Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

OBRONA CARO-KANN
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
zolzanek
Nowy

PostWysłany: Sob Paź 06, 2007 10:37 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Marcinos napisał:
Cytat:
Swoją drogą, zarówno Botwinnik jak i Keres także są ś.p. Crying or Very sad

No niestety masz rację Crying or Very sad Często na qrniku grają mi atak Panowa.
I niestety różnie tam wychodzę... Ale ja nie pozostaję dłużny i białymi także śmiało go gram. Masz jakieś ulubione drogi w tym wariancie?

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Paź 07, 2007 8:43 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

zolzanek napisał:
acidity napisał:
Tak, bo to bardzo solidna obrona. Mnie natomiast zastanawia co innego, mianowicie jaką różnicę rankingową jest w stanie zrekompensować prawidłowe wyjście z debiutu w CK? Trzeba też brać pod uwagę na ile dogłębna znajomość debiutu ma wpływ na wynik? Czy uważasz, że w konkretnym wariancie innego debiutu, ale równie dobrze opanowanego Twoje wyniki będą gorsze i nie będziesz tak często punktował z lepszymi od siebie?

Sam chciałbym wiedzieć ile można nadrobić z lepszym zawodnikiem. Każda partia jest inna i ciężko tak ogólnie to sformułować. Na pewno w CK lepszy rywal grający białymi ma cięższe zadanie przełamania obrony czarnych niż w standardowych drogach niejednego debiutu (tzn. szybciej "złapie cię" w znajomości masy wariantów sycylijskiej czy hiszpańskiej lub łatwiej mu będzie tam doprowadzić do bardziej złożonych pozycji, gdzie z tytułu tego, że jest teoretycznie lepszy ma duże szanse na osiągnięcie przewagi). Jednak sam jestem przeciwnikiem uczenia się "na pamięć" grubych książek debiutowych a wydaje mi się, że warto pracować nad dogłębnym zrozumieniem każdego ruchu, co w solidnej grze CK bardzo utrudnia sprawę białym.
Ogólnie grając z lepszymi preferuję dwie drogi: 1.gambitowa, ostra, kombinacyjna gra\ 2.lub właśnie coś w stylu CK. Na pewno nie grałbym całej rzeszy debiutów gdzie dochodzi się do długich manewrów i pozycji czysto strategicznych z głębokim planem i założeniami taktycznymi. Chociaż czasem trzeba...aby móc poprawić swój poziom gry...ale to wtedy gdy nie jest ważny wynik tylko gdy chce się czegoś nauczyć, bo zdaję sobie sprawę, że unikając tamtych ścieżek po prostu nigdy nie będę miał szansy, żeby lepiej grać Smile a Ty jakie masz do tego podejście? i co sądzisz o CK w starciu z lepszym zawodnikiem? Very Happy
Mam bardzo podobne, żeby nie powiedzieć prawie identyczne zdanie jak Ty na ten temat.
Jestem przeciwnikiem nauki debiutów na pamięć. Zresztą doświadczenie z moimi dziećmi mówi mi, że im mniej wariantów oglądają, tym lepiej w danym otwarciu sobie radzą. Wtedy grają twórczo i zagłębiają się w istotę pozycji. A jak sie czasem "natną" na jakiś wariant, to też dobrze, bo dzięki temu zgłębiają otwarcie jeszcze lepiej. Tak więc mnogość wariantów zastępujemy ogólnymi rozważaniami i wskazywaniem planów gry.
Moja wiedza na temat debiutów jest bardzo mizerna, a już na temat CK bardzo słaba, jednak pewnych prawidłowości nie sposób nie dostrzec. Solidna struktura pionów, aktywne figury dają czarnym duże szanse na pozytywny wynik(za taki uważam remis). W odróżnieniu od ostrych debiutów, w CK mało kiedy można mówić o grubych błędach, są to co najczęściej niedokładności i nie mając odpowiedniej wiedzy na temat strategii nie tak prosto je wykazać.
Jeśli ktoś preferuje spokojny styl gry, bez fajerwerków i jednocześnie w danej partii zadowoli się remisem, to wybór CK uważam za uzasadniony. Ciężko określić jaką różnicę klas można zniwelować, ale gdy np. gracz o rankingu 1800 uzyska przeciwko graczom o rankingu 2000 wynik zbliżony do 50% to raczej nie można tu mówić o jakieś niespodziance.
Zupełnie nie zgadzam się ze zdaniem:
...ale to wtedy gdy nie jest ważny wynik tylko gdy chce się czegoś nauczyć...
Niestety bardzo często można to usłyszeć... Nie można przecież mówić, że wynik jest nieważny, że te zawody poświęcimy na naukę, na ogranie nowości itp. Jeśli w turnieju gramy coś nowego, to wynik jest nie mniej ważny, a może i nawet ważniejszy! Przecież od oceny gry i wyników będzie zależało, czy dane otwarcie na stałe wdrożymy do swojego repertuaru. Podejście do gry na zasadzie wynik jest nieważny spowoduje, że nie będziemy maksymalnie skoncentrowani i umotywowani aby zagrać na 100% swoich możliwości.
Uważam, że aby podnosić swój poziom, trzeba grać rzeczy trudne. Trudne oczywiście nie musi oznaczać skomplikowane, mówię tu o tym, co dla nas jest trudne. Nie można też bać się wdrażania nowych debiutów w ważnych zawodach. Niestety w obecnych czasach można zauważyć "parcie" na wynik i zawodnicy nie chcą ryzykować. Jestem zdania, że nowości najlepiej wdrażać pod pełnym obciążeniem, przy presji na wynik. Te obciążenie gwarantuje nam, że maksymalnie zagłębimy się w pozycję i nauka będzie nieporównywalnie większa, niż w partiach treningowych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

zolzanek
Nowy

PostWysłany: Nie Paź 07, 2007 10:04 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:

Uważam, że aby podnosić swój poziom, trzeba grać rzeczy trudne. Trudne oczywiście nie musi oznaczać skomplikowane, mówię tu o tym, co dla nas jest trudne. Nie można też bać się wdrażania nowych debiutów w ważnych zawodach. Niestety w obecnych czasach można zauważyć "parcie" na wynik i zawodnicy nie chcą ryzykować. Jestem zdania, że nowości najlepiej wdrażać pod pełnym obciążeniem, przy presji na wynik. Te obciążenie gwarantuje nam, że maksymalnie zagłębimy się w pozycję i nauka będzie nieporównywalnie większa, niż w partiach treningowych.[/quote]

Ciekawa hipoteza. Hmm...spróbuje się nad tym głębiej zastanowić Very Happy
Chciałem umieścić coś co byłoby antytezą, a może i przestrogą dla solidnej CK, żeby ktoś nie myślał, że grając CK od razu mamy remis i nie musimy się niczego bać. Dwa przykłady:

1.Powszechnie znana można powiedzieć "dziecinna" pułapka, a jednak niebezpieczna.
1.e4 c6
2. d4 d5
3.Sc3 d:e4
4.S:d4 Sd7
5.He2 Sgf6
6.Sd6# już niejeden dobry szchista "wpadł"

2. Moja partia z tego roku z symultany z Moniką Soćko(2479)-wcale nie była spokojna...(niestety trochę mało czasu było do namysłu i "nie wytrzymałem"[ok.25szachownic, a ja skończyłem jako ostatni]

1.e4 c6
2.d4 d5
3.e:d5 c:d5
4.c4
no i mamy nielubiany atak Panowa
4...Sf6
5. Sc3 e6
6.Sf3 Gb4
7.Gd3 d:c4
8.G:c4 Se4
"a co się będę" pomyślałem i zacząłem grać "do przodu"\ można było spokojnie 0-0 Sc6\Sd7 i wyprowadzić G przez b7 lub Fritz poleca Hc7
9.Hc2 Ha5
10.0-0
mm Monika Soćko oddaje piona? za darmo? pewnie że wziąłem
(tylko, że to nie było tak za darmo-rozwój)\ Fritz polecał (10.H:e4 G:c3
11. Kf8 --+)
10...S:c3
11.b:c3 G:c3
12.Wb1 +-(0.7) w ocenie Fritza
12...a6 najlepsze!
13.Wb3 (z ideą) Gb4
14.[b]Gb5+![/b] Sd7 (jedyne, Gd7 Hc8+!) \ Fritz propnuje 14.d5! chyba nawet lepsze:)
15.Gd3 Gd6
16. Gb2 Hh5 - zmiana ataku(oczywiście pion a2 jest zatruty)
17.We1 0-0 - najwyższy czas
18.We4! g5!(albo spokojniejsze h6 - innych możliwości nie ma; ja wybrałem ryzyko...) = w ocenie Fritza z kontrgrą
19.d5! niedoceniony przeze mnie ruch:( Sc5?! (widełki?heh) trzeba było grać e:d5!? z wyraźną przewagą(analiza Fritz)...
20. Hc3 f6
21. d:e6 G:e6? decydujący błąd - dobre szanse dawało S:e4 - proste i najlepsze(unika związania)...ale się przestraszyłem:(
22.W:e6! (oczywiste...) G:h2?? (teraz już na dobre przesadziłem, ale po S:e6 skoczek jest stracony, nie było nic dobrego +-
23.S:h2 S:e6
24.Gc4 Hd1+
25. Sf1 Hd7
26.Hd3 Hc6
27. Gd5 Wad8 (jedyne dajace jeszcze szansę gry)
28.G:c6 W:d3
29. W:d3 b:c6
30.Wd6 Sf4
31.g3 Sh3
32. Kg2 g4
33.W:f6 (akt łaskawości od pani Moniki) Smile W:f6
34.G:f6 Kf7
i próbowałem jeszcze zremisować;(liczyłem, że pani Monice nie będzie chciało się matować G i S) Very Happy pozycja: b: a2, Ge1, Sf2 Kf3 cz: Kc4, c6, a6 niestety białe po podłączeniu S ustawiły barierę nie do przejścia i nie udało mi się zabić albo wymienić piona a Sad(

Nie zawsze CK musi być spokojna i solidna Smile

Ostatnio zmieniony przez zolzanek dnia Nie Paź 07, 2007 10:12 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

zolzanek
Nowy

PostWysłany: Nie Paź 07, 2007 10:08 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czekam na wasze ciekawe partie z CK Smile

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Paź 07, 2007 11:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Arrow Wybacz, ale zupelnie sie nie zgodze. Chyba ze "dobry" szachista to slepy szachista Razz Cool Surprised

zolzanek
Nowy

PostWysłany: Pon Paź 08, 2007 7:18 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mylisz się. W grach błyskawicznych mógłbym powiedzieć, że bardzo dobry.
Przykład z tamtgo miesiąca. Blitz. W ten sposób przegrał kandydat na mistrza!!! Sam byłem świadkiem! Razz

PS. Ja wiem, że wydaje się to dziecinnie śmieszne, ale to co najprostsze jest najtrudniejsze.

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Paź 09, 2007 12:03 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Idea Wiec przebije cie! Embarassed Confused. Dzieki temu samemu matowi wygralem z graczem 1800 w partii po 15min na zawodnika! Rolling Eyes Razz. Niemniej NADAL PODTRZYMUJE stwierdzenie, iz trzeba byc slepym, aby dac sobie wstawic takiego prosciaka! Embarassed Rolling Eyes

PS. Pozdrowienia dla tego kandydata na miernote! Razz Laughing Embarassed Cool

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Paź 09, 2007 12:26 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

chess_amator napisał:
Cytat:

Arrow Wybacz, ale zupelnie sie nie zgodze. Chyba ze "dobry" szachista to slepy szachista Razz Cool Surprised

Keres _ Arlamowski > turniej miedzynarodowy w Polsce.
Taki wlasnie byl mat na 6.Sd6
Takich matow powstalo tysiace, tylko nie w 6 posunieciu.

Ps.
Arlamowski prawdopodobnie dla slawy podstawil mata.
Byl on problemista Szachowym. Mistrzem szachowym ,rowniez.

zolzanek
Nowy

PostWysłany: Wto Paź 09, 2007 5:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

hehe...

Ciekawa rzecz podstawić dla sławy takiego mata... Laughing Laughing Razz
To może też spróbować Razz Question Exclamation

Koleś
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Paź 15, 2007 11:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lubię obronę francuską, ale przeszkadza mi zablokowany goniec hetmański, dlatego mam zamiar uczyć się Caro-Kanna, być może mi się spodoba. Polecam do nauki firmy z chessbase.com, są na prawdę dobre Smile
Na razie nie gram tego debiutu czarnymi, ponieważ nie znam go jeszcze zbyt dobrze, ale białymi wygrywam większość partii. Może zaprezentuję jedną z ciekawszych:
Kod:

