Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mexico World Championship
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Poprzedni temat :: Następny temat  

Kto będzie Mistrzem Świata AD 2007?
Anand
33%
 33%  [ 8 ]
Aronian
16%
 16%  [ 4 ]
Gelfand
0%
 0%  [ 0 ]
Grischuk
4%
 4%  [ 1 ]
Kramnik
29%
 29%  [ 7 ]
Leko
4%
 4%  [ 1 ]
Morozevich
8%
 8%  [ 2 ]
Svidler
4%
 4%  [ 1 ]
Wszystkich Głosów : 24

Autor Wiadomość
lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 25, 2007 9:37 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kramnik już odpuścił, mam nadzieję, że drugi będzie Gelfand, który dziś ma szanse na zwycięstwo. Morozevich póki co utrzymuje równą pozycję, a nawet ma ciut lepszą, przynajmniej tak mi się wydaje. Najbardziej prawdopodobny jest remis, który chyba zadowoli obydwu zawodników.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 26, 2007 6:48 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeśli Vishy to wypuści, to nazwę Go McGyver ...
Przyznam się, że zgubiłem się w gąszczu regulacji i przepisów, więc prosze o informacje: Czy Vishy będzie mistrzem świata, komu przysługuje teraz mecz o MŚ (Topalov?, Kramnik?)?
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 26, 2007 9:20 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
Przyznam się, że zgubiłem się w gąszczu regulacji i przepisów, więc prosze o informacje: Czy Vishy będzie mistrzem świata, komu przysługuje teraz mecz o MŚ (Topalov?, Kramnik?)?

Będzie mistrzem, przy czym Kramnik powiedział, że uzna zwycięzcę.

Anand gra z Kramnikiem w 2008. Potem Topałow gra ze zwycięzcą pucharu świata, a zwycięzca tego meczu gra ze zwycięzcą meczu Anand - Kramnik. Dalej też jest pokręcone; schemat tu (PDF):

klik

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 26, 2007 10:48 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Dzisiaj Griszczuk i Kramnik zrobili sobie urlop Evil or Very Mad

Oglądałem właśnie ich konferencję prasową.

Griszczuk, jak twierdzi, po prostu się pomylił i całe przygotowanie poszło w diabły. A Kramnik podobno remis przyjął dlatego, że w powstałej pozycji nie było żadnej szansy na zwycięstwo którejkolwiek ze stron; jak mówi, szacunek dla szachów, ich logiki i wreszcie przeciwnika kazał przyjąć propozycję.

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 26, 2007 12:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
tpp napisał:
Dzisiaj Griszczuk i Kramnik zrobili sobie urlop Evil or Very Mad

Oglądałem właśnie ich konferencję prasową.

Griszczuk, jak twierdzi, po prostu się pomylił i całe przygotowanie poszło w diabły. A Kramnik podobno remis przyjął dlatego, że w powstałej pozycji nie było żadnej szansy na zwycięstwo którejkolwiek ze stron; jak mówi, szacunek dla szachów, ich logiki i wreszcie przeciwnika kazał przyjąć propozycję.
Ha ha, czyli Kramnik odrzucając propozycję remisu miałby spore szanse, bo rywal nie był przygotowany do tego wariantu Smile

Skandalem jest, jak ktoś twierdzi, że z szacunku do dyscypliny sportu godzi się zakończyć rywalizację w przedbiegach... Vladzie! Proponuję pomyśleć jeszcze o szacunku do kibiców i sponsorów!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 26, 2007 12:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
Ha ha, czyli Kramnik odrzucając propozycję remisu miałby spore szanse, bo rywal nie był przygotowany do tego wariantu Smile

Kramnikowi chodziło o to, że pozycja zrobiła się kompletnie nie do wygrania dla żadnej ze stron.

Cytat:
Skandalem jest, jak ktoś twierdzi, że z szacunku do dyscypliny sportu godzi się zakończyć rywalizację w przedbiegach... Vladzie! Proponuję pomyśleć jeszcze o szacunku do kibiców i sponsorów!

Jeśli pozycja faktycznie była całkowicie remisowa, dałoby się im wybaczyć; tak samo przecież nie gra się teoretycznych remisów w końcówkach. Jednak główne pytanie brzmi: dlaczego do niej doprowadzili? Griszczuk twierdzi, że to była pomyłka w debiucie.

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 27, 2007 6:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No nie wiem, czy tam był taki oczywisty remis, przecież jeszcze prawie wszystkie figury były na szachownicy. Może przy idealnej grze z obu stron większych szans na zwycięstwo nie było, ale przecież ktoś mógł popełnić błąd. Kramnik przyjmując remis zrezygnował z walki o tytuł. Dzisiaj Anand gra z Gelfandem. Jeszcze parę dni temu kibocowałbym Gelfandowi, ale on tak samo przyjął remis pokazując, że o zwycięstwo w turnieju nie walczy, więc będę kibicować ambitnemu Anandowi i oczywiście Morozevichowi.
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Wrz 28, 2007 12:49 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:

Jeśli Vishy to wypuści, to nazwę Go McGyver ...

