Wysłany: Sro Lut 25, 2004 11:28 pm Temat postu:
Chyba starsi szachiści wolą grać na 1.d4 _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll)
Wysłany: Czw Lut 26, 2004 9:16 am Temat postu:
Wyższe ELO _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll)
Partie po e4 są jak dla mnie za bardzo "kopnięte" , szczególnie gambit królewski i właśnie ta szkocka. Do niedawna grałem d4 teraz przerzuciłem się na Sf3 i gromie wszystkich
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 9:44 am Temat postu:
K_M_K napisał:
A czy grywa się jeszcze na turniejach gambit królewski?
Oczywiście ale też już rzadko występuje na kurniku tylko 3 osoby mi to zagrały . _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll)
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 9:45 am Temat postu:
lk85 napisał:
Partie po e4 są jak dla mnie za bardzo "kopnięte" , szczególnie gambit królewski i właśnie ta szkocka. Do niedawna grałem d4 teraz przerzuciłem się na Sf3 i gromie wszystkich
Jak się nazywa ten debiut Sf3 _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll)
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 10:53 am Temat postu:
uponthehill napisał:
Otwarcie Retiego.
nie prawda.
1Sf3 to jeszcze nie jest debiut bo po tym moze powstac wszystko.
np 1 Sf3 c5 2 e4 i mamy obrone sycylijska albo 1 Sf3 d5 2 d4 i gramy debiut zamkniety(moze to byc tez prawie wszystko) .debiut powstaje po kilku(nastu)posunieciach a nie po 1.
Biję się w pierś- debiut Retiego to 1. Sf3 d5 2. c4
Powstało ono w 1923r. kiedy Reti zastosował je w trzech międzynarodowych turniejach (Karlowe Wary, Morawska Ostrawa, Wiedeń). Ideą tego debiutu jest kontrola 4 pól małego centrum (potem następuje flankowanie gońców), ale sam debiut jest bardzo elastyczny i umożliwia przejście do innych systemów debiutowych. _________________ Moja strona Paula Morphy'ego: http://www.morphy.prv.pl
"nieważne dokąd zmierzasz, teraz jesteś właśnie tutaj"
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 4:37 pm Temat postu:
lk85 napisał:
Ja czarnymi grałem pierw francuską potem philidora , skandynawską a teraz gram st.georga i gromie wszystkich _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll)
Jania jest strasznie ekscentryczny,,,,na bank w tej obronie jednym z szablonowych posuniec jest b5.... _________________ Jeszcze nigdy, tak wielu, nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym