Czy znajomość języka rosyjskiego pomaga Ci w szachach?
Nie znam i nie zamierzam znać.
46%
[ 6 ]
Znam i czytam/studiuję literaturę w oryginale.
38%
[ 5 ]
Nie znam, ale zamierzam poznać, by czytać/studiować literaturę w oryginale.
15%
[ 2 ]
Wszystkich Głosów : 13
Autor
Wiadomość
Janczewski Hetman
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 7:08 pm Temat postu: Rosyjskojęzyczne strony szachowe.
Jak w temacie, używam opcji "szukaj" i nijak mnie nie chce pomóc, zna ktoś?, poleca jakieś?
Ja znam dwie:
http://www.64.ru/ http://www.ruschess.com/indexrus.php
ale czy są dobre?, godne polecenia?, a może są lepsze?
Jak jesteście w posiadaniu wiedzy (tak teraz mawiają elity, które występują w skrzynce z fekaliami, błędnie zwanej telewizorem) to proszę podzielcie się
Nie chodzi mi o serwery do gry, tylko o zwykłe strony o szachach, tyle, że po rosyjsku.
To znaczy uczyłem się w szkole osiem lat i czasem coś sobie przeczytam — na książki szachowe na pewno by starczyło — ale po angielsku tyle się teraz wydaje...
Cytat:
Jak jesteście w posiadaniu wiedzy (tak teraz mawiają elity, które występują w skrzynce z fekaliami, błędnie zwanej telewizorem)
W chwili obecnej nie jestem w posiadaniu wiedzy odnośnie do faktu istnienia lub nieistnienia takich stron, ale kiedy sytuacja ulegnie zmianie, to znaczy wejdę w posiadanie takiej wiedzy (ale na pewno nie nastąpi to w dniu dzisiejszym ani jutrzejszym), dam znać. Wtedy w toku szerokiej dyskusji wszechstronnie ocenimy w konstruktywnym duchu różne aspekty jakościowe poszczególnych propozycji.*
* Tylko nie naśladować! _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.
Taka opcja raczej byłaby w oczywistej opozycji do tytułu ankiety, jeśli znasz, ale nie czytasz, to jakże nieużywana znajomość może Ci w czymkolwiek pomóc, nie wspominając tytułowych szachów
@keino - dzięki, już przeglądam, i już zauważyłem, że e3-e5 preferuje IE w Firefoxie nie zadziałało mi JAVA'owe przeglądanie partii, a w IE jak najbardziej jak mi się nasuną pytanka, nie omieszkam zapytać na PW, dzięki
Taka opcja raczej byłaby w oczywistej opozycji do tytułu ankiety, jeśli znasz, ale nie czytasz, to jakże nieużywana znajomość może Ci w czymkolwiek pomóc, nie wspominając tytułowych szachów
Eeee... to punkty pierwszy i trzeci nie są w opozycji? _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.
tpp pewnie Cię zarzuci linkami, bo nie od dziś wiadomo, że rosyjskim włada równie biegle jak władek polskim. Nie raz przecież po kielichu i na forum po rosyjsku zagajał... Byku też z takich stron się chyba szkoli, trochę linków na gg mi kiedyś podesłał.
EDIT: Przepraszam pomyliło mi się - linki od byka były z Rosjankami a nie o szachach. _________________ pay attention or pay the price
Ostatnio zmieniony przez brainw0rker dnia Nie Sie 19, 2007 8:12 pm, w całości zmieniany 1 raz
Byku też z takich stron się chyba szkoli, trochę linków na gg mi kiedyś podesłał.
EDIT: Przepraszam pomyliło mi się - linki od byka były z Rosjankami a nie o szachach.
Te Rosjanki dobrze warianty liczyły i po debiucie (grze wstępnej) silną pozycje miały. Ich atutem jest wspaniała intuicja - od razu wyczuwają co zamierza przeciwnik. Słabością - wysokie koszta lekcji.
Byku też z takich stron się chyba szkoli, trochę linków na gg mi kiedyś podesłał.
EDIT: Przepraszam pomyliło mi się - linki od byka były z Rosjankami a nie o szachach.
Te Rosjanki dobrze warianty liczyły i po debiucie (grze wstępnej) silną pozycje miały. Ich atutem jest wspaniała intuicja - od razu wyczuwają co zamierza przeciwnik. Słabością - wysokie koszta lekcji.