Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

SCID = ChessX
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
wjhp
Nowy

PostWysłany: Wto Maj 18, 2004 9:47 am
Temat postu: SCID = ChessX
Odpowiedz z cytatem

Jeżeli poszukujecie darmowej bazy danych to może przyda wam się ten link Arrow http://scid.sourceforge.net/ Może z początku nie wygląda zachęcająco, ale myślę, że spróbować zawsze można Smile.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

zxczxc
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Sie 25, 2005 4:21 pm
Temat postu: Scid - jak sie uzywa koncowek?
Odpowiedz z cytatem

Mam koncowki w formacie .emd i wybrałem katalog z tymi koncowkami w taki sposób w programie Scid:Opcje>>Katalog z bazą koncówek.
Po wybraniu tej ściezki nie wiem co zrobić aby można było kożystać z tych końcowek! I jak dokładnie kożysta się z tych końcówek? Co one dają? Moze glupie pytania ale jeszcze nigdy tego nie robilem.
Powrót do góry

zxczxc
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Sie 28, 2005 8:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nikt nie uzywa programu Scid?? Czy moze niezrozumiale sformulowalem pytanie? Pytanie jest nadal aktualne.
Powrót do góry

murzyn
Nowy

PostWysłany: Nie Wrz 04, 2005 12:22 pm
Temat postu: Scid
Odpowiedz z cytatem

Scida znalazłem w jakims czasopismie komputerowym i jest do sciagniecia ze strony SZACHISTY. Mam go zainstalowanego do czytania plików pgn i jako baza partii, ponieważ na CHESS BASE 8 mnie nie stac. Konciowki mozna potraktowac jako pozycje na szachownicy i odtwarzac jak partie albo Scid sam przetworzy ze wzgledu na koncowki partie ze swojej bazy. Jednak gotowej recepty nie podam, bo trzeba samemu sie pobawic. Poprostu nigdy nie kozystalem z tej opcji, bo mam malo baze patrii. Przyczyna jest prosta: malo gram, komputer mam swiezo po formatowaniu dyskow, a baze traktuje przejsciowo np. po sciagnieciu partii z SZACHISTY a jak nie bedzie mi potrzebne te partie to je usune. Do baz koncowek w SCID jest pomoc. Sproboje rozszyfrowac dzialanie baz koncoweg w tym programie i wtedy dopowiem.
murzyn
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Lis 28, 2005 10:02 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cześć.
Czy może ktoś z Was wie co się dzieje z Shane Hudson'em, ostatnie newsy na stronie Scid'a są z 8kwietnia 2004r. Baza jest nierozwijana Sad
A może rozwijana jest tylko ja nic o tym nie wiem.
Wie ktoś coś w tej sprawie Question

Pozdrawiam
Krzysiek J.

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 20, 2006 11:56 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No w końcu ktoś się coś dowiedział co się z tym wszystkim dzieje Smile
To skoro wiem, opisuję:
Po Shane słuch zaginął Sad Znaleźli się koledzy, którzy temat podchwycili i robili coś w kierunku podtrzymania tego świetnego programu przy życiu, ich dokonania znajdują się tu: Arrow http://scid.skjoldebrand.org/
Nie ma tam wielu dokonań, ale niektóre są całkiem istotne przynajmniej dla mnie Smile
Jest nowy ranking zawodników z końca 2005 roku(więc całkiem nieźle) teraz zawiera on 72tys zawodników.
Jest opis jak wstawiać zdjęcia zawodników do bazy Idea no tu to już mnie wielka radość ogarnęła Very Happy , przeglądam(analizuję) sobie partie grane z niektórymi z Was i widzę nasze facjaty Smile fajne to jest bardzo. Nie wspominając o tym, że każdego zawodnika do którego fotki mamy dostęp można tam umieścić.
I jest informacja, że idea SCID będzie rozwijana, przerabiana teraz pod nazwą ChessX, na razie to jest w powijakach, zobaczymy jak się chłopakom powiedzie, a póki co to SCID po podrasowaniu, stał się z powrotem moją ulubioną, jedyną, najlepszą bazą szachową Smile

Pozdrawiam

PS. zapomniałem dodać, że jest też podany sposób jak uruchomić silniki UCI po Scid, działa to bardzo dobrze Idea także wybór silników pod Scid'a teraz do wyboru do koloru Smile

