Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Partia Hiszpańska
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 1:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Ale nie można też grać tylko hiszpańskiej lub sycylijskiej, czy włoskiej, a jak przeglądam partie z turniejów juniorskich, to poza tymi debiutami rzadko można spotkać coś innego.
Owszem, nie można grać tego samego cały czas, ale bogactwo możliwych scenariuszy/planów jest nieporównywalnie większe niż we Francuskiej albo Caro-Kann i przez długi okres czasu co rusz gra się coś nowego.
lk85 napisał:
Co z tego, że ktoś gra dobrze debiuty otwarte, jak np. w takim caro-cann wogóle nie wie o co chodzi. Z tego co widzę, młodzi szachiści uczą się teraz tylko odpowiedzi 1....c5, 1....e5 na 1.e4, reszty uczą się "po łebkach" i potem są tego takie efekty, że w turniejach B, gdzie większość to juniorzy, wystarczy zagrać czarnymi skandynawską i już przewaga murowana. Francuzkiiej też za dobrze nie znają, najczęściej na 1....e6 grają 2.e5, bo nie mają lepszego pomysłu i w tym wariancie czsto wpadają w kłopoty. Caro-cann nie grałem(ale chyba się podszkolę w tym otwarciu), ale w tym debiucie to zapewne juniorzy wogóle sobie nie radzą.
Ogólnie rzecz biorąc jeśli gra się białymi 1.e4, to trzeba mieć jako tako opanowane WSZYSTKIE odpowiedzi czarnych.
Juniorzy nie radzą sobie nie dlatego, że nie uczą się tych debiutów, tylko dlatego, że nie wykształciła się u nich jeszcze wyobraźnia przestrzenna. Partia szachów zbudowana jest z wielu modułów(elementów) które trzeba sensownie połączyć w jedną całość. Dopóki to nie nastąpi, to nie potrafią zebrać do kupy planów, strategii itp. mimo iż z osobna będą sobie z tymi elementami radziły (np. w formie zadań).
Trzeba tu też jasno powiedzieć, że ogromna ilość juniorów wcale nie uczy się debiutów, nawet tych co grywa, bo uczą się gry środkowej i końcówek.

Granie debiutów otwartych ma to do siebie, ze uczy wszystkich elementów szachowego rzemiosła, począwszy od liczenia wariantów, poprzez kombinacje i strategię, a skończywszy na końcówkach. Natomiast debiuty zamknięte czy półotwarte w znacznym stopniu ograniczają rozwój zmysłu kombinacyjnego(kombinacje występują rzadziej) i mają niewielki wpływ na technikę liczenia wariantów(ważniejsze są ogólne rozważania, a liczone warianty mają mniej skomplikowany charakter).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Kramnik_fan
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 2:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Z tego co widzę, młodzi szachiści uczą się teraz tylko odpowiedzi 1....c5, 1....e5 na 1.e4, reszty uczą się "po łebkach"

Mogę sie mylić ale często grywane też ostatnimi czasy jest na 1 e4 d6 Pirc

Cytat:
Na poziomie amatorskim słabości wywołane ruchem pionka f nie muszą zostać wykorzystane, podobnie jak przewaga materiału.

Zgadzam się ale tylko w połowie,wg mnie dobra gra białych pozwala uniknąć słabości piona f,który poresztą zgodnie z ideą tego debiutu jest poświęcany.faktem jest iż czarne w najlepszym wariancie osiągają minimalną przewagę,jednakże nei prowadzącą do niczego...Drugą sprawą jest o jakich szachach rozmawiamy,na jakim poziomie??Ja mimo wszytko kieruję się obserwacjami wyciaganymi z analizy TOP20 najlepszych szachistów,i uważam iż Gambit Królewski mimo licznych publikacji ogłaszających jego śmierć śmiało może być grany nawet na szczeblu top GM,przykładem tego jest chćby Nigel Short,ael mało osób się na niego decyduje ze względu na grę czarnych pozwalającą im wyrównać... Apropo piona f i nieszablonowych debiutów na szczeblu top arcymistrzów powole sobie wrzucić wczorajszą partiię Shirov-Radjabov (zauważyć warto również potencjalną słabośc piona f tym razem jedank u czarnych...)
[Event "Pivdenny Bank Chess Cup"]
[Site "Odessa"]
[Date "2007.07.04"]
[Round "3"]
[White "Shirov"]
[Black "Radjabov"]
[Result "0-1"]
[ECO "C63"]
[WhiteElo "2735"]
[BlackElo "2746"]
[PlyCount "102"]
[EventDate "2007.07.04"]

