Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Turniej forumowiczów w szachach powolnych - II edycja
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 76, 77, 78, 79  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  

Jakie tempo gry? (przy 60 posunięciach to:)
30'+30" = 60'
31%
 31%  [ 5 ]
60'+ 5" = 65'
56%
 56%  [ 9 ]
35'+25" = 60'
0%
 0%  [ 0 ]
45"+15' = 60'
12%
 12%  [ 2 ]
Wszystkich Głosów : 16

Autor Wiadomość
lisek
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Gru 16, 2007 6:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lisek - keino remis
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Gru 16, 2007 10:37 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
tpp napisał:
Zamiast brać remis wiecznym szachem, to spadła na mnie ślepota (lub "przezorność"). 42. h4?? Gg7 (42. Hh8+ Kg5 43. H:e5+ Kh6 wieczniak)
Tą pozycję przeanalizował estoril i napisał mi, że tam jest mat najwyżej w 6 posunięciach (Hh8 Kg5 h4 ...). Sprawdziłem korzystając z programu reklamowanego przez wladka problem32 - www.problemist.com

Ciekawe co by wyrzucił po 1.Ge4 Question

"Przy równobarwnych gońcach strona która prowadzi atak na króla otrzymuje dodatkowe punkty" - cytat z pewnej książki z [/b]wielomadiagramami Smile
Powrót do góry

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 16, 2007 10:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

proszę o skasowanie poniższych moich postów

Ostatnio zmieniony przez JJThompson dnia Nie Gru 16, 2007 11:14 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Gru 16, 2007 10:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ostatnio zmieniony przez skemup dnia Nie Gru 16, 2007 11:10 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 16, 2007 11:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ostatnio zmieniony przez JJThompson dnia Nie Gru 16, 2007 11:14 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Gru 16, 2007 11:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

proszę o skasowanie

Ostatnio zmieniony przez skemup dnia Nie Gru 16, 2007 11:09 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Gru 16, 2007 11:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

proszę o skasowanie

Ostatnio zmieniony przez skemup dnia Nie Gru 16, 2007 11:09 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 16, 2007 11:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

JJThompson napisał:

skemup napisał:

JJThompson napisał:

skemup napisał:
proszę o skasowanie

skemup napisał:
proszę o skasowanie

W łeb kogoś wali Question Shocked
Powrót do góry

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 16, 2007 11:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Był jeszcze jeden mój, ale skasowałem ; )

skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Gru 16, 2007 11:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

JJThompson obalił mój ruch 1Ge4 Crying or Very sad

1Ge4 Hd6!

A te posty (do kasowania) nasze są nie w temacie tego wątku Rolling Eyes

Brawo Estroil, brawo JJThompson. Confused
Powrót do góry

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 17, 2007 7:25 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
byk napisał:
Mam na to jednak pewien pomysł. Mimo, że niesolidność jednego z naszych kolegów nie pozwoilła nam w sposób sportowy rozstrzygnąć kolejności w tabeli, to wciąż jest pewne rozwiązanie, które pozwoli wyjasnić kto powinien być 2, 3, 4 (zakładam, że Krystian, lisek i ja będziemy "na styku" i właśnie nas będzie dotyczyć najbardziej niesolidność robsona).
Proponuje zorganizować mecz / trójmecz (może się okazać, że lisek powygrywa wszystko do końca i "po prostu" zajmie 2 miejsce), który zamiast walkowerów rozstrzygnie kolejność miejsc w tabeli. To luźny póki co pomysł, więc zanim miałbym cokolwiek proponować w szczegółach, chciałbym usłyszeć opinie zainteresowanych co do celowości całego przedsięwzięcia.
Po takim wpisie, część graczy może stwierdzić, że nie ma sensu dalej grać. Przecież zrobią sobie trójmecz. Evil or Very Mad

JJThompson napisał:
A jak ogram Keino to będzie znaczyło, że wygrałem całość?

Nie chce mi się wierzyć, że w tak opatrzny sposób zrozumieliście moje intencje. Jeśli wciąż wierzycie, że kierowała mną chęć jakiejkolwiek manipulacji przy wynikach, to "szczere gratulacje" (nie ukrywam, że to dla mnie spory policzek). Ja w każdym razie nie będę się tłumaczył, że nie jestem wielbłądem.

