Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Książki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
jakubinho
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Kwi 09, 2007 2:30 pm
Temat postu: Książki
Odpowiedz z cytatem

Proponuję by każdy wpisywał swoje ulubione książki szachowe.
Wpisywal tytuły autorów , dla jakich osób są one przeznaczone a taże co się w nich znajduje.Myślę ,że to byłby dobry temat dla ludzi szukających książki.Wiem że takich tematów jest wiele tyle ,że w każdym jest tylko parę książek opisanych.A tutaj byłby cały zbiór z którego by każdy cos wyniósł.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

jakubinho
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Kwi 09, 2007 3:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ksiązki które były już polecane na tym forum i nie tylko :
Taktyka, strategia,gra środkowa i kombinacje:
-Strategia i taktyka 4 - Mirosława Litmanowicz
-mysl jak arcymistrz -Kotow
-graj jak arcymistrz-Kotow
-"Gra środkowa" cz. 2 Kombinacja Romanowski
-Nauka gry w szachy, dla początkujących i zaawansowanych-Anatol Jokasto
-"Gra środkowa - plan" Romanowskiego
-"Kombinacje szachowe według Tarrascha"
-Zbiory Błocha (kominacje)
- Jak zostać arcymistrzem-Kotow
- "ABC szachisty" T.Czarnecki
- "Przy szachownicy" T.Czarnecki
Debiuty:
-Szybki kurs debiutów-J.Konikowski,J.Piński
-Eksperci przeciwko sycilijskiej
-Obrona królewsko indyjska
-Obrona słowiańska-W.Litmanowidz
Końcówki:
-Nowoczesne końcówki
- Końcowa gra szachowa-S.Gawlikowski

Na razie to tyle ode mnie niech każdy coś wpisuje.
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Kwi 09, 2007 3:22 pm
Temat postu: Re: Książki
Odpowiedz z cytatem

jakubinho napisał:
Wpisywal tytuły autorów , dla jakich osób są one przeznaczone a taże co się w nich znajduje.Myślę ,że to byłby dobry temat dla ludzi szukających książki.Wiem że takich tematów jest wiele tyle ,że w każdym jest tylko parę książek opisanych.A tutaj byłby cały zbiór z którego by każdy cos wyniósł.

Chess>Laszlo Polgar > 5334 Problems,Kombinations,andGames >1104 strony >$17
Ksiazka dla > I kategorii > zajecie na 2 lata.

Jest ona do wygrania na Stronie Dzialoszyc > www.dzialoszyce.info
Wladek

PETERSILIE
Nowy

PostWysłany: Pon Paź 01, 2007 7:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

"Pułapki szachowe" - Czarnecki
Powrót do góry

debelleme
Nowy

PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 12:58 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam,

Polecam 2 pozycje:
Reuben Fine: "Basic Chess Endings"
David Bronstein: "Zurich International Tournament 1953". Mr. Green
Powrót do góry

urzytkownik_1
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Lis 15, 2007 8:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A ja chciałbym się zapytać co się znajduje w książce "Program szkolenia szachistów na III"?
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lis 15, 2007 9:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

urzytkownik_1 napisał:
A ja chciałbym się zapytać co się znajduje w książce "Program szkolenia szachistów na III"?
Program szkolenia szachistów na III kategorię!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Lis 16, 2007 9:33 am
Temat postu: Re: Książki
Odpowiedz z cytatem

jakubinho napisał:

Masz na mysli ulubione-przeczytacze, czy niekoniecznie? Rolling Eyes Surprised Laughing Embarassed. Pytam bo WIELE nie przeczytalem (chociaz jak to mowia "dziubnalem"), a naleza do ulubionych Wink Cool. Ksiazki w jezyku polskim czy zagranicznym? Rolling Eyes

Idea Zapoznalem sie z kilkudziesiecioma ksiazkami (ale do poziomu 1700), wiec juz cos mi swita. Niemniej najciekawsze i najbardziej fascynujace sa te, ktorych jeszcze nie przerobilem! Idea Laughing (mowie powaznie!) Cool.

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Lis 16, 2007 10:07 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A wiec krotko napisze:

1) Seirawan: WINNING CHESS TACTICS (ANG). Dosc obszerna ksiazka na temat taktyki, a przy okazji wciagajaco napisana ("regula" ksiazek Seirawana - przynajmniej tych z serii "Winning Chess ...").
1a) Seirawan: PLAY WINNING CHESS (ANG). Bardzo fajne wprowadzenie w swiat szachow. Przy okazji nieco wstawek na temat historii, tego w jaki sposob rozgrywa sie pojedynek, jakie sa wartosci (korzysci) szachow i przy okazji nieco pulapek typu: "Hetman nie wraca do domu" Razz Laughing. (przerobiona chyba 2-3x).
1b) Seirawan: WINNING CHESS ENDINGS (ANG). Wyjatkowo krotka (pomimo 300str!) ksiazka na temat koncowek! No i jak to Yaser - wciaga jak pierun! Razz Rolling Eyes Surprised Idea. Przy okazji w bardzo przystepny sposob pokazuje jak sie odbywa walka w koncowkach i o co chodzi, gdy nie wiadomo jak wygrac (zremisowac) dana koncowke! Wink. Przerobiona 2x i za rok moze nieco wiecej - bedzie do odswiezenia Smile.
2) Litmanowicz: Szachy dla dzieci (od cz.1 do 3 wlacznie). Bardzo ciekawa seria, w ktorych mozna znalezc w miare przystepnie wyjasnione podstawy! Te ksiazki udalo mi sie przerobic 3x, wiec mysle, ze dosc dobrze przyswoilem material w nich zawarty (czesci 4 i 5 na razie jeszcze nie zostaly rozczytane Wink).
3) Whyld: Nauka szachow w weekend. Bardzo ciekawy material skondensowany, w ktorym jest pokazane wszystko bardzo krotko, ale przejrzyscie. Oczywiscie w weekend to sie mozna nauczyc ZASAD gry (jak sie co rusza, itp.), ale nie grac (dobrze w szachy), ale to chyba jasne, prawda? Rolling Eyes
4) King: How to win at chess - 10 golden rules to follow (ANG). Wspaniala broszura pokazujaca PODSTAWOWE sprawy, na ktore warto miec "oko". Pomimo jej dosc przecietnego wydania (okladka sugeruje, ze to smiec a nie ksiazka szachowa! Laughing Surprised Embarassed), wartosc merytoryczna jak dla mnie naprawde fajna! Wbrew pozorom chyba wlasnie z niej najwiecej utrwalalem i wynosilem (oczywiscie samych OGOLNYCH podstaw). Przerobiona chyba 7-8x i jeszcze wiele x bedzie! Jest swietna! Rolling Eyes
5) Kasparow: Lessons in chess (ANG). Wprowadzenie do szachow napisane przez geniusza szachowego! Bardzo wciagajaca lektura i przy okazji bardzo duzo waznych (!) informacji zawartych! Moze to nieco dziwne, ale udalo sie Jegomosciowi zawrzec na 160stronach niemal wszystko co podstawowe, lecz wazne! (przerobiona 2x i zamierzam jeszcze ja odswiezyc za jakis czas - bardzo milo sie ja czyta!).
6) Tarrasch - Podrecznik kombinacji (po PL). Znakomite "naukowe" wprowadzenie w tajniki taktyki pokazane przez Tarrascha! Bardzo krotkie rozdzialy, ale bardzo ladnie "nasycone" waznymi niuansami pokazujacymi kontre strony, ktora normalnie powinna juz poddac! Wink. Krotkie (140str) i bardzo ciekawe wprowadzenie w taktyke! Polecam! Idea
7) Macukiewicz: Korotkije szachmaty - 555 szachmatnych debjutnych oszibok (ROS). Na tej ksiazce "zjadlem zeby" Razz Laughing. Pokazane mnostwo sytuacji, ktore zdarzaja sie w poczatkowej fazie szkolenia i gry. Ilosc "strzalow" jest naprawde ogromna! Ta ksiazka dala mi bardzo duzo w debiucie, poniewaz nawet do 90% pulapek w jakis sposob do mnie dotarla! (chodzi glownie o motywy, bo idealnie wiernie to nie pamietam diagramow Rolling Eyes Laughing). W ten sposob nie uczac sie debiutow jestem w stanie jakos w miare przez nie przebrnac, samemu nie robiac (grubszych) bledow debiutowych. Natomiast ci, ktorzy "wklejaja ksiazke" zazwyczaj przekonuja sie, ze pamietam jakie bylo rozwiazanie! Polecam zwlaszcza do poziomu 1700-1800. Niemniej ostrzegam, ze podczas POWAZNEJ analizy mozna zobaczyc jak DUZE pozycyjne bledy sa robione i w pewien sposob zbyt bezkrytyczne podejscie do ksiazki moze spowodowac, ze nie doczekamy sie bledow debiutowych, ktore sa w ksiazce, zas sami dostaniemy tzw. "pozycyjnego wora". Dlatego ostrzegam przed zbytnim "zafixowaniu sie" na tym, ze KAZDY pewnie wpadnie w pulapke 1, 30, 70, 250, czy 390! Do poziomu 1500-1600 byc moze jest w miare srednia szansa, ale powyzej lepiej studiowac koncowki! Idea

Arrow Mysle, ze jak na razie to chyba wystarczy, prawda? Rolling Eyes. Poza tym przerobilem kilkanascie zbiorow zadanek taktycznych - najczesciej zwanych kombinacjami (w sumie nieco ponad 10tys zadanek).
PS. Jesli ktos chcialby cos w zamian za pozycje nr 7, to polecam "B.Pandolfini - Power Mates". Pokazana jest w nim "sila matow", przy okazji bardzo dobrze dydaktycznie!

urzytkownik_1
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Lis 16, 2007 2:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To kto odpowie na moje wcześniejsze zapytanie?
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 16, 2007 3:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jedną odpowiedź już widziałem, nie czytałeś uważnie? Wink

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 16, 2007 5:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kolega urzytkownik_1 myśli, że ja żarty sobie robię, ale tak nie jest Very Happy
W tej książce autentycznie jest program szkolenia na III kat. Nie widzę potrzeby przepisywania np. spisu treści, czy też opisywania zawartości skoro tytuł jest aż tak jednoznaczny. Poza tym, to wystarczy google i po wpisaniu tytułu książki na 1 miejscu dostajemy link http://arden.szachy.pl/pss3k.html
Swojego czasu testowaliśmy to na naszych juniorach i muszę powiedzieć, że tytuł nie kłamie. Z całej grupy wszyscy zrobili rankingi polskie 1600 lub więcej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 16, 2007 11:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To, że nie żartujesz to ja wiem, dlatego mu podpowiedziałem, że odpowiedź już otrzymał Smile

urzytkownik_1
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Lis 17, 2007 7:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dobra nie ważne, już sobie znalazłem na forum spis treści tej książki.
Powrót do góry

ww
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 25, 2007 12:28 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hm, ja polecam "Laboratorium Arcymistrza" autorstwa Wołokitina i Grabinskiego. Książka dla szachistów o poziomie - mniej więcej - I kategorii, mi dała bardzo dużo jeśli chodzi o grę kombinacyjną.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 1 z 1