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 f5 4. Nc3 fxe4 5. Nxe4 Nf6 6. Qe2 d5 7. Nxf6+ gxf6
8. d4 Bg7 9. dxe5 O-O 10. Bxc6 bxc6 11. e6 Re8 12. O-O Rxe6 13. Be3 Re8 14. Qd3
Bg4 15. Nh4 c5 16. Rfe1 c4 17. Qd2 f5 18. Bg5 Qd7 19. c3 d4 20. h3 Bh5 21. Bh6
Bf6 22. Bg5 Bh8 23. Be7 Bg6 24. Bc5 d3 25. Nf3 Re4 26. Ng5 Rxe1+ 27. Rxe1 Bf6
28. Qf4 Qd5 29. Bd4 Bxd4 30. cxd4 Qd6 31. Qh4 Rf8 32. Nf3 f4 33. Qg4 Qf6 34.
Qd7 Qd6 35. Qb5 Bf7 36. b3 c6 37. Qg5+ Qg6 38. Qxg6+ hxg6 39. bxc4 Bxc4 40. Ne5
Bb5 41. a4 Bxa4 42. Nxd3 Bb5 43. Ne5 Kg7 44. Nd7 Rf7 45. Nc5 a5 46. f3 a4 47.
Kf2 a3 48. Ra1 Ra7 49. Ne6+ Kf6 50. Nxf4 Bc4 51. Ne2 a2 0-1
Sumując czarne zagrały tutaj rzadką obronę Schliemana(ruch pionem f5) i wygrały!! Sumując śmiem twierdzić nawet iż na szczeblu najmocneijszych arcymistrzów można by pokusić sie czasem o zagranie rzadszego debiutu(Schlieman,gambit królewski,Evans)aby zaskoczyć przeciwniki teoretycznie gorszym wariantem,a jednak osiągnąć zadowalającą grę i czasem wygrać jak pokazał Radjabov!

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 2:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przy okazji: jedenaście anglojęzycznych książek wyłącznie o hiszpańskiej wydanych po 2000 roku, w tym trzy w 2007. Wszystkie w sprzedaży.

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 2:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

@Kramnik_fan

To są na prawdę wyjątki. Topalov też zagrał przeciwko Kramnikowi w Rosyjskiej chyba w Linares 4.Sxf7! i był remis. Ale to tylko wyjątki.

Tak f7.

Ostatnio zmieniony przez pooher dnia Czw Lip 05, 2007 6:30 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Kramnik_fan
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 3:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

pooher

Cytat:
To są na prawdę wyjątki
hmm no ale co dokładnie jest wyjątkeim ?? gra Gambitu królewskiego ?albo Schllieman?

Cytat:
Topalov też zagrał przeciwko Kramnikowi w Rosyjskiej chyba w Linares 4.Sxe7! i był remis
hmm sory że sie czepiam ale chyba chodziło ci o 4.Sxf7?!

GITS
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 6:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kramnik_fan napisał:

hmm sory że sie czepiam ale chyba chodziło ci o 4.Sxf7?!

Ten wariant prowadzi do duzej przewagi czarnych...
Powrót do góry

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 11, 2007 10:27 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nieprawda. Jest to typowy gambit, gdzie białe dają materiał za bardzo dobrą grę. Pozycja czarnego króla jest beznadziejna. Partia Topalov-Kramnik mówi wszystko. To nie był blitz tylko zwykła partia turniejowa.
FRITZ mówi 0,38 dla czarnych, czyli NIC.

