Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kurnikowa netykieta
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Lip 17, 2007 10:57 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Zawsze można przełączyć okno na inne, przecież nie musi być zawsze podgląd na rozmowę

Nie zamykam bo czasami udaje mi się uciąć całkiem miłą pogawędkę z oponentem. Ale faktycznie jak przeciwnik prowokuje co kilka razy spotkałem to można. Ja wtedy po prostu nie odpowiadam.

Cytat:
W tym przypadku, rankingowa czy nie, nie powinno być różnicy

Ja myślę że jest co innego zgrać komuś na nerwach a co innego uderzyć po rankingu. Poza tym żeby się nie wyspać do pracy musze mieć ważny powód - nie samopoczucie przeciwnika ale jego rank. Dlatego roszczę sobie prawo do odmawiania rew. w nierank i na odwrót nie wymagam tego od przeciwników

Cytat:
Dałeś mu czego chciał a chciał twojego rankingu.

Gdyby takie sytuacje dotykały mnie częściej to inaczej pewnie bym reagował. Ale szczerze mówiąc nie wiedziałem czy zgrywa głupa czy naprawdę nim jest tak więc zrobiłem co zrobiłem i nie żałuję.
Przepraszam jezeli kogos uraził ton mojej wypowiedzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 17, 2007 12:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

skemup napisał:
Ja myślę że jest co innego zgrać komuś na nerwach a co innego uderzyć po rankingu. Poza tym żeby się nie wyspać do pracy musze mieć ważny powód - nie samopoczucie przeciwnika ale jego rank. Dlatego roszczę sobie prawo do odmawiania rew. w nierank i na odwrót nie wymagam tego od przeciwników
Czyli grasz nie da szachów i przyjemności z gry, lecz dla rankingi i przyjemności w wysokości jego. Oczekuj tego od innych, a tak było w tym przypadku. Nie gra jest zwycięstwem, lecz rankingowy wzrost dzięki grze i nie tylko (a wszystkie drogi prowadzą do Rzymu).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Lip 17, 2007 12:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Czyli grasz nie da szachów i przyjemności z gry, lecz dla rankingi i przyjemności w wysokości jego. Oczekuj tego od innych, a tak było w tym przypadku. Nie gra jest zwycięstwem, lecz rankingowy wzrost dzięki grze i nie tylko (a wszystkie drogi prowadzą do Rzymu).

Powiedzmy że gra rankingowa jest dla przyjemności i rankingu. Wink
w zwiazku z tym jest "poważniejsza" od gry nierankingowej ergo trzeba "poważniej" do nie j podejść. Poza tym najlepsi szachisci grają dla rankingu Wink Nie znaczy to of cors że do nich sie zaliczam, btw mój nick na kurniku to skemup
Powrót do góry

przemyslaw_pl
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Lip 17, 2007 1:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

skemup napisał:
Co do rewanżu uważam że jest obowiązkowy na prośbę jednego gracza ale w grach rankingowych

Ja często odmawiam rewanżu, gdy przyjdzie typ o wyższym rankingu, tylko po to aby nabić sobie punkty, a nawet się nie przywita.. gdy przegra partię z teoretycznie słabszym zazwyczaj koleś chce rewanż, lecz takim chamom bez kultury najczęściej odmawiam..

Dla mnie ranking nie jest najważniejszy, mam ranking dosyć niski, lecz przez to, iż gram z osobami najczęściej sporo lepszymi.. uważam, że granie z słabymi zawodnikami (mimo, że łatwiej jest nabić punkty) na dłuższą metę jest bezowocne, ponieważ nie robimy żadnych postępów, a jeśli nie robimy postępów to cofamy się w rozwoju szachowym..
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 17, 2007 10:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A ja mam takie oto proste pytanie, które kieruję głównie do szachistów grających mniej więcej na poziomie kurnikowego 1500-1600 - czy jest wśród forumowiczów ktoś kto gra partie dłuższe niż 5 minut i nie został oskarżony o grę kompem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

przemyslaw_pl
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Lip 17, 2007 10:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hmm.. ale chyba jak się gra kompem na kurniku to łatwo poznać, bo jak się zmienia aktywne okna (np. z przeglądarki w oknie której rozgrywamy partię na okno programu) to nick takiej osoby siwieje..

Albo się nie orientuje.. może są jakieś nowsze sposoby..

PS. Heh, przy moim ranku na kurze długo mnie nikt nie oskarży o oszustwa Very Happy
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 17, 2007 10:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
A ja mam takie oto proste pytanie, które kieruję głównie do szachistów grających mniej więcej na poziomie kurnikowego 1500-1600 - czy jest wśród forumowiczów ktoś kto gra partie dłuższe niż 5 minut i nie został oskarżony o grę kompem?

Z pół tysiąca partii na Playchess.com i FICS-ie wyłącznie w tempie około 30'+30"/60' i jeszcze mi się to nie zdarzyło. Mój maksymalny ranking na tych serwerach to ok. 1750 i 1670.

Na Kurniku zagrałem raz czy drugi 10' albo 15' w ramach testów, więc nie mam porównania.

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 17, 2007 10:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
acidity napisał:

Z pół tysiąca partii na Playchess.com i FICS-ie wyłącznie w tempie około 30'+30"/60' i jeszcze mi się to nie zdarzyło. Mój maksymalny ranking na tych serwerach to ok. 1750 i 1670.