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 17, 2007 7:53 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
tpp napisał:
byk napisał:
Mam na to jednak pewien pomysł. Mimo, że niesolidność jednego z naszych kolegów nie pozwoilła nam w sposób sportowy rozstrzygnąć kolejności w tabeli, to wciąż jest pewne rozwiązanie, które pozwoli wyjasnić kto powinien być 2, 3, 4 (zakładam, że Krystian, lisek i ja będziemy "na styku" i właśnie nas będzie dotyczyć najbardziej niesolidność robsona).
Proponuje zorganizować mecz / trójmecz (może się okazać, że lisek powygrywa wszystko do końca i "po prostu" zajmie 2 miejsce), który zamiast walkowerów rozstrzygnie kolejność miejsc w tabeli. To luźny póki co pomysł, więc zanim miałbym cokolwiek proponować w szczegółach, chciałbym usłyszeć opinie zainteresowanych co do celowości całego przedsięwzięcia.
Po takim wpisie, część graczy może stwierdzić, że nie ma sensu dalej grać. Przecież zrobią sobie trójmecz. Evil or Very Mad

JJThompson napisał:
A jak ogram Keino to będzie znaczyło, że wygrałem całość?

Nie chce mi się wierzyć, że w tak opatrzny sposób zrozumieliście moje intencje. Jeśli wciąż wierzycie, że kierowała mną chęć jakiejkolwiek manipulacji przy wynikach, to "szczere gratulacje" (nie ukrywam, że to dla mnie spory policzek). Ja w każdym razie nie będę się tłumaczył, że nie jestem wielbłądem.

Przypomniał mi się ten dowcip, o knajpie, zającu i wychodzącym wielbłądem z knajpy tejże. Parafrazując; "ja tam nie wchodzę, zobacz co z byka zrobili" Laughing Wink
Powrót do góry

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 17, 2007 1:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Byk napisał:
Nie chce mi się wierzyć, że w tak opatrzny sposób zrozumieliście moje intencje.

Mądry chłopiec ; p

Byk napisał:
(nie ukrywam, że to dla mnie spory policzek)

Oj, już się nie obruszaj. Jak dla mnie jeśli chcecie to możecie rozstrzygnąć w pojedynku między sobą kto jest lepszy. Jednak uważam, że to mija się z celem, bo nie zmienia się zasad w trakcie gry. To może wywołać tylko niepotrzebną awanturę [vide temat o III edycji turnieju].

Byk napisał:
Ja w każdym razie nie będę się tłumaczył, że nie jestem wielbłądem.

Byczo ; p

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 17, 2007 3:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

JJThompson napisał:
Byk napisał:
(nie ukrywam, że to dla mnie spory policzek)

Oj, już się nie obruszaj. Jak dla mnie jeśli chcecie to możecie rozstrzygnąć w pojedynku między sobą kto jest lepszy. Jednak uważam, że to mija się z celem, bo nie zmienia się zasad w trakcie gry. To może wywołać tylko niepotrzebną awanturę [vide temat o III edycji turnieju].
Powyższy wpis świadczy o tym, że kolega nie wie, o co tak naprawdę poszło w planowaniu 3 edycji. A poszło właśnie o to, aby w nieprzewidywalnych sytuacjach decydował zdrowy rozsądek, a nie regulamin. Byłem stanowczo przeciwny umieszczaniu w regulaminie wszystkich możliwych przypadków które udałoby się nam wymyślić, bo to mija sie z celem - zawsze może być jakiś inny przypadek. Właśnie teraz przyszedł mi do głowy, kolejny interesujący przypadek - co zrobicie w 3 edycji, jeśli jeden z finalistów wycofa się z gry? Regulamin niestety powie jasno, wygrana przez walkower/ewentualnie dopuszczenie do finału zawodnika który z nim odpadł. Ale można wpaść na ciekawszy pomysł, np mecz który miał być meczem o 3 miejsce, będzie kolejnym meczem o wejście do finału tak aby przede wszystkim doszło do pojedynku i zagrał w nim najlepszy z tych którzy pozostali w boju.
Gra przez Internet ma to do siebie, że jest niezobowiązująca i wydarzyć się może praktycznie wszystko i o tym trzeba pamiętać tworząc regulamin.

