Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

ksiazki
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
grzybpotwor
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Sty 29, 2008 4:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ostatnio kupile ksiazke aarona nimzowitcha "chess praxis" w ktorym opisuje on swoije partie i teoriea blokady.Dobra ksiazka ale sporo jest razocych bledow w partiach np e4 c5 Nf3 Nc6 D4 Nxd4 d5? dzisiaj juz by nikt tak tak nie zagral. co sadzicie o tej ksiazce jesli ja ktos ma
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sty 29, 2008 6:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

grzybpotwor napisał:
(...) np e4 c5 Nf3 Nc6 D4 Nxd4 d5? dzisiaj juz by nikt tak tak nie zagral

Masz tylko częściowo rację: nikt by tego nie zagrał nie tylko dziś, ale i za Buzka, a nawet Mieszka Wink

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 30, 2008 3:13 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:
Po raz pierwszy zgadzam sie z wladkiem.Choc dotyczy to tylko pierwszego zdania.Ciężko zgodzić się z wypowiedzią , której sens rozumie jedynie sam jej autor.Ale wracając do meritum - Czarneckiego z czystym sumieniem można polecić każdemu a początkujący polski szachista ma to szczęście , że dostaje do ręki cały szeroki materiał pozwalający przebrnąć przez tę fazę edukacji szachowej i to w swoim ojczystym języku , autorstwa swojego wielkiego rodaka.Tadeusz Czarnecki , który w swoim czasie wypełnił pustkę w tej dziedzinie literatury na polskiej scenie i zrobił to jako profesjonalista i to w czasach , kiedy profesjonalizm nie był w cenie , daje młodym adeptom sztuki szachowej do ręki wskazówki i prawidła obowiązujące w świecie szachów wczoraj , dziś i jutro , prawa , które nigdy nie stracą na aktualności.To , co zostało po filtrach cenzury w jego książkach i tak można uznać dziś za wybitne osiągnięcia na polu polskiej literatury szachowej.Duet Czarnecki-Gawlikowski był niepowtarzalny i niepowtarzalne były ich pomysły , w tym ten jeden z największych , czyli miesięcznik "Szachy" rozpoczynający swoją karierę w 1947 roku a kończący wiele lat później , juz z inną ekipą w 1990 roku.

Tadeusz Czarnecki byl moim nauczycielem Szachow.
Uczylem sie szachow na jego dziale "problemy" w "Szachach"
Tak mi zostalo do dzis ,ze najwiecej poswiecam czasu na zadania i problemy szachowe. Pierwsze zadanie umiescilem w Szachach ,byla to dwuchodowka.Dzial oczywiscie prowadzil Tadeusz Czarnecki.
Wszystkie ksiazki ktore byly autorstwa Czarneckiego ,to musialem miec.
Dzial problemowy prowadzony przez Czarneckiego ,mial renome Swiatowa. Prawie wszyscy najwybitniejsi problemisci uwczesni publikowali swoje zadania w Szachach. Tacy dzis znani jak;Petkow ,Rudenko,Wladimirow ,Ruchlis,Loszynski, i wielu innych.
Umieszczenie zadania w Szachach ,to bylo marzenie wielu mlodych szachistow i nie wszystkim bylo to dane....

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Lut 01, 2008 9:37 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Arrow Z tego co mi wiadomo/uslyszano/przeczytano to Nimzo mial swietne idee, ale wylozenie ich w jego ksiazkach bylo (jest?!) co najmniej dosc ryzykowne. Przykladowo niektorzy autorzy (krytycy) uwazaja, ze dobieral przyklady zbyt razace - czyli takie, w ktorych widac mocno jego idee, ale nie maja zbyt duzej wartosci praktyczno-szkoleniowej. To cos jakby pokazac, ze majac H przewagi spokojnie mozna go poswiecic za W i przejsc do wygranej koncowki. Ale kto miewa w NORMALNYCH partiach przewage wieksza niz lekka figura??? Shocked Surprised Idea Rolling Eyes Cool.
PS. Na pewno ksiazki Nizmo trzeba czytac UWAZNIE oraz z DUZA DOZA KRYTYCYZMU! Idea. Inaczej mozna nabawic sie wrazenia, ze poznalo sie "Moj system" (tzn. system Nizmo), ktorym bedzie sie lupac KM i MM, a rozczarowanie wiecej niz pewne! Embarassed Razz

spec od debiutów
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 6:11 pm
Temat postu: Re: ksiazki
Odpowiedz z cytatem

jakubinho napisał:
Zastanawiam sie nad kupnem ksiazki ,,Strategia Szachowa" chcialbym sie dowiedziec waszych opinii na ten temat.Czy moglby mi ktos zaproponowac jakis tytul ksiazki z wieloma kombinacjami ?? ale zeby trzeba bylo je samemu rozwiazac ...
duzo kobinacji?? polecam ci książke Michaił Tal tam jest część jego parti i w pewnym momencie zatrzymuje sie partia i musisz znaleść wygrywający ruch!sam j a mam jest świetna poprawiłęm się bardzo w kobinacjach dzięki niej

Flying_Butter
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Mar 02, 2008 3:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Bardzo proszę o radę, jaką książkę kupić. Nie chodzi o debiuty, końcówki, kombinacje tylko tak ogólnie... Chodzę na treningi, więc co nieco o strategii i taktyce wiem, ale chcę wiedzieć więcej, grać lepiej. Obecnie gram na poziomie 1800 (mam 1600), tak mi się przynajmniej wydaje. Jeśli ktoś z was się zna na literaturze szachowej, to proszę o wypisanie kilku tytułów, coś sobie wybiorę...

