Nie wiem czy ktoś zauważył, ale Samozwaniec samozwańczo zmienił nam nazwę turnieju na "III Turniej Forowiczów Magazynu Szachista", co jest niezgodne z nazwą tegoż tematu ("III turniej forumowiczów w szachach powolnych") jak i z konsekwencją (I. Organizatorzy Forumowicze „Magazynu Szachista”).
Nazwy forowicze i forumowicze są poprawne ale bądź my konsekwentni. Chodzi przecież o nazwę własną turnieju. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Jeżeli firefox i opera.., to co u diabła przeszakdza dla IE :?: :?: :?: 8O
Bo mi M$ nie płaci za to żebym poprawiał błędy ich przeglądarki. Może forum "Szachisty" przyczyni się do tego, żeby panowie z Redmond wyszli z jaskiń i wreszcie wynaleźli ogień, o kole nie wspominając ; )
Janczewski napisał:
Pięknie, że wyładniała, a od kiedy to ignorujemy standady, mi po IE nie działa
Z tym pytaniem proszę się zwrócić pod poniższy adres: pomoc@microsoft.com _________________
hmmm,to by było na tyle...brakuje czasu na analizę która by miała ze 2strony ;] Pozdrawiam _________________ II kat.szachowa , zawodnik SKF Korsarz Gdynia
Demonie, mogę zagrać 1 lub 2 jeśli szybko pójdą, w sobotę ok. 18
Mysle, ze jesli wszystko pojdzie dobrze, to jest szansa, ze nasz partia (partie) dojdzie do skutku wlasnie w sobote ok. 18. Jak cos to bede sie z Toba kontaktowal na prv lub na GG (jesli masz). Jesli dobrze pojdzie to bede po turnieju (w Lezajsku - podkarpacie), wiec bede rozgrzany (9rund po 15min). Mam nadzieje, ze nie bede przegrzany! .
PS. Postaram sie wpisac posta ok. g.16-17 dotyczacego tego czy bede w stanie rozegrac dzis z w/w arcymistrzem partie! Tak wiec Pac, jak mozesz to obserwuj w tych godzinach forum i ew. GG (czy tez prv). _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra.
Ostatnio zmieniony przez chess_amator dnia Sob Mar 08, 2008 7:22 am, w całości zmieniany 1 raz
Gratulacje dla obydwu zawodników za bardzo ciekawe spotkanie. Jak podkreślałem "za plecami" graczy: czarne niepotrzebnie oddały inicjatywę roszując, co białe dokładną grą wykorzystały. Kto nie atakuje ten się cofa. _________________
To była rzeczywiście ładna, dynamiczna partia. Zadecydował źle rozegrany przez czarne debiut, szczególnie wspomniana roszada. W klasycznej partii Nimzowitsch-Capablanka (1927) białe wybrały podobny system rozwoju. Czarne zroszowały tam dopiero wtedy, gdy skrzydło królewskie było zamknięte na amen. Tutaj natomiast Kaczmar szybko dostał się pod mocny atak, tpp właściwie grał już od ręki. Najbardziej mi się jednak podobało, gdy tpp nie poszedł na wymiany - czemu sam bym się nie oparł przy przewadze materialnej - tylko grał na atak, przerzucił ładnie gońca do akcji (oddając zdobycze pionowe) i dokończył dzieła. Brawa dla obydwu zawodników, bo oglądało się to z przyjemnością. _________________ Należę do grupy trzymającej trolling
Efekty zabawy diagramami (Chess Tactics Server, wpisywanie partii z turniejów) nie są od razu. Trzeba spokojnie poczekać aż wszystko się w pustej głowie ułoży. Najpierw przecież muszą powstać szafki i inne mebelki
a b c
27 - czarne bardzo ładnie ograniczają aktywność białych.
31 - zastanawiałem się, czy czarne od razu dadzą hecia za 2 wieże, czy również za piona f4.
34 - czarne już grają jak dzisiaj Dariusz Szoen (bez wiary), bo oddają pole przeciwnikowi (dlaczego W8c6 a nie W4c6?), hetman zaczął ładnie grać po białych polach.
