Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

MOJ SYSTEM - Nimzowistcha

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 11:22 am
Temat postu: MOJ SYSTEM - Nimzowistcha
Odpowiedz z cytatem

Idea Co sadzicie o ksiazce "MOJ SYSTEM" - Nimzowistcha? Wedlug mnie jest to zalezne od JEZYKA w ktorym zostala wydana. Mialem po polsku, ale nie moglem jej trawic (poza 2-3rozdzialami). Obecnie mam po rosyjsku i znacznie lepiej wyglada to wszystko! Na tyle dobrze, ze chyba w koncu (!!) skusze sie, zeby ja porzadnie przerobic! Rolling Eyes
Question Czy zgodzicie sie ze mna, ze bez przerobienia tejze (lub podobnej) pozycji, ktora zawiera zagadnienia pozycyjnej gry nie sposob osiagnac poziomu 1 kategorii i wyzej? Rolling Eyes.

PS. Z tego co zauwazylem, to byl watek, ale odnosnie "Mojego Systemu w praktyce"

Zielarz
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 12:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

z innego forum :

Dla amatorów Nimzowitscha:

http://chesspro.ru/_events/2007/korchnoi.html

Ciekawy fragment opisujacy stosunek Korcznoja do w/w autora:

Cytat:
"Не читайте, дети, на ночь
ни страшные сказки, ни Нимцовича!"

czyli w wolnym tłumaczeniu:

"Dzieci, przed snem nie czytajcie
ani strasznych bajek, ani Nimzowitscha."

Rodak Nimzowitscha, dunski arcymistrz Bent Larsen o ksiazce "Moj system"
powiedzial: "Tam jest wszystko z wyjatkiem...systemu!".
Dodam, ze wiele postulatow Nimzowitscha dzis smialo mozna uznac za chybione.

k.pytel
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 12:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przy okazji: jest książka Johna Watsona Secrets of Modern Chess Strategy: Advances since Nimzowitsch (Gambit 1998).

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 12:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Idea Owszem! Moze byc w tym nieco slusznosci, niemniej chyba troszke jest to nad wyraz. Tak jak bowiem dawniej grano "na wiatr" romantycznie swiecono, byle tylko dobrac sie do krola, to czy znaczy to, ze tamtych partii zupelnie nie warto przegladac i uczyc sie na nich? (przynajmniej w poczatkowej fazie nauki). Tak samo z dzielem Nimzo. Nie jest to oczywiscie cos co kazdemu odpowiada, niemniej na pewno jest to pewna spojna calosc, chociaz pytanie czy aby na pewno az SYSTEM.
Arrow Jednak moim zdaniem warto przerobic te ksiazke, aby zobaczyc jakie bledy i niescislosci autor "przemycil". Wspolczesnie te rzeczy w wiekszosci wypadkow zna sie "bez czytania", niemniej PELNE zrozumienie ich moze byc naprawde cenne. Moze zapytamy innych - kto z was czytal te pozycje (nie wazne w jakim jezyku - byle zrozumialym dla czytajacego) i jakie sa wasze odczucia? A kolega Zielarz czytal czy jedynie wspiera sie opiniami innych? (ciekawe czy zna kolega opinie Petrosjana - tego niezyjacego juz mistrza swiata - dotyczaca tego dziela Nimzo)?

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 12:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
książka Johna Watsona Secrets of Modern Chess Strategy: Advances since Nimzowitsch

Idea Przy okazji jest znakomita Very Happy , a jeszcze lepsza jest jesli sie zna (chociazby ogolnie) wlasnie wymieniane dzielo (Moj system).
Arrow To jest wlasnie cos w rodzaju krytycznego spojrzenia i ukazanie wspolczesnego podejscia do szachow przy okazji podpierajac sie na w/w pozycji! Niemniej jak dla mnie trudno bedzie W PELNI zrozumiec zmiany dotyczace idei Nimzo, jesli nie ma sie pojecia o tym o czym mowil autor! Rolling Eyes Confused Surprised. Zgodzicie sie ze mna? Rolling Eyes

Zielarz
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 12:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

niestety nie czytalem tej ksiazki jeszcze , narazie przerabiam cos zupelnie prosztzego a zarazem dopasowanego do mojego poziomu.W.W wypowiedz jest autora k. Pytla arcymistrza wiec pewnie cos prawdy w tym jest , co nie znaczy ze nie mozna jej tej ksiazki przerobic , przyswoic i wyciagnac wnioskow.Niestety nie znam opinii petrosjana ,jesli ja znasz bede wdzieczny jezeli mi ja przyblizysz.Z drugiej strony z tego co czytalem opinia o tej ksiazce zmienila sie z biegiem lat tak wiec opinia petrosjana moze bylaby troche inna dzisiaj , chociaz nie mam co spekulowac bo jej nie znam.
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 1:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zielarz napisał:

Dodam, ze wiele postulatow Nimzowitscha dzis smialo mozna uznac za chybione. k.pytel

O ile się orientuję, to polscy GM polecają ta książkę. Przerobiłem ją i dzięki niej wzrosło moje rozumienie szachów. Jeżeli K. Pytel uważa że wiele postulatów N. zostało obalonych, to proponuję aby konkretnie podał które to są.

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 2:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zielarz napisał:
wypowiedz jest autora k. Pytla arcymistrza wiec pewnie cos prawdy w tym jest
Dla ścisłości: Krzysztof Pytel jest mistrzem międzynarodowym, Mistrzem Polski w szachach klasycznych (2x) i korespondencyjnych.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

anand
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 10:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Michaił Tal bardzo żałował, że książka trafiła w jego ręce dopiero, gdy miał kandydata. To chyba coś znaczy.

Zielarz napisał:
Z drugiej strony z tego co czytalem opinia o tej ksiazce zmienila sie z biegiem lat tak wiec opinia petrosjana moze bylaby troche inna dzisiaj , chociaz nie mam co spekulowac bo jej nie znam.

Jakbyś grał jak Petrosjan kiedyś, gdy wyrażał tą opinię to byś się cieszył. On się wychował na tej książce.

greeley
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Sie 07, 2008 8:25 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zielarz napisał:

Rodak Nimzowitscha, dunski arcymistrz Bent Larsen o ksiazce "Moj system"
powiedzial: "Tam jest wszystko z wyjatkiem...systemu!".
Dodam, ze wiele postulatow Nimzowitscha dzis smialo mozna uznac za chybione.
k.pytel

Dziwne, że Larsen sam grał jak Nimzowitsch. Jest taka rosyjska książka o N. z serii "sławni szachiści świata" do której Larsen dał wstęp, jest tam nawet kilka jego partii obrazujących poszczególne koncepcje N., na przykład grę po polach określonego koloru. A chybione nie są koncepcje, tylko dogmatyzm N., czyli sztywne trzymanie się koncepcji.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 1 z 1