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 20, 2006 12:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zgrywacie końcówki do określonego przez Was katalogu "xxx"
Uruchamiacie Scid'a/ na belce wciskacie Options/ z Options wybieracie Tablebase Directory/ wskazujecie katalog z końcówkami, należy wybrać jedną z nich, wciskacie ok i załatwione, Scid popracuje i wypisze jakie końcówki znalazł, by po powtórnym uruchomieniu końcówki działały należy w menu Options kliknąć Save Options i po sprawie Smile
Końcówki przeglądacie, trenujecie w oknie Endgame Tablebase Window.
Natomiast w czasie przeglądania partii Scid sam będzie pokazywał wyniki końcówek, pod warunkiem wszakże, że partia spełni odpowiednie warunki, czyli na szachownicy nie będzie więcej bierek niż jest w tablicach baz. Smile

Pozdrawiam

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lut 21, 2006 10:13 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cześć.
Pojawił się nowy ranking do SCID'a ratings.ssp plik zawiera aktualną listę rankingową graczy ze stycznia 2006, data utworzenia pliku 06.02.2006. zawiera ponad 74tysiące zawodników, a ściągnąć go można stąd: http://members.aon.at/schachverein.steyr/

Wszystkich użytkowników tego wspaniałego programu serdecznie pozdrawiam.
Krzysiek Smile

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 26, 2006 7:50 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pojawił się nowy ranking do SCID'a ratings.ssp. Plik zawiera aktualną listę rankingową graczy z kwietnia 2006, data utworzenia pliku 17.04.2006. zawiera dane 76355 zawodników, a ściągnąć go można stąd:
http://members.aon.at/schachverein.steyr/

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 26, 2006 8:24 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pojawiła się nowa lista rankingowa do SCID'a "ratings.ssp". Plik zawiera aktualną listę rankingową graczy z lipca 2006, data utworzenia pliku 23.7.2006. zawiera dane 78946 zawodników, a ściągnąć go można stąd:
http://members.aon.at/schachverein.steyr/

sssw
Nowy

PostWysłany: Czw Lis 09, 2006 5:36 pm
Temat postu: scid pytanie
Odpowiedz z cytatem

W programie scid nie mogę nigdzie znależć opcji ustawienia pozycji a bardzo mi na niej zależy. Wydaje mi się że program do obsługi baz szachowym zawsze powinien mieć taką opcję. Tak wogóle to scid to bardzo dobra i darmowa baza, a przy tym najszybsza ze wszystkich z których korzystałem.
Jeżeli ktoś wie gdzie się w tym programie ustawia pozycję na szachownicy to niech napisze.

Pozdrawiam
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 10, 2006 4:44 pm
Temat postu: Re: scid pytanie
Odpowiedz z cytatem

sssw napisał:
W programie scid nie mogę nigdzie znależć opcji ustawienia pozycji a bardzo mi na niej zależy. Wydaje mi się że program do obsługi baz szachowym zawsze powinien mieć taką opcję. Tak wogóle to scid to bardzo dobra i darmowa baza, a przy tym najszybsza ze wszystkich z których korzystałem.
Jeżeli ktoś wie gdzie się w tym programie ustawia pozycję na szachownicy to niech napisze.

Pozdrawiam

Jesteś pewien, że szukałeś?, bo może nie szukałeś, masz wersję językową polską czy inną? Poszukaj dobrze, ale tak naprawdę dokładnie, jak nie znajdziesz to będę zdziwiony, ale Ci podpowiem gdzie to jest, tylko może tak za tydzień, muszę Ci dać szansę na dokładne poszukanie.

sssw
Nowy

PostWysłany: Pią Lis 10, 2006 5:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski dzięki za motywację szukania, przeszukałem wszystkie opcje i znalazłem to w "ustaw pozycję początkową". Ta "pozycja początkowa" mnie zmyliła bo jak by było po prostu ustaw pozycje to by było jasne.
Przynajmniej jak wiedziałem dzięki tobie że jest tam taka opcja to bardziej chciałem jej szukać.
Pozdrawaim.
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 10, 2006 5:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Very Happy otóż to!
Nie wiem dlaczego, ale w każdej wersji językowej nawet w english jest właśnie "ustaw pozycję początkową".
Cieszę się, że znalazłeś Smile

Pozdrawiam, Krzysiek

PS. pojawiła się uaktualniona lista rankingowa "Updated at 20.10. 2006" link to oczywiście: http://members.aon.at/schachverein.steyr/

redjok
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Gru 11, 2006 9:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś się orientuje czy poza SCIDem są jakieś inne darmowe bazy partii ?

Z tych profesjonalnych (drogich;-)) to lepszy jest chessbase czy chess assistant ?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 1 z 3