Nie wiem czy ktoś zauważył, ale Samozwaniec samozwańczo zmienił nam nazwę turnieju na "III Turniej Forowiczów Magazynu Szachista", co jest niezgodne z nazwą tegoż tematu ("III turniej forumowiczów w szachach powolnych") jak i z konsekwencją (I. Organizatorzy Forumowicze „Magazynu Szachista”).
Nazwy forowicze i forumowicze są poprawne ale bądź my konsekwentni. Chodzi przecież o nazwę własną turnieju.
Zatem będę konsekwentny i każdy kto prześle poprawny plik pgn będzie miał wpisane w polu [Event ""] "III Turniej Forumowiczów Magazynu Szachista, Faza Grupowa" ; ) _________________
tpp-Kaczmar B12: Caro-Kann: Advance Variation
12. c3 O-O
Wcale nie uwazam tak jak JJ i Marcinos ze to jest bledny ruch i oddanie inicjatywy (moge sie mylic wiec chetnie poslucham argumentow przeciwko temu ruchowi)
13. Kh1 Nxd4 14. cxd4 Bb6
Goniec powinien raczej pojsc na e7 i nie bylo by tylu problemow
25. Qd3 Kf7
Oddanie gonca bylo bledem nie bylo takiego zagrozenia, ktore
by to usprawiedliwialo - trzeba bylo zagrac Gb6
Dawno nie grałem długich partii (ze 3 miesiace) i odczuwałem to w tym pojedynku. Dobrze się stało, że rozegraliśmy tą partię w piątek bo w sobotę zaczyna się turniej w Legionowie z tempem 100 minut na zawodnika (partie grane co sobotę)
Podsumowując:
- według mnie krytycznym ruchem było 14. ... Bb6 - powinno być grane 14. ... Be7
- granie krótkich partii w internecie jest może i przyjemne ale niestety ma negatywny wpływ na grę w partiach długich
- zasłużone gratululacje dla tpp za ładną partię i materiał do przemyśleń
Według mnie roszada była błędna nie dlatego, że oddawała inicjatywę. To Caro-Kann - tutaj czarne nie mają inicjatywy ok.12 ruchu, nie ma czego oddawać. Problem jest inny - białe miały plan prosty jak cep, atak na skrzydle królewskim. Mają do tego idealnie ustawione figury - skoczka, hetmana, wieżę i gońca - sporo. Zresztą tpp dzięki temu mógł grać szybciej. Ruchy jak Sg5, Hh3, g4 itd. nasuwały się same.
Miast roszować czarne winny organizować kontrgrę po linii c, a króla zostawić w środku. Jednakże parę drobnych niedokładności zostało popełnionych wcześniej np. przedwczesne bicie na d4. Pozycja zrobiła się mocno ścieśniona i zwyczajnie trudna.
Powodzenia na turnieju w Legionowie! _________________ Należę do grupy trzymającej trolling
tpp-Kaczmar B12: Caro-Kann: Advance Variation
12. c3 O-O
Wcale nie uwazam tak jak JJ i Marcinos ze to jest bledny ruch i oddanie inicjatywy (moge sie mylic wiec chetnie poslucham argumentow przeciwko temu ruchowi)
"Nie roszuj zawsze kiedy możesz, ale kiedy chcesz".
Jeślibyś przejrzał watchbota zauważyłbyś, że kiedy zroszowałeś obaj z Marcinem zwróciliśmy uwagę na ten ruch. Grając z Nim sparingi bardzo często w sycylu dochodziło do podobnej pozycji - biały pion na e5 i atak skoczkiem z przerzuceniem innych figur na skrzydło królewskie. Z doświadczenia wiem, że w takich sytuacjach się nie roszuje tak szybko, bo białe mają a. przestrzeń i b. tempo. Zamiast tego trzeba organizować kontrgrę na skrzydle hetmańskim i pilnować żeby białe nie zdobyły przewagi na linii c. Twój hetman przez większość partii był nieaktywny, nie stwarzał zagrożenia.
Ciekawy był Twój 17. ruch. Raczej "na zapleczu" myśleliśmy nad 17. .. f6 lub 17. .. Kg7 z następnym 18. .. Rh8. Ten drugi ruch moim zdaniem lepszy, chociaż białe mogłyby święcić skoczka na e6, ale to by choć trochę wyrównało szanse. _________________