Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

WKS Centrum
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 4:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Projekt nie upadnie i to również dzięki Twojej pomocy. Poza tym nigdzie nie pisałem, że jest skończony. Chciałem pokazać co robię, usłyszeć parę słów komentarzy, ewentualnie kilka deklaracji osób, które chciałyby wziąć udział w tym projekcie... Ale skoro nastawiacie się tylko na czerpanie z tego korzyści, bez jakiejkolwiek chęci pracy, to cóż mogę powiedzieć... Jakich próbek oczekujesz ? Ja nic nie próbę sprzedać, ani tym bardziej komukolwiek wpychać... Jesteś zainteresowany ? Fajnie. Nie ? Przeżyję, a chętnych znajdę gdzie indziej... Na razie działa index i debiuty szachowe zablokowane hasłem. Zacząłem od nich, gdyż jak wiesz, może pojawię się w lutym w Szczecinie. A bazę otwarć z komentarzami zawsze warto zrobić, nawet dla... siebie samego. Na razie mam ich tam około 30, po naście do otwartych i półotwartych. Komentarze na razie do szkockiej. Do lutego zrobię to co najważniejsze, z całością nie wyrobię się na bank w tym roku, a już na pewno nie sam... Za dużo mam tego wszystkiego, a planuję zakup nowych książek. Tak samo parę innych rzeczy, które mam zamiar tam umieścić, to nie jest sprawa na tydzień, czy dwa... Grunt jednak, żeby prace szły do przodu... I będą. Pytanie tylko w jakim tempie ? Widzę, że ubodło Cię to co cytujesz na koniec swojego postu Smile. A nie jest tak ? Ile znajdziesz tu na forum przykładowo debiutów i jak chcesz to przeciwstawić bazie nad która pracuję ? Pomijając fakt, że tam wszystko odegrasz dzięki przeglądarce w parę sekund, a tu musisz szukać szachownicy i bawić się Bóg wie ile czasu... A z tymi 5 minutami, to mam po prostu inne zdanie... Gdyby każdy zgadzał się z każdym byłoby nudno... Czyż nie ? Smile

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 7:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

petrosjan napisał:
Poza tym nigdzie nie pisałem, że jest skończony. Chciałem pokazać co robię, usłyszeć parę słów komentarzy, ewentualnie kilka deklaracji osób, które chciałyby wziąć udział w tym projekcie...
Wiadomo, że na ogół strona internetowa ciągle się rozwija, jednak zanim wypuści się ją do wiadomości publicznej, to należy zamieścić na niej jakiś "bazowy" materiał. Zupełnie nie bierzesz pod uwagę, że w momencie upublicznienia strony, podlega ona ocenie odwiedzających i w przypadku gdy ocena będzie negatywna prawdopodobnie nikt nie będzie zawracał sobie głowy i na nią wracał.
petrosjan napisał:
Ale skoro nastawiacie się tylko na czerpanie z tego korzyści, bez jakiejkolwiek chęci pracy, to cóż mogę powiedzieć...
Praktycznie każdy internauta wchodząc na jakąś stronę oczekuje korzyści, najczęściej w postaci informacji. Jeśli jej nie dostanie, to na stronę nie powraca. A Ty po co wchodzisz na strony internetowe? Po to aby się przyłączyć do ekipy redaktorów? Do ilu redaktorów napisałeś i proponowałeś swoją współpracę?
petrosjan napisał:
Jakich próbek oczekujesz ? Ja nic nie próbę sprzedać, ani tym bardziej komukolwiek wpychać... Jesteś zainteresowany ? Fajnie. Nie ? Przeżyję, a chętnych znajdę gdzie indziej...
Problem w tym, że żadnej poważnej grupy odbiorczej nie znajdziesz. Co najwyżej garstkę dzieciaków, którzy nabierają się jeszcze na logowanie łudząc się, że znajdą to, czego oczekują.
Zwróć też uwagę, że na praktycznie każdej komercyjnej stronie (bo na ogół tylko te blokuje się hasłem), jakaś cześć zasobów udostępniana jest za darmo. Dlaczego? Bo ludzie nie kupią kota w worku.
petrosjan napisał:
Na razie działa index i debiuty szachowe zablokowane hasłem. Zacząłem od nich, gdyż jak wiesz, może pojawię się w lutym w Szczecinie. A bazę otwarć z komentarzami zawsze warto zrobić, nawet dla... siebie samego. Na razie mam ich tam około 30, po naście do otwartych i półotwartych. Komentarze na razie do szkockiej. Do lutego zrobię to co najważniejsze, z całością nie wyrobię się na bank w tym roku, a już na pewno nie sam...
Niestety, każdy ma problemy z odpowiednią ilością czasu, ale jeśli chcemy coś uruchomić, to trzeba ten czas znaleźć, albo nie podejmować się zadania. Tobie wydaje się, że zaraz znajdziesz chętnych do pomocy, bo idea jest fajna. Fajna może i jest, ale niestety się przejedziesz. Pomyśl, skoro taki serwis jak Imperium Szachów latami czynił bezskuteczne zabiegi aby znaleźć redaktorów, to jak Tobie ma się to udać? No chyba ze dopuścisz do możliwości plagiatowania innych stron albo książek, to wtedy może jakieś dzieciaki zaczną przepisywać rozdziałami, aby tylko zaistnieć w sieci. Jednak nie ryzykowałbym. Po pierwsze to niezgodne z prawem i można ponieść konsekwencje, po drugie internautom kojarzy się negatywnie i raczej stronią od takich stron, gdzie łamie się prawo autorskie.

