też mam II Razz

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 10:01 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pat to może nie jest gigantyczne zaskoczenie - każdy kto grał z nim przed turniejem wiedział, na ile go stać - ale poziom, który nam zaprezentował w pierwszej fazie jest naprawdę godny podziwu. W swojej grupie śmierci był chyba postrzegany jako ten, który ma najmniejsze szanse z wielkiej trójki - tymczasem nie pozostawił żadnych złudzeń, pokonując wszystkich konkurentów. Żadnych końcówek i dłubaniny - nokaut następował wcześniej. "Ogień na szachownicy" w wydaniu polskim. Wink
Co do reszty zawodników bym się wstrzymał - za wcześnie, by przesądzać. Tym bardziej, że druga faza zaplanowana jest na wrzesień - prawie za pół roku, przez ten czas, na naszym amatorskim poziomie można naprawdę się wzmocnić. Mądrzejsi będziemy także po turniejach " w realu" rozgrywanych w trakcie wakacji.

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 2:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Arrow Ciekawa bedzie sprawa jesli uda mi sie zrobic tyle samo punktow co Mati Rolling Eyes. Oczywiscie miejmy nadzieje, ze poziom bedzie stale rosl, a partie beda na poziomie GM! Rolling Eyes
Idea Przy okazji nadmieniam, iz watek ma na celu jedynie pojednanie zawodnikow i wzajemna wymiane informacji odnosnie tego komu podoba sie i imponuje czyja gra oraz kto jest czym zaskoczony (pozytywnie lub negatywnie).

Michał95
Wieża
Wieża

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 8:07 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeśli mogę to też coś tam pooceniam

GRUPA A:

- Byk - zaskoczył mnie 2 porażkami z Janczewskim
- Warcabista... trudno oceniać Wink
JJ i Janczewski...

GRUPA B:

chess_amator i Pat sami sobie grupę rozegrali po swojemu. Zasłużony awans dalej Smile

GRUPA C:
'
Marcin ma juz pewny awans - rozegrał grupę na miarę możliwości lecz bez żadnych "fajerwerek"

Teraz Pooher lub Flying dołączą

Oboje dobrze i solidnie grają,ciekawy pojedynek się nam szykuje Smile

GRUPA D:

Jakub - widac ciągły postęp, ale brakuje mu doświadczenia i koncetracjii w odpowiednich momentach

Kaczmar - solidna gra
tpp - to co powyżej

Ja.... sam nie wiem... myślałem że będzie łatwo...,a tu kiszka... z mojej gry prócz partii z tpp czarnymi nie jestem zadowolony z ŻADNEJ

DOGRYWKA...

Pokaże Smile

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 11:17 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

GRUPA D:
Arrow Jesli db widze to az 3 zawodnikow ma po 4pkt, wiec pytanie kto z kim dogrywke ma? (przy okazji jakim tempem i ile partii)

GRUPA C:
Arrow Teraz Pooher lub Flying pokaza na co ich stac! (przy okazji - gdyby bylo mozliwe to chcialbym, aby nasza kolezanka walczyla w dalszym etapie gry - jestem gotow odstapic swoje miejsce, aby mogla zyskac doswiadczenie z silniejszymi zawodnikami).
Natomiast Marcinos zagral solidnie, przeszedl dalej, a fejerwerki chyba jeszcze nie byly konieczne! Razz Very Happy Cool Idea

GRUPA B:
Arrow chess_amator (czyli ja) przedarl sie przez czarnego konia Matiego! Natomiast Pat wg mnie ROZGROMIL swoja grupe! 6pkt to chyba cos jak obecnie Iwanczuk w Sofii (5/5)

GRUPA A:
Arrow Byk i Janczewski dalej przeszli - zobaczymy jaka forme pokaze w "grupie smierci" Embarassed Razz Wink

Idea Natomiast twoja gra Michale mysle, ze calkiem solidna, niemniej wg mnie moze nieco brakowac ci doswiadczenia, OPANOWANIA (nerwow) oraz tego, ze "starzy wyjadacze" nie dadza 'dziecku' (sorki za porownanie, ale chodzi mi o jasnosc) od razu pelnych praw szachisty (tylko na zasadzie: "przetestujmy cie co NAPRAWDE potrafisz, a potem mowmy sobie na TY" Embarassed Wink Rolling Eyes Cool).

Question Tak przy okazji - rozumiem, ze z KAZDEJ grupy wychodzi (wyszlo) po 2 zawodnikow i w najblizszym czasie bedzie jedna grupa "8 wspanialych", ktorzy rozegraja partie kazdy z kazdym, tak? Surprised Rolling Eyes

PS. Wedlug mnie poziom rozgrywek oraz kultury jest dosc dobry, a jak wy uwazacie? Jedynie 2 zawodnikow moglo poczuc na sobie "sile starszych" (mam na mysli kolegow Jakubinho Chesskw oraz Zielarz). Wszyscy z nich - o ile sie orientuje - nie ma powyzej 3kategorii, a potrafia niezle pomeczyc starszyzne! Razz Very Happy Surprised Shocked Rolling Eyes (zwlaszcza kolega Jakubinho w ostatnim maratonie)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 1 z 1