Na Kurniku zagrałem raz czy drugi 10' albo 15' w ramach testów, więc nie mam porównania.
Moje pytanie dotyczy głównie kurnika.

Ostatnio zmieniony przez acidity dnia Sro Lip 18, 2007 10:13 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 17, 2007 11:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
Moje pytanie dotyczy tylko i głównie kurnika.

Zrozumiałem, że skoro piszesz:

Cytat:
na poziomie kurnikowego 1500-1600

masz na myśli wszystkie serwery.

skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Lip 18, 2007 6:46 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przypuszczam że grałem ponad dwdzieścia partii z przeciwnikami o takim ranku głównie towarzyskich i nie zauważyłem żeby używali kompa. Swoją drogą trzeba mieć nieźle namieszane w głowie żeby marnować swój czas na granie kompem w partii 30 min. (a ja takie gram).

Co do mozliwośći niezauważonego oszukiwania jest ich wiele, wystarczy laptop z programem albo komórka ale to musi być strasznie nudne tak oszukiwać...

Ja mam rank 1400-1500 i jeszcze na szczęście nikt mnie oskarżał, gram obecnie 30 min. +5. [/quote]
Powrót do góry

PatPac the master
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Lip 18, 2007 12:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mój rank kurnikowy waha się między 1600 a 1700 jednak ostatnio są to z reguły partie 3-5 min, do niedawna grałem w tempach 7 i 10 nierzadko z dodatkami i niestety takie oskarżenia pojawiały się bardzo często:/
Powrót do góry

przemyslaw_pl
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Lip 18, 2007 1:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Takie oskarżenia są dosyć żałosne, ale chyba takie sceny zdarzają się we wszystkich dyscyplinach/grach... nie tylko szachach i kierowane są do wszystkich co odnoszą jakieś sukcesy

Jeżeli ktoś nie potrafi przegrywać, ma przerośnięte ambicje i mniemanie o sobie to wyżywa się po przegraniu partii wyzywając przeciwników..
Heh, może im wtedy ulży Laughing

Nie ma sensu przejmować się takimi ***

PS. Jak wy dajecie rade grać trzyminutówki? Cool a niektórzy mówią, że to jeszcze za dużo Rolling Eyes
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 19, 2007 8:20 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja gram na kurniku 10-15 minutówki. Jak grałem na ranking koło 1650 to mnie posądzali Smile A teraz jak mam 1400 to się śmieją, że ładnie sobie nabiłem Very Happy. Raz na wozie raz pod wozem:)

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lip 27, 2007 8:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja gram zazwyczaj na 10-15 minut, mój ranking wynosi obecnie 1751(ale ostatnio na kurze grałem chyba z miesiąc temu) i raz zostałem oskarżony o grę kompem ale to dlatego, że gadałem na GG i migałem. Wogóle nie rozumiem jak ktoś może oskarżać o grę kompem zawodnika z rankingiem podobnym do mojego jeśli rzeczywiście gra uczciwie, przecież w partiach takich zawodników jest mnóstwo błędów.
Swoją drogą ciekawe, czy kiedyś zrobię pomarańczę Wink . Zawsze jak jestem blisko to albo trafiam na kompiarza albo przytrafia mi się jakaś fatalna partia lub też wciągną mnie trzyminutówki w których gram na poziomie ok. 1500 Rolling Eyes .
Powrót do góry

Czapajewo
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Lip 27, 2007 9:18 pm
Temat postu: odpowiadam
Odpowiedz z cytatem

Osobiście gram na 10 - 15 minut i wacham się w przedziale 1500 - 1700. Na 3 minuty też podobnie gram myśle ale staram się grać żadko 3. Co zauważyłem ze jak sie ma powiedzmy 1550 to kompiarze z zadka raczej atakują. Ale jak się przekroczy te powiedzmy 1700 to zaraz jakiś przyjdzie i zabawę popsuje. Osobiście nie byłem posądzony o to że gra kompem no chba ze totalny amator. Kilka razy sam posądzałem i się tego nie wstydze - jak mi typ miga co ruch regularnie gra jak komp (brak odruchowych ludzikich ruchów), prosze choć kilka razy zeby nie migał zeby moje podejrzenia odsunąć - nic zero efektu - to co mam myśleć że to uczciwy gość - i wiem ze typ potrafi grać tylko widac se trenuje aktualnie nieznaną mu pozycje tz uczy się. O sobie ma oczywiście ze ma 1 kat. Ostatnio jak widze powiedzmy 5 ruchów migaczowskich po kilku upomnieniach (zeby przestal migać choć na moment) i jeżeli bez efektu mówię mu spadaj i se ide gdzie indziej.
A i jeszcze do początkowego wątku. Raz dla typa na priwe napisałem żeby sie kultury troche nauczył bo typ wygrał ze mną po czym nic nie mówiąc wyprosil (przez caly mecz nie bylo międzu nami żadnej konwersacji (przypuszczam ze wpieniło go to że grałem do samego konca ewidentnie na czas - partia 3 minutowa). Odpisał mi żebym to ja się kulkury uczył. Więc nie poruszałem już dalszej kwestii. A moze byl to któryś z was!!!
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 2 z 2