Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

wladek z chicago - opinie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 28, 2006 3:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

GITS napisał:

Kolko wzajemnej adoracji?
Slowo C.H.A.M nie jest bluzniestwem i nie wiem jakim prawem je kasujesz. Moze bys sie zabral za kasowanie wulgarnych i ofensywnych postow atka?

A tutaj GITS przesadzasz, atek swoje bluźnierstwa wykropkowywał, za wyjątkiem nazwania mnie "maniakalnym paranoikiem"(o ile to można nazwać bluźnierstwem)..., cóż w kwestii "Convekty" muszę się z Nim zgodzić, jestem kim jestem Wink (chociaż dalej uważam, że to ja miałem rację!!! Wink)
Słowo którego używasz GITS w stosunku do atka, bluźnierstwem nie jest, ale wyraźnie mu ubliża, atakuje bądź stawia diagnozę.
Lekarzami nie jesteśmy, a ubliżanie, bądź ubliżające ataki słusznie tpp wykropkowuje, zwłaszcza, że robi to na prośbę zainteresowanego. Zaręczam Ci, gdybym tylko poprosił tpp o wykropkowanie "maniakalnego paranoika" zrobiłby to z taką samą konsekwencją.
Wrzuć na luz "chłopie" bo się do tego forum zrazisz..., a po co? Fajnie się z Tobą gada Smile

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Gru 28, 2006 4:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

GITS napisał:
atka?

panie młodszy... nie atka, a ateka.
a dlaczego? bo to od opon terenowych. a dlaczego od opon terenowych? bo od rajdów terenowych. a dlaczego od rajdów terenowych? bo od rajdów terenowych i samochodów terenowych Mr. Green

bo są ateki i emteki. jak to w rajdach.

tpp Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 1:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski napisał:
atek swoje bluźnierstwa wykropkowywał, za wyjątkiem nazwania mnie "maniakalnym paranoikiem"(o ile to można nazwać bluźnierstwem)..., cóż w kwestii "Convekty" muszę się z Nim zgodzić, jestem kim jestem Wink (chociaż dalej uważam, że to ja miałem rację!!! Wink)

a ja Ciebie przepraszam za tego maniakalnego paranoika. szczerze mówiąc w emocjach pisząc te słowa, miałem na myśli Twoje technokratyczne podejście do szachów, czyli uzbrojenie się we wszelakie "dobrodziejstwa komputerowe", jak ta przysłowiowa Convecta.

a tak naprawdę, to ja podziwiam takie profesjonalne podejście do szachów.

a dlaczego?

bo jak byku na chesshere ostatnio zoorganizował tematyczny turniej Benko Gambit, w którym wziąłem udział, to po jego zakończeniu przeanalizowałem wszystkie swoje partie w korespondencji do samego zapronowanego otwarcia w tym turnieju. i "odpaliłem" swojego chessmasterka, wprowadziłem klasyczne ruchy debiutowe z turnieju plus to, co grałem już sam w debiucie Rolling Eyes ...

i...

okazało się, że w bazie danych nie ma jakiejkolwiek kontynuacji tego, co sam grałem w debiucie Mr. Green . od tysiąc dziewięćset któregoś roku Mr. Green . źle się poczułem wtedy Rolling Eyes

dlatego naprawdę doceniam to, że coraz zapodajesz info o nowościach programowych czy możliwościach gry on-line etc.

no... Exclamation

pozdrawiam i Najlepszego jeszcze raz z okazji...,

atek
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 3:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

atek napisał:
a ja Ciebie przepraszam za tego maniakalnego paranoika.

A ja się wcale nie gniewam. Fakt, że jestem z tych, co jak się już za coś zabierają na poważnie to tak to właśnie wygląda. Oddaję się sprawie na maksa Smile
Gdybyś mógł zobaczyć rozpiskę moich zajęć(treningu) szachowych na cały tydzień, to byś się dopiero przeraził Very Happy , sam się z siebie śmieję, ale taki już jestem. Niestety rozpiskę mam w formie tabelki w Wordzie i tutaj jej się nie da dołączyć,a kopiuj-wklej daje koszmarne rezultaty. Podpowiem tylko, że pracuję z 8 programami, 6 godzin dziennie, przez 5 dni w tygodniu Shocked Very Happy
Nie zawsze się wyrobię, czasami praca nie pozwoli ale staram się trzymać tego rozkładu.

PS. niestety/stety tak podszedłem do szachów dopiero od końca listopada, ale długo, bardzo długo dojrzewałem do tego stanu rzeczy.

