Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pytanie o końcówki Nalimova
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
zwariowany_mszak
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 9:03 am
Temat postu: Pytanie o końcówki Nalimova
Odpowiedz z cytatem

http://www.shredderchess.com/online-chess/online-databases/endgame-database.html

na tej stronie możemy sprawdzać ocenę pozycji dla wszelkich końcówek z co najwyżej sześcioma bierkami

ponoć działa to w oparciu o tablice Nalimova

Ale dlaczego diagram nie prezentuje nam roszady lub bicia w przelocie, jeżeli są możliwe.

Popatrzmy

Białe mają ruch :

Widzimy, że wygrana w 11 ruchach najszybciej oraz że 14 możliwości ruchów białych. A gdzie roszada ?

Ruch czarnych :

A tutaj proszę, prezentacja pokaże remis po 1... a5 2. ba6 (bez tego en passant białe giną, to jedyny ich słuszny ruch)

Ruch białych :

A tutaj jakoś nie widzą bicia w przelocie, który mógł nastąpić, gdy ostatnim ruchem czarnych był ruch pionem z c7 na c5 (teraz białe mają wygraną, a tutaj tego nie wzięto pod uwagę)

Czy w końcówkach Nalimova nie wzięto tego problemu
(analiza retrospektywna) pod uwagę?
Czy tylko w tej prezentacji z ww. linku nie zadbano o to ? :zly:
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 11:13 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Po prostu albo posunięcia się nie mieszczą [aktualizacja: chyba faktycznie nie ma roszady, choć jest w Nalimowie offline, ale tam samą roszadę chyba liczy silnik], albo ustawiając pozycję, nie określiłeś praw do roszady (a praw do bicia w przelocie chyba nie da się określić). Jeśli chodzi o to ...a5 b:a6, to nie chwytam; po b:a6 końcówki pokazują remis.

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Pią Sty 11, 2008 1:51 pm, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 11:35 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W poz. nr. 1 faktycznie nie wzięto pod uwagę roszady. Może dlatego, że dodanie choćby jednego posunięcia jakim jest roszada, zwielokrotniłoby objętość plików. Pojawia się pytanie po co? W jakiś 99% przypadków w tak głębokich końcówkach wykonanie roszady nie wchodzi w grę. Sądzę, że w miarę upływu czasu, gdy pojemność dysków twardych będzie liczona w terabajtach, to pojawi się także roszada. Aby wprowadzić opcję z roszadą, należałoby utworzyć 2 pliki każdego rodzaju końcówek - jeden z możliwością roszady, drugi bez możliwości roszady i program szachowy w zależności od wybranej opcji korzystałby z jednego, bądź drugiego pliku.
Najważniejsze jednak jest to, że tablice powstały na potrzeby programów szachowych, a nie stron Internetowych. Ustaw tę samą pozycję w programie, zaznacz opcję że czarne mogą wykonać roszadę i dla roszady program przeprowadzi własną analizę, a dla reszty posunięć poda wynik z tablic. Jeśli w przyszłości powstaną tablice o podwójne (o których piszę wyżej), to wtedy program będzie korzystał z z odpowiedniego pliku.

W poz. nr 2 pokazuje każdy możliwy do wykonania ruch i komentarz "draw", więc czego dotyczy problem?

Poz nr 3 to już zwykłe czepialstwo. Niby skąd program ma wiedzieć co było wcześniej zagrane? Gdyby to działało tak jak tego oczekujesz, to niezależne od tego jaki ruch poprzednio wykonano, to zawsze pokazywałoby że można bić w przelocie. Przestaw czarnego pionka na c7 i wtedy zobaczysz, że wszystko działa prawidłowo - 1...c5 lose in 11.
Weź pod uwagę, że tablice to nie jest program, który ma zaimplementowane jakieś funkcje. To zwykłe pliki w których są rozpisane wszystkie możliwe warianty (w zgodzie z przepisami) od jakiejś konkretnej bazowej pozycji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 11:42 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
W poz. nr. 1 faktycznie nie wzięto pod uwagę roszady. Może dlatego, że dodanie choćby jednego posunięcia jakim jest roszada, zwielokrotniłoby objętość plików.

W każdym razie w końcówkach Nalimowa (offline) w tej pozycji roszada jest uwzględniona — na ostatnim, 15. miejscu [aktualizacja: ale czy to na pewno idzie z końcówek?].

Dopisek

Diagramy możesz wstawiać za pomocą forumowego skryptu; wtedy da się nawet odczytać FEN z właściwości obrazka! Masz odpowiednią instrukcję przyklejoną w jednym z działów.

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Pią Sty 11, 2008 1:22 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 1:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
acidity napisał:
W poz. nr. 1 faktycznie nie wzięto pod uwagę roszady. Może dlatego, że dodanie choćby jednego posunięcia jakim jest roszada, zwielokrotniłoby objętość plików.

W każdym razie w końcówkach Nalimowa (offline) w tej pozycji roszada jest uwzględniona — na ostatnim, 15. miejscu.
W tych co ja posiadam roszady nie ma... Może dlatego, że końcówki ściągałem gdy brylowały jeszcze procesory o taktowaniu 333 mHz a dyski twarde w granicach 4-8 GB Wink
U mnie wygląda to tak, że silnik liczy roszadę, natomiast cała reszta idzie z tabel. Gdy wykonam 0-0 wtedy już wszystkie linie idą z tabel.
Z ciekawości przestawiłem jeszcze czarnego króla na g3 i w tym przypadku jest ta sama sytuacja.

wojtzuch napisał:
Dopisek

Diagramy możesz wstawiać za pomocą forumowego skryptu; wtedy da się nawet odczytać FEN z właściwości obrazka! Masz odpowiednią instrukcję przyklejoną w jednym z działów.
To chyba każdy wie, bo temat jak wstawić diagram jest przyklejony. Może zamieszczanie własnych diagramów to jakaś ekstrawagancja?
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 1:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
W tych co ja posiadam roszady nie ma... Może dlatego, że końcówki ściągałem gdy brylowały jeszcze procesory o taktowaniu 333 mHz a dyski twarde w granicach 4-8 GB Wink

Ja mam na kompie końcówki dla pięciu bierek, ale chyba masz rację: gdy przy ustawianiu pozycji nadam białym prawo do roszady, mam roszadę na 15. pozycji i liczbę pozycji, którą silnik policzył, a gdy tego nie zrobię, Fritz pokazuje na podstawie tablic 14 pozycji (bez roszady) i silnik niczego nie liczy.

W przypadku tych tablic Shreddera ustalenie przy ustawianiu pozycji prawa do roszady niczego chyba nie zmienia.

zwariowany_mszak
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 2:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
W poz. nr. 1 faktycznie nie wzięto pod uwagę roszady. Może dlatego, że dodanie choćby jednego posunięcia jakim jest roszada, zwielokrotniłoby objętość plików. Pojawia się pytanie po co? W jakiś 99% przypadków w tak głębokich końcówkach wykonanie roszady nie wchodzi w grę.

To tylko właśnie przykład, w którym takiego niuansu się dopatrzyłem.
Zaś w odpowiedzi na pytanie po co: bo wg mnie od tego właśnie są tablice Nalimova - nie mają prawa (!) czegokolwiek pominąć i brać pod uwagę dokładnie wszystkie możliwości. To, na ile pozycja jest praktyczna i czy się pojawi w partii, nie ma absolutnie znaczenia. Jest legalna i już Wink
Powrót do góry

zwariowany_mszak
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 2:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
Po prostu albo posunięcia się nie mieszczą [aktualizacja: chyba faktycznie nie ma roszady, choć jest w Nalimowie offline, ale tam samą roszadę chyba liczy silnik], albo ustawiając pozycję, nie określiłeś praw do roszady (a praw do bicia w przelocie chyba nie da się określić). Jeśli chodzi o to ...a5 b:a6, to nie chwytam; po b:a6 końcówki pokazują remis.

Zgadza się, pod diagramem też o tym piszę Wink

Po prostu koniecznie musiałem przetestować przykład na bicie w przelocie (czy w ogóle jest uwzględniane - > wynika z tego, że jest uwzględniane Wink )
Powrót do góry

zwariowany_mszak
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 2:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:

W przypadku tych tablic Shreddera ustalenie przy ustawianiu pozycji prawa do roszady niczego chyba nie zmienia.

Właśnie nie wiem, gdzie i czym na tej stronce można ustalić prawo do roszad Sad
Powrót do góry

zwariowany_mszak
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 2:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:

Poz nr 3 to już zwykłe czepialstwo. Niby skąd program ma wiedzieć co było wcześniej zagrane? Gdyby to działało tak jak tego oczekujesz, to niezależne od tego jaki ruch poprzednio wykonano, to zawsze pokazywałoby że można bić w przelocie. Przestaw czarnego pionka na c7 i wtedy zobaczysz, że wszystko działa prawidłowo - 1...c5 lose in 11.
Weź pod uwagę, że tablice to nie jest program, który ma zaimplementowane jakieś funkcje. To zwykłe pliki w których są rozpisane wszystkie możliwe warianty (w zgodzie z przepisami) od jakiejś konkretnej bazowej pozycji.

