Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Turniej forumowiczów w szachach powolnych - II edycja
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 75, 76, 77, 78, 79  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  

Jakie tempo gry? (przy 60 posunięciach to:)
30'+30" = 60'
31%
 31%  [ 5 ]
60'+ 5" = 65'
56%
 56%  [ 9 ]
35'+25" = 60'
0%
 0%  [ 0 ]
45"+15' = 60'
12%
 12%  [ 2 ]
Wszystkich Głosów : 16

Autor Wiadomość
acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 07, 2007 8:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Uzupełniłem na stronie partie Krystian-Roksana i Lisekk - pooher.
Sytuacja arcyciekawa, bo lisek ma realną szansę na zajęcie 2 miejsca w turnieju! Problem jednak w tym, że niestety zdążył już rozegrać partię z robsonem i jej nie wygrał Twisted Evil Mało tego, gdyby byk grał, to też mógłby nie tylko nie wygrać, ale też przegrać...

Sytuacja tę postrzegam jak jakąś parodię. Jedni grali jakieś partie, później się wycofywali i punkty nie były liczone, inni znów grali i punkty są liczone... Większego absurdu regulaminowego stworzyć nie mogliśmy. No ale któż mógł przewidzieć, że jeden z czołowych zawodników turnieju zechce się wycofać na zakończenie zawodów...
A wyobraźcie sobie, co by było, gdyby tak teraz keino się wycofał Laughing Wyczesał 6 osób do zera i jednego do 0.5, co w ostateczności oznaczałoby, że sprezentował liskowi 2 miejsce (zakładając że wygra z tpp)

Spójrzcie na tabelkę i spróbujcie podstawić różne scenariusze np. robson kończy turniej i punktuje lub nie, oddaje walkowery lub wyniki partii zostają zweryfikowane. Po takiej analizie, zadajcie sobie pytanie, czy jest sens organizować 3 edycję... Jedyne co mnie trzyma, to że komuś będzie żal rezygnować z udziału np. na etapie półfinałów, a już tym bardziej finału. Jak to wszystko by się nie potoczyło, to dla mnie będzie to ostatnia edycja, w którą będę się angażował. Jak pokazało życie, żaden regulamin nie jest w stanie wyprostować wszystkiego tak, aby było uczciwie i sprawiedliwie. Internet sprzyja nieodpowiedzialności, ale ja tej tolerować już nie chcę i nie będę. Na koniec mam jeszcze propozycję, jeśli jakiś szcz_eniak, albo dorosły z podobnym poczuciem odpowiedzialności za własne czyny chce sobie jaja robić, to proponuję pojechać na turniej za 800zł zagrać połowę partii i wtedy się wycofać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 07, 2007 8:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
ja też wysyłałem
Faktycznie wysłałeś, ale mi umknęło bo razem z molestowaniem o rozegranie partii.

byk napisał:
Keino ma do rozegrania 6 partii, z tym że rozpisane w dogrywkach ma tylko ... 4 (teraz to zauważyłem).

dodałem w terminarzu:
Kod:
18.12 20:00 keino - JJThompson           dodano
20.12 20:00 JJThompson - keino           dodano

Terminy znane, ale już wykorzystane poprzez wcześniejsze rozegranie partii.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

lisek
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Gru 08, 2007 9:08 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Partia lisek - tpp 14.12 o godz. 17.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 09, 2007 1:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dziękuję wszystkim za grę. Było to dla mnie bardzo miłe doświadczenie.
Obiecuję się przygotować jak najlepiej do kolejnej edycji.
Najbardziej żal mi pierwszej partii, kiedy to miałem wygraną pozycję z bykiem. Jestem też zadowolony z kilku gier (np.z Janczewskim).
Analiza wykazała jednak, że grałem bardzo nieuważnie, nierówno, często bez planu, taktyka tragiczna i to są mankamenty, nad którymi muszę pracować w pierwszej kolejności
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za grę.
Janek
Powrót do góry

keino
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Gru 11, 2007 6:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Robson nie zjawił się na partię.Panie sędzio proszę o przyznanie mi walkowera Smile
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 11, 2007 6:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

keino napisał:
Robson nie zjawił się na partię.Panie sędzio proszę o przyznanie mi walkowera Smile
Brak wpisu Robsona. Walkower przyznany.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 11, 2007 8:37 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zrobimy jakąś ładną tabelkę na koniec turnieju? Plus garść statystyk?
Powrót do góry

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 2:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wygląda na to, że robson zgodnie z zapowiedzią olał turniej definitywnie. Szkoda, że wypaczył przez to wyniki czołówki - niektórym zabrał, innym oddaje za friko, sam nie skorzystał ...
Mam na to jednak pewien pomysł. Mimo, że niesolidność jednego z naszych kolegów nie pozwoilła nam w sposób sportowy rozstrzygnąć kolejności w tabeli, to wciąż jest pewne rozwiązanie, które pozwoli wyjasnić kto powinien być 2, 3, 4 (zakładam, że Krystian, lisek i ja będziemy "na styku" i właśnie nas będzie dotyczyć najbardziej niesolidność robsona).
Proponuje zorganizować mecz / trójmecz (może się okazać, że lisek powygrywa wszystko do końca i "po prostu" zajmie 2 miejsce), który zamiast walkowerów rozstrzygnie kolejność miejsc w tabeli. To luźny póki co pomysł, więc zanim miałbym cokolwiek proponować w szczegółach, chciałbym usłyszeć opinie zainteresowanych co do celowości całego przedsięwzięcia.