Mily3city
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 4:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Powiem tylko tyle - respekt Smile
Powrót do góry

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Sty 07, 2007 2:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

i budzi to podziw. a przynajmniej mój Exclamation
respect=>rąsia i tak ma właśnie być, jak ma się pasję. możemy przegrywać i możemy wygrywać, jak w życiu, ale ważne, abyśmy wiedzieli dlaczego wygrywamy czy przegrywamy.

pozdrawiam,
atek

ps. na pw poszło coś do Ciebie Krzychu.
Powrót do góry

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 1:14 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Marcinos napisał:
Cześć,
mały quiz dla wszystkich. Wladek z Chicago (tak, to winno być napisane z dużej litery) pisze swoje posty:
a) staropolszczyzną
b) gwarą chicagowską
c) białym wierszem
d) po czesku
Nagrodą za właściwą odpowiedź będzie link do problemisty, zwycięzca proszony jest o odszukanie go w poprzednich postach...

Rolling Eyes Rolling Eyes

A ja wiem! To po kaszebsku! Proszę o nagrodę

Rolling Eyes Rolling Eyes

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 10:09 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Fundusz przeznaczony na nagrody został wykorzystany na moją kampanię wyborczą. Może forumowicze zrzucą się na pamiątkowy dyplom dla JJ'a? Swoją drogą, filmik rzeczywiście fajny. Smile

skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 1:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski napisał:

PS. niestety/stety tak podszedłem do szachów dopiero od końca listopada, ale długo, bardzo długo dojrzewałem do tego stanu rzeczy.

Mam pytanko długo tak dałeś radę?
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 2:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

KOlega skemup wyciągnał stary post, którego jakoś nigdy nie miałem okazji przeczytać Smile
Janczewski napisał:
atek napisał:
a ja Ciebie przepraszam za tego maniakalnego paranoika.

A ja się wcale nie gniewam. Fakt, że jestem z tych, co jak się już za coś zabierają na poważnie to tak to właśnie wygląda. Oddaję się sprawie na maksa Smile
Gdybyś mógł zobaczyć rozpiskę moich zajęć(treningu) szachowych na cały tydzień, to byś się dopiero przeraził Very Happy , sam się z siebie śmieję, ale taki już jestem. Niestety rozpiskę mam w formie tabelki w Wordzie i tutaj jej się nie da dołączyć,a kopiuj-wklej daje koszmarne rezultaty. Podpowiem tylko, że pracuję z 8 programami, 6 godzin dziennie, przez 5 dni w tygodniu Shocked Very Happy
Nie zawsze się wyrobię, czasami praca nie pozwoli ale staram się trzymać tego rozkładu.

To wiele wyjaśnia i w moich oczach jesteś zupełnie usprawiedliwiony jeśli chodzi o kwestię wycofania się z turnieju forumowiczów. Przy takim podejściu, wielu by pękło i dało sobie spokój z szachami.
Samo planowanie treningów jest jak najbardziej wskazane, ale ilość/czas pracy jak na amatora jest zbyt długi. Dopóki nie jest to wyczyn, nie trzeba ściśle trzymać się grafika i gdy nie mamy ochoty na trening, to go po prostu przekładamy, a nie zmuszamy się bo tak trzeba. Chciałbym też zauważyć, że teoria powinna iść w parze z praktyką, czyli uczestnictwem w poważnych turniejach. W przeciwnym wypadku, znaczna część wchłoniętej wiedzy gdzieś uleci. Ponadto przy okresowym znacznym obciążeniu treningiem, w głowie tworzy się, jak ja to nazywam, szum informacyjny. Grasz później partię i podświadomie dążysz do zastosowania wiedzy którą wchłonąłeś, jednak nim ona się "ułoży w główce" też musi minąć trochę czasu. Na ogół to wdrażanie jest bezskuteczne, mamy więc do czynienia z sytuacją zwątpienia w to co robimy, bo trenujemy, trenujemy a tu ciągle nic, albo nawet cofamy się.
Jestem bardzo ciekawy tej rozpiski Smile
Na poziomie 1400 - 1600 przy pięciodniowym cyklu treningowym ograniczyłbym się do:
1 dzień w tygodniu - końcówki
1 dzień w tygodniu strategia
1 dzień na 2 tygodnie - debiuty
reszta dni - taktyka (to nie tylko wyrabianie zmysłu kombinacyjnego, ale też poprawianie techniki liczenia wariantów)
Skróciłbym czas treningu do 1,5 - 2 godzin dziennie, to w zupełności wystarczy. Dłuższe siedzenie może okazać się mało efektywne, no chyba że baaardzo lubimy to robić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 2:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Marcinos napisał:
Może forumowicze zrzucą się na pamiątkowy dyplom dla JJ'a?

Dziękuję, już sam znalazłem tego linka ^^

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 3:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

skemup napisał:
Janczewski napisał:

Mam pytanko długo tak dałeś radę?

