Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chessmaster 10th edition
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
zwariowany_mszak
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Sie 20, 2007 11:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
zwariowany_mszak napisał:
Poza tym Chessmaster jest bardzo słabym programem, jego ranking ledwo wycenia się na jakieś 2600 elo
Czy jest dla ciebie znacząca różnica czy grasz z zawodnikiem mającym siłę gry 2500 czy 2400? A może odczuwasz różnicę między 2600 a 3000?

Wyścig szczurów! Rolling Eyes

Jeśli chodzi o grę z człowiekiem, to pewnie że i nie ma różnicy.
W grze z krzemowym rywalem - jest ogromna. O ile ranking programów to już czysta matematyka, o tyle ranking ludzki nigdy nie "gra", bo człowiek przejawia czysto ludzkie słabości, maszyna nigdy :/ Taka jest prawda.

A różnicy między 2600 a 3000 pewnie nigdy nie będzie mi dane odczuć, jako że takiego poziomu gry nigdy nie osiągnę. Co nie zmienia faktu, że chętniej bym używał do swoich analiz programu z 3000 aniżeli 2600 Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 21, 2007 7:29 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A różnicy między 2600 a 3000 pewnie nigdy nie będzie mi dane odczuć, jako że takiego poziomu gry nigdy nie osiągnę. Co nie zmienia faktu, że chętniej bym używał do swoich analiz programu z 3000 aniżeli 2600 Wink

Shocked Do swoich Exclamation Exclamation Exclamation analiz radzę, chociaż nie nalegam, zrobisz jak zechcesz, ale radzę używać własnego mózgu, bez względu na siłę tego CPU i jego ranking tylko ta wersja procesora gwarantuje postęp. Rację ma tpp pisząc, że nie powinno być dla Ciebie różnicy czy krzem liczy na 2600 czy 3000 Elo, raczej go nie zrozumiesz, może z wyjątkiem taktyki.

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 21, 2007 7:58 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mysle ze Mszak juz duzo rozumie z szachow,i ma ambicje poznac jeszcze wiecej programow co maja 3000 ranking. Zawsze trzeba korzystac z najlepszego sprzetu,ktory jest do dyspozycji czlowieka.
Tylko doglebna analiza danego programu i korzystania z niego ,jest droga do postepu...w szachach rowniez.

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 21, 2007 8:09 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Rozumiem wladziu, że mszak ma Twoim zdaniem dogłębnie poznać algorytmy szachowe liczące do i powyżej 3000Elo, ma pojąć ich styl liczenia itd. Tylko po co Question nie łatwiej, szybciej i skuteczniej chipa sobie wszyć/zaszyć Question Laughing

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 21, 2007 9:11 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski napisał:
Rozumiem wladziu, że mszak ma Twoim zdaniem dogłębnie poznać algorytmy szachowe liczące do i powyżej 3000Elo, ma pojąć ich styl liczenia itd. Tylko po co Question nie łatwiej, szybciej i skuteczniej chipa sobie wszyć/zaszyć Question Laughing

Problemy techniczne programow sa dla mnie nie wazne.
Wazne jest, na ile sa przydatne dla szachow.

Dla mnie jest przyjemnosc,jesli Rybka jest wstanie pokazac manewr ,mata w 10 posunieciach.
Dla mnie jest obowiazkiem,zrozumiec ten manewr i jeszcze go doklannie umiejscownic na 6 diagramach.
Dlatego na szesciu diagramach ,by nastepnie przekazac go wielotysiecznej publicznosci Szachowej i w miare moich talentow jeszcze z komentowac.
Wszystko po to ,by inni rowniez mieli przyjemnosc poznac ,niecodzienne manewry figurek szachowych na desce. Szachy maja tyle fantastycznych zagadek i wielka by byla szkoda ,gdyby nie pozwolano ludziom je ogladac. Porownac mozna do obrazow ,ktore sa w Muzeach , Galeriach i tylko nieliczni sa wstanie je ogladac...

skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Sie 21, 2007 10:23 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja myslę że powinna być dowolność czy ktoś chce czy nie chce analizować programem, niech sam porówna co lepsze czy fajniejsze. Osobiście nie używam komputera do analiz bo szkoda mi czasu, to czego sam nie zobaczę w swojej wyobraźni, czego sam mój mózg nie wyprodukuje nie przyda mi się w następnych potyczkach. W trakcie partii będę musiał polegać na swoim mózgu a nie komputerze więc trzeba ćwiczyć tego muskuła Smile
Raz zauważyłem posunięcie wygrywajace(w wyobraźni) po miesiacu od gry (na kurniku), gdybym używał kompa nie wpadłbym na to i sie może nie rozwinął o te trzy neurony...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 21, 2007 10:59 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

skemup napisał:
Ja myslę że powinna być dowolność czy ktoś chce czy nie chce analizować programem, niech sam porówna co lepsze czy fajniejsze. Osobiście nie używam komputera do analiz bo szkoda mi czasu, to czego sam nie zobaczę w swojej wyobraźni, czego sam mój mózg nie wyprodukuje nie przyda mi się w następnych potyczkach. W trakcie partii będę musiał polegać na swoim mózgu a nie komputerze więc trzeba ćwiczyć tego muskuła Smile
Raz zauważyłem posunięcie wygrywajace(w wyobraźni) po miesiacu od gry (na kurniku), gdybym używał kompa nie wpadłbym na to i sie może nie rozwinął o te trzy neurony...

Mysle ze szachisci sa w bledzie ( prawie wszyscy) i traktuja program jak partnera szachowego.( konkurenta)
Program traktujmy jak :ksiazke szachowa ,Instruktora Szachowego,Trenera szachowego. Po to mamy ,Trenerow i literature szachowa ,aby poznac szybciej i dokladniej mechanizmy w szachach. Wielkim bledem jest to, ze pokazywane warianty przez programy nie zapisujemy na Diagramach szachowych i tym samym nie utrwalamy w swojej pamieci. programy szybko podaja rozwiazania zadan szachowych i dodatkowo zapisuja.
Naszym obowiazkiem jest tylko zrozumienie,tego co tam pisze. Zakodowanie.

skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Sie 21, 2007 11:28 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

[quote="wladek"]
skemup napisał:

Mysle ze szachisci sa w bledzie ( prawie wszyscy) i traktuja program jak partnera szachowego.( konkurenta)
Program traktujmy jak :ksiazke szachowa ,Instruktora Szachowego,Trenera szachowego. Po to mamy ,Trenerow i literature szachowa ,aby poznac szybciej i dokladniej mechanizmy w szachach. Wielkim bledem jest to, ze pokazywane warianty przez programy nie zapisujemy na Diagramach szachowych i tym samym nie utrwalamy w swojej pamieci. programy szybko podaja rozwiazania zadan szachowych i dodatkowo zapisuja.
Naszym obowiazkiem jest tylko zrozumienie,tego co tam pisze. Zakodowanie.

Lepsze jest wytatuowanie Smile
Powrót do góry

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 21, 2007 11:32 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To władek wyglądałby już jak Scofield Laughing

skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Sie 21, 2007 11:35 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
To władek wyglądałby już jak Scofield Laughing

Prison Break? Wink
Powrót do góry

zwariowany_mszak
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Sie 21, 2007 5:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski napisał:

Shocked Do swoich Exclamation Exclamation Exclamation analiz radzę, chociaż nie nalegam, zrobisz jak zechcesz, ale radzę używać własnego mózgu, bez względu na siłę tego CPU i jego ranking tylko ta wersja procesora gwarantuje postęp. Rację ma tpp pisząc, że nie powinno być dla Ciebie różnicy czy krzem liczy na 2600 czy 3000 Elo, raczej go nie zrozumiesz, może z wyjątkiem taktyki.

aha, rozumiem że liczydło zaleciłbyś mi w razie potrzeby wykonywania zadań matematycznych? Very Happy zanimbym skumał kalkulator, toby mi się zwoje poprzepalały...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 2 z 2