Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Oferta pracy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Kompozycja
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 30, 2007 7:31 am
Temat postu: Oferta pracy
Odpowiedz z cytatem

Dla przyszlych Ptakow (Wrobel ,Przepiorka) mam ciekawe zajecie ,zostac nauczycielem szachow.
Posiadajac tablice demonatracyjna (szachowa) mozesz zostac nauczycielem szachow.
Nauka jest polecana w szkole podstwowej ,lub gimnazium.
Polega na pokazywaniu podobnych pozycji szachowych ,ktore sa na stronie szachisty >>forum.

Osoby ,ktore maja czas i lubia szachy ,to wlasnie dla nich ta propozycja....
Uczenie ,pokazywanie ,na diagramach pozycji szachowych ( prostych i latwych do zapamietania)
Dla kwalifikujacych sie na ta prace ,proponuje wynagrodzenie od 250 - 350 $ miesieczne (godzin od 8 do 10 ) minimum.

Kursy prowadzimy na podstawie ksiazki Laszlo Polgar >Chess"
Ktora posiada 5000 zadan w miare latwych i z mala iloscia figur szachowych.
Kurs jest dla wszystkich osob w szkole, i zawsze trzeba miec odpowiednia ilosc diagramow dla kazdego.

Prosze pisac i rozwazac propozycje.

Ps. Tpp juz kiedys zaliczyl >trenera > na tym forum . Licze ze inni rowniez podolaja zadaniom na trenera > dla naszych mlodych szachistow w Szkolach Podstawowych.

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 30, 2007 2:54 pm
Temat postu: Re: Oferta pracy
Odpowiedz z cytatem

wladek napisał:

Ale żeby uczyć dzieci chyba trzeba posiadać uprawnienia pedagogiczne.

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 30, 2007 5:20 pm
Temat postu: Re: Oferta pracy
Odpowiedz z cytatem

K_M_K napisał:
wladek napisał:

Ale żeby uczyć dzieci chyba trzeba posiadać uprawnienia pedagogiczne.

Pewno tak....

Jesli dziecko (13 lat )uczy doroslego czlowieka grac w szachy,czy musi miec uprawnienia pedagogiczne???

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Gru 30, 2007 6:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Idea Jesli placowka jaka jest SZKOLA wymaga uprawnien pedagogicznych, to czy jest to kaprys czy obowiazkowy wymog? Surprised Laughing Rolling Eyes

TIP
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Gru 30, 2007 7:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To jest wymog zeby prowadzisz szachy jako przedmiot. Ja prowadze kolko szachowe w 2 podstawowkach, do tego wystarczy miec skonczony kurs intruktorski
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 30, 2007 7:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

TIP napisał:
To jest wymog zeby prowadzisz szachy jako przedmiot. Ja prowadze kolko szachowe w 2 podstawowkach, do tego wystarczy miec skonczony kurs intruktorski

Male wyjasnienie ,to jest kurs nauki szachow ( nieobowiazkowy).
To nie jest przedmiot ( lekcja Szachow ). Szkola nie ponosi kosztow nauki szachow.
To sa zajecia pozalekcyjne,kurs ma tylko kilka godzinw miesiacu (Cool
Cala nauka szachow trwa poza szkola ( w domu ,w klubie szachowym u kolegow)
Szkola jest tylko miejscem spotkan,by przekazac najwazniejsze inforamacje o metodach szkolenia ,mlodych ludzi.
Szkole wybieramy do takich spotkan szkoleniowych ,gdyz tu jest duza liczba ludzi do ktorych mozemy dotrzec i pokazac >Piekno Szachow <

TIP
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Gru 30, 2007 10:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Niestety zainteresowanie szachami w szkolach jest niewielkie. Jesli ktos naprawde chce grac to trafia do klubu. Wiem co mowie bo nie od dzisiaj prowadze szkolne kolka. Juz prawie 2008 rok, dzieciaki maja komputery, chodza na dyskoteki itd. Wszystko sie zmienilo w stosunku do lat 80 czy 90tych. Ale kto chce to moze probowac, tylko nie spodziewajcie sie duzego zainteresowania Wink
Powrót do góry

mattihau
Wieża
Wieża

PostWysłany: Nie Gru 30, 2007 10:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

TIP napisał:
Juz prawie 2008 rok, dzieciaki maja komputery, chodza na dyskoteki itd.

No ale to nic nie zmienia, dalej można uczyć dzieci grać w szachy i pokazywać piękno tej gry...

Można mieć komputer chodzić na dyskoteki i grać w szachy jedno drugiego nie wyklucza.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

TIP
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Gru 30, 2007 11:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja nigdzie nie napisalem ze wyklucza. Ale dzieci z ww powodow sa od szachow dalej niz kiedys. Jak ja zaczynalem grac to w mojej szkole byly 2 grupy po 20 osob. Teraz przychodzi najwyzej 8 osob.
Zreszta tak jest nie tylko w sekcji szachowej mojego klubu bo np kiedys dzieciaki zabijaly sie zeby trenowac boks (trenerem jest byly mistrz europy i wielokrotny medalista mistrzostw polski) a teraz jest jedna 10 osobowa grupa. To samo z plywaniem i (sic!) pilka nozna, gdzie 11 na mecz sie zbierze ale nigdy nie ma drugich tylu na rezerwie Smile
Smutna prawda.
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 30, 2007 11:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tylko tyle napisze>>jesli nie ma zainteresowania szachami ,to trzeba zmienic metody treningu ,lub zmienic trenera.
Mlodych ludzi nie zmienimy...

