Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

OBRONA CARO-KANN
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Flying_Butter
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 1:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zastanawiam się nad 3. f3?! (gdy gram białymi caro-kanna). Czy jest to błędne, czy można tak grać? Bo mi się to wydaje całkiem fajne. Zna ktoś może dalsze warianty?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 3:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Flying_BUtter napisał:
Zastanawiam się nad 3. f3?! (gdy gram białymi caro-kanna). Czy jest to błędne, czy można tak grać? Bo mi się to wydaje całkiem fajne. Zna ktoś może dalsze warianty?

Fajne to może być, gdy czarne zabiją na e4 i pójdą e5 aby ukarać białe za niepoprawną grę. Ale większość zagra ci pewnie tchórzliwe 3...e6 i nic ciekawego tam dalej nie będzie Razz . Ale jeżeli mógł takie posunięcie 3.f3 grać Smysłow to możesz i ty Smile
Powrót do góry

Chrząszczyk
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Lut 26, 2008 3:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzambus napisał:

Fajne to może być, gdy czarne zabiją na e4 i pójdą e5 aby ukarać białe za niepoprawną grę. Ale większość zagra ci pewnie tchórzliwe 3...e6 i nic ciekawego tam dalej nie będzie Razz . Ale jeżeli mógł takie posunięcie 3.f3 grać Smysłow to możesz i ty Smile

Przegladałem trochę parti granej Caro-Kannem ale jakoś nie rzuciło mi się w oczy by białe były bardziej ukarane po e5 niż po "tchórzliwym 3...e6" (a już na pewno mało kto ukarał Smysłowa Very Happy ) ale faktem jest że po wariancie z biciem i 4...e5 zmienia charakter spokojnego i solidnego debiutu w dzikie fajerwerki i festiwal sztuczek taktycznych tam struktura pionów wygląda jak stare sito, chyba w co drugiej parti białe święcom gońca na f7, a już sporadycznie czarnym uaje się ewakuować króla z centrum. Taka zmiana charakteru debiutu może być na ręke dla białych zwłaszcza gdy grający czarnymi nie ma w zwyczaju ostrej walki na noże.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 9 z 9