Właściwie do teraz.

acidity napisał:

To wiele wyjaśnia i w moich oczach jesteś zupełnie usprawiedliwiony jeśli chodzi o kwestię wycofania się z turnieju forumowiczów. Przy takim podejściu, wielu by pękło i dało sobie spokój z szachami.
Samo planowanie treningów jest jak najbardziej wskazane, ale ilość/czas pracy jak na amatora jest zbyt długi. Dopóki nie jest to wyczyn, nie trzeba ściśle trzymać się grafika i gdy nie mamy ochoty na trening, to go po prostu przekładamy, a nie zmuszamy się bo tak trzeba. Chciałbym też zauważyć, że teoria powinna iść w parze z praktyką, czyli uczestnictwem w poważnych turniejach. W przeciwnym wypadku, znaczna część wchłoniętej wiedzy gdzieś uleci. Ponadto przy okresowym znacznym obciążeniu treningiem, w głowie tworzy się, jak ja to nazywam, szum informacyjny. Grasz później partię i podświadomie dążysz do zastosowania wiedzy którą wchłonąłeś, jednak nim ona się "ułoży w główce" też musi minąć trochę czasu. Na ogół to wdrażanie jest bezskuteczne, mamy więc do czynienia z sytuacją zwątpienia w to co robimy, bo trenujemy, trenujemy a tu ciągle nic, albo nawet cofamy się.
Jestem bardzo ciekawy tej rozpiski Smile
Na poziomie 1400 - 1600 przy pięciodniowym cyklu treningowym ograniczyłbym się do:
1 dzień w tygodniu - końcówki
1 dzień w tygodniu strategia
1 dzień na 2 tygodnie - debiuty
reszta dni - taktyka (to nie tylko wyrabianie zmysłu kombinacyjnego, ale też poprawianie techniki liczenia wariantów)
Skróciłbym czas treningu do 1,5 - 2 godzin dziennie, to w zupełności wystarczy. Dłuższe siedzenie może okazać się mało efektywne, no chyba że baaardzo lubimy to robić.

Szachy, zaraza jaka czy co?, cały czas wraca, niestety nie potrafię robić czegokolwiek na pół gwizdka Wink No to jak mnie zaraza złapie to pracuję jak wół, jak mnie dopada przesyt to odpoczywam, dopiero niedawno zauważyłem, że ma to znamiona systematyczności i o dziwo praca postępuje, jakie efekty?, pożyjemy zobaczymy, jednego się nauczyłem nigdy już nie powiem nigdy Laughing natomiast powolniak okazał się za długi jak dla mnie (tych moich skaczących fal). Rozpiska nie tajemnica mogę wysłać na PW już to kiedyś/komuś wysyłałem, opiera się na "Total Chess Training" Convekty.

dodane:,
sporo osób odezwało się, że chcieliby itd, dostać rozpiskę na priv... to żadna tajemnica, zatem zamieszczam linka: http://www.convekta.com/softscho/l1/lesson_3.html
Wygląda to mniej więcej tak, z drobnymi wariacjami, przed rozpoczęciem pracy z programami jak w linku, "Convekta" poleca pracę z dwoma programami: "Chess Tactics for Beginners" i "Advanced Chess School"
No to se teraz ćwiczcie Very Happy Wink

skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Lis 04, 2007 5:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Szczęka mi opadła i jej szukałem Wink
Naprawdę samozaparcie niesamowite, szacunek.
Jednak noworoczne postanowienia mają swoją moc. (znaczy post 01.01) Smile
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Lis 04, 2007 6:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pofolgujcie już Panowie, o wladziu miało być, jak w temacie Exclamation

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 25, 2007 4:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

chess_amator napisał:
Idea Ja bym uderzyl 1.Hxb8 i na Hxb8 zagral 2.Sxe7+ Kh8 i 3.Wxh7mat Cool Very Happy. Przyznaje, ze takie 3-4ruchowce robilem jak bylem mlody, mialem duzo czas i chcialo mi sie cwiczyc diagramy.
Shocked Dla wiadomosci Wladka podam, ze zrobilem ich kilkanascie tysciecy Embarassed Laughing

Nascie tysiecy ,to juz duzo > bravo...
Teraz wycwiczone przez Ciebie diagramy mozesz ,pokazywac na stronie www.szachista.com > forum
www.chess.yoyo.pl
Na >Polski Zwiazek Szachistow > forum
www.chesscafe.pl > forum > mnie tam pozbyli sie ,jak i w innych forach.
www.szachy.jun.pl > tu rowniez duzo diagramow zadan ,kombinacji

Wszyscy ogladaja kombinacje szachowe ,zadania ,koncowki ,studia itd.
Tylko malo szachistow umieszcza na forach i stronach internetowych >>diagramow szachowych.

Ps.
Jeszcze nie opanowalismy (prawie wszyscy) Diagramow szachowych.
Na dzien dzisiejszy ,znam tylko kilka osob w Polsce co sobodnie operuja diagramami szachowymi....
Taka jest rzeczywistosc....

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 4 z 5