| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
wafel13 Nowy
|
Wysłany: Sob Lis 24, 2007 3:15 pm Temat postu: V kategoria i Co dalej? |
|
|
|
Witam:) otóż mam piątą kategorie (aczkolwiek mógłbym mieć ze spokojem 4 a nawet 3 gdyż zazwyczaj pokonuje graczy z takimi kategoriami) i nie wiem co dalej, tzn. Jak podnieść swój poziom gry? jakieś rady? może jakaś literatura? nie znam na pamięć żadnych debiutów prócz obrony sycylijskiej:) |
|
| Powrót do góry |
|
waglu Nowy
|
Wysłany: Sob Lis 24, 2007 6:37 pm Temat postu: Re: V kategoria i Co dalej? |
|
|
|
1) | wafel13 napisał: | | nie znam na pamięć żadnych debiutów prócz obrony sycylijskiej:) | TO ŹLE, ŻE NAUCZYŁEŚ SIĘ TEGO NA PAMIĘĆ!! Debiuty należy znać pod względem"a po co?, dlaczego tu...etc.), a nie bezsensownie uczyć się ich na pamięć. Co zrobisz, gdy przeciwnik zagra coś innego(bo nie wierzę, że znasz wwszystkie warianty). przeglądałeś "Eksperci przeciwko sycylijskiej"? Wg. mnie warto.
2)No to turnieje i zdobywasz tą III. Co do literatury, to moze "Trening szachisty na III (lub II)" kategorię.
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
JibikX Nowy

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 10:06 pm Temat postu: |
|
|
|
Do III polecam - Tadeusz Czarnecki nauka gry w Szachy, a do II i wyżej polecam Tadeusz Czarnecki - Przy szachownicy. Obie te książki są wprawdzie stare ale mimo to z łatwościa znajdziesz je w anytkwariatach lub też na allegro. _________________ jibikx@gmail.com
http://www.jibikx.rox.pl |
|
| Powrót do góry |
|
petrosjan Hetman

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 10:24 pm Temat postu: |
|
|
|
Ta jest genialna - http://www.allegro.pl/item297116525_debiuty_szachowe_schuster_szachy.html i widzę pierwszą osobę, która ją doceniła  . Komentarzy w niej mało, ale mamy przegląd ponad stu kilkunastu wariantów różnych otwarć. Po 4 kolumny na każdej stronie. Przydaje się bardzo. _________________ Jestem kompiarzem... Dlaczego ? Bo na kurę nie wchodzę z playstation, tylko kompa... <brecht ze wszystkich wyzywających od kompiarzy>. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 1:45 pm Temat postu: |
|
|
|
A dokładniej mówiąc, w zasadzie są gołe warianty. Przez to czytelnik ma kłopoty ze zrozumieniem idei debiutu. Poza podaniem kolejności posunięć - książka bezwartościowa. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
petrosjan Hetman

|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 6:40 pm Temat postu: |
|
|
|
I co z tego że gołe ? Opanuj najpierw te gołe, a później zgłębiaj ich idee... hehe. _________________ Jestem kompiarzem... Dlaczego ? Bo na kurę nie wchodzę z playstation, tylko kompa... <brecht ze wszystkich wyzywających od kompiarzy>. |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 7:30 pm Temat postu: |
|
|
|
| petrosjan napisał: | | I co z tego że gołe ? Opanuj najpierw te gołe, a później zgłębiaj ich idee... hehe. |
Chyba na odwrót... he, he  _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery. |
|
| Powrót do góry |
|
Chrząszczyk Nowy

|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 8:22 pm Temat postu: |
|
|
|
| petrosjan napisał: | | I co z tego że gołe ? Opanuj najpierw te gołe, a później zgłębiaj ich idee... hehe. |
Błagam petrosku zmiłuj się nad nami wszystkimi |
|
| Powrót do góry |
|
petrosjan Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
zwariowany_mszak Skoczek

|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 9:57 pm Temat postu: |
|
|
|
ja opowiem może z własnego doświadczenia: rzeczywiście, gdy na początku uczyłem się grać w szachy, to pierwsze co, to niemal na pamięć uczyłem się tych wszystkich debiutów o wdzięcznych i często egzotycznych nazwach. Nie powiem, że była to jakaś super dobra metoda, ale po prostu ciekawskość i chęć zaimponowania jakąśkolwiek wiedzą mnie przewyższyła
Ale dziś z perspektywy czasu mogę rzec tylko, że na marne mi to na szczęście nie poszło, bo wiele wiele elementarnych pułapek z książkowych otwarć podczas tego wykuwania na blachę pozostało mi we krwi;) |
|
| Powrót do góry |
|
spec od debiutów Nowy

|
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 8:52 pm Temat postu: |
|
|
|
to bardzo żle że nieznasz żadnego debiutu oprócz sycyliskiej!ja znam każdy debiut oprócz debiutu nizimchowitscha więc na mnie przeciwnik nie ma co sie przygotowywć _________________ zagraj ze mną na kunik.pl |
|
| Powrót do góry |
|
_szachistapl_ Nowy

|
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 7:14 am Temat postu: |
|
|
|
| spec od debiutów napisał: | | to bardzo żle że nieznasz żadnego debiutu oprócz sycyliskiej!ja znam każdy debiut oprócz debiutu nizimchowitscha więc na mnie przeciwnik nie ma co sie przygotowywć |
chyba tylko główne linie. według mnie lepiej znać jeden debiut a dobrze niż kilka słabo. |
|
| Powrót do góry |
|
moon Nowy

|
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 12:17 pm Temat postu: |
|
|
|
A co sądzicie o dotąd nie opisywanej (chyba że niezbyt szczegółowo przeglądałem forum) pozycji RM "Metody przygotowania debiutowego" Marka Dworeckiego i Artura Jusupowa.
Może ktoś posiada tą książkę i mógłby coś o niej napisaś, podać spis treści lub omawiane w niej tematy - szerzej niż jest to w lakonicznym opisie wydawcy.
W kontekście tego co napisaliście (sens, zrozumienie a nie kucie posunięć) czy książka rzeczywiście kładzie nacisk na idee debiutów i jaka jest w związku z tym jej wartość szkoleniowa; czy ma charakter opisowy z dużą ilością treści, ogólny a może w szczególny sposób przedstawionych jest szczegółowo tylko kilka debiutów - jeśli tak to które ?????
A tak swoją drogą to szkoda że RM nie do wszystkich pozycji zamieszcza spis treści. |
|
| Powrót do góry |
|
|