Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ulubiony debiut
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  

Ulubiony debiut
Partia hiszpańska
31%
 31%  [ 15 ]
Partia włoska
8%
 8%  [ 4 ]
partia rosyjska
0%
 0%  [ 0 ]
partia szkocka
8%
 8%  [ 4 ]
Gambit królewski
8%
 8%  [ 4 ]
gambit szkocki
2%
 2%  [ 1 ]
gambit hetmański
14%
 14%  [ 7 ]
obrona caro-kann
6%
 6%  [ 3 ]
obrona francuska
17%
 17%  [ 8 ]
obrona królewsko-indyjska
2%
 2%  [ 1 ]
Wszystkich Głosów : 47

Autor Wiadomość
T_Fighter
Nowy

PostWysłany: Czw Sty 10, 2008 9:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A jeżeli król przeciwnika jest końskiego zdrowia i się zaopatrzył w lekarstwa to co wtedy?? Surprised Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sty 10, 2008 10:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Moja w tym głowa, żeby wszystkie apteki były pozamykane... ^^. No chyba, że przejdzie na medycynę naturalną... To kto wie, kto wie...

mati_x
Nowy

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 11:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mimo, iż dopiero niedawno rozpocząłem przygodę z szachami to przypasowały mi już 3 debiuty: otwarcie Birda, Ruj Lopez i gambit królewski. Wydaje mi się, że najbardziej specyficzny jest Bird, który według mnie jest trochę niedocenianym debiutem. To tyle ode mnie Very Happy

herring
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Sty 12, 2008 11:04 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja osobiście uważam, że otwarcie Birda jest niezbyt dobrym debiutem. Rzadko otwarcie te spotyka się w turniejach, i czarne mogą w prosty sposób uzyskać przewagę, lub co najmniej równowagę.
Powrót do góry

T_Fighter
Nowy

PostWysłany: Sob Sty 12, 2008 11:15 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

I tak predzej czy później zostanie zrehabilitowany...jeśli nie przez Morozewicza to przez kogoś innego Very Happy
Powrót do góry

mati_x
Nowy

PostWysłany: Nie Sty 13, 2008 1:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Widzisz, a mi się natomiast wydaje, że w ogóle nie powinno się używać określenia "zły debiut". Nie ma złych otwarć, a jedynie trudniejsze do rozegrania. Przykład? Partia Karpow (mistrz świata)-Miles (mistrz W.Brytanii), rozegrana w 1980 roku rozpoczeła się w sposób następujący:
1. e4 a6!?!?... i Karpow poddał się w 46 ruchu. Obecnie repertuar debiutowy czołówki światowej bardzo się zawęził przez co moim zdaniem partie stały się mniej ciekawe. A co do Birda to myślę, że na naszym poziomie można śmiało grać to otwarcie podobnie jak inne mniej popularne jak np. Ponzianiego. Inaczej sprawa ma się na poziomie arcymistrzowskim gdzie faktycznie zawodnicy są w stanie wykorzystać mniej popularne zagranie rywala i zdobyć przewagę. Pozdro Very Happy

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Sty 13, 2008 1:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

T_Fighter napisał:
I tak predzej czy później zostanie zrehabilitowany...jeśli nie przez Morozewicza to przez kogoś innego Very Happy

mati_x napisał:
A co do Birda to myślę, że na naszym poziomie można śmiało grać to otwarcie podobnie jak inne mniej popularne jak np. Ponzianiego. Inaczej sprawa ma się na poziomie arcymistrzowskim gdzie faktycznie zawodnicy są w stanie wykorzystać mniej popularne zagranie rywala i zdobyć przewagę. Pozdro Very Happy

Z dziewięciu partii w bazie Fritza 10 rozegranych przez graczy, z których każdy miał co najmniej 2600, sześć to wygrane białych, dwie to wygrane czarnych, jedna to remis. Wynik białych to 2845, a czarnych — 2552.

Na niższych poziomach (czarne między 1600 a 2200) wynik czarnych (132 partie) wyniósł 2077 (średnie Elo 2071), a białych — 2164 (średnie Elo 2191). Jeśli dobrze to interpretuję, to element zaskoczenia pozwala mniej więcej nadrobić słabszą pozycję.

