Dzieki wojtzuch za link. Szachy DGT rzeczywiscie sa super - dokladnie to co bym chcial. Masz moze jakies doswiadczenia praktyczne z nimi? Chetnie poznalbym plusy i minusy takiego rozwiazania.
Z proponowanymi przez Ciebie szachami jest tylko jeden "drobny" problem - ich cena...

Szukam cos naprawde budzetowego - 150-200-300, maksymalnie 400 zl. W zamian za nizsza cene i wygode uzytkowania, sklonny bylbym poswiecic jakosc wykonania, no i sile gry (przypominam - dziecko ma 4ta kategorie, jeszcze dlugo byle komputer bedzie od niego lepszy). Tak wiec nadal mam pytanie - czy istnieje takie tansze rozwiazanie - "dla ludu" ?
===
szachy czysto wirtualne nie za bardzo wystarczaja. Zalezy mi by dziecko czasami odeszlo od komputera, poza tym nic nie zastapi obcowania z prawdziwymi przedmiotami. Chociazby mozliwosc trzymania w rece i przestawiania prawdziwych figur, stawiania ich jak podczas normalnych partii. Bez tego, wydaje mi sie ze szachy traca swa dusze i staja sie jeszcze jedna komputerowa rozgrywka... A chyba nie o to w tym wszystkim chodzi... Niestety ja nie mam zbyt wiele czasu, moj poziom gry jest niewiele wyzszy niz syna (ale sie porobilo 8-o), wiec sam nie jestem w stanie zapewnic mu rozwoju. Stad licze na , choc czesciowe wspomozenie ze strony elektronicznej, jednakze jak najbardziej zblizonej do naturalnej szachwnicy.[/quote]