| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
MarcinZ Pion

|
Wysłany: Pon Lut 02, 2004 12:35 pm Temat postu: |
|
|
|
gratuluje zdobycia II kat.
P.S
jaka czesciowke udalo Ci sie wywalczyc?
pozdrawiam i zycze dalszego progresu.
Marcin |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Pon Lut 02, 2004 2:39 pm Temat postu: |
|
|
|
Czesciówke to zrobilem 2/5 pkt ranking 1887. Moglo byc lepiej gdybym ostatniej rundy nie przegral, bo wtedy to mialem 2 z 4 i 1967. Bardzo sie to waha na poczatku
Dla mnie to i tak jest super wynik bo jeszcze tydzien temu gnilem z marnym 1600. Ten wynik to efekt pracy nad kombinacjami, jak polecalo mi tu pare osób. Niestety nie dorównywalem Marcinowi i tylko 50 dziennie rozwiazywalem  Przydalo to mi sie zwlaszcza w pierwszej partii, która przepisze juz do innego tematu |
|
| Powrót do góry |
|
szaszkin Nowy

|
Wysłany: Nie Maj 02, 2004 5:56 am Temat postu: |
|
|
|
Chyba jeszcze nikt w tym watku nie wspomnial o ksiazkach Kotowa, wyszly po polsku, tam jest sporo b.swietnych rzeczy nt. techniki liczenia wariantow. |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Nie Maj 02, 2004 6:58 am Temat postu: |
|
|
|
| szaszkin napisał: | | Chyba jeszcze nikt w tym watku nie wspomnial o ksiazkach Kotowa, wyszly po polsku, tam jest sporo b.swietnych rzeczy nt. techniki liczenia wariantow. |
Zgadza się np. Graj i Myśl jak Arcymistrz  _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Sro Maj 05, 2004 6:08 pm Temat postu: |
|
|
|
Zależy też liczenie wariantów od talentu szachowego jaki szachista posiada _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
MarcinZ Pion

|
Wysłany: Sro Maj 05, 2004 7:30 pm Temat postu: |
|
|
|
| jania napisał: | | Zależy też liczenie wariantów od talentu szachowego jaki szachista posiada |
bzdura.sprawnosc liczenia wariantow poprawia sie cwiczac i zawodnik ktory cwiczy moze liczyc duzo lepiej od bardziej utalentowanego kolegi. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Czw Maj 06, 2004 9:05 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | . Są dni, że mam kłopoty obliczyć na 2(!) posunięcia do przodu |
To muszą być naprawdę ciężkie dni.
| MarcinZ napisał: |
| jania napisał: |
jania napisał:
Zależy też liczenie wariantów od talentu szachowego jaki szachista posiada
|
bzdura.sprawnosc liczenia wariantow poprawia sie cwiczac i zawodnik ktory cwiczy moze liczyc duzo lepiej od bardziej utalentowanego kolegi.
|
Absolutna racja Marcina!
Do pewnego poziomu można "pojechać" na samym talencie. Dalej już jest praca.
| szaszkin napisał: |
Chyba jeszcze nikt w tym watku nie wspomnial o ksiazkach Kotowa, wyszly po polsku, tam jest sporo b.swietnych rzeczy nt. techniki liczenia wariantow |
Mam książkę o graniu. Muszę przyznać, że bardzo ciekawie opisany jest cały system analizowania pozycji, planowania, kombinowania oraz liczenia wariantów. Wszystko jest opisane na tyle przystępnie, że nawet ja rozumiem.
Polecam. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Maj 07, 2004 11:06 pm Temat postu: |
|
|
|
| arkoski napisał: | Mam książkę o graniu. Muszę przyznać, że bardzo ciekawie opisany jest cały system analizowania pozycji, planowania, kombinowania oraz liczenia wariantów. Wszystko jest opisane na tyle przystępnie, że nawet ja rozumiem.
Polecam. |
Polecasz a jaki jest jej tytułek nie wspominając o autorze/autorach i wydawnictwie  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Sob Maj 08, 2004 6:59 am Temat postu: |
|
|
|
Myslalem, ze kazdy zna tytul
"Graj jak arcymistrz" A.Kotow - chyba o tym mowa.
| jania napisał: | | Zgadza się np. Graj i Myśl jak Arcymistrz |
Nawet wczesniej bylo wspomniane. |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
szaszkin Nowy

|
Wysłany: Sob Maj 08, 2004 9:16 am Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | | arkoski napisał: | Mam książkę o graniu. Muszę przyznać, że bardzo ciekawie opisany jest cały system analizowania pozycji, planowania, kombinowania oraz liczenia wariantów. Wszystko jest opisane na tyle przystępnie, że nawet ja rozumiem.
Polecam. |
Polecasz a jaki jest jej tytułek nie wspominając o autorze/autorach i wydawnictwie  | Są dwie książki
Aleksander Kotow: Myśl jak arcymistrz. Wydawnictwo RM, Warszawa 2002
Aleksander Kotow: Graj jak arcymistrz. Wydawnictwo RM, Warszawa 2002 |
|
| Powrót do góry |
|
tulski666 Nowy

|
Wysłany: Sro Cze 23, 2004 7:56 am Temat postu: |
|
|
|
Mam takie pytanie. Podczas liczenia wariantow mam straszny zamet w glowie. Czy cos takiego jak rysowanie sobie na boku drzewa wariantow (oczywiscie tymczasowo) moze pomoc? Czy mozna w ten sposob oduczyc sie kilkokrotnego sprawdzania tego samego wariantu? |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Cze 23, 2004 11:06 am Temat postu: |
|
|
|
Notatki podczas gry są zabronione przez Kodeks Szachowy. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
marcin-boss Pion

|
Wysłany: Sro Cze 23, 2004 11:17 am Temat postu: |
|
|
|
| arkoski napisał: | | Ten wynik to efekt pracy nad kombinacjami, jak polecalo mi tu pare osób. Niestety nie dorównywalem Marcinowi i tylko 50 dziennie rozwiazywalem |
Kurcze skąd wy bierzecie tyle kombinacji??? |
|
| Powrót do góry |
|
|