Jeśli chodzi o Morozewicza, to są tam trzy jego partie:

Bacrot 2712 - Morozewicz 2743 0:1
Leko 2722 - Morozewicz 2732 1:0
Leko 2722 - Morozewicz 2716 1:0

Trzeba oczywiście pamiętać, że ogólny wynik wariantu może być słaby dlatego, że ciągną go w dół słabsze posunięcia, podczas gdy jedno, choć wciaż mniej popularne, okazuje się bardzo skuteczne.

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sty 14, 2008 3:01 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Trzeba pamiętać, że przede wszystkim to tylko statystyka. Może w końcu pojawi się ktoś w światowej czołówce, kto odwróci te proporcje, bo będzie wygrywał partię za partią z mocnymi zawodnikami, a reszta 2200+ podpatrzy strategię i stanie się ten debiut bardzo popularnym.

T_Fighter
Nowy

PostWysłany: Pon Sty 14, 2008 6:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z tobą...na przykład Bronstein czy Boleslavsky wygrywali w obronie królewsko-indyjskiej...teraz (na pewno przez nich) ten debiut jest popularny...wcześniej go negowano za słabość na d6
Powrót do góry

Chrząszczyk
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Sty 14, 2008 10:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

I ja się zgadzam z waszym zdaniem. Wiele mniej popularnych debiutów przeżyło renesans za sprawą wybitnych szachistów chociażby partia szkocka w której Kasparow odniósł wiele zwycięstw lub obrona caro-kann którą Karpow wręcz demolował swoich oponentów.
Powrót do góry

grzybpotwor
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Sty 29, 2008 5:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

przeciwko d4
chodzi mi tu o np. d4 d5 Nf3 Nf6 c4 c6 Nc3 e6 Bg5 - i tu gram ruch h6
ktory zwykle prowadzi do straetegicznej gry
jesli bielae graja 5 e3 wtedy gram Nbd7 Bb4 Qa5
to jest moja ulubiona obrona preciwko 1.d4
Powrót do góry

spec od debiutów
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Lut 16, 2008 10:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ja luie grać białymi hiszpana ale moim asem na sycyla jest gambit moorra!jest wspaniały piałe oddaja piona za inicjtywe!jest bardzo dużo łapek na które przeciwnik może sie nabrać!

Death
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Mar 08, 2008 1:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Powinny byc opcje w ankiecie na ulubiony debiut bialymi i czarnymi.
Ja uwielbiam francuza, chodz nie jest to prosty debiut
Powrót do góry

Old_meb
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Mar 09, 2008 10:46 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

co do obrony dwóch skoczków- uważam, iż jest ona zbyt wadliwa, możliwości białych po niej są zbyt duże... jeżeli popełnimy błąd chociażby bijąc koniem z f6 piona to wtedy nasz król się przeziębi- a pozostawianie iniciatywy białym też nie leży w mojej naturze Wink ale to moje skromne zdanie... ja stosuję sycylię, albo caro-kann- też olbrzymi wachlarz, ale jakościowo lepszy Rolling Eyes

CamyC
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Mar 18, 2008 3:40 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja jakichś specjalnych faworytów nie mam, chociaż wolę stare, solidne i sprawdzone debiuty (hiszpanka, nimzo, hetmański nieprzyjęty, ck itp.) - mogę je grać oboma kolorami.

Old_meb napisał:
co do obrony dwóch skoczków- uważam, iż jest ona zbyt wadliwa, możliwości białych po niej są zbyt duże... jeżeli popełnimy błąd chociażby bijąc koniem z f6 piona to wtedy nasz król się przeziębi- a pozostawianie iniciatywy białym też nie leży w mojej naturze Wink

Hm, a ja myślałem, że w wariancie z Sg5 (chyba o nim mówisz) to czarne dostają inicjatywę za piona. Nie rozumiem też, czemu ma być wadliwa - jedyny groźny wariant dla czarnego (z taktycznego punktu widzenia) to d4 ed e5, bo planu d3+c3+d4 chyba nie uznajemy chyba za jakiś superstraszny?
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 2 z 3