Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

III turniej forumowiczów w szachach powolnych
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 32, 33, 34  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 06, 2008 9:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy ktoś zauważył, ale Samozwaniec samozwańczo zmienił nam nazwę turnieju na "III Turniej Forowiczów Magazynu Szachista", co jest niezgodne z nazwą tegoż tematu ("III turniej forumowiczów w szachach powolnych") jak i z konsekwencją (I. Organizatorzy Forumowicze „Magazynu Szachista”).

Nazwy forowicze i forumowicze są poprawne ale bądź my konsekwentni. Chodzi przecież o nazwę własną turnieju.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 06, 2008 9:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No właśnie drań.., jeden Confused

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 06, 2008 10:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski napisał:
Jeżeli firefox i opera.., to co u diabła przeszakdza dla IE :?: :?: :?: 8O

Bo mi M$ nie płaci za to żebym poprawiał błędy ich przeglądarki. Może forum "Szachisty" przyczyni się do tego, żeby panowie z Redmond wyszli z jaskiń i wreszcie wynaleźli ogień, o kole nie wspominając ; )

Janczewski napisał:
Pięknie, że wyładniała, a od kiedy to ignorujemy standady, mi po IE nie działa

Z tym pytaniem proszę się zwrócić pod poniższy adres: pomoc@microsoft.com

Kaczmar
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Mar 07, 2008 7:59 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No cóż wygląda na to, że i ja nie obejrzę tej strony. Nie będę na firmowym laptopie instalował tylko dla jednej strony innych przeglądarek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 07, 2008 8:53 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Analiza partii:
[Event "rated standard match"]
[Site "Free Internet Chess Server"]
[Date "2008.02.29"]
[Round "?"]
[White "jakubinhont"]
[Black "KanarkiewiczM"]
[Result "0-1"]
[WhiteElo "1498P"]
[BlackElo "1605P"]
[ECO "B33"]
[TimeControl "3600+10"]
1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 ( wybieram wariant ten ze względu na małą niespodzianke dla Jakuba) 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 e5 6. Nb3?! a6?? ( od razu Gb4!) 7. Be2 Bb4!? ( jeszcze dobre ) 8.
Bd2? ( moze Sd2 ?!) Bxc3! 9. Bxc3 Nxe4! 10. Bd2 Nxd2 11. Qxd2 d5 12. O-O-O d4 13. f4!! exf4?? ( f6!?) 14.
Qxf4 Be6 15. Nxd4 Nxd4 16. Rxd4 Qb8!? 17. Qxb8+ Rxb8 18. a3 O-O 19. Rf1 Rfd8
20. Rfd1 Rxd4 21. Rxd4 Kf8 22. Bg4 Bxg4 23. Rxg4 Rd8 24. Re4 f6 25. g4 Re8
26. Rxe8+ Kxe8 27. Kd2 Ke7 28. Ke3 Ke6 29. Ke4 g6 30. Kf4 Kd5 31. g5 f5 32.
h3 b5 33. h4 a5 34. Ke3 Kc4 35. Kf4 Kd4 36. Kf3 b4 ( oczywiscie prawidlowe było a5-a4 !!,blokada białych pionów i szybka wygrana ) 37. axb4 axb4 38. Kf4 Kc4
39. Ke3 Kc5 40. Kd3 Kd5 41. Ke3 Kc4 42. Ke2 Kd4 43. Kf3 Ke5 44. c3?? ( bład,wystarczyło powtarzać ruchy...) bxc3 45.
bxc3 Kd5 46. Ke3 Kc4 47. Kd2 f4 48. Ke2 Kxc3 49. Kf3 Kd3 50. Kxf4 Kd4 51. Kg4 ( ?? zły pomysł )
Ke4 52. h5 Ke5 53. h6 Ke4!! {jakubinhont resigns} 0-1

hmmm,to by było na tyle...brakuje czasu na analizę która by miała ze 2strony ;] Pozdrawiam

Kaczmar
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Mar 07, 2008 9:26 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Kaczmar Wysłany: Pią Mar 07, 2008 4:59 pm

No cóż wygląda na to, że i ja nie obejrzę tej strony. Nie będę na firmowym laptopie instalował tylko dla jednej strony innych przeglądarek.

