Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

obrona sycylijska - prosba o teorie
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
przemyslaw_pl
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Cze 23, 2007 9:17 pm
Temat postu: obrona sycylijska - prosba o teorie
Odpowiedz z cytatem

Jesli ktos zna adresy do materialow na temat obrony sycylijskiej, to bardzo bym prosil o podanie Smile
Na tym forum jest wiele linkow do partii, wariantow, ale brak przy nich opisu danego ruchu, a nauka samych schematow bez znajomosci teorii jak dla mnie jest troche bez sensu.

Prosze o teorie Smile

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 24, 2007 12:54 am
Temat postu: Re: obrona sycylijska - prosba o teorie
Odpowiedz z cytatem

przemo90 napisał:
Jesli ktos zna adresy do materialow na temat obrony sycylijskiej, to bardzo bym prosil o podanie Smile
Na tym forum jest wiele linkow do partii, wariantow, ale brak przy nich opisu danego ruchu, a nauka samych schematow bez znajomosci teorii jak dla mnie jest troche bez sensu.

Trochę jest w Wikipedii:

klik

Innych źródeł chyba nie znam, bo kupuję książki i e-booki, ale jak rozumiem, te, choć jest ich multum, nie wchodzą w grę?

przemyslaw_pl
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Cze 24, 2007 8:37 am
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:

Innych źródeł chyba nie znam, bo kupuję książki i e-booki, ale jak rozumiem, te, choć jest ich multum, nie wchodzą w grę?

Oczywiście, że wchodzą Smile

Niestety w sieci za dużo takich informacji nie ma, więc jedynym wyjściem są książki Smile jeśli możesz to podaj jakieś przydatne tytuły książek (i ew. ceny Wink )
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 24, 2007 10:12 am
Odpowiedz z cytatem

przemo90 napisał:

Oczywiście, że wchodzą Smile

No to się już będę powtarzał Wink

Wpisz w Amazonie Starting Out Sicilian, a dostaniesz wszystkie wydane i planowane książki z serii Starting Out wydawnictwa Everyman Chess poświęcone wariantom obrony sycylijskiej.

Możesz nawet poczytać fragmenty online.

Od tego roku Everyman zaczyna wydawać swoje książki także na CD i w postaci e-booków (to i to w postaci interaktywnej do odtworzenia w programach zgodnych z formatem Chessbase). Moim zdaniem rewelacja; forma dużo lepsza od CD Chessbase, bo wszystko możesz przeglądać w game format. Dotąd z serii Starting Out wydał w ten sposób chyba cztery tytuły o wariantach sycyla, przynajmniej część jest już w Amazonie. Wpisz CD Starting Out Sicilian lub wejdź na stronę Everymana (tam znajdziesz całe przykładowe rozdziały do pobrania).

Jeśli chodzi o bardziej zaawansowane pozycje, wpisz Chess Explained Sicilian, aby otrzymać książki z nowej serii Gambitu (spisy treści i krótkie fragmenty na stronie wydawnictwa), lub po prostu Sicilian Defence, aby wyszukało wszystko.

Albo udaj się do sklepu na stronie Chessbase.com (tylko CD, tym razem także po niemiecku).

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Nie Cze 24, 2007 11:09 am, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

chimera03
Nowy

PostWysłany: Nie Cze 24, 2007 10:45 am
Temat postu: ja czegos nie rozumiem
Odpowiedz z cytatem

zastanawiam sie w czym tkwi przewaga sycylijskiej np nad posunieciem e5.ja zawsze wole powalczyc w hiszpance czarnymi. sycylijskiej nie gram wcale-pewnie dlatego ze nie umiem. ale napewno jest to lepsze dla czarnych niz e5 poniewaz cala czolowka gra to od dziesiecioleci.mi sie smiac chce jak na kurniku gosce z 1300 graja sycylijke-wydaje mi sie ze to debiut dla troche bardziej zaawansowanych
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 24, 2007 10:54 am
Temat postu: Re: ja czegos nie rozumiem
Odpowiedz z cytatem

chimera03 napisał:
zastanawiam sie w czym tkwi przewaga sycylijskiej np nad posunieciem e5.

Dlaczego przewaga? Jak wszędzie, są plusy ujemne i plusy dodatnie. Wink

Cytat:
ale napewno jest to lepsze dla czarnych niz e5 poniewaz cala czolowka gra to od dziesiecioleci.

Podobnie jak e5. Shocked Więcej chyba grają hiszpańskiej niż sycyla (aktualizacja: niewiele mniej).

Cytat:
mi sie smiac chce jak na kurniku gosce z 1300 graja sycylijke-wydaje mi sie ze to debiut dla troche bardziej zaawansowanych

Dopóki przeciwnik nie jest w tym dobry lub zabawa jest równie ważna jak wynik... Sycyl to przede wszystkim ciekawe szachy. Jeśli gra go dwóch gości o zbliżonym poziomie, w czym problem?