1. e4 {1} c6 {5} 2. d4 {6} d5 {4} 3. e5 {1} Bf5 {4} 4. Nf3 {6} Nd7 {2} 5. Bd3 {
17} Bg4 {3} 6. Be3 {37} g6 {9} 7. O-O {19} Bg7 {5} 8. Nbd2 {24} e6 {15} 9. h3 {
26} Bxf3 {4} 10. Nxf3 {31} Ne7 {8} 11. g4 {48} O-O {28} 12. Qd2 {28} Re8 {12}
13. Kg2 {67} Qc7 {4} 14. Rae1 {75} c5 {4} 15. c3 {18} cxd4 {10} 16. cxd4 {1}
Nb6 {3} 17. Rh1 {42} Nc4 {2} 18. Bxc4 {5} Qxc4 {3} 19. b3 {15} Qc6 {6} 20. h4 {
15} Rec8 {4} 21. Bg5 {65} Rc7 {11} 22. h5 {42} Rac8 {11} 23. Bf6 {36} Bf8 {43}
24. hxg6 {34} fxg6 {4} 25. Rxh7 {55} Kxh7 {9} 26. Ng5+ {5} Kg8 {7} 27. Rh1 {37}
Nf5 {9} 28. Rh8# {(Lag: Av=0.22s, max=0.9s) 8} 1-0
Powrót do góry

grzybpotwor
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Gru 05, 2007 7:55 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

e4 c6 2. d4 d5 3. exd5 cxd5 4. c4 Sf6 5. Sc3 i mamy :

1- e6-najsolidniejszy i czesto spotykany ruch gra moze sie potoczyc: 1. e4 c6 2. d4 d5 3. exd5 cxd5 4. c4 Sf6 5. Sc3 e6 6. Sf3 Gb4 7. cxd5 Sxd5 8. Gd2 Sc6 9. Gd3 O-O 10. O-O Ge7 z aktywna pozycja czarnych

2- Sc6 - obrona herzoga po ktorej moze nastapic 1. e4 c6 2. d4 d5 3. exd5 cxd5 4. c4 Sf6 5. Sc3 Sc6 6. Sf3 Gg4 7. cxd5 Sxd5 8. Hb3 Gxf3 9. gxf3 e6 10. Hxb7 Sxd4! wielu arcymistrow gralo ten wariant i moze ciagle gra.

3- g6 pozycyjnie nieuzasadniony ale latwy do gry system - moja opinia. (podobie z wariantem d4 d5 c4 dxc4 Sf3 g6!?) oraz d4 Sf6 c4 g6
gra moze sie potoczyc 1. e4 c6 2. d4 d5 3. exd5 cxd5 4. c4 Sf6 5. Sc3 g6 6. Hb3 Gg7 7. cxd5 O-O 8. Ge2 Sbd7 9. Gf3 Sb6 10. Sge2 Gf5 11. O-O Gd3!? i czarne maja sie dobrze.

4-dxc4 posuniecie wymagajace dobrego przygotowania . biale maja wyiolowanego piona ale za to silne pole dla skoczka na e5 oraz otwarte linie c i e do. gra moze sie potoczyc: 1. e4 c6 2. d4 d5 3. exd5 cxd5 4. c4 Sf6 5. Sc3 dxc4 6. Gxc4 e6 7. Sf3 Ge7 8. O-O Sc6 9. d5! i biale otwieraja pozycje z krolem czarnych w centrum

5- Ge6 ostry ruch takze wymagajacy przygotowania gra moze sie potoczyc : 1. e4 c62. c4 d5 3. exd5 cxd5 4. d4 Sf6 5. Sc3 Ge6 6. cxd5 Sxd5 7. Sf3 Sc6 8. Sxd5 Hxd5 9. Ge2 e6 z ciekawa gra.

to tyle o tym wariancie. pozdrawiam, grzybpotwor
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Gru 05, 2007 11:51 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Grzybopotworze,
przekazałeś kilka interesujących informacji o ataku Panowa. Nie ze wszystkimi się zgodzę, ale miło, że wątek jest kontynuowany. Do rzeczy:
Cytat:
1- e6-najsolidniejszy i czesto spotykany ruch gra moze sie potoczyc: 1. e4 c6 2. d4 d5 3. exd5 cxd5 4. c4 Sf6 5. Sc3 e6 6. Sf3 Gb4 7. cxd5 Sxd5 8. Gd2 Sc6 9. Gd3 O-O 10. O-O Ge7 z aktywna pozycja czarnych