petrosjan napisał:
Widzę, że ubodło Cię to co cytujesz na koniec swojego postu Smile. A nie jest tak ? Ile znajdziesz tu na forum przykładowo debiutów i jak chcesz to przeciwstawić bazie nad która pracuję ? Pomijając fakt, że tam wszystko odegrasz dzięki przeglądarce w parę sekund, a tu musisz szukać szachownicy i bawić się Bóg wie ile czasu... A z tymi 5 minutami, to mam po prostu inne zdanie... Gdyby każdy zgadzał się z każdym byłoby nudno... Czyż nie ? Smile
Nic mnie nie ubodło. Jeśli myślisz, że moja krytyka łączy się z tamtym postem, to jesteś w błędzie. Jak już napisałem wcześniej, strona zamieszczona w sieci podlega krytyce i moja ocena jest jak najbardziej negatywna. Zauważ, że dopóki wszystko obywała się poza publicznością, nie krytykowałem że brakuje na niej zawartości. Po prostu, założyłem, że skoro jej tam nie ma, to niebawem będzie, w końcu serwis nie jest jeszcze skończony! Ponadto pozytywnie wypowiedziałem się na temat layotu.
Propo braku pomocy na forum, to chciałbym zwrócić uwagę, że nikt nie może jej znaleźć, przez m.in. takie opinie jakie Ty wyrażałeś. To świadome wprowadzanie dezinformacji. Oczywiście, do twórczości nawet samego Ananda należy odnosić się krytycznie, ale są pewne granice. Możesz np. podważyć jego ocenę wariantu debiutowego itp, ale nie w sprawach tempa gry.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 9:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hhmmm... Nie traktuje podania info o stronce na forum i to do tego w dziale dla zarejestrowanych, jako do publicznej wiadomości... Powiedziałbym że raczej wąskiemu gronu zaprzyjaźnionych ludzi Smile. Jeżeli chodzi o członków, to już jest ilość niezbędna do funkcjonowania klubu... Widocznie jestem lepszy od osób zajmujących się Imperium Szachów Smile. A wśród klubowiczów jest osoba z prokuratury, która pewnie pierwsza mnie pozwie, jeżeli złamię prawa autorskie... Czy to Cię uspokaja ? Smile

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 10:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

petrosjan napisał:
Hhmmm... Nie traktuje podania info o stronce na forum i to do tego w dziale dla zarejestrowanych, jako do publicznej wiadomości... Powiedziałbym że raczej wąskiemu gronu zaprzyjaźnionych ludzi Smile
To chyba jakiś żart...

A tak poza tym, to tylko kwestia czasu, jak strona będzie w google. Ten wątek został już zaindeksowany, więc sama strona powinna pojawić się niebawem.

Życie zweryfikuje kto miał rację. Życzę powodzenia.
Powrót do góry

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 10:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chyba, że wrzucił w meta "noindex", bo wątpię żeby boty google zaindeksowały to co jest w części dla zarejestrowanych, no chyba, że jest jakaś podstrona ze wszystkimi linkami z forum.

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 10:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Widocznie już taki ze mnie śmieszny człowiek, co daje rękojmię, że nudą w klubie wiać nie będzie... Smile. A widziałeś Acidity ile osób odwiedza forum dla zarejestrowanych w ciągu doby ? 2parę... I to w większości osoby, które to robią pewnie regularnie... Nie jest to więc zbyt szerokie grono... Biorę oczywiście pod uwagę że te naście, co zostaje po odjęciu stałych bywalców, to mogą być każdego dnia inne osoby, ale nawet jeśli, to i tak mało... A z tymi botami to sam jestem ciekaw... Do treści na hasło nie powinny się dobrać, bo nie ma do nich żadnych odnośników hehe. Ponoć jest to nie do ściągnięcia nawet programami do zrzucania z neta całych stronek... Czas jednak pokaże Smile. W każdym bądź razie nie definiowałem na razie żadnych słów kluczowych na stronkach Razz.