Ps, Tpp nie mialby klopotow prowadzic trening....

TIP
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Gru 31, 2007 12:25 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wladek nie ma zainteresowania prawie KAZDYM sportem wsrod mlodziezy. NIE TYLKO SZACHAMI. I trenerzy wielu z tych dyscyplin mieli jeszcze z dekade temu swietne osiagniecia ale teraz mlodziez jest leniwa i ma inne rzeczy do roboty niz sport. Radze wysciubic nos troche poza stany i zorientowac sie jak wyglada zycie na polskim podworku.
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 31, 2007 4:02 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wszystkim trenerom i instruktorom szachowym Zycze genialnych pomyslow w treningach . Mam nadzieje ,ze rowniez metoda >Laszlo Polgar < bedzie dla Was pomocna w nauce szachow Naszej mlodziezy szkolnej.

Naszym dzialaczom szachowym ,zas Zycze wiecej wyobrazni w dzialaniu na rzecz Polskich Szachow.

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sty 01, 2008 4:43 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

TIP napisał:
Ja nigdzie nie napisalem ze wyklucza. Ale dzieci z ww powodow sa od szachow dalej niz kiedys. Jak ja zaczynalem grac to w mojej szkole byly 2 grupy po 20 osob. Teraz przychodzi najwyzej 8 osob.
Zreszta tak jest nie tylko w sekcji szachowej mojego klubu bo np kiedys dzieciaki zabijaly sie zeby trenowac boks (trenerem jest byly mistrz europy i wielokrotny medalista mistrzostw polski) a teraz jest jedna 10 osobowa grupa. To samo z plywaniem i (sic!) pilka nozna, gdzie 11 na mecz sie zbierze ale nigdy nie ma drugich tylu na rezerwie Smile
Smutna prawda.

W Nowym Roku 2008 napisze o przyczynach braku zainteresowania szachami. Szachami mlodzi ludzie sie interesuja tam ,gdzie jest odpowiedni pedagog. To jest pewnik nie teza. Dodam pedagog ,ktory rozumie szachy ,doslownie pedagog rozumiejacy szachy.
Czesto podkreslam ludzie umiejacy grac w szachy ,nie musza rozumiec szachy. Nauczyciele szachow ma obowiazek rozumiec szachy.
Tu sie zaczyna licytacja ,prawie wszyscy szachisci w miare lepszych kategori podkreslaja ze oni napewno rozumieja szachy.
Ja zas twierdze, ze Tych rozumiejacych szachy ,jest tylko garstka (skromniutko). Potwierdzeniem mej tezy ze jest garstka.
To polskie strony szachowe. Polskie czasopisma szachowe.
Polskie komunikaty szachowe. Ilosc trenerow w Polsce. Ilosc instruktorow w Polsce. Ilosc kacikow szachowych w czasopismach (dziennikach ,Tygodnikach.) Jakosc prowadzonych zajec szachowych w klubach szachowych,Reklama szachow ,praktycznie jest zerowa.Brak dziennikarzy szachowych. Przez rok 2007 dzialalem na roznych stronach szachowych Forach. takie mam odczucie,tylko nieliczni rozumieja szachy w Polsce.
Kilkadziesiat rozmow telefonicznych przeprowadzilem z szachistami z roznych regionow Polski. Totalny brak rozumienia szachow. Bylo tylko kilka osob co maja jakies pojecie o szachach. Odpowiedzi byly takie ,ja mam malo czasu,musze swoich spraw dogladac a szachy to wiesz Wladek to tu w Polsce nie maja szans.
Najlepsza byla rozmowa z wybitnym szachista ,powiedzial prosto ,jak osoby na kierowniczym stanowistach w Zwiazku Szachowym nie rozumieja szachow ,to jak beda rozumiec szachy pionki w okregach szachowych ,czy w klubach szachowych.
Przecietny szachista w Polsce nie ma odwagi tego pisac ,bo go wcjana na czarna liste. lub bedzie okreslany jako demagog.
To jest taki stan na dzien dzisjejszy. mysle ze nie bedzie trwal jeszcze 20 lat. Slowa pisane "rozumienie szachow" jest niezrozumiane dla wiekszosci.
Nie mam obowiazku wyjasniac ,co to slowo znaczy.
Szachisci sa na ogol inteligetni ,wiec powinni doszukac sie ,gdzie ten Wladek schowal i gdzie maja szukac ... Dla kierunku podpowiem .ze w tych postach powyzej ,jest tam odpowiedz...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Kompozycja
Strona 1 z 1