Ja nie twierdzę, że czarne mogą tę pozycję obronić, jedynie usprawiedliwiam decyzję Michała. Niestety, nie zrobił nic, aby "coś" próbować namieszać.
lk85 napisał:
Wydaje mi się, że jedyną szansą czarnych jest... atak.
Otóż to
W pozycji ciężkiej lub wręcz przegranej należy stawiać przed przeciwnikiem możliwie najtrudniejsze do rozwiązania problemy (nawet jeśli wykonywane ruchy są obiektywnie słabsze od innych, bardziej zachowawczych). W analizowanej partii czarne grały pasywnie i próbowały szarpać dopiero jak dorabiałem hetmana na f8. Lepiej zawsze kosztem pionka (czy nawet dwóch!) złapac aktywność i tworzyć groźby.
Jako przykład:
Pozycja z partii keino - byk (II Turniej Powolniaka)
Przewaga białych jest oczywista: władają linią c, polem c8, mają dwa gońce, grozi wjazd wieży na c7. Dla gracza klasy keino pozycja jest do wygrania prawdopodobnie "na ślepo".
Niby można chwilowo obronić pionki na 7 linii: 24... Wa8 25. Wc7 Kf8, ale czy są tu tacy, którzy by chcieli grac taką pozycję?
Po namyśle zagrałem 24... f5!? z ideą poderwania centrum i stworzenia gróźb. Partię przegrałem, ale nawet przeciwnik określił ...f5 jako "ciekawe".
tak acidity mogłem probować tego manewru faktycznie tobyło chyba jedyne co mogle zrobic...
No nic prezentuję partię z przedostatniej rundy :)wiezówke
Michał95- przeciwnik 1846
Przeciwnik zagrał Wa3+ ja Kd4 i on Wa1...,więcej przedstawię może później bo jadę z pamięci ( sędzia zapisu nie oddał )
co uważacie o tej pozycji ? mi się wydaje że białe stoją bardziej aktywniej niż czarne ,jak grać czarnymi ? białe przestawią wieże na d5 i zdejmą pionka c6 lub f6 ? trudno znalezc plan dla czarnych,co o tym
sądzicie ??
Wygrałem tą pozę ale jestem ciekawy jakie Waszę są zdania co mają grać czarne i białe ? _________________ II kat.szachowa , zawodnik SKF Korsarz Gdynia
Michał, gratuluję Ci wygranej. Ale tak patrzę na tę pozycję i doprawdy nie mam zielonego pojęcia, jak czarne przegrać ją mogą. Wa3+ jest jak najbardziej w porządku, Kd4 i wtedy Wxe3! I pionkówka jest 100% remisowa. Pozycja z wieżami podobnie. Czarne też mają aktywną wieżę, która łatwo może wpaść na tyły. Nie widzę forsownego sposobu zdobycia pionka c6 dla białych. Czarne mogą przejść nawet do całkowicie pasywnej obrony (z drugiej strony po co?), ponieważ biały król nie ma pól wtargnięcia. Ale proszę napisz, w jaki sposób wygrałeś. Może czegoś nie widzę? _________________ Należę do grupy trzymającej trolling
Podobnież czarne chciały tą wiezówke grać na wygraną ,oczywiscie szachowały od tyłu ale pozniej wpadły na dzwiny pomysl i przezucily wieze na g8 z celem grania g5??,oczywiscie zagrałem f5 i wtargnalem krolem ( bo wymiana nastapila po g6,fg Wxg6 ale zapis bede mial to wtedy poanalizuje się
No to nastepna partia....
Zwycięzca turnieju ( K.Walczak ) 1965 - Michał95
Białe zagrały właśnie 49. Ke3-e2 ja zagrałem natomiast Kd5 ?! - oczywiście dające remis,ale przeoczyłem 49. ... Kb5!!!!! - Tempowanie!!
po 49. ...Kd5!? 50.Ke3 1/2
Proszę tez jeśli komus sie chce to skomentowac _________________ II kat.szachowa , zawodnik SKF Korsarz Gdynia
Postanowiłem, że również założę konto na tym forum.
Co do pozycji - z mojej analizy wynika, że remis był również po 49. Ke3-c4.
Ale nie trzeba być żadnym ekspertem, żeby stwierdzić, iż jest to typowy remis.