Intencje byka, przynajmniej dla mnie były bardzo jasne, trzeba się tylko zagłębić w problem. To było wołanie - źle bym się czuł, gdybym miał wygrać turniej dzięki temu, że dostałem od robsona 2 punkty za darmo, podczas gdy inni musieli o te punkty walczyć i robili to nie zawsze skutecznie.
Ta sytuacja jest bardzo skomplikowana i można ją oceniać na różne sposoby. Gdyby np:
1. Anulować wyniki z robsonem i założyć że lisek przegra ostatnią partię z keino oraz że Krystian wygra z Roksaną, to czołówka wyglądałaby tak: 1. byk 13 pkt 2. Krystek i lisek po 12.5 pkt
2. robson dogrywa turniej i wygrywa swoje partie z liskiem i bykiem, to czołówka wyglądałaby tak: 1. Krystek 13.5 pkt 2. byk i lisek 13.0 pkt
3. Możliwe są też inne scenariusze, np byk przegrywa lisek wygrywa lub na odwrót, byk wygrywa jedną i lisek przegrywa, byk wygrywa jedną i lisek wygrywa itd. Ogólnie nie chce mi się nawet liczyć co by było gdyby, chcę tylko wykazać, że intencje byka były jak najbardziej uczciwe i że sam w swoich rozmyślaniach doszedł do wniosku, że inna decyzja robsona, mogłaby każdego z tej trójki ustawić na dowolnym miejscu drugim, trzecim lub czwartym.

W chwili obecnej sytuacja jest jeszcze ciekawsza, bo lisek mając pół punkta straty do byka, ma jeszcze do rozegrania partię z keino. Co jeśli przegra? Może przejdzie nad tym do porządku dziennego, ale może pomyśleć tak: no tak, byku dostał z robsonem +2 pkt a ja +1, a pierwszą partię zremisowałem. Gdyby anulować wyniki partii z robosnem, to zajmuję pierwsze miejsce, bo wynik bezpośrednich partii z bykiem jest na moją korzyść...no ale wtedy odezwie się Krystian...

Rozwiązanie byka uważam za bardzo dobre, ale nie przy takim regulaminie, bo ktoś mógłby później poczuć się poszkodowany. Nic do stracenia nie ma tylko Krystia.

Ostatnio zmieniony przez acidity dnia Pon Gru 17, 2007 7:49 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 17, 2007 5:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
Intencje byka, przynajmniej dla mnie były bardzo jasne, trzeba się tylko zagłębić w problem. To było wołanie - źle bym się czuł, gdybym miał wygrać turniej dzięki temu, że dostałem od robsona 2 punkty za darmo, podczas gdy inni musieli o te punkty walczyć i robili to nie zawsze skutecznie.
Z innego forum:
demon_szybkosci napisał:
Witam!

Arrow Nie wiem co zrobic z tym "fantem", ale wygralem (po raz pierwszy) mistrzostwa swojego miasta... i mam niezlego dola i tzw. kaca moralnego :/ Sad Embarassed. Uwazam, ze nie bylem na tyle dobry, aby wygrac, chociaz inni byli na tyle nieudolni, ze nie wykorzystywali mojej przecietnej/slabej/beznadziejnej gry Shocked Confused. Dlatego pojawia sie pytanie czy mozna sie niecieszyc z wygrania turnieju (8,5/9, rank uzysk = 2124, po 15m na zawodnika, 15zawodnikow, 7 z rank 1800, 5 z 1600, a reszta bk). Mam dola i nie wiem co z tym zrobic! Pomozcie! Crying or Very sad Rolling Eyes Idea

PS. Przykladowa 1 partia moja z zawodnikiem 1800 rank (patrz Keres-Arlamowski - ostatni ruch czarnych Sgf6?? a pozniej biale Sd6 mat (zduszony).
PS. Przyznam, ze po raz pierwszy mam takiego dola po wygraniu turnieju (bywalo, ze po wygraniu 1-2 partii, ale nie calego turnieja!)

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 76, 77, 78, 79  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 77 z 79