Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Polacy i Polki na arenach świata.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Paź 01, 2007 8:17 pm
Temat postu: Polacy i Polki na arenach świata.
Odpowiedz z cytatem

W austriackim mieście Gmunden rozegrano 17 Mistrzostwa Świata Seniorów. W konkurencji pań tytuł mistrzyni świata wywalczyła reprezentantka Polski WGM Hanna Ereńska-Barlo, wyprzedzając wściekle goniące ją trzy reprezentantki Rosji.
wyniki
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Paź 02, 2007 7:47 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie tak dawno usiłowałem nawiązać kontakt mailowy z Panią Barlo. Nie znalazłem jej adresu mailowego, więc dwukrotnie skontaktowałem się z jej znajomymi z klubu, przesyłając na ich adres list mailowy. Prosiłem, aby go przekazali Pani Barlo. Rzecz nie dotyczyła szachów. Dwa razy zostałem, jak to się potocznie mówi, zlany. Zresztą nie po raz pierwszy. Wielokrotnie zdarzyło mi się pisać listy do różnych osób w kraju i za granicą. Sprawa dotyczyła pewnych szczegółów architektonicznych. Wszystkie maile wysłane do pracowników wydziałów architektury na polskich uczelniach pozostały bez jakiejkolwiek odpowiedzi. Taka typowa polska nieuprzejmość. Natomiast od razu otrzymałem odpowiedzi na maile wysłane do Niemiec. Niektóre zawierały pomoc, inne też pomocne sugestie, inne zawierały grzeczną odpowiedź, że niestety adresat nie jest w stanie mi pomóc, bo np. nie orientuje się w temacie. Ale zawsze dostawałem od Niemców odpowiedź. Moje obserwacje potwierdzają też znajomi, korespondujący z Polakami i Niemcami. Polacy zlewają listy i zgodnie ze swoją tradycyjną polską nieuprzejmością (narodowym chamstwem, wrodzonym i starannie pielęgnowanym jako dobro narodowe) nie odpowiadają na nie, natomiast Niemcy zawsze odpowiadają, nawet jeżeli nie mogą pomóc. Po prostu Niemcy są bardziej kulturalnym narodem.

Barabasz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Paź 02, 2007 8:40 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Też przeknałem się o tym. Gdy Giertych zaczął wygłupiać sie w sejmie i pyskować wzieło mnie i napisałem co myślę do Ligi Polskich Rodzin i niestety do tej pory juz kilka tygodni nikt mi nie odpisał oleli mnie. Wniosek: olać Ligę Polskich Rodzin.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Paź 02, 2007 8:54 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przyznaje Tobie racje.
Ja jestem Polakiem i czesto nie odpowiadam na listy internetowe.
Jak sie poprawie w odpowiedziach na lisciki,to juz bede mogl sie czuc Niemcem.
Narazie jeszcze jestem Polakiem i jesli nie odpowiadam na lisciki,to podkreslam polski Patriotyzm
Kazdy narod ma jakies felery...
Mamy pedagogow,wiec maja duzo pracy na przyszlosc,by nasze ulomnie cechy Narodowe w miare je eliminowac...
Pani Hanna byla bardzo zajeta dlugotrwalym treningiem przed zawodami szachowymi i dlatego nie wyrobila sie z czasem na odpowiedz Panska....

Gratulacje dla Poznania i Naszej Arcymistrzyni Hannie Erenskiej-Barlo

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Paź 02, 2007 10:04 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Barabasz napisał:
(...)napisałem co myślę do Ligi Polskich Rodzin i niestety do tej pory juz kilka tygodni nikt mi nie odpisał oleli mnie. Wniosek: olać Ligę Polskich Rodzin.

Strach teraz napisać do PISu:
- odpiszą ->znaczy się Niemcami są, a nie Polakami - HAŃBA!
- nie odpiszą -> trzeba ich będzie olać, a nie wypada tak po prostu olewać ekipy rządzącej!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

MaM_ii+
Nowy

PostWysłany: Wto Paź 02, 2007 9:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Co do Hanny Ereńskiej - Barlo, to kiedyś mieliśmy z kolegą z klubu niezły ubaw, bo dawała symultanę u nas w klubie podczas której męczyła się nawet z III kategoriami i remisowała z nieaktywnymi od paru lat II.
Wiadomo, że symultana to co innego niż normalne szachy, grając na tylu szachownicach naraz można się zawsze pogubić, ale od kogoś z tytułem WGM to chyba można czegoś jednak wymagać Razz Very Happy

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Paź 03, 2007 12:36 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gralem w symultanie Tylko 2 razy i dwa razy wygralem.W Cieszynie 1968 roku Mistrz Sapi z Wegier dawal symultane,3 przegral ,1 remis na 12 parti szachowych. Ja mialem IV kat.
1977 rok w Zabrzu,Kupka i Sznapik dawali symultane na przemian. Przegrali tylko 2 partie,obok mnie siedzacy szachista z Bytomnia po prostu rozgromil ich ...
Ja majac gorsza koncowke (bylem ostatni grajacy to symultane) wygralem. Potem dziwilem sie ze kadrowicze Reprezentacji nie maja sukcesow,jak maja miec ,jak lepsza koncowke przegrywaja z I kat. szachowa.
To jest urok szachow. Ilu juz juniorow Rosyjskich wygrawalo w symultanie z Mistrzami swiata.

PatPac the master
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Paź 03, 2007 3:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

My wiemy Wladek...
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Paź 03, 2007 4:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

MaM_ii+ napisał:
Co do Hanny Ereńskiej - Barlo, to kiedyś mieliśmy z kolegą z klubu niezły ubaw, bo dawała symultanę u nas w klubie podczas której męczyła się nawet z III kategoriami i remisowała z nieaktywnymi od paru lat II.
Wiadomo, że symultana to co innego niż normalne szachy, grając na tylu szachownicach naraz można się zawsze pogubić, ale od kogoś z tytułem WGM to chyba można czegoś jednak wymagać Razz Very Happy
Czego można wymagać od symultanisty?
Czy to źle, że dała wam pograć, poczuć tę radochę gry z utytułowanym rywalem? Jedni traktują je poważnie inni nie. Jako najbardziej bezwzględnego symultanistę uważam Łukasza Cyborowskiego, pośredni jest Małaniuk (czasem bywa bezlitosny, ale czasem dosyć ugodowy), a łagodni Mirosław Grabarczyk czy też Joanna Majdan. Inni np. Kveinys pozwoli coś ugrać, ale obok podstawek obojętnie nie przejdzie.
A tak poza tym, tytuł, tytułem, ale trzeba pamiętać, że najświetniejsze lata, wasza symultanistka ma już za sobą i nie możecie wymagać nie wiadomo czego. Trzeba się cieszyć i podziwiać, że jeszcze ma energię i chęci aby promować szachy!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

azzido
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Paź 03, 2007 7:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Co do Hanny Ereńskiej - Barlo to jeszcze nic, że męczyła się z ziomami.
Przykładowo Robert Wade angielski mistrz międzynarodowy rozgrywał symultanę z 30 uczniami klubu miejskiego w Rosji.
Wszyscy uczniowie byli poniżej 14 roku życia, a anglik nie zdołał wygrać ani jednej partii:). Było 10 remisów i 20 porażek. To był rok 1951.

Można rzec, że tak rodziła się radziecka szkoła szachowa.Smile

Wybaczcie, tak wtrąciłem apropo symultany:)
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 1 z 1