Czy ktoś wie co się stało z zxczxc? Pewnie tłucze już ludzików 2700+ w Chessmasterze i nie chce się tym pochwalić skubaniec jeden!
Ten jego temat ma dużo większą wartość niż wywody Michała95 na temat Deatha, czy poglądy lk o końcówkach.
W zasadzie stwierdzenie, że coś ma większą wartość od "racji" naszych forumowych "specjalistów od sodówki uderzającej do łba" to nienajlepsza rekomendacja, bowiem WSZYSTKO JEST LEPSZE OD ICH ARGUMENTACJI
Wysłany: Czw Maj 22, 2008 7:09 pm Temat postu:
ZXCZXC został wyrugowan z tego forum, albo sam się wyrugował... _________________ Pewność, że Bóg istnieje, pewność, która nadaje sens życiu, jest znacznie bardziej pociągająca niż możność czynienia zła bezkarnie.
Hej ja niedawno miałem pierwszą wygraną partię z kompem Arsan 10.0 i wbrew pozorom była ciekawa i z polotem a nie sucha i wyrachowana jak na kompa przystało. Co prawda po analizie w Cessmaster wyszło kilka błędów z jego strony - nie wiem jakim cudem
Ja to dziś w ogóle nie przywiązuję większej uwagi do gry z komputerem, ale za to z 5 lat temu bardzo lubiłem grywać takie właśnie partyjki z chessmasterem i fikcyjnymi zawodnikami. Mam nawet wydrukowane zapisy co ciekawszych. To jedna refleksja ogólna mi się nasuwa - że kiedyś jakoś potrafiłem grać z większym polotem, może nie do końca poprawnie, ale zawsze miałem jakieś pomysły na grę. A dziś - czy to będzie walka z komputerem czy z człowiekiem, to gram jakby coraz bardziej pasywnie, zachowawczo. Nie idzie mi gra w "otwarte karty" po 1. e4, a "kopyciarskie" debiuty zamknięte po 1. d4, a zwłaszcza gambit hetmański zwykle sprowadzam do końcówki, bo niczego wymyślić twórczego nie potrafię. Jakiś taki etap kryzysowy, albo też zahamowanie rozwoju szachowego notuję, gdy przeglądam swoje partie z tego lub zeszłego roku ☺
W ogóle kiedyś jakiś mistrzu na kurniku mi dał cenną radę, że szachista mojego poziomu (czyli III-II kat.) nie powinien grywać 1. d4, bo to hamuje rozwój szachisty, że 1. e4 to podstawa. Chyba miał rację, zważywszy, że najczęściej grywane przeze mnie debiuty to gambit hetmański, wariant Samischa w królewsko-indyjskiej ( 1. d4 Sf6 2. c4 g6 3. Sc3 Gg7 4. e4 d6 5. f3 itd.), czarnymi obrona Caro-Kann lub obrona białoruska ( 1. d4 d6 2. c4 e5). W drugiej kolejności mam opanowany gambit budapeszteński (o ile przeciwnik zagra czarnymi) i obrona hiszpańska. Resztę debiutów praktycznie nie grywam, więc to trochę mało jak na 10-letni staż gry
A kombinacje regularnie rozwiązuję, widzę z reguły wszystkie te motywy taktyczne, ale jakoś we własnych partiach ich nie uświadczam
W ogóle kiedyś jakiś mistrzu na kurniku mi dał cenną radę, że szachista mojego poziomu (czyli III-II kat.) nie powinien grywać 1. d4, bo to hamuje rozwój szachisty, że 1. e4 to podstawa. Chyba miał rację, zważywszy, że najczęściej grywane przeze mnie debiuty to gambit hetmański, wariant Samischa w królewsko-indyjskiej ( 1. d4 Sf6 2. c4 g6 3. Sc3 Gg7 4. e4 d6 5. f3 itd.), czarnymi obrona Caro-Kann lub obrona białoruska ( 1. d4 d6 2. c4 e5). W drugiej kolejności mam opanowany gambit budapeszteński (o ile przeciwnik zagra czarnymi) i obrona hiszpańska. Resztę debiutów praktycznie nie grywam, więc to trochę mało jak na 10-letni staż gry
A kombinacje regularnie rozwiązuję, widzę z reguły wszystkie te motywy taktyczne, ale jakoś we własnych partiach ich nie uświadczam
Hmm, jesteś słaby pozycyjnie, stąd brak kombinacji we własnych partiach.