Poza tym Chessmaster jest bardzo słabym programem, jego ranking ledwo wycenia się na jakieś 2600 elo
Czy jest dla ciebie znacząca różnica czy grasz z zawodnikiem mającym siłę gry 2500 czy 2400? A może odczuwasz różnicę między 2600 a 3000?
Wyścig szczurów!
Jeśli chodzi o grę z człowiekiem, to pewnie że i nie ma różnicy.
W grze z krzemowym rywalem - jest ogromna. O ile ranking programów to już czysta matematyka, o tyle ranking ludzki nigdy nie "gra", bo człowiek przejawia czysto ludzkie słabości, maszyna nigdy :/ Taka jest prawda.
A różnicy między 2600 a 3000 pewnie nigdy nie będzie mi dane odczuć, jako że takiego poziomu gry nigdy nie osiągnę. Co nie zmienia faktu, że chętniej bym używał do swoich analiz programu z 3000 aniżeli 2600
A różnicy między 2600 a 3000 pewnie nigdy nie będzie mi dane odczuć, jako że takiego poziomu gry nigdy nie osiągnę. Co nie zmienia faktu, że chętniej bym używał do swoich analiz programu z 3000 aniżeli 2600
Do swoich analiz radzę, chociaż nie nalegam, zrobisz jak zechcesz, ale radzę używać własnego mózgu, bez względu na siłę tego CPU i jego ranking tylko ta wersja procesora gwarantuje postęp. Rację ma tpp pisząc, że nie powinno być dla Ciebie różnicy czy krzem liczy na 2600 czy 3000 Elo, raczej go nie zrozumiesz, może z wyjątkiem taktyki. _________________ Ja Ciebie też
Mysle ze Mszak juz duzo rozumie z szachow,i ma ambicje poznac jeszcze wiecej programow co maja 3000 ranking. Zawsze trzeba korzystac z najlepszego sprzetu,ktory jest do dyspozycji czlowieka.
Tylko doglebna analiza danego programu i korzystania z niego ,jest droga do postepu...w szachach rowniez. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Rozumiem wladziu, że mszak ma Twoim zdaniem dogłębnie poznać algorytmy szachowe liczące do i powyżej 3000Elo, ma pojąć ich styl liczenia itd. Tylko po co nie łatwiej, szybciej i skuteczniej chipa sobie wszyć/zaszyć _________________ Ja Ciebie też
Rozumiem wladziu, że mszak ma Twoim zdaniem dogłębnie poznać algorytmy szachowe liczące do i powyżej 3000Elo, ma pojąć ich styl liczenia itd. Tylko po co nie łatwiej, szybciej i skuteczniej chipa sobie wszyć/zaszyć
Problemy techniczne programow sa dla mnie nie wazne.
Wazne jest, na ile sa przydatne dla szachow.
Dla mnie jest przyjemnosc,jesli Rybka jest wstanie pokazac manewr ,mata w 10 posunieciach.
Dla mnie jest obowiazkiem,zrozumiec ten manewr i jeszcze go doklannie umiejscownic na 6 diagramach.
Dlatego na szesciu diagramach ,by nastepnie przekazac go wielotysiecznej publicznosci Szachowej i w miare moich talentow jeszcze z komentowac.
Wszystko po to ,by inni rowniez mieli przyjemnosc poznac ,niecodzienne manewry figurek szachowych na desce. Szachy maja tyle fantastycznych zagadek i wielka by byla szkoda ,gdyby nie pozwolano ludziom je ogladac. Porownac mozna do obrazow ,ktore sa w Muzeach , Galeriach i tylko nieliczni sa wstanie je ogladac... _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Ja myslę że powinna być dowolność czy ktoś chce czy nie chce analizować programem, niech sam porówna co lepsze czy fajniejsze. Osobiście nie używam komputera do analiz bo szkoda mi czasu, to czego sam nie zobaczę w swojej wyobraźni, czego sam mój mózg nie wyprodukuje nie przyda mi się w następnych potyczkach. W trakcie partii będę musiał polegać na swoim mózgu a nie komputerze więc trzeba ćwiczyć tego muskuła
Raz zauważyłem posunięcie wygrywajace(w wyobraźni) po miesiacu od gry (na kurniku), gdybym używał kompa nie wpadłbym na to i sie może nie rozwinął o te trzy neurony...
Ja myslę że powinna być dowolność czy ktoś chce czy nie chce analizować programem, niech sam porówna co lepsze czy fajniejsze. Osobiście nie używam komputera do analiz bo szkoda mi czasu, to czego sam nie zobaczę w swojej wyobraźni, czego sam mój mózg nie wyprodukuje nie przyda mi się w następnych potyczkach. W trakcie partii będę musiał polegać na swoim mózgu a nie komputerze więc trzeba ćwiczyć tego muskuła
Raz zauważyłem posunięcie wygrywajace(w wyobraźni) po miesiacu od gry (na kurniku), gdybym używał kompa nie wpadłbym na to i sie może nie rozwinął o te trzy neurony...
Mysle ze szachisci sa w bledzie ( prawie wszyscy) i traktuja program jak partnera szachowego.( konkurenta)
Program traktujmy jak :ksiazke szachowa ,Instruktora Szachowego,Trenera szachowego. Po to mamy ,Trenerow i literature szachowa ,aby poznac szybciej i dokladniej mechanizmy w szachach. Wielkim bledem jest to, ze pokazywane warianty przez programy nie zapisujemy na Diagramach szachowych i tym samym nie utrwalamy w swojej pamieci. programy szybko podaja rozwiazania zadan szachowych i dodatkowo zapisuja.
Naszym obowiazkiem jest tylko zrozumienie,tego co tam pisze. Zakodowanie. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Mysle ze szachisci sa w bledzie ( prawie wszyscy) i traktuja program jak partnera szachowego.( konkurenta)
Program traktujmy jak :ksiazke szachowa ,Instruktora Szachowego,Trenera szachowego. Po to mamy ,Trenerow i literature szachowa ,aby poznac szybciej i dokladniej mechanizmy w szachach. Wielkim bledem jest to, ze pokazywane warianty przez programy nie zapisujemy na Diagramach szachowych i tym samym nie utrwalamy w swojej pamieci. programy szybko podaja rozwiazania zadan szachowych i dodatkowo zapisuja.
Naszym obowiazkiem jest tylko zrozumienie,tego co tam pisze. Zakodowanie.
Do swoich analiz radzę, chociaż nie nalegam, zrobisz jak zechcesz, ale radzę używać własnego mózgu, bez względu na siłę tego CPU i jego ranking tylko ta wersja procesora gwarantuje postęp. Rację ma tpp pisząc, że nie powinno być dla Ciebie różnicy czy krzem liczy na 2600 czy 3000 Elo, raczej go nie zrozumiesz, może z wyjątkiem taktyki.
aha, rozumiem że liczydło zaleciłbyś mi w razie potrzeby wykonywania zadań matematycznych? zanimbym skumał kalkulator, toby mi się zwoje poprzepalały...