Wysłany: Sob Gru 24, 2005 10:59 am Temat postu: Nie ma co główkować!
Ludzie gadacie herezje!
Chcecie się rozwijać szachowo?
Trzeba grać wszystkie główne warianty (Sf3 - d4), a czarnymi w sycylu grać albo Sveshnikowa, albo Najdorfa, nie ma innej możliwości (oczywiście tu można się sprzeczać o styl gry, ale te dwa debiuty są najbardziej perspektywiczne).
Czemu tak mówie?
Odpowiedź jest prosta! Wszyscy arcymistrzowie to grają, czyli musi to być najlepsze. Oczywiście na niższym poziomie niż 2300, trening debiutowy nie powinien się opierać na szukaniu nowinek, lecz na podstawowych ideach. Bardziej się zajmijcie treningiem siły gry, a nie pleciecie o debiutach. Jak jesteś dobry to nawet po 1. a3 wygrasz.
Wysłany: Sob Gru 24, 2005 12:28 pm Temat postu: Re: Nie ma co główkować!
pseudo_szachista napisał:
Ludzie gadacie herezje!
Chcecie się rozwijać szachowo?
Trzeba grać wszystkie główne warianty (Sf3 - d4), a czarnymi w sycylu grać albo Sveshnikowa, albo Najdorfa, nie ma innej możliwości (oczywiście tu można się sprzeczać o styl gry, ale te dwa debiuty są najbardziej perspektywiczne).
Czemu tak mówie?
Odpowiedź jest prosta! Wszyscy arcymistrzowie to grają, czyli musi to być najlepsze. Oczywiście na niższym poziomie niż 2300, trening debiutowy nie powinien się opierać na szukaniu nowinek, lecz na podstawowych ideach. Bardziej się zajmijcie treningiem siły gry, a nie pleciecie o debiutach. Jak jesteś dobry to nawet po 1. a3 wygrasz.
Oczywiście bez urazy, za drastyczną wypowiedź.
A tak na marginesie, Wesołych Świąt!
Bez urazy , ale ten post jest wprost proporcjonalny do Twojego nicka.Przeplatasz tu oczywistość z bzdurą , sens z nonsensem , posługujesz się półprawdami i przeczysz sam sobie a wszystko okrasiłeś extra subiektywnym i niezbyt zdrowym podejściem do tematu.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Wto Lut 26, 2008 8:14 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sro Lut 22, 2006 11:41 am Temat postu: OBRONA SYCYLIJSKA
Bardzo często gram obrone sycylijską. Zawsze na 1.e4 odpowiadam 1...c5. Obrona sycylijska, jak szachy jest trudna, wymaga wiedzy a każdy szachista wybiera, to co lubi. Przy okazji dyskusji o wariancie z 1.e4 c5. 2.c3 przypomniałem sobie, że w nr "SZACHY CHESS" 03/63'01 w artykule o turnieju w Wijk Aan Zee 2001 autor pisze, że ci co nie podejmują walki z obroną sycylijką poprzez 2.Sf3, 3.d4 po prostu rozwój ich stanął w miejscu. Ja się nie bardzo z tym zgadzam, bo o gustach się nie dyskutuje. W wyżej wspomnianym artykule są jednak dwie partie warte przestudiowania: Tiwiakow- Kasparow i Fiodorow - Kasparow, gdzie białymi przeciwko sycylijskiej zastosowano zamknięte warianty: 2.Sc3 i 2.d3. Kasparow w obu przypadkach sobie poradził,ale to Kasparow. Ja gram w szachy na ile umiem. Czysta amatorszczyzna i hobby. Ciekawe są jednak moje spostrzeżenia. Zawsze wiem po sposobie gry sycylijki, z kim gram. Mialem takie przypadki, że białymi w sycylijskiej chciano mi dać mata szewskiego albo białe wiązały mi skoczka na c6, zbijały go, następnie stawały na e5 pionkiem, który konsumowałem po szachu hetmanem na a5. Dziwne!! Zamknięte warianty szachiści stosują, bo się boją sycylijskiej, albo ... świadomie. Ci ostatni bywają grożni. Życzę wszystkim udanych partii w obronie sycylijskiej po obu stronach szachownicy. _________________ murzyn
Moglibyście podać jakieś linki gdzie są opisane te wszystkie warianty w sycylijskiej, chciałbym się tego pouczyć nie kupując książki, myślę że znacie jakieś dobre strony internetowe.
Moglibyście podać jakieś linki gdzie są opisane te wszystkie warianty w sycylijskiej, chciałbym się tego pouczyć nie kupując książki, myślę że znacie jakieś dobre strony internetowe.
Strona Konikowskiego ma 60 partii komentowanych
www.konikowski.net ,okolo 120 innych (bez komentarzy) Historia szachow ,konkursy ,relacje turniejowe.Kompozycje,ciekawostki szachowe,Fotogalerie. Duzo ksiazek ( autor Konikowski) _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Dzięki Władek, wszedłem tam i jak próbowałem odtworzyć partię to po kilku ruchach wyskakuje w lewym górnym rogu ekranu okienko puste i nie da się obejrzeć następnych ruchów ale poza tym stronka nie jest zła. Co do tej sycylijskiej, interesują mnie ogólnie debiuty, czy jest jakaś możliwość żeby w necie znaleźć opisane przynajmniej niektóre? (najlepiej półotwarte)
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 10:23 pm Temat postu: Re: Obrona sycylijska - co wybrac?
Ediii napisał:
Mam pytanie: Jakie warianty w obronie sycylijskiej są wg was godne uwagi? W jakich czujecie sie najlepiej, jakie daja wam wyrównanie badz przewage? Bo mi osobiście najbardziej podoba sie wariant paulsena ( grywam go ostatnio nawet!) i wariant smoczy (kiedys grałem go namiętnie; przestałem, gdyz brak mi jakiejkolwiek literatry na jego temat )
wedługf mnie najlepszym wariantem w obronie sycylijskiej(a grałem już wszystkie możliwe na turniejach)jest drakon!
-dla zawodników którzy lubią grać agresywnie polecam drakona(zawodnicy powinni mieć powyżej 1600)
-dla zawodników z mniej agresywna grą polecam najdorfa
-a dla zawodników którzy graja mało agresywnie polecam wariant Maroczego
wieżcie mi pisze prawde
DOBIERZ SOBIE KTÓRYH CHCIAŁBYŚ WARIANT JAK NIEWIEŻ JAK ONE IDĄ TO NAPISZ DO MNIE TO CI PODAM PO KILKA WARIANTÓW!! _________________ zagraj ze mną na kunik.pl
o'kelly 1.e4 c5 2.Sf3 a6!? ten ruch to raczej strata czasu, chociaz przygotowuje b5. biale czesto glownie c3 ktore przenosi gre do innego wariantu sycylijskiej, z dodatkowym a6.
co do drugiej opcji bialych 1. e4 c5 2. Sf3 a6 3. d4 cxd4 4. Sxd4 e6
znow przenosi do innego wareiantu
dla zawodników z mniej agresywna grą polecam najdorfa
Czytam te posty i można poznać wiele ciekawych opini ale na ta wypowiedź musze już zareagować Totalnei się nei zgodzę że najdorf jest mneij agresywny od Drakona.Najdorf niczym nie ustępuje drakonowy w agresywniości ,powiem więcej przewyższa go.
Kolega JJ dobitnie napisał co o tym sądzi
A tak poza tym, to czemu nasz spec od debiutów "przyszywa" sobie stronę Dariusza Mikruta? Jeszcze ktoś gotów pomyśleć, że to jedna i ta sama osoba...