Witam wszystkich ,ostatnimi czasu pochłonęły mnei końcówki a mianowicie ich opanowanie w możliwie największym stopniu.
Na początku podszlifowałem podstawowe maty tzn król+wieża przeciwko królowi,król+2 gońce przeciwko królowi,oraz król+skoczek i goniec na króla.Teraz już mogę śmiało powiedzieć że nei stanowią one dla mnie żadnego problemu.Dalej przeszedłem do końcówek pionkowych,ale jak się okazało ominąłem jeden z najtrudniejszych matów jaki jest możliwy w szachach a mianowicie mat dawany przez Króla i 2 skoczki.
Zaraz ktoś pewnie zapyta,ale jak to?,przecież to jest remis?!Tak zgodze się.ale istnieje pewien wyjątek,otóż jeśli obrońca posiada piona,może on umożliwić stronie atakującej zdobycie cennego tempa.
Radziecki teoretyk końcówek Troitsky po raz pierwszy odkrył tą magiczną końcówkę,którą nawet dzisiaj najsilniejsze silniki szachowe nie są w stanie rozwiązać bez użycia tablic Nalimova.Odkrył on następującą regułę:
Jest to tzw
.linia Troitskiego .Otóż
jeśli pion znajduje się powyżej,bądz na tej linii i jest solidnie broniony przez Skoczka (czyli,jeżeli pion znajdowałby się na polu g6 lub np.na e7 to mamy do czynienia z wygraną) czyli nie ma możliwości ruchu,wtedy Obrońca(czyli strona z królem i pionem)przegrywa,niezależnie gdzie znajduje się Król.Sama ta reguła wydaje się niesamowita ale działa!!
Niestety często aby wygrać,należało by złamać regułę 50u posunięć,Troitsky skrupulatnie obliczył,że w najcięższym przypadku umożliwiającym wygraną(czyli gdy pion jest
na bądź
za linią Troitskiego)białe mogą dać mata dopiero w
115 posunięciu,a więc w turniejowej grze często reguła 50u posunięć przerywa rozgrywkeW innych przypadkach liczba ruchów zapewniająca wygraną jest nie większa niż 115 posunięć.Z tego powodu przez długi czas uważano ten problem za czysto teoretyczny.Więcej o niej przeczytasz tutaj-
http://www.chesscafe.com/text/mueller35.pdf
Jednakże istnieje jeszcze tak zwana
Druga linia Troitskiego!
Jest to zmodyfikowana wersja pierwowzoru.Otóż tutaj strona z 2a skoczkami jest w stanie wygrać zachowując regułę 50u posunięć!!Już wyjaśniam,jeśli pion jest zablokowany NA bądz ZA kropkami,Białe
ZAWSZEwygrywają w mniej niż 50 posunięć przy dobrej grze.W przypadku jeśli pion jest zablokowany w miejscu gdzie znajduje się krzyżyk bądź za nim to Białe wygrywają w 99% przypadków zachowując regułę 50u posunięć.Więcej o tym przeczytasz tutaj-
http://www.chesscafe.com/text/mueller36.pdf
Teraz przejdę do mojego przykładu. Jeśli pion przekroczy tą linię jak w poniższym diagramie,to Król czarnych może znaleść się albo w
Przegrywającej strefiee albo w
remisowejWrzucę tutaj następujący przykład(gdy pion znalazł się za linią Troitskiego,lecz król znalazł się w przegrywającej strefie,bez podania rozwiązania.Jeśłi ktoś będzie chciał je poźneij zobaczyć chętnie wrzucę.Pozdrawiam i życze miłego rozwiązywania dla zainteresowanych.
Ruch białych(białe zaczynają i wygrywają,gdyż król czarnych jest w przegrywającej strefie,mimo iż pion przekroczył linie Troitskiego)
Ostatnio zmieniony przez Kramnik_fan dnia Sob Wrz 08, 2007 5:44 pm, w całości zmieniany 1 raz