Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Milanówek - Otwarte Mistrzostwa Milanówka
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Cze 26, 2007 10:12 pm
Temat postu: Milanówek - Otwarte Mistrzostwa Milanówka
Odpowiedz z cytatem

Właśnie zakończyła się druga runda.

A Marcinos 0,5 z 2, ale dzisiaj mógł wygrać (grał białymi sycyla a wczoraj czarnymi słoniańską)

B Pooher 1 z 2 (wczoraj słowiańska-bezbarwnie, źle policzona kombinacja, pion w plecy i klapa,
dzisiaj angielka oczywiście, dobry debiut, presja, pion do przodu, pasywność, pion do tyłu, presja, zapętlenie, kombinacja i figura do przodu)

Walczymy dalej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Cze 26, 2007 10:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Trzymamy za Was kciuki. Dajcie im popalić i niech wiedzą co to reprezentacja Forum Szachisty ; )

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 27, 2007 8:05 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wyniki:

Grupa A
Grupa B

Panowie, może zapisy, analizy, przełomowe momenty w partiach?

Życzenia powodzenia dla poohera i Marcina "The King" Wink Marcinosa Arrow sorki, nie mogłem się powstrzymać.

Pozdrawiam
byku
Powrót do góry

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 27, 2007 10:21 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak, tak. Oczywiście!
Będą analizy ale za tydzień, po turnieju. Teraz to zbyt czasochłonne. Myślałem o umieszczeniu samego zapisu ale to jakoś bez smaku.
Dzisiaj gram czarnymi i poproszę e4. Trzeba wygrać, przełamać serw przeciwnika, przecież jutro białe!
Powrót do góry

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 27, 2007 10:28 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

pooher napisał:
Dzisiaj gram czarnymi i poproszę e4. Trzeba wygrać, przełamać serw przeciwnika, przecież jutro białe!

Tylko nie graj 1...c6 Arrow po tym czarne już nie wygrywają Wink.
Ale chyba lepiej grochem o ściane rzucać ...

Z najnowszej historii szachów: jak skutecznie Leko zwalczał 1... c6 (4... Sd7) Bareeva w Eliscie Very Happy.
Powrót do góry

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 27, 2007 7:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

I było c6 i była wygrana Laughing

ale przeciwnik słabizna Crying or Very sad więc mała satysfakcja

Jutro białe i WALKA.

Marcinos też c6, wariant zamknięty. Jak wychodziłem z sali gry to miał ładną pozycję...
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 27, 2007 9:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Bycze złośliwości (błyskotliwe - przyznaję Cool ) pomogły, choć to:
Cytat:
Tylko nie graj 1...c6 Arrow po tym czarne już nie wygrywają Wink.

zakrawa na bluźnierstwo.
Pooher tam wszystkich klepie i wychodzi po pół godziny, ja musiałem na pierwszy skalp pracować 3,5h i równo 60 pos. Jutro pewnie jakiś młody rzeźnik pośle mnie tam gdzie moje miejsce... Rolling Eyes

Cytat:
Będą analizy ale za tydzień, po turnieju. Teraz to zbyt czasochłonne. Myślałem o umieszczeniu samego zapisu ale to jakoś bez smaku.

Pooherinho ma rację - teraz nie ma na to czasu. Po turnieju natomiast...
Pozdrawiam, Marcin

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 28, 2007 12:19 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Marcinos jutro musisz walczyć o zwycięstwo żeby się liczyć w walce o normę na I, jednak rywala masz nieprzyjemnego- progresdującego, młodego zawodnika który przy ELO ledwie ponad 1900 ma I+ Shocked . Z tego wynika, że chłopak gra o wiele lepiej niż wskazuje to jego ranking. Na szczęście młodzi zawodnicy często są słabi psychicznie, lekceważą przeciwników, chcą za szybko wygrać, więc w tym jest Twoja szansa Smile . Lepsze umiejętności wcale nie gwarantują sukcesu, psychika też jest istotna.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 28, 2007 1:10 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przeciwnik Marcina wszystkie normy wykonał w tym turnieju.
Pierwsze miejsce w makroregionie do lat 14 to I+ bez względu na inne okoliczności (za wynik sportowy). dlatego norma bez uwzględnienia kategorii przeciwników.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 28, 2007 7:11 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Lepsze umiejętności wcale nie gwarantują sukcesu, psychika też jest istotna.

Chciałoby się powiedzieć za Bobbym Fischerem "I don't believe in psychology, I believe in good moves".
Ciekawa sprawa: lk85 nie zna zawodnika (prawdopodobnie), ale spokojnie nakreślił Jego portret psychologiczny i oszacował umiejętności szachowe Rolling Eyes.

W ramach ciekawostki artykuł o psychologii.

Marcinos napisał:
Bycze złośliwości (...)

Mam ich więcej. Jakby co Cool . Rzeknij słówko, a się posypią Wink .

Pozdrawiam i niezmiennie życzę sukcesów

byku
Powrót do góry

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 28, 2007 12:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
Ciekawa sprawa: lk85 nie zna zawodnika (prawdopodobnie), ale spokojnie nakreślił Jego portret psychologiczny i oszacował umiejętności szachowe Rolling Eyes.

