Wysłany: Wto Sty 28, 2003 8:40 am Temat postu: Prenumerata 2002
Co będzie z zaleglymi 5 numerami,kto zato odpowiada? Ktoś nabił nas w butelkę!!! Czy dostaniemy nowy "Magazyn Szachista" w ramach ubiegłorocznej prenumeraty? undefined
Wysłany: Wto Paź 28, 2003 10:22 am Temat postu: FUSZERKA!
Chciałbym wylać kubeł pomyj na wydawców polskiej prasy szachowej.
W tym blisko 40 milionowym kraju nie powstała do tej pory ani jedna solidna gazeta szachowa, taka jak np. rosyjskie 64 czy holenderskie "New in Chess".
Mamy 4 tytuly: *** Szachowa i Przeglad Szachowy z jednej a Szachista i Szachy z drugiej strony. Najwiekszy skandal polega na tym, ze pisma te ukazuja sie w sprzedazy z regularnym dwumiesiecznym opoznieniem. Wczoraj dopiero w EMPIK-u znalazlem numery *** i Przegladu z wrzesnia! (a mamy listopad za pasem). Nie wiem czemu w dobie internetu, gdy przeplyw informacji jest blyskawiczny, nikt w Polsce nie moze zrobic dobrego, aktualnego i regularnie wychodzacego pisma dla szachistow. Z szachista zas problem jest taki, ze nie mozna go kupic w kioskach i jest dostepny tylko w prenumeracie i przy okazji turniejow.
Ja akurat nie mam wielkiego problemu, bo w kazdej chwili moge wejsc na strone "The Week In Chess" i przeczytac wszystkie aktualnosci, ale sa tacy, ktorzy nie znaja angielskiego i nie maja internetu. Im pozostaje jedynie Rzeczpospolita, ktora jako jedyna z prasy centralnej (Gazeta Wyborcza to wrog szachow nr 1) zamieszcza regularnie krotkie notatki prasowe z najwazniejszych turniejow.
Postuluje aby nasi pismacy polaczyli sily- Przeglad Szachowy jest najlepszy merytorycznie, dlatego tez p. Czerwonski moglby zostac naczelnym nowego pisma. Pozostali powinni sprobowac pracowac sprawniej i zamykac numery z danego miesiaca przed jego rozpoczeciem.