To moze podliczymy;

1. Anand > 8
2.Gelfand >7
3.Kramnik >6.5
4.5.6.7. maja po 5.5
8.Swider > 5

Gelfand wygrywa 2 partie i ma 9 punktow.
Anand dwa remisy i ma 9 punktow.

Co wy na to.
W Rosji i Izraelu Swieto.

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Wrz 28, 2007 6:38 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wladek napisał:
Co wy na to.
W Rosji i Izraelu Swieto.

W Rosji raczej nie mają przesłanek (modne ostatnio słowo w mniejszej polityce) do świętowania z powodu występu swoich ziomali Wink
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Wrz 29, 2007 10:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No to mamy odpowiedź na najważniejsze pytanie turnieju:
Kto wygrał turniej? Viswanathan Anand

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

MaM_ii+
Nowy

PostWysłany: Nie Wrz 30, 2007 11:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Szczerze mówiąc od samego początku typowałem Ananda do zwycięstwa. Gra on wg mnie zdecydowanie najrówniej z obecnej światowej czołówki Razz
Poza tym spodziewałem się, że wysoko będzie też Kramnik oraz Leko i tu również się nie pomyliłem; obaj zajęli miejsca w pierwszej 4 - ce, które gwarantują im udział w następnych MŚ. Natomiast zupełnie nie spodziewałem się tak wysokiej dyspozycji Gelfanda, a wręcz przeciwnie - przed MŚ razem z kolegom z klubu zgodnie stwierdziliśmy, że zajmie on ostatnie miejsce Razz
Uważam też, że troszkę zawiedli dwaj pozostali Rosjanie: Peter Svidler i Aleksander Morozevich - ostatnio obaj byli w pierwszej 4 - ce, teraz zajęli odpowiednio miejsca 5 i 6, i by zagrać w następnych MŚ będą musieli wziąć udział w eliminacjach. Ogólnie Rosjanie troszkę zawiedli - mieli zdecydowanie największą ilość reprezentantów - aż czterech, przy czym 3 zajęło miejsca w drugiej części tabeli, a tylko Kramnik przywiózł medal. Jednak prawdziwa tragedia to by była, gdyby Rosjanie wrócili bez medalu... Razz Very Happy

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Paź 01, 2007 9:00 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

MaM_ii+ napisał:
(...) obaj zajęli miejsca w pierwszej 4 - ce, które gwarantują im udział w następnych MŚ. (...) Uważam też, że troszkę zawiedli dwaj pozostali Rosjanie: Peter Svidler i Aleksander Morozevich - ostatnio obaj byli w pierwszej 4 - ce, teraz zajęli odpowiednio miejsca 5 i 6, i by zagrać w następnych MŚ będą musieli wziąć udział w eliminacjach.

Coś Ci się pomyliło. Nie będzie następnych mistrzostw świata, wracamy do meczów o mistrzostwo (kilka postów wcześniej podałem łącze do aktualnego schematu cyklu).

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Paź 01, 2007 9:18 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tylko ciekawi mnie jak nazwać mecz Kramnik - Anand w 2008 roku. Mecz rewanżowy?

A gdzie się pcha Topałow meczem ze zwycięzcą pucharu? Jak Topa podpisał tragiczny certyfikat (hehe, myślał, że ogra Kramnika) to jego strata.

Najbardziej logicznym rozwiązaniem, byłoby gdyby Topałow grał w Meksyku zamiast Kramnika. I zwycięzca zagrałby w meczu o MŚ z Kramnikiem.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Paź 01, 2007 11:23 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

I jak szachy mogą trafić na łamy prasy, skoro nawet my nie za bardzo wiemy kto, za co i dlaczego grał, gra lub będzie grał o MŚ.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Paź 01, 2007 11:31 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Spójrzcie po prostu na ten schemat.

Anand jest mistrzem świata, uznanym także przez Kramnika. W 2008 Kramnik będzie kandydatem. Ze zwycięzcą tego meczu spotka się kandydat wyłoniony w meczu między Topałowem a zwycięzcą Pucharu Świata.

Potem dochodzą jeszcze Grand Prix. Zwycięzca Grand Prix spotka się w meczu ze zwycięzcą następnej edycji Pucharu Świata. Tak wyłoniony kandydat spotka się w meczu o mistrzostwo z mistrzem świata.

I dalej bez zmian: zwycięzca Pucharu Świata + zwycięzca Grand Prix = kandydat.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Strona 9 z 10