| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Kramnik_fan Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
skemup Pion

|
Wysłany: Nie Sie 12, 2007 11:11 am Temat postu: |
|
|
|
stary jak Cię stać na tyle książek to moze wynajmij jakiegoś trenera:) |
|
| Powrót do góry |
|
Kramnik_fan Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 12, 2007 8:43 pm Temat postu: |
|
|
|
Bibliotekę możesz otworzyć  . |
|
| Powrót do góry |
|
Kramnik_fan Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Wto Sie 14, 2007 9:46 am Temat postu: |
|
|
|
| Kramnik_fan napisał: | | niestety nikt nic nie poradza;/ |
Skoro pytanie kierujesz do zawodowych graczy... Z drugiej strony co to znaczy zawodowych (klubowiczów)? _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery. |
|
| Powrót do góry |
|
byk Hetman

|
Wysłany: Wto Sie 14, 2007 10:02 am Temat postu: Re: Zestaw książek-od czego mam zacząć?? |
|
|
|
| Kramnik_fan napisał: | (...)
Mam prośbę do zawodowych graczy(klubowiczów) jakich zapewne tu nie brakuje,od czego zaczynać??,od jakich pozycji??Od jakigo działu,dzięki za wszytkie propozycje wiem że temat nie łatwy |
Zacznę od tego, że nie jestem zawodowym graczem , mam II kategorie i moje spostrzeżenia mogą być nie do końca wiarygodne.
Zatem:
- uważam, że gracz tej kategorii powinien już dysponować solidnym przygotowaniem debiutowym. Jak piszesz, masz już okreslony repertuar, teraz trzeba go tylko pogłębiać i ewentualnie poszerzać (żeby przeciwnik nie mógł się na Ciebie za łatwo przygotować). Wybór debiutowy to oczywiście Twoja sprawa - tutaj nie ma co dyskutować. Teraz pozostaje dobór pozycji książkowych i ważne są zarówno fachowość ksiązki jak również łatwość i przyjemność jej czytania (ilość diagramów, komentarze słowne, opisy strategii w danym debiucie, etc.). Ze swojej strony polecałbym książki z serii Starting Out (widze, że masz pozycje Sicilian Closed z tej serii), własnie z uwagi na dużą łatwość czytania i przyswajania zawartej w nich wiedzy.
- gracz aspirujący do I kategorii powinien znać podstawowe zasady gry w końcówce (aktywność króla, aktywność figur, struktury pionowe, etc.). Nie znam książek, których tytuły przytaczasz, a ze swojej strony polecałbym książki o końcówkach Gawlikowskiego, któe są prawdziwa biblią w tym segmencie wiedzy szachowej (są przy tym bardzo obszerne, a pozycje wnikliwie analizowane). Dodam, że mimo ponad 50 lat na karku książki te przetrwały próbę czasu i wciąż są znakomitym źródłem wiedzy szachowej.
To tyle moich uwag . Powodzenia.
Pozdrawiam
byku |
|
| Powrót do góry |
|
|