Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szachy elektroniczne - rozpoznawanie pozycji

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
akowal
Nowy

PostWysłany: Nie Cze 24, 2007 5:55 pm
Temat postu: Szachy elektroniczne - rozpoznawanie pozycji
Odpowiedz z cytatem

Od pewnego czasu przymierzam sie, by kupic synowi (wlasnie awansowal do 4tej kategorii Smile szachy elektroniczne. Ogladalem kilka egzemplarzy w sklepach, ale z tego co zauwazylem, zadne z nich nie potrafia rozpoznawac pozycji figur. Trzeba gre rozpoczynac od poczatku, nie ma (chyba) mozliwosci analizowania pozycji, czy kontynuacji przerwanej gry.
Czy moze orientujecie sie gdzie mozna kupic (niedrogie) szachy, ktore potrafia rozpoznawac pozycje? Jakie firmy produkuja tego typu urzadzenia i ktore polecacie? A moze sa szachy, ktore mozna podlaczyc do zewnetrznego komputera PC?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 24, 2007 7:54 pm
Temat postu: Re: Szachy elektroniczne - rozpoznawanie pozycji
Odpowiedz z cytatem

akowal napisał:
A moze sa szachy, ktore mozna podlaczyc do zewnetrznego komputera PC?

Może szachownica DGT? Standard na wszystkich ważniejszych turniejach. Wydatek około 2 tysięcy.

klik

Bo jak rozumiem, programy szachowe nie wystarczą?

akowal
Nowy

PostWysłany: Pon Cze 25, 2007 9:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzieki wojtzuch za link. Szachy DGT rzeczywiscie sa super - dokladnie to co bym chcial. Masz moze jakies doswiadczenia praktyczne z nimi? Chetnie poznalbym plusy i minusy takiego rozwiazania.
Z proponowanymi przez Ciebie szachami jest tylko jeden "drobny" problem - ich cena... Sad Szukam cos naprawde budzetowego - 150-200-300, maksymalnie 400 zl. W zamian za nizsza cene i wygode uzytkowania, sklonny bylbym poswiecic jakosc wykonania, no i sile gry (przypominam - dziecko ma 4ta kategorie, jeszcze dlugo byle komputer bedzie od niego lepszy). Tak wiec nadal mam pytanie - czy istnieje takie tansze rozwiazanie - "dla ludu" ?
===
szachy czysto wirtualne nie za bardzo wystarczaja. Zalezy mi by dziecko czasami odeszlo od komputera, poza tym nic nie zastapi obcowania z prawdziwymi przedmiotami. Chociazby mozliwosc trzymania w rece i przestawiania prawdziwych figur, stawiania ich jak podczas normalnych partii. Bez tego, wydaje mi sie ze szachy traca swa dusze i staja sie jeszcze jedna komputerowa rozgrywka... A chyba nie o to w tym wszystkim chodzi... Niestety ja nie mam zbyt wiele czasu, moj poziom gry jest niewiele wyzszy niz syna (ale sie porobilo 8-o), wiec sam nie jestem w stanie zapewnic mu rozwoju. Stad licze na , choc czesciowe wspomozenie ze strony elektronicznej, jednakze jak najbardziej zblizonej do naturalnej szachwnicy.[/quote]
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Cze 25, 2007 11:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie znam się, niestety, na komputerach szachowych, jedynie na programach. A szachownicę na ekranie od początku traktuję jak dodatek do książek (e-booki, zapisy partii z książek, bazy danych, sprawdzanie kombinacji itp.), poza tym wszystko ustawiam na drewnianej desce: od kombinacji do partii w internecie (mam sporo miejsca na biurku przed monitorem; kiedyś stawiałem deskę na platformie pod klawiaturę).

Jeśli chodzi o szachownicę DGT, zajrzyj na anglojęzyczne fora. Na przykład do tego tematu.

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Wto Cze 26, 2007 12:22 am, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Cze 25, 2007 11:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie wiem na których dokładnie komputerach szachowych można ustawiać pozycję do alanizy, ale wiem że można. Ja mam starą Mephisto Americę II i tam jest taka opcja.
Powrót do góry

akowal
Nowy

PostWysłany: Sro Cze 27, 2007 9:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nakierowany informacjami podanymi przez wojtzucha odnosnie szachownicy DGT, znalazlem kilka podobnych rozwiazan, w roznych cenach:

Phoenix Chess Systems http://www.chesscomputer.eu/ proponuje dwie rozne szachownice (tansza: 1250 euro) - luksusowe rozwiazania z wbudowanymi , bardzo elastycznymi komputerami.

Firma Novag http://www.novag.com produkuje Novag Citrine Computer za ok 350 US$. Rozwiazanie te jest jeszcze chyba nie do konca dopracowane, co mozna wywnioskowac po dyskusjach na forach ( np. http://www.chessexchange.com/forum/viewtopic.php?p=15378 )

Rosyjska firma Shahcom http://www.ruschess.com/Shahcom/Shahcom.html oferuje troche tanszy system (320$).

Nadal te wszystkie urzadzenia to wydatek ponad 900 zl Sad Czy moze przegapilem jeszcze jakies inne rozwiazanie? A co myslicie o szachownicach o ktorych pisze powyzej. Czy ewentualnie warto zaryzykowac wydanie pieniazkow na nie? Gdybyscie mieli sami wybierac, na ktore byscie sie zdecydowali i dlaczego?
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 1 z 1