1. Nf3 d5 2. d4 Nf6 3. c4 c6 4. g3 {
To nie jest chyba najlepszy ruch.} dxc4 5. a4 Bf5 6. Ne5 Be4 {
Zbyt optymistyczne. Ale jak mowilem, chcialem walczyc.} 7. f3 Bxb1 8. Rxb1 e6
9. Nxc4 Bb4+ 10. Kf2 Qd5 {
Liczylem tutaj interesujace rzeczy i myslalem, ze jest to fantastyczny ruch ...
} 11. Qd3 (11. e4 Qd8 12. Qb3 Qe7) 11... Qd8 12. Bg5 Ng4+ $1 13. fxg4 Qxg5 14.
h3 Qf6+ 15. Kg2 O-O 16. e3 c5 17. Be2 Nc6 18. Bf3 Rac8 19. Nd6 Rc7 20. Rhf1 Qe7
21. dxc5 Ne5 22. Qe4 Nxf3 $4 23. Qxf3 (23. Qxb4 Ne5 24. Qd4) 23... Bxc5 24. Ne4
Bb4 25. h4 Rfc8 26. h5 Rc2+ 27. Kh3 h6 28. Rfd1 b6 29. Rd3 Rc1 30. Rxc1 Rxc1
31. Nc3 Bxc3 32. bxc3 Qe8 33. Qb7 f5 {A tutaj sprawa jest akurat prosta. Ja
mialem 15 min na zegarze (z tego 4 wykorzystalem na namysl nad ruchem) a
przeciwnik 3. Wiedzialem, ze nie bedzie wstanie czegokolwiek policzyc.} 34. Rd7
fxg4+ 35. Kxg4 Qf8 36. e4 $4 Rxc3 37. Re7 $4 Qf3+ 38. Kh3 Qxg3# 0-1
W tym momencie mialem 4 z 5 punktow. A cel na turniej byl co najmniej 5. W 4 powinienem spokojnie zrobic 1, wiec walcze o wiecej.
I ta wlasnie partia dala mi III kat. (jeszcze bez ilosci partii rozegranych).
Generalnie jestem zadowoliny, ponieważ wydźwignąłem się w dużych opałów. 5z9 jest wynikiem dobrym acz nie rewelacyjnym 4,5 - byłbym zawiedziony, 5,5 byłbym zadowoliny. Ale III.kat uczynila ten turniej udanym. 7 pozycja też jest w porządku.
Poniedziałek-piątek nie było nawet herbaty na miejscu, trzeba bylo latac 3 min. do sklepu. Dopiero na ostatnie dwa dni (4 rundy) były i flaczki i kiełbaska z frytkami i kawka i pączek.
I pomyślałem, że czarnymi chcę znaleźć coś agresywniejszego od CK, bo lepiej się czuję jednak. A poza tym Marcinos klepie mnie białymi jak chce w CK, więc sam się do tego przyczynił.
1. d4 d6 2. c4 b6 3. e4 e6 4. Nf3 h6 5. Bd3 a6 6. O-O Nd7
7. Nc3 c5 8. e5 {arcymistrzowski ruch !! wykonalem ten ruch
po krotkim zastanowieniu ... } cxd4 {wlasnie tej odpowiedzi
oczekiwalem, nie widzialem jeszcze w tej pozycji
konkretnych korzysci materialnych ale wiedzialem ze pozycja
czarnych jest duzo gorsza, krol w centrum, nie rozwiniete
figury itd} 9. Be4 {nastepny arcymistrzowski !! ruch
konczacy partie, jest to jedyny wygrywajacy ruch, ktorego
szczerze powiedziwaszy jeszcze nie widzalem wykonujac ruch
8.e5,} d5 10. cxd5 dxc3 11. dxe6 cxb2 12. Bxb2 {po 12.exf7+
jest mat 12. ... Ke7 13.Hd5+ Kd7 14.Hd6+ Ke8 15. Gg6#,
myslalem w czasie partii nad tym ruchem ale nie widzialem
odpowiedzi 14.Hd6+ :/} Ra7 13. exf7+ {znowu bardzo dobry
ruch, przeciwik przypuszczal ze zbije skoczka na D7} Kxf7
14. e6+ {tak samo jak wyzej, mogl byc mat po 14.Hd6+} Kxe6
15. Qd5+ Ke7 16. Ba3+ {o wiele szybciej rozstrzygalo partie
16. Gg6 !!} Nc5 17. Bxc5+ bxc5 18. Qxc5+ Ke8 19. Qxa7 Bd6
20. Qxg7 {mat w 2 ruchach po 20.Gg6+ ale jakos w czasie
partii nie widzialem mozliwosci gry goncem na pole g6 :/}
Qf6 21. Bg6+ Kd8 22. Qxf6+ Nxf6 23. Rfd1 Kd7 24. Ne5+ Ke6
25. Nf7 1-0
bardzo interesująca partia, z moim komentarzem w oparciu o analize komputerową
(...) 8. e5 {arcymistrzowski ruch !! wykonalem ten ruch
po krotkim zastanowieniu ... } (...)