A oto streszczenie poprzednich odcinków. Porucznik MO - lk85 sprawuje społecznie dyskretną opiekę nad gromadką forumowiczów, sprowadzając ich na dobrą drogę. Dzięki trafnym poradom, zyskuje u szachistów przydomek Wujek Dobra Rada. Oto nowy orzech dla porucznika - Marcina czeka ciężki przeciwnik. Kolejny odcinek nosi tytuł "Motyla noga Marcinosa":

Marcinos: Znajdź dla mnie radę, Wuju!
Wujek Dobra Rada: Przecież to dziecinnie proste! Jak miałem słabą dwójkę to tacy zawodnicy potrafili mi sprawić nie lada problemy, ale znalazłem na nich sposób - szybkie wymiany i przejście do końcówki, w której umiejętności głębokich obliczeń biorą górę nad teoretyczną wiedzą. Niejeden już załamał się psychicznie po tym, jak niby to miał opozycję ale nie doliczył, że 22 posunięcia dalej się pomyli i będzie musiał z niej zejść.
Marcinos:Huraaaa!
byk: To jest wspaniała rada!
acidity: Pycha!
estoril: Wyobrażam sobie jego minę!
tpp: Świetna rada Wujku. Bardzo dobra rada!

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 28, 2007 12:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Pierwsze miejsce w makroregionie do lat 14 to I+ bez względu na inne okoliczności (za wynik sportowy). dlatego norma bez uwzględnienia kategorii przeciwników.
No to muszę sprostować naszego sędziego Wink W grupie do lat 13 na makroregionie przyznaje się normy: 1. I; 2. II+; 3. II+. Musi być jeszcze spełniony warunkek - 8 grających na każdą normę.
I+ dostaje dopiero Mistrz Polski (patrz Komunikat Klasyfikacyjny nr 2006/1). Zawodnik normalnie wypełnił normę kandydacką ranking uzyskany 2210.
lk85 napisał:
Marcinos jutro musisz walczyć o zwycięstwo żeby się liczyć w walce o normę na I, jednak rywala masz nieprzyjemnego- progresdującego, młodego zawodnika który przy ELO ledwie ponad 1900 ma I+ Shocked
Jak gra na na I kat, to normę wypełni i tyle. Nie ma znaczenia, czy gra z zawodnikiem progresującym, czy też nie. Co, jak normy nie wypełni, to powie to wszystko przez tego progresującego typa z 4 rundy? Turniej to 9 rund, a nie jedna i tyle się pracuje na tytuł szachowy.
Nie widzę też przeszkód, aby tę normę wypełnił nawet gdyby przegrał tę i następną partię. Przy odrobinie szczęścia 5,5-6 pkt może wystarczyć.
Pytanie tylko, czy jego to interesuje? Takie cele faktycznie mogą mobilizować, ale równie często, a może i częściej potrafią przeszkadzać w grze.
lk85 napisał:
Z tego wynika, że chłopak gra o wiele lepiej niż wskazuje to jego ranking.
Sprawa dyskusyjna. Na Olimpiadzie nie osiągnął nawet 2000. Może gra lepiej, a może i nie gra. Czas zweryfikuje twoje stwierdzenie.
lk85 napisał:
Na szczęście młodzi zawodnicy często są słabi psychicznie, lekceważą przeciwników, chcą za szybko wygrać, więc w tym jest Twoja szansa
Ja nie wiem czy Ty piszesz o sobie czy jak? Czym według Ciebie ta słaba psychika juniorów się objawia?

Ten progresujący to trzeba uważać, tamten młody to mięczak, a ten dorosły to prawdziwy twardziel... Zapytam tak z ciekawości, czy jak grasz w jakimś turnieju to też ciągle szufladkujesz przeciwników? Jakie efekty?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 28, 2007 2:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przypuszczam, że lk85 chodziło o to, że młodzi zawodnicy grają bardzo szybko, tzn nie wykorzystują w pełni swojego czasu na zegarze. Tak przypuszczam. Wydaje mi się, że każdy ma jakieś wyobrażenie o swoim przyszłym przeciwniku, to całkiem normalne Smile. Tylko mnie tu nie zjedzcie żywcem, prosze Laughing
P.s. Brain - z a j e b i a s z c z y text Very Happy

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 28, 2007 2:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
Przypuszczam, że lk85 chodziło o to, że młodzi zawodnicy grają bardzo szybko, tzn nie wykorzystują w pełni swojego czasu na zegarze. Tak przypuszczam. Wydaje mi się, że każdy ma jakieś wyobrażenie o swoim przyszłym przeciwniku, to całkiem normalne :).

Młodzi zawodnicy myślą po prostu inaczej. Gdzieś czytałem na temat kategorii, że ciężko jest porównywać grę dziecka, czy nastolatka, który zdobył kategorię na jakiejś juniorskiej imprezie do tych, którzy zdobyli kategorię/normę w grze ze starszymi przeciwnikami. Dzieci po prostu myślą innymi kategoriami, trochę bardziej naiwnie. Nie znaczy to, że junior ma być od razu imbecylem, który podstawi w trzecim ruchu hetmana. Wszystko przecież zależy od konkretnej osoby i włożonej pracy w przygotowania - mam rację Acidity czy mówię głupoty? ; )

Ediii napisał:
P.s. Brain - z a j e b i a s z c z y text :D

E tam. Tekst traci na tym, że autor mnie tam nie sparodiował ; p

Ostatnio zmieniony przez JJThompson dnia Czw Cze 28, 2007 2:59 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

GITS
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Cze 28, 2007 2:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:

Niezly wynik, mimo iz sredni przeciwnikow jest niski. Nie bardzo rozumiem to 2210 Shocked
Czy to znaczy ze gdyby nie mial elo wszedl by z 2210? Initial elo calculator ze strony FIDE pokazuje cos kolo 1900...
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Strona 1 z 7