Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

III turniej forumowiczów w szachach powolnych
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 24, 25, 26  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Michał95
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Mar 01, 2008 8:11 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Analizę postaram się zrobić z Jakubem wieczorem, ja sam podczas przerwy w turneju przeglądne tą partie i na kartce poanalizuję,pgn wysłany do JJ'a,chciałem pooglądać partie Zielarza ale niestety nie wyszło ;/, jak podawałem zapis tutaj to pobieznie zaznaczyłem przełomowe momenty...na dzis wieczor powinna byc szersza relacja i analiza,ale niczego nie obiecuje,poniewaz wlasnie wyjezdzam na 2 rundy turnieju Smile Pozdrawiam Michał

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 01, 2008 10:01 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Flying_BUtter to nie wina sąsiadów, kiedys moja osiedlówka sobie nie poradziła z FICS o dziwo poradziła sobie z playchess, też dotyczyło to lagów, o ile w playchess admin ustawił priorytet na port i było jak należy, o tyle opowiadał bajki, że FICS łączy się poprzez honolulu, Gambię i wyspy Curacao Laughing , okazało się, że Neostrada łączy się bezpośrednio i sąsiedzi Ci niczego nie ściągają Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 01, 2008 11:06 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zielarz napisał:
Mnie rowniez jest przykro ze nie dokonczylismy gry (...) partia jest zapisana i jestem sklonny ja dokonczyc

Regulamin nic chyba o takiej sytuacji nie mówi, ale odkładanie partii, nawet z powodów technicznych, może później prowadzić do nadużyć (np. rozłączanie się w niedoczasie w końcówce, obmyślenie na spokojnie planu gry i dokończenie za godzinę/dzień/tydzień). Opinia Sędziego? "Na kurze byłaby sprawa zakończona. Teraz już wiesz, dlaczego FICS jest lepszym serwerem." Laughing

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 01, 2008 11:27 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
(...) odkładanie partii, nawet z powodów technicznych, może później prowadzić do nadużyć (np. rozłączanie się w niedoczasie w końcówce, obmyślenie na spokojnie planu gry i dokończenie za godzinę/dzień/tydzień).

Ktoś taki i tak pewnie korzystałby z silnika lub książki, więc moim zdaniem niczego to nie zmienia.

Marcinos
Wieża
Wieża

PostWysłany: Sob Mar 01, 2008 11:31 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Prawda jest taka, że funkcja FICS pozwalająca odkładać partię w razie utraty połączenia jest użyteczna, gdy grający może się nadal łączyć, aż do skutku i tym sposobem dokończyć grę. Jeśli dobrze pamiętam, w zeszłym roku Thompson miał podobne problemy techniczne. Często go wywalało, po czym zaraz wznawiał odłożoną partię. Nie ma co się spierać - bez tej funkcji byłoby to niemożliwe. Tu jednak przypadek jest inny - zawodników wywaliło na amen i partia czeka na lepszy czas, dostępna dla obu graczy. Moim zdaniem najprościej by było, gdybyście oboje - Flying i Zielarz - partię rozegrali raz jeszcze. Nie byłoby tym samym miejsca na gdybanie. Ostateczna decyzja należy jednak do was, skoro regulamin jej nie określa.

jakubinho
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Mar 01, 2008 11:31 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przepraszam bardzo ... wczoraj podczas partii w moim mieście na 5 minut wyłączyli prąd Laughing Co nie było zbyt ciekawym pomysłem ze strony elektrowni.Na szczęście udało nam się już potem z Michałem dokończyć partię
bez problemów i pomimo ,że mi zgasł nie korzystałem z żadnych pomocy bo
po tym turnieju chcę wiedzieć ,jak wygląda mój poziom w porównaniu do innych i co muszę poprawić.A dzisiaj z Michałem siądziemy to przeanalizujemy tą partię ...
Powrót do góry

chesskw
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Mar 02, 2008 8:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Właśnie stoczyłem (nie wiem czy można to tak nazwać) 2 partie z PatPac the master i jestem porażony ich poziomem a dokładnie moim. PatPac the master podjął się wlepienia tych partii za moment to sami zobaczycie. Partie przebiegły szybko (gdzieś 25 min graliśmy) ale jak mówiłem biorę się do roboty bo wstyd mi jest.
pozd.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Mar 02, 2008 11:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
Zielarz napisał:
Mnie rowniez jest przykro ze nie dokonczylismy gry (...) partia jest zapisana i jestem sklonny ja dokonczyc

Regulamin nic chyba o takiej sytuacji nie mówi, ale odkładanie partii, nawet z powodów technicznych, może później prowadzić do nadużyć (np. rozłączanie się w niedoczasie w końcówce, obmyślenie na spokojnie planu gry i dokończenie za godzinę/dzień/tydzień). Opinia Sędziego? "Na kurze byłaby sprawa zakończona. Teraz już wiesz, dlaczego FICS jest lepszym serwerem." Laughing
Jest założenie uczciwości. Również można podejrzewać, że podczas gry ktoś korzysta ze wspomagania białkowego czy krzemowego.
Wszyscy korzystamy z luster i patrzymy na swoje oblicze. ...