Pozdrawiam
byku

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 5:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
Mam na to jednak pewien pomysł. Mimo, że niesolidność jednego z naszych kolegów nie pozwoilła nam w sposób sportowy rozstrzygnąć kolejności w tabeli, to wciąż jest pewne rozwiązanie, które pozwoli wyjasnić kto powinien być 2, 3, 4 (zakładam, że Krystian, lisek i ja będziemy "na styku" i właśnie nas będzie dotyczyć najbardziej niesolidność robsona).
Proponuje zorganizować mecz / trójmecz (może się okazać, że lisek powygrywa wszystko do końca i "po prostu" zajmie 2 miejsce), który zamiast walkowerów rozstrzygnie kolejność miejsc w tabeli. To luźny póki co pomysł, więc zanim miałbym cokolwiek proponować w szczegółach, chciałbym usłyszeć opinie zainteresowanych co do celowości całego przedsięwzięcia.
Po takim wpisie, część graczy może stwierdzić, że nie ma sensu dalej grać. Przecież zrobią sobie trójmecz. Evil or Very Mad

PS
właśnie gram z liskiem

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 5:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
Wygląda na to, że robson zgodnie z zapowiedzią olał turniej definitywnie. Szkoda, że wypaczył przez to wyniki czołówki - niektórym zabrał, innym oddaje za friko, sam nie skorzystał ...
Widziałem, że sędzia przyznał walkowera keino, ale o tobie nic nie wspominał Laughing

A tak na poważnie, to Krystian przegrał już rywalizację o drugie miejsce. Odejmując 1 pkt zdobyty z robsonem i zakładając że wygra ostatnią partię z Roksaną będzie miał 12.5 pkt, podczas gdy Ty ich masz 13. Sprawa jest jednak bardziej skomplikowana jeśli chodzi o liska. Moim zdaniem, jedyne co może wchodzić w rachubę, to wyzerowanie lub dodanie punktów za "grę" z robsonem. To jednak stwarza możliwość do manipulacji, bo nie można przecież wykluczać, że lisek też nazbiera 15 pkt (z 1 walkowerem z robsonem) a wynik bezpośrednich partii pomiędzy wami, jest bardziej korzystny dla niego. Z drugiej jednak strony, może mieć tych punktów 14.5, a to po weryfikacji wyników z robsonem, dałoby mu szansę na walkę o 2 miejsce.

Masz dobre intencje, ale lepie nic nie ruszać. Niech rozstrzygnie to, ile każdy na koniec będzie miał punktów.
Powrót do góry

lisek
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 7:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp - lisek 0 - 1
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 8:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zamiast brać remis wiecznym szachem, to spadła na mnie ślepota (lub "przezorność"). 42. h4?? Gg7 (42. Hh8+ Kg5 43. H:e5+ Kh6 wieczniak)

Turniej skończyłem z dorobkiem 7,5 z 20 (37,5%). Dobrze czy źle; ile mogłem, a ile zrobiłem zostawiam analitykom. Mi się gra podobała (przynajmniej moja) i to niezależnie od wyników.

acidity napisał:
Widziałem, że sędzia przyznał walkowera keino, ale o tobie nic nie wspominał Laughing
Aby się byk nie zbyczył, też otrzymuje walkowera (na plus). Razz
Oraz wszystkie osoby, które wpisały wynik walkowerowy na forum, a przeciwnik nie zaprotestował.

Mając na uwadze zdobyte i ewentualnie zdobyte punkty, przewiduję:
1. keino
2. byk
3. lisek
4. Krystian

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 11:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ponieważ większość uczestników zakończyła już boje, a u tych co grają roszady w kolejności mogą być tylko minimalne, pozwoliłem sobie uporządkować tabelkę według punktów.
Powrót do góry

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Gru 15, 2007 3:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Byk napisał:
Proponuje zorganizować mecz / trójmecz (może się okazać, że lisek powygrywa wszystko do końca i "po prostu" zajmie 2 miejsce), który zamiast walkowerów rozstrzygnie kolejność miejsc w tabeli.

A jak ogram Keino to będzie znaczyło, że wygrałem całość? Rolling Eyes

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Gru 15, 2007 6:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Zamiast brać remis wiecznym szachem, to spadła na mnie ślepota (lub "przezorność"). 42. h4?? Gg7 (42. Hh8+ Kg5 43. H:e5+ Kh6 wieczniak)
Tą pozycję przeanalizował estoril i napisał mi, że tam jest mat najwyżej w 6 posunięciach (Hh8 Kg5 h4 ...). Sprawdziłem korzystając z programu reklamowanego przez wladka problem32 - www.problemist.com
Program wyrzucił:
Kod:
Rozwiązanie: 1. Hh8!+
 1. ... Kg5 2. h4+
    2. ... Kf5 3. Hg8 [4. He6#]
       3. ... Hb2+ 4. Kh3 [5. H:f8, Hf7, He6#]
          4. ... Hg2+ 5. K:g2 [6. He6#]
             5. ... Kf6 6. H:f8/f7#
             5. ... Kg4 6. H:g6/e6, Ge6#
          4. ... Hh2+ 5. K:h2 [6. He6#]
             5. ... Kf6 6. H:f8/f7#
             5. ... Kg4 6. H:g6/e6#
       3. ... He7 4. Ge4+
          4. ... Kg4 5. H:g6+
             5. ... Hg5 6. H:g5, Gf3/f5#
Wątpię, żebym zauważył Hg8, jak analizowałem (błędnie), to król mi uciekał (zakładam, że nie wchodzi na g4) i było niepewnie.
Ruch Hg8 jest dla Karpowa, Kramnika i im podobnych techników (albo dla solverowców).

estoril jest wielki!

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 75, 76, 77, 78, 79  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 76 z 79