| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Koleś Nowy

|
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 7:12 pm Temat postu: Jak wygrywać wygrane partie |
|
|
|
Witam. Poszukuję jakiejś książki, która nauczy mnie jak nie przegrywać wygranych partii. Może się to wydawać głupie, ale tak już gram
Na długim dystansie gram na poziomie 1800 albo nawet 1900ELO, w błyskawicznej jestem słaby (ok. 1400). Przeważnie dobrze rozgrywam debiuty, ale często jest tak, że po zdobyciu przewagi materialnej lub pozycyjnej (przeważnie), sytuacja zaczyna się odwracać i przegrywam
Uczyłem się też gry środkowej i trochę końcówek.
Zastanawiałem się nad tą książką, a może jednak coś innego? |
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
Koleś Nowy

|
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 10:41 pm Temat postu: |
|
|
|
Pisząc wygrana partia, mam na myśli przewagę od 1 piona do 1 lekkiej figury. Za darmo nie podstawiam, aż tak źle ze mną nie jest, pewnie chodzi tutaj o zbytnie rozluźnienie oraz brak dobrego planu. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pią Mar 07, 2008 12:09 am Temat postu: |
|
|
|
Masz ten sam problem co ja, tzn. w moim przypadku jak mam dużo czasu do namysłu, to przewagę zazwyczaj potrafię zrealizować, ale jak gram partie 10-cio minutowe lub krótsze, to o dobrym planie raczej nie mam co marzyć i jak przeciwnik się twardo broni, to bywa ciężko. Teraz już nikogo nie lekceważę, bo niegdyś zbyt często przytrafiały mi się głupie wpadki. |
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
Koleś Nowy

|
Wysłany: Pią Mar 07, 2008 9:29 am Temat postu: |
|
|
|
Co sądzicie o książce Eduarda Gufelda "Jak realizować niewielką przewagę" ? |
|
| Powrót do góry |
|
Chrząszczyk Nowy

|
Wysłany: Pią Mar 07, 2008 9:44 am Temat postu: |
|
|
|
Jest to raczej książka dla bardzo zaawansowanych trzeba być świetnym technikiem zwłaszczaw końcówce przewaga jednego piona w tej ksiażce to już sporo większość to niuanse pozycyjne których przeciętny szachista nawet nie zauważa nie mówiąc jużo ułożeniu i realizacji właściwego planu. Nie jestem ekspertem więc trudno mi powiedzieć czy twoje 1800 i trochę nauki końcówek wystarczą by efektywnie przestudiować tę książke (ja szybciutko musiałem odłożyć ją do szafy i wrócić do gruntownej nauki podstaw  ) |
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
|