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Nie Cze 24, 2007 2:10 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 24, 2007 1:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Sycylijska niby jest szczególnie trudna? Nie powiedziałbym. Kiedyś jak grałem na poziomie słabej III kategorii to grałem 2 odpowiedzi na 1.e4: e6 lub właśnie c5. W sycylijskiej radziłem sobie nie najgorzej mimo iż teorii nie znałem. We francuzie też nie znałem teorii i bardzo często przegrywałem w kilkunastu posunięciach, także moim zdaniem dla początkujących lepsze są debiuty ostrzejsze niż "techniczne", przy okazji poziom gry szybko idzie w górę.
Powrót do góry

przemyslaw_pl
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Cze 24, 2007 1:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
lepsze są debiuty ostrzejsze niż "techniczne"

Czyli jakie na przykład, które polecasz?

wojtzuch a znasz jakieś dobre książki w j. polskim?
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 24, 2007 1:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lk85, ja do Ciebie nic nie mam. Pewnie jesteś spoko koleś, ale jak czytam te Twoje wszystkie posty, to kurcze myśle sobie, że Ty często popadasz w samouwielbienie. No i musze przyznać, że strasznie mnie to śmieszy Very Happy Very Happy Very Happy
Pewnie spytasz dlaczego Smile Dlatego, że wszędzie piszesz o sobie, "jak miałem taka i taką kategorie, jak grałem na takim i takim turnieju, jak grałem tyle i tyle lat temu, jak grałem z takim i takim przeciwnikiem". Może tylko ja tak mam, nie wiem, w każdym razie musiałem napisać bo nie wytrzymałem ze śmiechu...Smile

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 24, 2007 1:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

przemo90 napisał:
wojtzuch a znasz jakieś dobre książki w j. polskim?

Wreszcie ktoś wrócił do tematu Wink

Niestety — zapomnij. Ostatnio wydawnictwo Penelopa wydało "Experts vs. the Sicilian", ale poza tym rynek mały i nie najbogatszy, do tego dla większości potencjalnych kupujących angielski nie jest problemem, a sprowadzić łatwo. W każdym razie w j. angielskim wydaje się dużo, często, dla każdego i także w formie multimedialnej, więc jeśli to możliwe, lepiej sobie nie zaprzątać głowy innymi opcjami.

A oto przykład, co można kupić o bardzo popularnym smoku:

klik

Jeszcze o liczbach.

Z partii granych po roku 2000 przez graczy powyżej 2700 (obaj) w bazie Fritza 10 (21 października 2006, uzupełniona o ponad 1000 nowszych partii) jest 479 partii z 1. e4 c5 i 447 z 1. e4 e5.

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 24, 2007 3:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ostatnio ukazała się kolejna pozycja w jęz. polskim http://arden.szachy.pl/os.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 24, 2007 4:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii ja tylko podpieram moją teorię moim doświadczeniem Smile .
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 24, 2007 5:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Są warianty ostre, taktyczne, i nieostre, pozycyjne. Taktyczne rozwijają zmysł taktyczny, wiadomo, a to jest szczególnie ważne na początku. Jednak taktyczne, ostre debiuty najczęściej są bardzo teoretyczne, co oznacza, że choć mogą służyć rozwojowi, to grając z przygotowanym przeciwnikiem, łatwo znaleźć się po debiucie w naprawdę gorszej pozycji, jeśli posunięcia były zaledwie poprawne.

Jednak ostry niekoniecznie znaczy teoretyczny. Na przykład wariant Miesesa w szkockiej ogólnie jest bardzo ostry, ale o ile linia 8. c4 Nb6 9. Nc3 uchodzi za ostrą i teoretyczną (drobny błąd — poważne konsekwencje, dużo współczesnej teorii, więc lepiej nie odkrywać Ameryki przy desce), o tyle 8. c4 Sb6 9. Sd2 — tylko ostrą (podaję za Emmsem). Podobnie różnią się dwie linie w wariancie 8. c4 Ga6 (9. b3 i 9. g3).

Tak samo wariant Bg5 w Najdorfie, choć wyjątkowo mocno zanalizowany, nie jest aż tak ostry jak atak jugosłowiański w smoku i według Emmsa można pograć więcej niż kilkanaście ruchów bez lecytyny. O ataku Keresa w wariancie Scheveningen Emms pisze, że choć teorii jest od groma — a wariant do najłagodniejszych nie należy — najlepsze posunięcia są jednocześnie najbardziej logiczne.

Do moderatorów: proponuję wydzielić z tego wątek 1...c5 a 1...e5. Co lepsze? lub coś w ten deseń.

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Wto Lip 10, 2007 6:36 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Ares
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Cze 25, 2007 12:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Skoro powstał kolejny temat o obronie sycylijskiej...Smile to jeśli ktoś zna jakieś linki dotyczące wariantu Szwesznikowa dla czarnych to może podesłać. (coś więcej niż wikipedia, w wykipedii nic nie ma)

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Cze 25, 2007 1:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ares napisał:
Skoro powstał kolejny temat o obronie sycylijskiej...Smile to jeśli ktoś zna jakieś linki dotyczące wariantu Szwesznikowa dla czarnych to może podesłać. (coś więcej niż wikipedia, w wykipedii nic nie ma)

Jak na wstęp, trochę tego jest (w polskiej faktycznie nic nie ma), brakuje oczywiście partii z komentarzem.

Moje zdanie jest takie, że szkoda czasu na szukanie darmowych materiałów w sieci, zwłaszcza że można nic nie znaleźć, a w najlepszym razie będą to jakieś skrawki lub zarys, jak w Wikipedii. Są książki (właśnie wyszła pozycja o Świesznikowie w serii Starting Out), są płatne e-booki i artykuły (np. na stronie Chess Publishing).

Aktualizacja:

Przypomniało mi się, że trochę o debiutach widziałem na Chess.About.com, ale poza Najdorfem i 2...e6 o wariantach sycylijskiej nie ma prawie niczego (należy kliknąć diagram lub podpis, aby przejść do strony z łączem do pełnego artykułu).

Wciąż jednak jest to wstęp; nikt chyba za darmo książek nie pisze.

Aktualizacja 2:

Przypomniała mi się jeszcze jedna strona: Exeter Chess Club, ale to też fragmenty. Mają też łącza do innych stron z różnymi materiałami.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 3