(...)9. Be4 {nastepny arcymistrzowski !! ruch
konczacy partie, jest to jedyny wygrywajacy ruch, ktorego
szczerze powiedziwaszy jeszcze nie widzalem wykonujac ruch
8.e5,}(...)
Prawdziwie arcymistrzowski ruch wykonany przez Ciebie to z pewnością 1.d4, założę się, że przeciwnik nie spodziewał się tego wspaniałego, wygrywającego posunięcia. Arcymistrzowskim ruchem 2.c4 dobiłeś tylko nieszczęśnika nie pozwalając mu ochłonąć, powodując tym samym jego późniejsze kłopoty.
No i dawaj więcej diagramów
Prawdziwie arcymistrzowski ruch wykonany przez Ciebie to z pewnością 1.d4, założę się, że przeciwnik nie spodziewał się tego wspaniałego, wygrywającego posunięcia. Arcymistrzowskim ruchem 2.c4 dobiłeś tylko nieszczęśnika nie pozwalając mu ochłonąć, powodując tym samym jego późniejsze kłopoty.
Może wg Ciebie jest inaczej ale jak dla mnie te 2 ruchy są godne nazwania ich arcymistrzowskimi ponieważ rozstrzygają partię już w 9 – tym posunięciu !! I nie są przy tym banalne i oczywiste.
bigran napisał:
No i dawaj więcej diagramów
Nie ma to sensu skoro podałem cały zapis w formacie .pgn, którym można odtworzyć całą partię ruch po ruchu
Ale nie widać tych arcymistrzowskich posunięć bez wgrania programu i dojścia do pozycji z jego wykonaniem (lub przelecenia w głowie zapisu i stworzenie sobie w mózgu diagramu). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
Może wg Ciebie jest inaczej ale jak dla mnie te 2 ruchy są godne nazwania ich arcymistrzowskimi ponieważ rozstrzygają partię już w 9 – tym posunięciu !!
Naprawdę specyficznie rozumiesz słowo "arcymistrzowski". Mat w trzecim posunięciu też jest możliwy — jak go nazwiesz? Arcymistrzowski chyba dla każdego prócz Ciebie znaczy tyle, co trudny do zauważenia przez arcymistrza (często także przez silniki szachowe) mimo długiego namysłu, a przy tym wyraźnie lepszy od pozostałych. Nie jest to ani proste wykorzystanie podstawki, ani jeden z wielu dobrych ruchów, ani najlepsze, ale po prostu logiczne i bezpieczne posunięcie przy dużej przewadze. A co tu mamy? Oto analiza najnowszej Rybki po około godzinie (Core 2 Duo, liczba pokazywanych wariantów równa 16):
Pomijając to, które posunięcie było najlepsze, właściwie można było rzucać kostką. Oczywiście zakładając, że program wie, co robi, ale jak sam pisałeś, oceniasz się na podstawie analizy silnika. Kto wie, może faktycznie było to posunięcie, którego komputer nie był w stanie docenić, ale nie mów nam, że wiesz dlaczego
Cytat:
I nie są przy tym banalne i oczywiste.
Jesteś pewien? Be4 ani nie jest jedyny, ani wygrywający (w powszechnym rozumieniu), ani trudny do zauważenia, bo to podstawowy schemat w szachach: centralizacja lekkiej figury na bezpiecznym polu (skoczek i tak jest bezpieczny, bo białe grożą wieży). Czyli chyba najlepsze, co można osiągnąć w partii szachowej po macie, zdobyciu przewagi materialnej i pewnego przechodniaka, choć wygranej oczywiście nie gwarantuje.
Jak zatem określisz coś takiego (przykład autentyczny)?
(posunięcie białych)
Kod:
1k6/1p6/5b2/p6P/2B1P3/1PPK4/8/8 w - - 0 1
Tu arcymistrzowskim, wygrywającym posunięciem jest Ga6; nawet czołowe silniki na mocnym sprzęcie potrzebują bardzo dużo czasu, aby je zobaczyć. Aha, początkowa ocena (prawie +2,0), jak się okazuje, jest błędna, bo w ten sposób komputer podobno nie jest w stanie tego wygrać (sam tego nie sprawdzałem).
bigran napisał:
Nie ma to sensu skoro podałem cały zapis w formacie .pgn, którym można odtworzyć całą partię ruch po ruchu
To był żart, nawiązanie do teorii Władka z Chicago. _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.
To był żart, nawiązanie do teorii Władka z Chicago.
Akurat tutaj to nie był żart, bo zgadzam się z wladkiem (oops ). By kogokolwiek na serio zainteresować swoimi arcymistrzowskimi ruchami nie wystarczy rzucić oschle:
zxczxc napisał:
Nie ma to sensu skoro podałem cały zapis w formacie .pgn, którym można odtworzyć całą partię ruch po ruchu.
Traci się wtedy publikę (zakładając, że jest jakaś publiczność śledząca postępy zxczxc ), która akurat nie ma ochoty "odtwarzać" całej partii ruch po ruchu, a tylko przyjrzeć się konkretnej pozie w wolnej chwili.
Czyż nie tak?