No cóż... zmieniłem zdanie i zainstalowałem firefoxa tak więc mogę przeglądać stronkę.
Powrót do góry

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Mar 07, 2008 12:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

PatPac the master napisał:
Demonie, mogę zagrać 1 lub 2 jeśli szybko pójdą, w sobotę ok. 18

Arrow Mysle, ze jesli wszystko pojdzie dobrze, to jest szansa, ze nasz partia (partie) dojdzie do skutku wlasnie w sobote ok. 18. Jak cos to bede sie z Toba kontaktowal na prv lub na GG (jesli masz). Jesli dobrze pojdzie to bede po turnieju (w Lezajsku - podkarpacie), wiec bede rozgrzany Embarassed Laughing Rolling Eyes (9rund po 15min). Mam nadzieje, ze nie bede przegrzany! Embarassed Laughing.
Idea PS. Postaram sie wpisac posta ok. g.16-17 dotyczacego tego czy bede w stanie rozegrac dzis z w/w arcymistrzem partie! Tak wiec Pac, jak mozesz to obserwuj w tych godzinach forum i ew. GG (czy tez prv).

Ostatnio zmieniony przez chess_amator dnia Sob Mar 08, 2008 7:22 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 07, 2008 8:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Po ładnej aktywnej partii (wg tpp) białe wygrały.
a b c
  1. 12 - (czarne) wg mnie (ale ja się nie znam), to najpierw wymiany, a później roszadka; byłoby bezpieczniej i bez straty tempa.
  2. 16 - atak H+S z pionami
  3. 25 - dać piona i się bać czy dać gońca i próbować atakować?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 07, 2008 9:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gratulacje dla obydwu zawodników za bardzo ciekawe spotkanie. Jak podkreślałem "za plecami" graczy: czarne niepotrzebnie oddały inicjatywę roszując, co białe dokładną grą wykorzystały. Kto nie atakuje ten się cofa.

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 07, 2008 10:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To była rzeczywiście ładna, dynamiczna partia. Zadecydował źle rozegrany przez czarne debiut, szczególnie wspomniana roszada. W klasycznej partii Nimzowitsch-Capablanka (1927) białe wybrały podobny system rozwoju. Czarne zroszowały tam dopiero wtedy, gdy skrzydło królewskie było zamknięte na amen. Tutaj natomiast Kaczmar szybko dostał się pod mocny atak, tpp właściwie grał już od ręki. Najbardziej mi się jednak podobało, gdy tpp nie poszedł na wymiany - czemu sam bym się nie oparł przy przewadze materialnej - tylko grał na atak, przerzucił ładnie gońca do akcji (oddając zdobycze pionowe) i dokończył dzieła. Brawa dla obydwu zawodników, bo oglądało się to z przyjemnością.

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 07, 2008 11:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Efekty zabawy diagramami (Chess Tactics Server, wpisywanie partii z turniejów) nie są od razu. Trzeba spokojnie poczekać aż wszystko się w pustej głowie ułoży. Najpierw przecież muszą powstać szafki i inne mebelki Wink
a b c
  1. 27 - czarne bardzo ładnie ograniczają aktywność białych.
  2. 31 - zastanawiałem się, czy czarne od razu dadzą hecia za 2 wieże, czy również za piona f4.
  3. 34 - czarne już grają jak dzisiaj Dariusz Szoen (bez wiary), bo oddają pole przeciwnikowi (dlaczego W8c6 a nie W4c6?), hetman zaczął ładnie grać po białych polach.

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 07, 2008 11:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Nie wiem czy ktoś zauważył, ale Samozwaniec samozwańczo zmienił nam nazwę turnieju na "III Turniej Forowiczów Magazynu Szachista", co jest niezgodne z nazwą tegoż tematu ("III turniej forumowiczów w szachach powolnych") jak i z konsekwencją (I. Organizatorzy Forumowicze „Magazynu Szachista”).