PS.Może coś o ataku? Np. "Sztuka ataku" Vladimira Vukovica?
PS2. Czy książki Euwe'a są trudne? Myślę o "Ocena pozycji i planowanie". Potrzebuję czegoś... lekkiego, a nie książki, którą będzie trzeba tłumaczyć na język polski Smile
Powrót do góry

jakubinho
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Mar 02, 2008 6:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A ja Ci polecę tylko i aż ,,Moi wielcy poprzednicy" to jest tzw. ,,klasyka" szachów i myślę ,że na poziomie 1800 to książka idealna dla Ciebie na podstawie partii poznasz trochę kombinacji,strategii a w niektórych partiach końcówek Smile

TIP
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Mar 02, 2008 7:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wielu 3 kategoriom WYDAWALO sie ze graja na 1800 Wink
Polecam 'program szkolenia szachistow na 2 kategorie.
Powrót do góry

TIP
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Mar 03, 2008 4:08 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Flying_Butter napisał:
Bardzo proszę o radę, jaką książkę kupić. Nie chodzi o debiuty, końcówki, kombinacje tylko tak ogólnie... Chodzę na treningi, więc co nieco o strategii i taktyce wiem, ale chcę wiedzieć więcej, grać lepiej. Obecnie gram na poziomie 1800 (mam 1600), tak mi się przynajmniej wydaje. Jeśli ktoś z was się zna na literaturze szachowej, to proszę o wypisanie kilku tytułów, coś sobie wybiorę...

PS.Może coś o ataku? Np. "Sztuka ataku" Vladimira Vukovica?
PS2. Czy książki Euwe'a są trudne? Myślę o "Ocena pozycji i planowanie". Potrzebuję czegoś... lekkiego, a nie książki, którą będzie trzeba tłumaczyć na język polski Smile

Sztuka ataku do dobra ksiazka, szczerze polecam. na poziom 1600 + polecam tez 'Plan' Romanowskiego. Mozna dostac na allegro. Omijaj zagmatwane ksiazki Kotowa.
O i jeszcze 'Tajemnice Szachowej Taktyki'! To prawdziwa perelka jak na polski rynek!
Powrót do góry

m-alen
Nowy

PostWysłany: Wto Mar 04, 2008 2:00 am
Temat postu: Lasker's Manual of Chess
Odpowiedz z cytatem

Witam,

Poszukuję podręcznika do gry w szachy Emanuela Laskera w tzw. formie elektronicznej (nie wiem, czy był wydany w Polsce, ale teraz raczej nie sposób go u nas kupić). Pewnie wiele osób to ma w jakichś PDFach, proszę życzliwych o wklejenie linka Smile
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Mar 04, 2008 3:48 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Temat Ksiazki wiec przedstawiam;
Garry Kasparosv's
Greatest Chess Games >wydanie 1 Autor Igor Stohl

74 partie Garry Kasparowa 320 stron. twarda oprawa. 35 dolarow. wydawnictwo >GAMBIT <
Ksiazka wydana dla fachowcow ,gdyz Kasparow jest chempionem Szachow.
Co uderza czytelnika w oczy ,pieknie napisana czcionka,bardzo duzo diagramow szachowych ,nawet 13 jest w parti Kasparow -Timman.

Tylko w trzech partiach widzialem 4 diagramy ,w pozostalych przewaznie od 6 do 8
www.gambitbooks.com

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 05, 2008 10:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kupiłem sobie książkę "Ocena pozycji i planowanie" Maxa Euwe i podoba mi się ta książka, jest to bardzo dobre uzupełnienie np. do książki "Aleksander Alechin". Oprócz lepszych umiejętności planowania można dzięki niej podszkolić także taktykę, bo tego również tam trochę jest. Polecam szachistom od II kategorii wzwyż.
Powrót do góry

Old_meb
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Mar 06, 2008 7:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a jak ktoś jeszcze kategorii sobie nie wyrobił? Wink heh niestety... książek o szachach w mojej okolicy jest mało Sad

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 06, 2008 7:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Old_meb napisał:
a jak ktoś jeszcze kategorii sobie nie wyrobił? Wink

To zawsze może określić z jaką siłą mniej więcej gra. Old_meb zawsze możesz spróbować zakupów przez neta Wink .
Powrót do góry

moon
Nowy

PostWysłany: Pon Mar 10, 2008 9:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Old_meb zawsze możesz spróbować zakupów przez neta .

Zgadza się! Tym bardziej, że w pewnym sklepie intern. na "m" jest atrakcyjna promocja (niestety oferta dotyczy tylko książek RM). Ceny niższe niż w tradycyjnych księgarniach, a przy zakupie powyżej 80 zł nie płacisz za dostawę Laughing

Ja się skusiłem i teraz mam materiał do nauki na wiele miesięcy Wink
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 4 z 6