Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wieża vs. wieża

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Końcówki
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Nikolaj
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Maj 20, 2007 6:22 pm
Temat postu: Wieża vs. wieża
Odpowiedz z cytatem

Miałem parokrotnie sytuację Wieża na wieże. Wszystkie zakończyły się remisem na skutek umowy. Czy taką sytuację można w ogóle wygrać jeśli obaj gracze wiedzą żeby nie kłaść króla i wieży w jednej lini??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

PatPac the master
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Maj 20, 2007 6:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

nie można
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Maj 20, 2007 7:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wygrać można jedynie w specyficznych sytuacjach, kiedy pozycja powstaje z królem na bandzie i wieżą na linii przyległej (zakładając, że król nie obroni wieży). Nawet jak wie, nie jest zdolny się przeciwstawić.
Ale pozycje takie to rzadkość.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

PatPac the master
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Maj 20, 2007 7:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

oczywiście zdarzają się takie pozycje jednak jest to taka rzadkość że chyba śmiało można powiedzieć że przy losowym ustawieniu wież i króli jest to niemozliwe,

przyklad takiej możliwości: Białe: Kc6 Wh7 Czarne: Ka8 Wb5

1.Kb6 +- jednak chyba nikt z was nigdy nie mial w partii podobnej pozycji?
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Maj 20, 2007 8:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

K+W na K+W to jest oczywiście remis, jednak K+W+np. skoczek na K+W to można próbować coś grać. Ponad rok temu na turnieju widziałem partię, gdzie był taki układ sił. Wynik tej partii był remisowy, jednak czarne(czyliw tej partii K+W+S) zastawiał mnóstwo pułapek i wystarczyłaby chwila nieuwagi ze strony białych i czarne by wygrały.
Powrót do góry

zolzanek
Nowy

PostWysłany: Nie Paź 07, 2007 11:31 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ja na czas na qrniku przegrałem kilka takich partii na 3 min Sad łajdaki Evil or Very Mad

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Paź 07, 2007 12:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie graj na 3 minuty Razz Very Happy
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

zolzanek
Nowy

PostWysłany: Nie Paź 07, 2007 3:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wiem, wiem wszyscy to mówią, ale po prostu nie potrafię się oprzeć: emocje, szybkie myslenie no i po prostu kocham blitza (ne chodzi mi o granie baboli tylko raczej o to, że w blitzu naprawdę trzeba mieć taki błysk geniuszu i zrównują się szanse - można wygrać i przegrać z każdym). A po drugie nie potrafię przed ekranem wysiedzieć więcej niż 10 min nad jedną partią bo to jakoś męczy, nudzi...natomiast w realu mógłbym grać same powyżej 2h i zazwyczaj gram w niedoczasie. No i całkiem nieźle 3 mi idą na qrniku (rank ok.1800) Very Happy

Co nie znaczy, że się z tobą nie zgadzam. Całkowicie się zgadzam. 3 min nic nie dają i nie rozwijają...ale jednak... Sad

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Paź 07, 2007 11:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
3 min nic nie dają i nie rozwijają...ale jednak...

Hmmm.... wydaje mi sie, ze COS jednak daja! Rolling Eyes Confused. Niemniej pytanie W JAKI SPOSOB grane i co kto dla siebie "wynosi". Rozwijac tez chyba rozwijaja, pytanie tylko JAK DALEKO (przyszlosciowo) Rolling Eyes Surprised.
Znam kolege (50 lat), ktory grywa na 3 i 5, zadnej ksiazki nie przeczytal, a na kurniku osiaga rank od 1600 do 1750. Niemniej od 1kat w gore przy czasie 20-30m na partie raczej nie jest w stanie sie przebic. I watpie, aby sie to zmienilo za kilka lat.

Cytat:
nie potrafię przed ekranem wysiedzieć więcej niż 10 min nad jedną partią bo to jakoś męczy, nudzi...

Hmm.... meczy??? nudzi?! Shocked Surprised. Masz moze na mysli to, ze majac 10min przeciwnik zacznie WYKAZYWAC ci twoje bledy i tym samym pokaze, ze twoje idee na 3min nie wytrzymuja w grze na 10min? Confused Shocked Surprised Razz. Mysle, ze jesli nie meczysz sie przy partii to znaczy, ze albo masz za lekkiego przeciwnika albo wylacz program Wink Laughing Cool

PS. Jak tam twoje nerwy? Czy grajac partie w realu na dluszy czas (np. 1-1,5g na gracza) duzo razy wstajesz od stolika i "nudzisz sie", gdy przeciwnik zaczyna cie stopniowo rozjezdzac? Surprised Razz Embarassed Rolling Eyes Cool

zolzanek
Nowy

PostWysłany: Pon Paź 08, 2007 7:38 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

chess_amator napisał:
Cytat:
3 min nic nie dają i nie rozwijają...ale jednak...

Hmmm.... wydaje mi sie, ze COS jednak daja! Rolling Eyes Confused. Niemniej pytanie W JAKI SPOSOB grane i co kto dla siebie "wynosi". Rozwijac tez chyba rozwijaja, pytanie tylko JAK DALEKO (przyszlosciowo) Rolling Eyes Surprised.

W takim sposób rozumując to nie ma rzeczy na ziemi i w niebie, która nic nie daje. Łapiesz mnie za słówka. Nic nie daja pod względem szkoleniowym w perspektywie dłuższych turnieji w realu. Można jedynie ćwiczyć refleks i jak już mówiłem wg mnie blitz jest jedną z najbardziej inteligentnch form szachów (czasem naprawdę trzeba genialnie myśleć, oczywiście grając prawdziwego blitza a nie jakieś pici polo na czas Smile )

Cytat:
nie potrafię przed ekranem wysiedzieć więcej niż 10 min nad jedną partią bo to jakoś męczy, nudzi...

Hmm.... meczy??? nudzi?! Shocked Surprised. Masz moze na mysli to, ze majac 10min przeciwnik zacznie WYKAZYWAC ci twoje bledy i tym samym pokaze, ze twoje idee na 3min nie wytrzymuja w grze na 10min? Confused Shocked Surprised Razz. Mysle, ze jesli nie meczysz sie przy partii to znaczy, ze albo masz za lekkiego przeciwnika albo wylacz program Wink Laughing Cool

PS. Jak tam twoje nerwy? Czy grajac partie w realu na dluszy czas (np. 1-1,5g na gracza) duzo razy wstajesz od stolika i "nudzisz sie", gdy przeciwnik zaczyna cie stopniowo rozjezdzac? Surprised Razz Embarassed Rolling Eyes Cool

Nie. W realu mogę siedzieć od rana do wieczora i nigdy do konca "nie nasyce" się daną partią, ale w perspektywie siedzenia przed promieniującym ekranem, w niewygodnym po pewnym czasie fotelu i trzymając mysz w ręku, gdzie nie ma takiej atmosfery szachowej to nie potrafię. A ztymi programami szachowymi to może masz jakieś doświadczenia Question Razz Chyba podobnie jak z rozjezdżaniem Question Laughing
Współczuję...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Końcówki
Strona 1 z 1