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Zielarz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Mar 02, 2008 11:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jesli ktos chce oszukiwac to i tak bedzie oszukiwal , to juz kwiestia wlasnego sumienia jak sie gra.Mozemy zagrac od nowa z flying_BUtter partie jesli sa jakies objekcje.Wroce to sprobuje dogadac sie z Nia na gre.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 03, 2008 12:02 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Marcinos napisał:
Moim zdaniem najprościej by było, gdybyście oboje - Flying i Zielarz - partię rozegrali raz jeszcze. Nie byłoby tym samym miejsca na gdybanie. Ostateczna decyzja należy jednak do was, skoro regulamin jej nie określa.
Na gdybanie zawsze znajdzie się miejsce Razz
Precedens może być przykładem jak nie przegrać partii. Zawsze można będzie przerwał połączenie i ... rozegrać od nowa.

PS
Nie znam przebiegu tej przerwanej (zawieszonej) partii. Piszę ogólnie, jakie są możliwości.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Flying_Butter
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Mar 03, 2008 6:39 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp, proszę bardzo: 1. e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. Sc3 Sf6 4. d4 e:d4 5. S:d4 Gb4... To było coś w tym stylu (nie zapamiętuję za dobrze partii granych na komputerze). Się nagraliśmy... :/
Powrót do góry

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pon Mar 03, 2008 2:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W takim razie warto bylo NA PRZYSZLOSC (!) wpisac do regulaminu przepis (punkt) mowiacy o tym czy partie przerwane maja byc od nowa rozegrane czy kontynuowane (wg mnie powinni decydowac zawodnicy oboje - jesli nie bedzie jasnosci wtedy sedzia rozgrywek wg wlasnego uznania).

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pon Mar 03, 2008 2:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Arrow 1 runda - 03.03 - 16.03 (mattihau - chess_amator). Ten mecz zostanie rozegrany w terminie pasujacym obu zawodnikom. Mi najbardziej pasowalaby sobota ok. 19-20. Jesli Mati bedzie rowniez przekonany do tej godziny i dnia, to mysle ze bedzie szansa zobaczyc, jak zawodnik Mati 1843ELO robi rozjazd Demonowi 1800 bez ELO! Laughing. Oczywiscie o ile bede w stanie zagrac cos normalnego, bo zeby byla jakas walka musi byc niezbyt duza przepasc w poziomie gry Embarassed Cool

PatPac the master
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pon Mar 03, 2008 6:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

[Event "rated standard match"]
[Site "Free Internet Chess Server"]
[Date "2008.03.03"]
[Round "?"]
[White "chesskww"]
[Black "PatPacthemaster"]
[Result "*"]
[WhiteElo "1501"]
[BlackElo "-"]
[ECO "B22"]
[TimeControl "3600+10"]

1. e4 c5 2. c3 e6 3. d4 cxd4 4. cxd4 Nf6 5. Bd3 Nc6 6. Nf3 h6 7. e5 Nd5 8.
O-O Qa5 9. Bd2 Qb6 10. Qa4 Qxb2 11. Bc3 Nxc3 12. Nxc3 Qxc3 13. Rac1 Qxd3 (0-1)

Słabo wyszedłem po początku debiutu , za sprawą fantazji która mnie momentami ponosiła gdy rozmieszczałem swoje figurki ( Qa5 Smile ), skonczyło się jak wszyscy wiedzą podstawkami w 1 posunięciu i dlatego nie można zbyt wiele o tej partii powiedzieć, gdyż był to jeszcze debiut...

[Event "rated standard match"]
[Site "Free Internet Chess Server"]
[Date "2008.03.03"]
[Round "?"]
[White "PatPacthemaster"]
[Black "chesskww"]
[Result "*"]
[WhiteElo "1819"]
[BlackElo "1458"]
[ECO "C67"]
[TimeControl "3600+10"]

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 Nf6 4. O-O Nxe4 5. d4 d6 6. d5 a6 7. Bd3 Bf5 8.
dxc6 bxc6 9. Re1 d5 10. Nxe5 Qh4 11. Nf3 Qxf2+ 12. Kh1 Bg4 13. Bxe4 dxe4 14.
Rxe4+ Be7 15. Be3 Bxf3 16. gxf3 Rd8 17. Qxd8+ Kxd8 18. Bxf2 (1-0)

Hiszpańska, w 5 posunięciu zamiast jedynego wydawało mi się We1 zagrałem d4 pod wpływem kilku partii z Wijk An Zee które oglądałem jakiś czas temu:) Po tym posunięciu chesskw nie doliczył chyba mojego odejścia z tempem po a6 gońcem na d3 i miałem figurę więcej.Mimo przewagi grałem strasznie nieostrożnie i przydarzyły się niespodzianki jak np 11...Qf2+ Smile

Dziękuję za grę
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 03, 2008 6:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

PatPac the master napisał:
Hiszpańska, w 5 posunięciu zamiast jedynego wydawało mi się We1 zagrałem d4 pod wpływem kilku partii z Wijk An Zee które oglądałem jakiś czas temu:)

d4 to główna linia, a We1 pozwala uniknąć końcówki. Czołówka czasem gra to We1, a statystyki są tak samo dobre, choć uważa się, że nie jest to groźna broń. Za Johnem Shawem:

A rare alternative to the main line 5 d4. The attraction of 5 Re1 is that the queens stay on and an open tactical game results. The problem is that, while it may work as a surprise weapon, Black should have no theoretical problems.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 24, 25, 26  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 2 z 26