Wysłany: Nie Mar 02, 2008 7:12 pm Temat postu:
ale... chodzi mi o to ze niektórzy mi mówią ze liczy sie a drudzy ze nie wiec sam nie wiem ;/ _________________ II+, klub; SKF Korsarz Gdynia, ELO 1808
ale... chodzi mi o to ze niektórzy mi mówią ze liczy sie a drudzy ze nie wiec sam nie wiem ;/
Brak logiki.
Na jakiej podstawie sądzisz, że otrzymasz na forum odpowiedź, w którą uwierzysz? _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
Od pewnego czasu nadawany jest numer IDcode każdemu zawodnikowi, który zagrał w turnieju klasyfikowanym do FIDE. Dlatego jak ktoś ma numer identyfikacyjny FIDE (IDcode), to nie znaczy, że jest na liście elo i ma już ranking elo (jak ma Not rated to nie ma rankingu).
Po prostu od "teraz", każdy jest ewidencjonowany w FIDE i łatwiej się znajdzie. Nie będzie też pomyłek i błędów w nadawaniu numerów. Dlatego proponuję zapamiętać swój numerek (IDcode) i podawać go (oprócz nazwiska) przy zgłoszeniu (szczególnie na turniejach zagranicznych). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
Jeszcze jedna uwaga.
Jeżeli gramy poza granicami Polski, to sprawdzajmy jaką mamy federację w tabeli. Są przypadki, że zawodnik nie poda federacji i "z automatu" jest przypisywany do federacji organizatora. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
Wtedy gdy ręce się uginają, a nogi opadają, to i anielska cierpliwość traci rację bytu _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
Jeśli masz przelicznik K15, to liczbę -1.49 przemnóż przez 15, a jeśli K25 (w przypadku, jeśli masz rozegrane mniej niż 30 partii rankingowych) to przez 25.
a co w sytuacji gdy...
Mam rozegrane już 27 partii i teraz zagrałem w kolejne turnieje w jednym 10 partii w drugim 5 partii liczonych do rankingu... i jaki teraz będę miał mnożnik ?
a) pierwszy turniej z mnożnikiem 25 a drugi z 15?
b) pierwsze 3 partie z pierwszego turnieju z mnożnikiem 25 reszta x 15?
c) może oba turnieje x 25?
skomplikowane to
A okazało się że policzono według reguły b) ;]
Swoją drogą ciekawe czy kiedyś doczekamy sie systemu rankingowego fide z prawdziwego zdarzenia... i strony z rankingami i statystykami w internecie. _________________ Mateusz Hauschild
gg : 5806589