Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Książki do nauki gry
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 03, 2007 12:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

"Aleksander Alechin" to bardzo fajna książka głównie dlatego, że jest tam kilka poziomów trudności. Właściwie każdy szachista powiedzmy od 1400 do nawet ponad 2500(sądzę, że nie jeden arcymistrz miałby problemy z niektórymi kombinacjami) znajdzie tam coś dla siebie. Minusem tej książki jest to, że jest trochę za krótka, np. dla mnie pierwsze rozdziały to była tylko rozgrzewka, w bardzo krótkim czasie wszystko rozwiązałem, dopiero następne rozdziały były ustawione mniej więcej pod mój poziom gry, a zadania od setnego wzwyż były w większości trochę za trudne, choć te ostatnie zadania z tego działu były bardzo proste, sądzę, że powinny być w poprzednich działach. Jeśli chodzi o przedostatni rodział(ostatnim są kombinacje w grze końcowej) to jest to dla mnie póki co wyższa szkoła jazdy i pewnie długo tak pozostanie, bo w końcu są to najlepsze kombinacje Alechina. W ostatnim dziale są tak jak wspomniałem wyżej motywy w grze końcowej, zdaje się, że są ułożone od najłatwiejszych do najtrudniejszych, gdyż im dalej tym było trudniej i większość z tych dalszych zadań okazała się dla mnie za trudna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Wrz 03, 2007 2:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No właśnie jaką ksiażkę do kombinacji polecacie? Powiedzmy z tych których nie trzeba sprowadzć z zagranicy. Question
Powrót do góry

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Wrz 12, 2007 6:53 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

nie wiecie gdzie można dostać książkę "gambit królewski" autor Waldemar Świć Question
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 12, 2007 3:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

U tego, który chce sprzedać Razz

Gdzie szukać? hmmm, wszędzie Rolling Eyes
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 12, 2007 3:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

_szachistapl_ napisał:
nie wiecie gdzie można dostać książkę "gambit królewski" autor Waldemar Świć Question

Nie słyszałem, ale pewnie półki w księgarniach się pod nią nie uginają. Może coś anglojęzycznego?

klik

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:51 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tą książkę widziałem tylko w jednym sklepie internetowym i do tego nakład jest wyczerpany Crying or Very sad na allegro też niema. a jeśli chodzi o książki anglojęzyczne to nie znam angielskiego Crying or Very sad
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 6:03 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

_szachistapl_ napisał:
tą książkę widziałem tylko w jednym sklepie internetowym i do tego nakład jest wyczerpany Crying or Very sad na allegro też niema. a jeśli chodzi o książki anglojęzyczne to nie znam angielskiego Crying or Very sad

Ksiazki kupuj w jezyku rosyjskim.
Polskich ksiazek jest jak na recepte.
Kazda ksiazka cos daje,ale polecam Alechina Kombinacje ,jesli jest taka w Twoim zasiegu.
Szachy trzeba poznawac ,od konca.
Koncowki ,kombinacje, zagadki. Teorie szachowa bedziesz studiowal ,jak zdobedziesz 2 lub I kat. szachowa.
Tak polecaja trenerzy.

grajek_szachowy
Nowy

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 12:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

szachistapl, ta ksiązka o gambicie królewskim jest nastawiona na to jak bronic się czarnymi przeciwko niemu, więc jeśli masz zamiar poduczyć się z niej atakowania bialymi to wiele z niej nie wyniesiesz ... chyba że chcesz poznać jak mogą przeciwnicy się bronić.
Powrót do góry

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

grajek_szachowy napisał:
szachistapl, ta ksiązka o gambicie królewskim jest nastawiona na to jak bronic się czarnymi przeciwko niemu, więc jeśli masz zamiar poduczyć się z niej atakowania bialymi to wiele z niej nie wyniesiesz ... chyba że chcesz poznać jak mogą przeciwnicy się bronić.

ja chciałem sie nauczyć jak atakować białymi więc nie mam zamiaru kupić tej książki. chyba kupie sobie książkę o gambicie evansa, co sądzicie o książce "Gambit Evansa" Macukiewicz Question Question
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 2 z 2