Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tablebases Endgame

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Kornel87
Nowy

PostWysłany: Sob Paź 27, 2007 4:28 pm
Temat postu: Tablebases Endgame
Odpowiedz z cytatem

Witam!
Mam pytanie, bo posiadam bazę końcówek Nalimova 3-4-5 ~7Gb(w formacie .emd) ( w jednym folderze) i chciałem ją dołączyć do swojego Shredder 9 w opcjach w zakładce Bazy i mam pytanie po co aż 4 ścieżki do wyboru, jak można wskazać 1 folder ze wszystkimi końcówkami? Czy jest jakaś różnica? Poza tym chciałem się zapytać, czy Shredder będzie długo wyszukiwał z tej bazy końcówek i jaka będzie jego efektywność przy partii Blitz'a 3-5minut( i czy zdąży cokolwiek wyszukać z tej ogromnej bazy w takim czasie), czy lepsza efektywność będzie przy dłuższych partiach? Co do 'Cache' czytałem, że najlepiej od 1Mb-8Mb? I mam pytanie dlaczego taka mała wartość akurat cache? Co do pamięci Ram to mam 2Gb więc z tym problemu nie ma.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Paź 27, 2007 5:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie znam Shreddera, ale to pewnie interfejs Fritza i na jedno wychodzi.

Kilka ścieżek jest po to, aby móc trzymać końcówki na różnych partycjach. Wystarczy, że wskażesz jedną. Efektywność rośnie z długością partii, ale 3–5 minut to sporo. Co najwyżej włącz gdzieś w opcjach silnika, aby korzystał z tablic możliwie rzadko; gdy już będziesz miał na desce tych pięć bierek lub mniej, wyszukiwanie będzie natychmiastowe (wcześniej program też korzysta z tablic, po prostu sięgając do nich, gdy już dojdzie do odpowiedniej pozycji w analizowanym wariancie). Zresztą bardziej martwiłbym się zwykłym hashem silnika (do blitza nie za duży!). A jeśli chodzi o rozmiar cache'a dla tablic, to coś innego niż cache dla silnika (parametr hash size).

Kornel87
Nowy

PostWysłany: Sob Paź 27, 2007 5:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Właśnie jaki jest odpowiedni hash silnika do blitz'a? Jedni piszą, że od 32-96Mb Ram na partie 3-5min, a inni, że 1/2 pamięci Ram? Jak uzyskać najlepszą efektywność?
Aha co do tego Tablebases to jest opcja poniżej 'Load at program start' więc załaduje cała bazę końcówek przy starcie, więc wszystko ok.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Paź 27, 2007 10:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kornel87 napisał:
Właśnie jaki jest odpowiedni hash silnika do blitz'a? Jedni piszą, że od 32-96Mb Ram na partie 3-5min, a inni, że 1/2 pamięci Ram? Jak uzyskać najlepszą efektywność?

Steve Lopez kilka lat temu napisał o tym artykuł na stronie Chessbase:

klik

a jakiś czas potem napisał uzupełnienie (ważne!) na podstawie bardziej aktualnych informacji, również pochodzących od programistów Fritza:

klik

W każdym razie zasada mniejszych wartości dla blitza wciąż aktualna.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 1 z 1