Nazwy forowicze i forumowicze są poprawne ale bądź my konsekwentni. Chodzi przecież o nazwę własną turnieju.

Zatem będę konsekwentny i każdy kto prześle poprawny plik pgn będzie miał wpisane w polu [Event ""] "III Turniej Forumowiczów Magazynu Szachista, Faza Grupowa" ; )

Kaczmar
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Mar 08, 2008 3:10 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp-Kaczmar B12: Caro-Kann: Advance Variation
12. c3 O-O
Wcale nie uwazam tak jak JJ i Marcinos ze to jest bledny ruch i oddanie inicjatywy (moge sie mylic wiec chetnie poslucham argumentow przeciwko temu ruchowi)
13. Kh1 Nxd4 14. cxd4 Bb6
Goniec powinien raczej pojsc na e7 i nie bylo by tylu problemow
25. Qd3 Kf7
Oddanie gonca bylo bledem nie bylo takiego zagrozenia, ktore
by to usprawiedliwialo - trzeba bylo zagrac Gb6

Dawno nie grałem długich partii (ze 3 miesiace) i odczuwałem to w tym pojedynku. Dobrze się stało, że rozegraliśmy tą partię w piątek bo w sobotę zaczyna się turniej w Legionowie z tempem 100 minut na zawodnika (partie grane co sobotę)

Podsumowując:
- według mnie krytycznym ruchem było 14. ... Bb6 - powinno być grane 14. ... Be7
- granie krótkich partii w internecie jest może i przyjemne ale niestety ma negatywny wpływ na grę w partiach długich
- zasłużone gratululacje dla tpp za ładną partię i materiał do przemyśleń
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 08, 2008 10:44 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Według mnie roszada była błędna nie dlatego, że oddawała inicjatywę. To Caro-Kann - tutaj czarne nie mają inicjatywy ok.12 ruchu, nie ma czego oddawać. Problem jest inny - białe miały plan prosty jak cep, atak na skrzydle królewskim. Mają do tego idealnie ustawione figury - skoczka, hetmana, wieżę i gońca - sporo. Zresztą tpp dzięki temu mógł grać szybciej. Ruchy jak Sg5, Hh3, g4 itd. nasuwały się same.
Miast roszować czarne winny organizować kontrgrę po linii c, a króla zostawić w środku. Jednakże parę drobnych niedokładności zostało popełnionych wcześniej np. przedwczesne bicie na d4. Pozycja zrobiła się mocno ścieśniona i zwyczajnie trudna.
Powodzenia na turnieju w Legionowie!

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 08, 2008 2:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kaczmar napisał:
tpp-Kaczmar B12: Caro-Kann: Advance Variation
12. c3 O-O
Wcale nie uwazam tak jak JJ i Marcinos ze to jest bledny ruch i oddanie inicjatywy (moge sie mylic wiec chetnie poslucham argumentow przeciwko temu ruchowi)

"Nie roszuj zawsze kiedy możesz, ale kiedy chcesz".
Jeślibyś przejrzał watchbota zauważyłbyś, że kiedy zroszowałeś obaj z Marcinem zwróciliśmy uwagę na ten ruch. Grając z Nim sparingi bardzo często w sycylu dochodziło do podobnej pozycji - biały pion na e5 i atak skoczkiem z przerzuceniem innych figur na skrzydło królewskie. Z doświadczenia wiem, że w takich sytuacjach się nie roszuje tak szybko, bo białe mają a. przestrzeń i b. tempo. Zamiast tego trzeba organizować kontrgrę na skrzydle hetmańskim i pilnować żeby białe nie zdobyły przewagi na linii c. Twój hetman przez większość partii był nieaktywny, nie stwarzał zagrożenia.

Ciekawy był Twój 17. ruch. Raczej "na zapleczu" myśleliśmy nad 17. .. f6 lub 17. .. Kg7 z następnym 18. .. Rh8. Ten drugi ruch moim zdaniem lepszy, chociaż białe mogłyby święcić skoczka na e6, ale to by choć trochę wyrównało szanse.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 32, 33, 34  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 4 z 34