Gratuluję Michale remisu ze zwycięzcą turnieju!
PS. Chyba wyzwę Petrosjana na pojedynek. Czy grywa blitza?
Pionkówka jest remisowa. O żadnym tempowaniu mowy nie ma. Wejście królem na c4 nic nie daje. Ciekawie by to jednak wyglądało, ale w dalszym ciągu remisowo. Przestaw czarnego króla na c4 i białego na d2. Teraz jest możliwe 1... f4 2.Kc2 e4 3.Kd2 (nie można 3. fe4 bo czarne zrobią przełom g4!) 3... e3+ 4.Kc2=
Pionówka to oczywiście martwy remis, biały musi zrobić coś strasznie głupiego, żeby wtopić. Wariant Aciditiego jest ciekawy, choć białym chyba brakuje tylko jednego tempa 3.fe g4! 4.Kd2 f3 5.Ke3 fg 6.Kf2 fg 7.Kg1 Kd3 8.e5 Ke3 9.e6 Kf3 10.e7 Kg3 11.e8H h2#.
A Fritza oczywiście przez okno, nadaje się tylko do blunderchecków, od końcówek trzymać z daleka! _________________ FICS: CamyC
chesshere: miau
ELO: 2145, ale gram jak 1600
A Fritza oczywiście przez okno, nadaje się tylko do blunderchecków, od końcówek trzymać z daleka!
Kiedyś bym się z tym nie zgodził, ale kilka razy mój cm9000 w końcówkach gra jakieś cuda... przez co przegrywa czasem pozycje, które ja potrafię zremisować . Nie zmienia to jednak faktu, że cholernie dokładnie wszystko przelicza i dzięki temu pokona w grze końcowej większość dobrych teoretyków, a nie najlepszych taktyków(pomijając pozycje, w których gra bardzo dziwnie ).
{While the following ending migrated from book to book, its evaluation changed several times.} 1...Kf6
{If Black sticks, for example, to waiting tactics, he is in}
{no danger of losing:} ( 1...a5 {is possible.} {But if Black intends to play actively,}
2.c5 {After the correct} ( 2.a3 {is bad because of} {when}
a4 {!} ) axb4 3.cxb6 Kd7 4.Kf5 Kc8 5.Kxg5 Kb7 6.Kf6 Kxb6 7.Ke6
Kb5 8.Kd6 {the game ends in a draw.} ) ( 1...b5 {, when the game continued}
{Therefore Black decided to make a breach on the opposite wing by}
2.c5 g4 3.d5+ ( 3.a3 {!} {, supporting the b4 pawn in advance. After}
{However, it was correctly shown by Zinar (1974) that 3. d5 was an obvious
mistake, throwing away the win, and that White should have played}
g3 4.Kf3 Kd5 5.Kxg3 Kxd4 6.Kf4 {!} {Black is not saved by either}
a5 ( 6...Kc4 {or} 7.Ke5 Kb3 8.Kd6 Kxa3 9.Kxc6 {, when White queens first.}
) 7.bxa5 Kxc5 8.Ke5 {We can therefore agree with the opinion of Berger (1922), that 1... b5 was already the decisive mistake.}
) cxd5+ 4.Kf4 {
, and... Black admitted defeat, thinking that he would be unable to cope with
the protected passed pawn.
Later Leick (1942) found that Black had been wrong to resign: after}
d4 {!} 5.Kxg4 Kd5 6.Kf4 a6 7.a3 a5 {!} 8.Kf3 axb4 9.axb4 Ke5
{a draw is obvious.} ) ( 1...g4 {
Here White's actively placed king completely neutralizes the outside passed
pawn, and its diverting advance does not succeed, e.g.} 2.a4
g3 3.Kf3 Kf5 4.b5 {!} cxb5 5.axb5 {, and it is White who wins.} )
2.a4 a6 3.d5 cxd5+ 4.Kxd5 g4 5.Ke4 g3 6.Kf3 Ke5 7.Kxg3 Kd4 8.c5
bxc5 9.bxc5 Kxc5 10.Kf2 Kb4 11.Ke1 Kxa4 12.Kd1 Kb3 13.Kc1 {with a draw.
