| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Czy znajomość języka rosyjskiego pomaga Ci w szachach? |
| Nie znam i nie zamierzam znać. |
|
46% |
[ 6 ] |
| Znam i czytam/studiuję literaturę w oryginale. |
|
38% |
[ 5 ] |
| Nie znam, ale zamierzam poznać, by czytać/studiować literaturę w oryginale. |
|
15% |
[ 2 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 13 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 7:08 pm Temat postu: Rosyjskojęzyczne strony szachowe. |
|
|
|
Jak w temacie, używam opcji "szukaj" i nijak mnie nie chce pomóc, zna ktoś?, poleca jakieś?
Ja znam dwie:
http://www.64.ru/
http://www.ruschess.com/indexrus.php
ale czy są dobre?, godne polecenia?, a może są lepsze?
Jak jesteście w posiadaniu wiedzy  (tak teraz mawiają elity, które występują w skrzynce z fekaliami, błędnie zwanej telewizorem) to proszę podzielcie się
Nie chodzi mi o serwery do gry, tylko o zwykłe strony o szachach, tyle, że po rosyjsku.
Przy okazji mała ankietka. |
|
| Powrót do góry |
|
keino Pion

|
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 7:17 pm Temat postu: |
|
|
|
Mogę ci polecić dwie naprawdę profesjonalne z dużą ilością artykułów i mnóstwem partii komentowanych.Kopalnia wiedzy.
http://www.e3e5.com/
http://www.chesspro.ru/
PS: w razie problemów z nawigacją pisz na pw(niektóre rzeczy są troszkę schowane). |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 7:43 pm Temat postu: |
|
|
|
| wojtzuch napisał: | A gdzie jest "Znam, ale nie czytam"?  |
Taka opcja raczej byłaby w oczywistej opozycji do tytułu ankiety, jeśli znasz, ale nie czytasz, to jakże nieużywana znajomość może Ci w czymkolwiek pomóc, nie wspominając tytułowych szachów
@keino - dzięki, już przeglądam, i już zauważyłem, że e3-e5 preferuje IE w Firefoxie nie zadziałało mi JAVA'owe przeglądanie partii, a w IE jak najbardziej jak mi się nasuną pytanka, nie omieszkam zapytać na PW, dzięki  |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 7:51 pm Temat postu: |
|
|
|
| Janczewski napisał: | | wojtzuch napisał: | A gdzie jest "Znam, ale nie czytam"?  |
Taka opcja raczej byłaby w oczywistej opozycji do tytułu ankiety, jeśli znasz, ale nie czytasz, to jakże nieużywana znajomość może Ci w czymkolwiek pomóc, nie wspominając tytułowych szachów |
Eeee... to punkty pierwszy i trzeci nie są w opozycji?  _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery. |
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 7:53 pm Temat postu: |
|
|
|
| wojtzuch napisał: | | A gdzie jest "Znam, ale nie czytam"? |
Brakuje też opcji "Nie znam, ale czytam"
tpp pewnie Cię zarzuci linkami, bo nie od dziś wiadomo, że rosyjskim włada równie biegle jak władek polskim. Nie raz przecież po kielichu i na forum po rosyjsku zagajał... Byku też z takich stron się chyba szkoli, trochę linków na gg mi kiedyś podesłał.
EDIT: Przepraszam pomyliło mi się - linki od byka były z Rosjankami a nie o szachach. _________________ pay attention or pay the price

Ostatnio zmieniony przez brainw0rker dnia Nie Sie 19, 2007 8:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 7:59 pm Temat postu: |
|
|
|
| Janczewski napisał: | e3-e5 preferuje IE w Firefoxie nie zadziałało mi JAVA'owe przeglądanie partii, a w IE jak najbardziej |
Sam sobie, ale to nie pierwszy i nie raz ostatni zapewne...
Po upgrejdzie Javy zadziałało i w Mozilli czyli Firefox'ie.
Ot i po kłopocie
@brainw0rker - a Rosjanki chociaż rosyjskojęzyczne były  |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 8:34 pm Temat postu: |
|
|
|
| brainw0rker napisał: | | tpp pewnie Cię zarzuci linkami | Również jest ciekawe forum na www.iGame.ru _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Ostatnio zmieniony przez tpp dnia Sro Sie 27, 2008 4:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
byk Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 7:32 am Temat postu: |
|
|
|
| brainw0rker napisał: | Byku też z takich stron się chyba szkoli, trochę linków na gg mi kiedyś podesłał.
EDIT: Przepraszam pomyliło mi się - linki od byka były z Rosjankami a nie o szachach. |
Te Rosjanki dobrze warianty liczyły i po debiucie (grze wstępnej) silną pozycje miały. Ich atutem jest wspaniała intuicja - od razu wyczuwają co zamierza przeciwnik. Słabością - wysokie koszta lekcji.
Pozdrawiam
byku |
|
| Powrót do góry |
|
skemup Pion

|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 4:50 pm Temat postu: |
|
|
|
| byk napisał: | | brainw0rker napisał: | Byku też z takich stron się chyba szkoli, trochę linków na gg mi kiedyś podesłał.
EDIT: Przepraszam pomyliło mi się - linki od byka były z Rosjankami a nie o szachach. |
Te Rosjanki dobrze warianty liczyły i po debiucie (grze wstępnej) silną pozycje miały. Ich atutem jest wspaniała intuicja - od razu wyczuwają co zamierza przeciwnik. Słabością - wysokie koszta lekcji.
Pozdrawiam
byku |
Pewnie ten debiut to o. francuska była  |
|
| Powrót do góry |
|
|