Ale jesteśmy w temacie PARTIA HISZPAŃSKA ...
Powrót do góry

Kramnik_fan
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Lip 11, 2007 9:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

pooher napisał:
Nieprawda. Jest to typowy gambit, gdzie białe dają materiał za bardzo dobrą grę. Pozycja czarnego króla jest beznadziejna. Partia Topalov-Kramnik mówi wszystko. To nie był blitz tylko zwykła partia turniejowa.
FRITZ mówi 0,38 dla czarnych, czyli NIC.

Ale jesteśmy w temacie PARTIA HISZPAŃSKA ...

wg mnie Kramnik był zaskoczony ofiarą skoczka i nie zdołał tego wykorzystać,bo mniemam że mimo wszytko neiu znał bardzo szczegółowo tego wariantu.Jestem pewien na 100% że teraz gdyby raz jeszcze Topalov poświęcił skoczka,przegrałby

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 11, 2007 10:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ależ właśnie i oto chodzi w takim gambicie! Ja nie mówię aby tak grać w rosyjskiej. Tak samo jest w gamb.królewskim. To truizmy.
Powrót do góry

keino
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Lip 29, 2007 2:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pooher napisał:
Piękny, wspaniały debiut. Palce lizać dla czarnych. Wariant otwarty - bajka. Nie jakieś nudy CK

Wariant Otwarty w Hiszpańskiej jest moim ulubionym.Żywa gra figurowa, sporo taktyki ,a że kosztem słabości na skrzydle hetmańskim no cóż idealnego debiutu nie ma.Niestety po 1....e5 jest sporo nauki w ostrych,tempowych debiutach typu Gambit Królewski i jeszcze paru innych.Bez tego się poprostu nie da.Nie należy też zapominać że istnieje wymienny w hiszpance Smile .Czy warto się "męczyć" Question Ja uważam że tak,gram już ładne pare lat 1....e5 i wcale tego nie żałuje.Być może inne debiuty są łatwiejsze do opanowania(np: Skandynawska) ale tu mam o wiele szerszy diapazon pozycji i szachowo rozwija mnie to dużo bardziej.
Powrót do góry

herring
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 4:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Powracając do tematu:

Uważam, że b5 w 4 posunięciu jest słabe. Ja grywam najczęściej 4. ...d6.

Podam teraz pewien wariant.
1. e4 e5
2. Sf3 Sc6
3. Gb5 a6
4. Ga4 d6
5. d4 b5
6. Gb3 S:d4
7. S:d4 ed4
8. H:d4? c5
9. Hd5 Ge6
10. Hc6 Gd7
11. c4 i białe mają gońca za 2 piony
Powrót do góry

skemup
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Sie 18, 2007 5:39 pm
Temat postu: Re: Partia Hiszpańska
Odpowiedz z cytatem

Kramnik_fan napisał:
marcin-boss napisał:
Ludzie, ludziska: Jak uważacie, czy dobre jest posunięcie 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Gb5 a6 4.Ga4 b5 ?? Słyszałem że jest to błąd.

Czwarte posunięcie czarnych nie jest błędem,jest to tzw. odgałęzienie wariantu Arkangel (dokładnie The Counterthrust"kontr pchnięcie"),jednakże wg mnei jest zdecydowanie słabsze od 4..Sf6 czyli głownego wariantu w zamkniętej hiszpance.Jednakże wariant z 4..b5 jest starym systemem w którym Czarne planują wymienić swego skoczka z b8 na białopolowego gońca(tzw."spanish bishop"),lecz to daje Białym okazję do zdobycia inicjatywy w centrum.

Niektórzy Wielcy się tego obawiali tego wariantu np Fisher., uważajac że czarne niezawodnie wyrównują. Lasker pewnie z Ficherem by to zagrał. W 100 najwiekszych partiach Bobby Fischera trudno znależć taką w której przeciwnik profilaktycznie sprzątnąłby ulubioną figurę sztruksowego kilera.
Powrót do góry

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 2:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

chciałbym się nauczyć czarnymi grac partie hiszpańska wariant otwarty, czy książka"teoria szachowych debiutów" Kersa będzie sie nadawać do tego Question chodzi mi głównie oto czy zamieszczone tam wariant nie są przestarzałe Question
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 3 z 3