}
{Thus if the passed pawn is not far from the opponent's king, and the latter is
sufficiently active, the advantage may prove insufficient for a win.} *
lk85 napisał:
CamyC napisał:
A Fritza oczywiście przez okno, nadaje się tylko do blunderchecków, od końcówek trzymać z daleka!
(...) Nie zmienia to jednak faktu, że cholernie dokładnie wszystko przelicza i dzięki temu pokona w grze końcowej większość dobrych teoretyków, a nie najlepszych taktyków(pomijając pozycje, w których gra bardzo dziwnie ).
Skąd wiesz? _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.
Chciałem jeszcze powiedzieć, że rozgrywanie końcówki a jej ocena to dwie różne rzeczy. +3 i więcej w typowych remisowych pozycjach z pierwszej lepszej książki (gdy bierek jest zbyt dużo, aby wynik wziąć z tablic) to norma, o czym zresztą było na tym forum, choćby przy okazji partii między Anandem a Kramnikiem w Meksyku. _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.
Dołączył: Mar 17, 2002 Posty: 67 Skąd: od 2 lat poza Gdynią ...
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 11:58 pm Temat postu:
acidity napisał:
Przestaw czarnego króla na c4 i białego na d2. Teraz jest możliwe 1... f4 2.Kc2 e4 3.Kd2 (nie można 3. fe4 bo czarne zrobią przełom g4!) 3... e3+ 4.Kc2=
Komputery oczywiście nie mają racji bytu w końcówkach.
Wg mnie wariant powyższy jest jak najbardziej realny, ale po 4.Kc2 (= ?!?!) gram 4. ...Kb5! i co by biały nie robił - zajdę białego króla od tyłu. Siłą końcówki czarnych jest właśnie pion "e3" - biały król nie może go spuścić z oczu. I jeszcze jednocześnie nie wpuścić króla przez b2
Po 4. ...Kb5! 5.Kd3 Ka4! i nie można 6.c4? gdyż 6. ...Kb4 -+
Nie zmienia to jednak faktu, że cholernie dokładnie wszystko przelicza i dzięki temu pokona w grze końcowej większość dobrych teoretyków, a nie najlepszych taktyków(pomijając pozycje, w których gra bardzo dziwnie ).
Myślę, że masz dość niskie zdanie o dobrych teoretykach. Kiedyś analizowałem taką końcówkę:
Plan czarnych jest jasny (dla człowieka) - przerzucić wieżę na tyły przeciwnika, postawić króla na f6 i dojść do g5, żeby wyrobić wolniaka. Plan komputera? Wf8-b8-c8-a8-h8-b8-b1-c1-a1-f1-b1-b8-b2-b4-b7. Nie spotkałem jeszcze żadnego engine'a, który by rozumiał tą dość prostą pozycję _________________ FICS: CamyC
Komputery oczywiście nie mają racji bytu w końcówkach.
Wg mnie wariant powyższy jest jak najbardziej realny, ale po 4.Kc2 (= ?!?!) gram 4. ...Kb5! i co by biały nie robił - zajdę białego króla od tyłu. Siłą końcówki czarnych jest właśnie pion "e3" - biały król nie może go spuścić z oczu. I jeszcze jednocześnie nie wpuścić króla przez b2
Po 4. ...Kb5! 5.Kd3 Ka4! i nie można 6.c4? gdyż 6. ...Kb4 -+
Macie lepsze pomysły na obronę dla białych ?!
Idea obrony jest prosta - na Kc4 biały musi być w stanie odpowiedzieć Kc2 (a więc 5.Kd3?? jest błędem, gdyż czarny zagra Kc4 gdy już stoi Kc2), a na obejście królem przez a4-a3 biały musi być w stanie obronić piona nie wychodząc z kwadratu piona e. Przy pionku na c3 takiej możliwości nie ma, bo Kd3 Kb3-+. Na Ka4-a3 należy więc zagrać Kc2+c4, co również przywiązuje czarnego króla do mniejszego kwadratu i pozwala białemu królowi bronić c4 zarówno z c3 jak i d3. Więc jedyne co zostaje to ocenić pionówkę po wymianie c za e, co jest chyba jasnym remisem.
Remisuje więc 5.Kc1 Ka4 6.Kc2 Ka3 7.c4 Kb4 8.Kd3 Kc5 9.Kc3= _________________ FICS: CamyC