| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 12:51 pm Temat postu: |
|
|
|
"Aleksander Alechin" to bardzo fajna książka głównie dlatego, że jest tam kilka poziomów trudności. Właściwie każdy szachista powiedzmy od 1400 do nawet ponad 2500(sądzę, że nie jeden arcymistrz miałby problemy z niektórymi kombinacjami) znajdzie tam coś dla siebie. Minusem tej książki jest to, że jest trochę za krótka, np. dla mnie pierwsze rozdziały to była tylko rozgrzewka, w bardzo krótkim czasie wszystko rozwiązałem, dopiero następne rozdziały były ustawione mniej więcej pod mój poziom gry, a zadania od setnego wzwyż były w większości trochę za trudne, choć te ostatnie zadania z tego działu były bardzo proste, sądzę, że powinny być w poprzednich działach. Jeśli chodzi o przedostatni rodział(ostatnim są kombinacje w grze końcowej) to jest to dla mnie póki co wyższa szkoła jazdy i pewnie długo tak pozostanie, bo w końcu są to najlepsze kombinacje Alechina. W ostatnim dziale są tak jak wspomniałem wyżej motywy w grze końcowej, zdaje się, że są ułożone od najłatwiejszych do najtrudniejszych, gdyż im dalej tym było trudniej i większość z tych dalszych zadań okazała się dla mnie za trudna. |
|
| Powrót do góry |
|
skemup Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
_szachistapl_ Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 3:21 pm Temat postu: |
|
|
|
| _szachistapl_ napisał: | nie wiecie gdzie można dostać książkę "gambit królewski" autor Waldemar Świć  |
Nie słyszałem, ale pewnie półki w księgarniach się pod nią nie uginają. Może coś anglojęzycznego?
klik _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery. |
|
| Powrót do góry |
|
_szachistapl_ Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 6:03 am Temat postu: |
|
|
|
| _szachistapl_ napisał: | tą książkę widziałem tylko w jednym sklepie internetowym i do tego nakład jest wyczerpany na allegro też niema. a jeśli chodzi o książki anglojęzyczne to nie znam angielskiego  |
Ksiazki kupuj w jezyku rosyjskim.
Polskich ksiazek jest jak na recepte.
Kazda ksiazka cos daje,ale polecam Alechina Kombinacje ,jesli jest taka w Twoim zasiegu.
Szachy trzeba poznawac ,od konca.
Koncowki ,kombinacje, zagadki. Teorie szachowa bedziesz studiowal ,jak zdobedziesz 2 lub I kat. szachowa.
Tak polecaja trenerzy. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy |
|
| Powrót do góry |
|
grajek_szachowy Nowy
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 12:50 pm Temat postu: |
|
|
|
szachistapl, ta ksiązka o gambicie królewskim jest nastawiona na to jak bronic się czarnymi przeciwko niemu, więc jeśli masz zamiar poduczyć się z niej atakowania bialymi to wiele z niej nie wyniesiesz ... chyba że chcesz poznać jak mogą przeciwnicy się bronić. |
|
| Powrót do góry |
|
_szachistapl_ Nowy

|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:25 pm Temat postu: |
|
|
|
| grajek_szachowy napisał: | | szachistapl, ta ksiązka o gambicie królewskim jest nastawiona na to jak bronic się czarnymi przeciwko niemu, więc jeśli masz zamiar poduczyć się z niej atakowania bialymi to wiele z niej nie wyniesiesz ... chyba że chcesz poznać jak mogą przeciwnicy się bronić. |
ja chciałem sie nauczyć jak atakować białymi więc nie mam zamiaru kupić tej książki. chyba kupie sobie książkę o gambicie evansa, co sądzicie o książce "Gambit Evansa" Macukiewicz  |
|
| Powrót do góry |
|
|