Może masz rację, że czepialstwo, ale: co człowiek jest w stanie zauważyć, to już tym bardziej można wymagać od bezdusznej maszyny, żeby to zauważyła Wink Dla mnie nie ma zmiłuj Razz
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 3:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

zwariowany_mszak napisał:
wojtzuch napisał:

Właśnie nie wiem, gdzie i czym na tej stronce można ustalić prawo do roszad Sad
Opcja ta jest w programach szachowych, bo jak już wcześniej pisałem, to dla nich stworzono tablice Nalimowa. Ktoś zwąchał sobie na tym interes i zaaplikował do strony internetowej i może to zrobić dowolnie. Tzn. jak zechce, to może np. nie pozwalać ustawiać pozycji z pionkiem na e4 Wink

acidity napisał:

Może masz rację, że czepialstwo, ale: co człowiek jest w stanie zauważyć, to już tym bardziej można wymagać od bezdusznej maszyny, żeby to zauważyła Wink Dla mnie nie ma zmiłuj Razz
Ale maszyna właśnie to widzi, pod warunkiem że ustawisz piona c7 i następnie zagrasz c5. Jeśli jednak postawisz pozycję startową z pionem na c5, to dla programu nie było wcześniejszych ruchów. To jest pozycja początkowa i program traktuje ją tak samo, jak pozycję przed rozpoczęciem partii szachów.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 7:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

http://www.shredderchess....e-database.html

na tej stronie możemy sprawdzać ocenę pozycji dla wszelkich końcówek z co najwyżej sześcioma bierkami

ponoć działa to w oparciu o tablice Nalimova
Sprawdziłem obecnie trwającą partię między Kramnikiem a Aronianem
pozycja po 58. ... Wa1 FEN: 8/5k2/8/7P/6R1/5K2/5P2/r7 w - - 0 1

Nie ma odpowiedzi, co będzie po 59. Wd4 lub Wc4 (przy najlepszej grze). Ale po posunięciu Wd4 wynik strona podaje już na wszelkie możliwości. Tak samo po Wc4.
Ale uwaga! Można dojść do tej pozycji: 8/5k2/3R4/7P/5K2/8/5P2/r7 b której nie ma w bazie! To znaczy jest odpowiedź niesatysfakcjonująca: not found

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

zwariowany_mszak
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 8:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

hmm, no w rzeczy samej... no ja mam tylko nadzieję, że jest to wina tylko i wyłącznie tej stronki, a nie zaś luki w bazie tablic N.
Shocked

tak jak zresztą Acidity wspominał, że z prezentacją mogą tam robić, co zechcą (vide: "Ktoś zwąchał sobie na tym interes i zaaplikował do strony internetowej i może to zrobić dowolnie. Tzn. jak zechce, to może np. nie pozwalać ustawiać pozycji z pionkiem na e4 Wink " )

Confused
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 11:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

hmm, no w rzeczy samej... no ja mam tylko nadzieję, że jest to wina tylko i wyłącznie tej stronki, a nie zaś luki w bazie tablic N.
Shocked

tak jak zresztą Acidity wspominał, że z prezentacją mogą tam robić, co zechcą (vide: "Ktoś zwąchał sobie na tym interes i zaaplikował do strony internetowej i może to zrobić dowolnie. Tzn. jak zechce, to może np. nie pozwalać ustawiać pozycji z pionkiem na e4 Wink " )

Confused
Niekoniecznie musi to być ingerencja autora strony. Takie błędy się zdarzają i sam nawet nie dalej jak 2 dni temu znalazłem pozycję, w której nie pokazywało jednego z najsilniejszych posunięć. Dawno temu czytałem kgdzieś, żeby nie ściągać tabel z internetu, tylko wygenerować je samemu. Wystarczy że komputer się przywiesi lub zdarzy się coś, co na moment zakłuci jego działanie i tabele będą zwierały błędy/braki. A jak wygenerujesz je samemu i coś sie stanie, to przynajmniej będziesz wiedział Wink
Powrót do góry

zwariowany_mszak
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 4:15 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja przyznam bez bicia, że zielono to dla mnie brzmi Confused Bo nie wiem, co to znaczy 'wygenerować sobie tablice Nalimova' ? w jaki sposób to się wykonuje?
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 1 z 3