Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

V kategoria i Co dalej?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
wafel13
Nowy

PostWysłany: Sob Lis 24, 2007 3:15 pm
Temat postu: V kategoria i Co dalej?
Odpowiedz z cytatem

Witam:) otóż mam piątą kategorie (aczkolwiek mógłbym mieć ze spokojem 4 a nawet 3 gdyż zazwyczaj pokonuje graczy z takimi kategoriami) i nie wiem co dalej, tzn. Jak podnieść swój poziom gry? jakieś rady? może jakaś literatura? nie znam na pamięć żadnych debiutów prócz obrony sycylijskiej:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

waglu
Nowy

PostWysłany: Sob Lis 24, 2007 6:37 pm
Temat postu: Re: V kategoria i Co dalej?
Odpowiedz z cytatem

1)
wafel13 napisał:
nie znam na pamięć żadnych debiutów prócz obrony sycylijskiej:)
TO ŹLE, ŻE NAUCZYŁEŚ SIĘ TEGO NA PAMIĘĆ!! Debiuty należy znać pod względem"a po co?, dlaczego tu...etc.), a nie bezsensownie uczyć się ich na pamięć. Co zrobisz, gdy przeciwnik zagra coś innego(bo nie wierzę, że znasz wwszystkie warianty). przeglądałeś "Eksperci przeciwko sycylijskiej"? Wg. mnie warto.
2)No to turnieje i zdobywasz tą III. Co do literatury, to moze "Trening szachisty na III (lub II)" kategorię.
pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

JibikX
Nowy

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 10:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Do III polecam - Tadeusz Czarnecki nauka gry w Szachy, a do II i wyżej polecam Tadeusz Czarnecki - Przy szachownicy. Obie te książki są wprawdzie stare ale mimo to z łatwościa znajdziesz je w anytkwariatach lub też na allegro.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 10:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ta jest genialna - http://www.allegro.pl/item297116525_debiuty_szachowe_schuster_szachy.html i widzę pierwszą osobę, która ją doceniła Very Happy. Komentarzy w niej mało, ale mamy przegląd ponad stu kilkunastu wariantów różnych otwarć. Po 4 kolumny na każdej stronie. Przydaje się bardzo.

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 1:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A dokładniej mówiąc, w zasadzie są gołe warianty. Przez to czytelnik ma kłopoty ze zrozumieniem idei debiutu. Poza podaniem kolejności posunięć - książka bezwartościowa.

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 6:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

I co z tego że gołe ? Opanuj najpierw te gołe, a później zgłębiaj ich idee... hehe.

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 7:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

petrosjan napisał:
I co z tego że gołe ? Opanuj najpierw te gołe, a później zgłębiaj ich idee... hehe.

Chyba na odwrót... he, he Wink

Chrząszczyk
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 8:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

petrosjan napisał:

Błagam petrosku zmiłuj się nad nami wszystkimi
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 8:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

HHmmm... A będzie jakieś przekupne ? Smile

zwariowany_mszak
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 9:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ja opowiem może z własnego doświadczenia: rzeczywiście, gdy na początku uczyłem się grać w szachy, to pierwsze co, to niemal na pamięć uczyłem się tych wszystkich debiutów o wdzięcznych i często egzotycznych nazwach. Nie powiem, że była to jakaś super dobra metoda, ale po prostu ciekawskość i chęć zaimponowania jakąśkolwiek wiedzą mnie przewyższyła Razz

Ale dziś z perspektywy czasu mogę rzec tylko, że na marne mi to na szczęście nie poszło, bo wiele wiele elementarnych pułapek z książkowych otwarć podczas tego wykuwania na blachę pozostało mi we krwi;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

spec od debiutów
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 8:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

to bardzo żle że nieznasz żadnego debiutu oprócz sycyliskiej!ja znam każdy debiut oprócz debiutu nizimchowitscha więc na mnie przeciwnik nie ma co sie przygotowywć

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Lut 19, 2008 7:14 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

spec od debiutów napisał:
to bardzo żle że nieznasz żadnego debiutu oprócz sycyliskiej!ja znam każdy debiut oprócz debiutu nizimchowitscha więc na mnie przeciwnik nie ma co sie przygotowywć

chyba tylko główne linie. według mnie lepiej znać jeden debiut a dobrze niż kilka słabo.
Powrót do góry

moon
Nowy

PostWysłany: Czw Lut 28, 2008 12:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A co sądzicie o dotąd nie opisywanej (chyba że niezbyt szczegółowo przeglądałem forum) pozycji RM "Metody przygotowania debiutowego" Marka Dworeckiego i Artura Jusupowa.

Może ktoś posiada tą książkę i mógłby coś o niej napisaś, podać spis treści lub omawiane w niej tematy - szerzej niż jest to w lakonicznym opisie wydawcy. Very Happy

W kontekście tego co napisaliście (sens, zrozumienie a nie kucie posunięć) czy książka rzeczywiście kładzie nacisk na idee debiutów i jaka jest w związku z tym jej wartość szkoleniowa; czy ma charakter opisowy z dużą ilością treści, ogólny a może w szczególny sposób przedstawionych jest szczegółowo tylko kilka debiutów - jeśli tak to które ?????

A tak swoją drogą to szkoda że RM nie do wszystkich pozycji zamieszcza spis treści.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 1 z 1