Kaczmar
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 10:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Proponuję umieścić na stronce informację, że jest to przykładowa wersja portalu do oceny przez użytkowników forum szachisty i po sprawie. Faktycznie jeżeli ktoś nie z forum wejdzie jakimś cudem na tą stronkę to może się zrazić bo widząc ją będzie oczekiwał, że wszystko chodzi.

A z oceną stronki to należy poczekać do momentu aż coś na niej się pojawi. Ja osobiście mimo iż raczej nie pomogę przy tworzeniu stronki to jeżeli tylko pojawi się taka możliwość to bardzo chętnie skorzystam. A swoją drogą uważam, że niezależnie od przyszłych efektów to i tak należą się słowa uznania petrosjanowi, że poświęcając swój czas stara się stworzyć coś co być może komuś pomoże w rozwoju szachowym. Tak trzymać i oby się nie skończyło na chęciach tak jak w moim przypadku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 10:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Chyba, że wrzucił w meta "noindex", bo wątpię żeby boty google zaindeksowały to co jest w części dla zarejestrowanych, no chyba, że jest jakaś podstrona ze wszystkimi linkami z forum.

Arrow Masz wynik Nawet jeśli po kliknięciu na link, nie otworzysz zawartości, bo zawoła hasło, to po kliknięciu na "kopia", powinieneś dostać podgląd dla całości dokumentu. W ten sposób notorycznie docieram do informacji, które nie są dostępne na różnych stronach z uwagi na wymóg logowania(szczególnie z for dyskusyjnych).
Inna sprawa, to czy te forum jest faktycznie dla zarejestrowanych? Po IE bez problemu mogę wejść na forum i czytać wszystkie wątki pomimo iż nie jestem zalogowany. Pod firfoxem nie sprawdzam, bo nie chce mi się wylogowywać i logować na nowo Wink

Z tego co czytałem jakiś czas temu, to noindex jest przez większość robotów pomijany Sad
Jeśli znasz inny skuteczny sposób aby to uniemożliwić, to chętnie wypróbuję.
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 11:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hehe, no ładnie Smile. Na pocieszenie zostaje mi to, że aby wpisać to co wpisałeś w googlach, to trzeba być już raczej zorientowanym w temacie, albo szukać klubu o takim samym skrócie.

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 11:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Niezupełnie tak jest. W dniu dzisiejszym o godz. 20:29 jakiś internauta wpisał do google frazę t i tak trafił na stronę stowarzyszenia. Jakiś inny o 23:09 wpisał zima fotogaleria i też wlazł. Możecie mi wierzyć, mam dostęp do bardzo szczegółowych statystyk serwera(bardziej dokładnych od tych na stat4u i niektóre frazy po jakich docierają na stronę, są zadziwiające.
Tak więc nigdy nie przewidzimy jak ktoś do nas trafi Wink
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 11:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak śniegu napada solidnie, to wrzucę na stronkę jakieś tapetki zimy... Smile. Za radą Kaczmara dodałem na stronie głównej " Aktualności ", gdzie wpisałem że strona w budowie i że 5.12 należy spodziewać się czegoś z podstaw gry. Jakieś pomysły jak to zorganizować i jakie zagadnienia przybliżyć ? Myślałem tradycyjnie o przedstawieniu pochodzenia szachów, tego co potrzebujemy do gry - szachownicy, bierek, może kilka słów o tym jak wygląda sprzęt amatorski, jak profesjonalny, potem zasady gry, poruszanie bierek, ich wartości, no i co nieco o notacji. Coś pominąłem ? W sumie to chciałem żeby było coś dla początkujących, jak i średniozaawansowanych ( nie wiem czemu chciałem napisać średniozaangażowanych ? Smile ). Tylko tak myślę... Może to dla początkujących dać w " Lekcje gry ", a dla średniaków w publikację ? Opisując poszczególne zagadnienia.

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sty 03, 2008 12:55 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Acidity napisał:

A próbowałeś bawić się z robots.txt?

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sty 03, 2008 1:07 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy się bawił, ale ja już to przeczytałem i idę wrzucać na stronkę Razz. Dzięki.

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sty 03, 2008 10:34 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie wiem petrosiu w czym pisałeś, jak i kto Ci pomagał, ale jak antyvir nie wpuszcza to ja nie wchodzę Laughing

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sty 03, 2008 10:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

JJThompson napisał:
Acidity napisał:

A próbowałeś bawić się z robots.txt?
Taaa, z ten plik był już w paczce z postnuke, tylko lekko go modyfikowałem. Pytanie czy korzystałem dobrze... Chodzi o to, na ile będzie to skuteczne dla subdomen? Roboty chyba włażą po linkach i tak jeśli wejdzie poprzez www.domena.pl/forum to nie zaindeksuje, a co jeśli utworzymy subdomenę www.forum.domena.pl? Z tego co rozumiem, to plik robots.txt umieszcza się tylko w katalogu głównym serwera, a w przypadku subdomen, to są już podkatalogi...
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 2 z 3