To jest naturalnie główna linia. Posunięcia są naturalne i jeśli szukać wzmocnień dla obu stron, to już raczej po 10-tym posunięciu. Jednak moim zdaniem sensowniejsze jest Ge7, miast Gb4 w szóstym ruchu. Dostajemy to samo o w zaproponowanym wariancie, tylko bez ruchu Gc1-d2 u białych. Więc po co kombinować? Cool Ale 6 ruch to kwestia gustu - natomiast co do tego, że czarne mają aktywną pozycję, zgodzić się nie można. Jedynie skoczek na d5 oddziałuje na centrum, natomiast reszta figur jest stłoczona, a Gc8 aż krzyczy, by wyrwać się na wolność. Jeśli ktoś tu stoi aktywnie - to białe właśnie. Wystarczy spojrzeć na pootwierane linie i przekątne, które białe mogą zająć ad hoc.
Cytat:
2- Sc6 - obrona herzoga po ktorej moze nastapic 1. e4 c6 2. d4 d5 3. exd5 cxd5 4. c4 Sf6 5. Sc3 Sc6 6. Sf3 Gg4 7. cxd5 Sxd5 8. Hb3 Gxf3 9. gxf3 e6 10. Hxb7 Sxd4! wielu arcymistrow gralo ten wariant i moze ciagle gra.

Wielu wciąż gra, bo oni to same głupoty grają Wink Według Karpowa czarne wybierają ten wariant, gdy chcą szybko przejść do końcówki (Zamiast tego mogą kontynuować grę środkową ruchem 9... Sb6). Uważam, iż białe dostają w tym wariancie trochę lepszą grę - przede wszystkim mają swobodę wyboru gdzie roszować, czarne są pozbawione tego przywileju. A i słabość na d5 odgrywa znacznie większą rolę, niż ta na g3. I nie zapominajmy, że białe mają przewagę pionkową na skrzydle hetmańskim. Słowem: czarne muszą wiedzieć, co robią, nim zdecydują się na ten wariant.
Cytat:
3- g6 pozycyjnie nieuzasadniony ale latwy do gry system - moja opinia. (podobie z wariantem d4 d5 c4 dxc4 Sf3 g6!?) oraz d4 Sf6 c4 g6
gra moze sie potoczyc 1. e4 c6 2. d4 d5 3. exd5 cxd5 4. c4 Sf6 5. Sc3 g6 6. Hb3 Gg7 7. cxd5 O-O 8. Ge2 Sbd7 9. Gf3 Sb6 10. Sge2 Gf5 11. O-O Gd3!? i czarne maja sie dobrze.

Prawda, że nieuzasadniony, ale czy łatwy? Nie - moja opinia. Sęk w tym, ze za wcześnie skończyłeś swój przykładowy wariant. Czarne wykonują tu rzeczywiście najlepsze ruchy (kiedyś np. grano 10...Gg4, Gf5 jednak wyparł ten ruch.), ale po 12.d6 ed6 są w kłopotach. Białe zwróciły pionka, a ich figury stoją aktywniej. Sb6 stoi i się patrzy, choć przed chwilą dumnie cisnął pionka. Ta ofiara nic białych nie kosztuje (wcześniej wzięły pionka za darmo), a pozycję mają lepszą (ale żeby nie było, że wygraną! Shocked ). I dlatego ten wariant jest mało popularny.
O pozostałych wariantach nie słyszałem, ale rzeczywiście wyglądają jak stąpanie po linie. Jednak 5 ... e6 to najsolidniejsza kontynuacja.
Dzięki za ciekawy materiał. Pozdrawiam,
Marcin

Koleś
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Gru 05, 2007 6:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Znalazłem ciekawy moty w Caro-Kann, nie jest do końca poprawny, ale może kogoś zaciekawi. Wygrałem mniej więcej w ten sposób kilka partii.

1. e4 {1} c6 {1} 2. d4 {4} d5 {0} 3. e5 {2} Bf5 {2} 4. Bd3 {1} Bg6 {2} 5. Nf3 {
18} e6 {2} 6. Bxg6 {2} hxg6 {2} 7. Qd3 {2} Nd7 {4} 8. Ng5 {15} Nh6 {10} 9. Nxe6
{32} fxe6 {4} 10. Qxg6+ {2} Nf7 {2} 11. Qxe6+
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Gru 05, 2007 7:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cześć,
wariantowi powyżej ciężko odmówić wartości edukacyjnych - czyli czego czarne robić nie powinny. Bo niestety już czwarte ich posunięcie w tym wariancie do niczego się nie nadaje... Crying or Very sad Po co tracić tempo na odejście figurą, która sprawia w tym debiucie notoryczne problemy? 4 ... Gxd3 i po kłopocie. Co więcej, białe w wariancie z 4.Gd3 nie mają co liczyć na osiągnięcie choć niewielkiej przewagi po debiucie. Białopolowy goniec jest białym zwyczajnie potrzebny...

spec od debiutów
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 8:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jak gram czarnymi to myśle że gram na remis a jak białymi to mylse że moge przegrać

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 8 z 9